Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Poetry Slam στην Αθήνα

ATHENS POETRY SLAM

Τη Δευτέρα θα είμαι στην Κριτική Επιτροπή, μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπούρα και την Έλσα Κορνέτη.
Πάρτε το Ποίημά σας κι ελάτε στο Κανάρια να κριθείτε από την ανταπόκριση των θαμώνων κι από εμάς.

Το Poetry Slam είναι διαγωνισμός ποίησης. Οι συμμετέχοντες απαγγέλουν δραματοποιημένη πρωτότυπη δουλειά τους. Η παράσταση διαρκεί 3 λεπτά και λαμβάνει χώρα ενώπιον 3μελούς κριτικής επιτροπής και κοινού.
26 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Slam στο Σικάγο, με το ATHENS POETRY SLAM μπαίνει στο χορό οργάνωσης και διεξαγωγής τέτοιων παραστάσεων και η Eλλάδα, με στόχο να προκαλέσει την ανία και να οδηγήσει την ποίηση πιο πέρα, αναζητώντας νέα μορφή έκφρασης για τους Έλληνες ποιητές.
Το πρώτο κύμα του ATHENS POETRY SLAM έγινε στα Εξάρχεια στις αρχές Νοεμβρίου 2009. Το δεύτερο κύμα έρχεται:
Ø τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 στα Κανάρια, Πλαταιών και Κεραμεικού, στον Κεραμεικό,
Ø την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου στου Πατάκη, Ακαδημίας 65 και
Ø την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Bacaro, Σοφοκλέους 1

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

"Αναγκαία Λήθη" της Κατερίνας Κατσίρη

Θα είμαι στη Αθήνα την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις 6.00 μ.μ.
γιά την Παρουσίαση του βιβλίου «Αναγκαία λήθη» της Κατερίνας Κατσίρη.
Θα μιλήσουν οι: Ανδρέας Μήτσου, Ελένη Κουρμαντζή, Δημήτρης Βαρβαρήγος·
θα διαβάσουμε οι: Νίκος Αϊβαλής, Μαρία Καστάνη & Δάφνη Χρονοπούλου·
με μουσική υπόκρουση: Μιχάλης Ανδρονίκου.
στον ΙΑΝΟ(Σταδίου 24)

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Στοχαστής ή Μπόρατ;


Καθημερινά λαβαίνουμε όλοι μας πολλά άχρηστα κι αζήτητα μα θα ήθελα, αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει, να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι ο Basil Venitis και γιατί με βομβαρδίζει με τα άρθρα και τους "βενιτισμούς" του.
Κυκλοφορεί άραγε ανάμεσά μας ένας τέτοιος πολιτικός στοχαστής, όπως παρουσιάζεται, ή μήπως πρόκειται γιά μιά φάρσα με έναν ήρωα με χαρακτήρα προβλέψιμο και κωμικό σαν των comic strips των παλιών εφημερίδων, κάτι σαν τον Σνούπυ ή τον πρώτο Μίκυ Μάους που εμφανιζόταν σα μιά μικρή διακοπή γιά ένα χαμόγελο αναμεσα στις σοβαρές ειδήσεις;
Σας μπέρδεψα; Εξηγώ:
Μου πρωτοεμφανίστηκε, ακάλεστος, (τάχα;) σταλμένος από το φημισμένο Huffington Post από την Ουάσιγκτον· ύστερα φαίνεται σκέφτηκε να μου τον προωθήσει ο ίδιος ο David Cameron από το Λονδίνο (ίσως επειδή επρόκειτο γιά το φλέγον γιά μένα ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης στη Βρετανία) και σήμερα, Κυριακή ξημερώματα, μόλις ξύπνησε ο King Konstantin II έσπευσε να μου στείλει νέο άρθρο, όχι του ίδιου του Βενίτη μα κάποιου οπαδού του βενιτιστή John Bolton― o οποίος φαίνεται πως έχει μελετήσει τόσο ενδελεχώς το λόγο του μεγάλου ανδρός που καταφέρνει να τον μιμείται τέλεια, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τα πολλά πολυσύνθετα επίθετα στη σειρά, όχι μόνο τις ύβρεις με μαστοριά αντάξια του ίδιου του Βενίτη αλλά και, Άγγλος αυτός, χρησιμοποιώντας τα ιδιότυπα αγγλικά του Δασκάλου του, τα με εμμονική προτίμηση στις λέξεις με ελληνική ρίζα. Αυτά περί ύφους.
Όσο γιά το περιεχόμενο, είναι και αυτό συνεπές στον εαυτό του. Αν γίνουν αντιληπτές οι βασικές αρχές του, ο βενιτισμός είναι εφαρμόσιμος όπου τύχει κι από όποιον τύχει. Προσέξτε:
Η ΕΕ είναι το 4ο Ράιχ· σήμερα η γη διοικείται από "Κλεπτοκράτες"― εκ των οποίων οι χειρότεροι είναι οι "Γκρεκοκλεπτοκράτες". Επίσης, υπάρχουν οι "Τουρκοτρομοκράτες" που ενοχλούν στο "αρχιπέλαγος" και έχουν σκοπό να μπουν στην Ευρώπη· οι Μουσουλμάνοι, πιστοί στον "παιδόφιλο" Μωάμεθ (τον οποίο το άρθρο παρουσιάζει και σε emoticon με αστεράκι στο σαρίκι που παριστά αναμένη βόμβα)· κι ακόμα υπάρχει κι ο "Πλανητάρχης' που τους προσκυνά, και άλλα πολλά, όλα τέτοια, με αμέτρητες επαναλήψεις, λογοπαίγνια και υπερβολές ενός φανατικού που άλλοτε μοιάζει επικίνδυνος κι άλλοτε παιδαριωδώς αφελής.
Αλλά αλήθεια ποιός είναι ο Βασίλειος Βενίτης; Είναι Βουλευτής, όπως έμαθα; Είναι πρόσωπο υπαρκτό ή είναι ο Έλλην Μπόρατ; Είναι ομάδα που εκφράζεται ως ένας ή ένας που φαντασιώνεται πως αποτελεί ομάδα; Είναι κατασκεύασμα πολιτικό ή πρόσωπο επιθεώρησης;
Παρακαλώ, αν ξέρετε, διαφωτίστε με !