Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ευρωπαϊκή Επανάσταση, Κυριακή 29 Μαΐου







σε όλες τις κεντρικές πλατείες της Ευρώπης

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!


Από το Facebook, όπου οργανώθηκε η διαμαρτυρία, μεταφράζω:

ΖΗΤΑΜΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ. Δεν είμαστε πρώτη ύλη στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Θεωρούμε υπεύθυνες τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις γιά την κακή κατάσταση και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας. 

Καλούμε όλους τους πολίτες να βγούν στους δρόμους γιά να διαμαρτυρηθούν. Ελάτε μαζί μας, ό,τι πολιτικές πεποιθήσεις κι αν έχετε, για να ακουστεί η φωνή μας.




ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ
ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ, ΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ, ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ__________


       Επιτέλους. Το ισπανικό πανώ που έγραφε 'Προσοχή, μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες' έκανε το θαύμα του. Η χθεσινή συγκέντρωση (της οποίας είχα  ζωντανή ανταπόκριση από τηλεφώνου) πέτυχε. Τα ΜΑΤ που είχαν κυκλώσει τους 25.000 Αγανακτισμένους παρακολουθούσαν με κατεβασμένες τις ασπίδες.
     Στο Twitter είχε εμφανιστεί πριν λίγες μέρες το #greekrevolution, δίχως τιτιβίσματα ακόμα μα σημάδι πως κάτι έβραζε (σήμερα έχει 158 followers μα το λήμα φέρνει πολύ περισσότερα αποτελέσματα). 
        Καιρός ήταν να δέιξουμε την αγανάκτησή μας που οι τραπεζίτες μας παίζουν σαν πιόνια. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Πουλήθηκε πρώτη κι απετέλεσε το πείραμα. Μουδιασμένοι και πουλημένοι από νεοεκλεχθέντες κι αντιπολίτευση, δεν αντιδράσαμε. Ήμασταν, διάβασα, το πείραμα. Γι αυτό και κουραστήκαμε να ακούμε από ψευτοπροφήτες (κι από τον τηλεοπτικό νεοαριστοφάνη) πως έπεται επανάσταση. Οι Έλληνες έχουν, δικαίως, τη φήμη απείθαρχων. Αν η νέα οικονομική δικτατορία κατάφερνε να επιβληθεί εδώ, θα μπορούσε να επιβληθεί παντού. 
    Οι πολίτες τη δύναμή τους την ένοιωσαν κυρίως λόγω της λόξας του αιθεροβάμονος πρωθυπουργού που νομίζει πως κυβερνά άλλη χώρα. Τσιγάρο, διόδια, 'Δεν Πληρώνω'.. θα είχαν χτυπήσει καμπανάκι σε ένα πιό οξυδερκή πολιτικό. Ή σε έναν όχι πουλημένο
      Η Ισλανδία αντέδρασε. Κι η Ισπανία. Ας ήρθε κι η σειρά μας!
   Είχα χθες συνεχή τηλεφωνική ανταπόκριση από συγκινημένη φίλη. Τα ΜΑΤ με τις κατεβασμένες ασπίδες ήταν ένα σημάδι. Η απομάκρυνση της διαδήλωσης της ΓΕΣΕΕ επίσης (ως άτομα ευπρόσδεκτοι αλλά όχι ως συνδικάτο..). Ακόμα κι η παρουσία της φίλης μου ήταν σημάδι. 'Οπως και το δικό μου ενδιαφέρον και το ότι γράφω αυτά που γράφω σήμερα εγώ που, φυσιολογικά, σ' εκείνη την άλλη την κανονική ζωή, θα άφηνα τις πολιτικολογίες στους θαμώνες καφενείων, την πολιτική στους πολιτικούς, κι εδώ θα συζητούσα γιά τον Προυστ κι άλλα χωράφια μου. Είναι δυνατά τα σημάδια των ημερών όμως.
       Μιά ελπίδα γενιέται στην Ευρώπη. Κι είναι σπουδαίο γιά μας ειδικά που μας πούλησαν και  κυβέρνηση με αντιπολίτευση μοιράστηκαν τα αργύρια.
       Μιά χώρα είναι πιά η Ευρώπη κι ως μιά χώρα αντιδρούμε στο παιχνίδι των τραπεζιτών και των πολιτικών.
    Οι εδώ κοντά, της Ελλάδας, ήδη απολαμβάνουν  τα οικογενειακά κέρδη της Πράσινη Ανάπτυξης, και μηνύουν όποιον τα αναφέρει, χωρίς να δίνουν σημασία σε αντιρρήσεις. Με τρόμο διαβάζω κάθε μέρα τον ΓΑΠ να δηλώνει ξανά και ξανά στο twitter ότι  "δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω " σα κακομαθημένο που επιμένει να γίνει το δικό του (και ναί, σε αυτοκρατορικό πληθυντικό μεγαλοπρεπείας). "Η αδιαλλαξία δεν είναι ένδειξη ευφυΐας", του απάντησα αλλά ακόμα κι αν οι σύμβουλοι του το έδειξαν δε νομίζω πως θα έδωσε σημασία. 
       Που ελπίζω να μην έχει. Σημασία. Διότι το ισπανικό τσουνάμι έφτασε κι εδώ. Κι έχουμε ελπίδα να σαρώσει απατεωνίσκους και μικροπολιτικούς φέρνοντας μιά ουσιαστική αλλαγή, όχι μονάχα στο χωριό μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη που αρκετά πέρασε τα τελευταία χρόνια με τα μαγειρέματα των λίγων εις βάρος των πολλών.
      Αρκετά με τα κόματα και τους δικτάτορες, αρκετά με τα οικονομικά κόλπα και τις σοφιστίες, αρκετά με τους εκλεγμένους προδότες. Αρκετά με τις δυό-τρεις οικογένειες της μπανανίας. Αρκετά με την ενοχή που μας φορτώνουν οι ένοχοι.
      Η χθεσινή (κι αποψινή επικείμενη) διαμαρτυρία είναι η ελπίδα μας. Όπως κι η της ερχόμενης Κυριακής. Διότι είναι πανευρωπαϊκή και πανανθρώπινη. Δίχως κόμματα, συνδικάτα, μολότωφ και σπασμένες βιτρίνες. Και δίχως διαπραγμάτευση. 
         "Δεν έχουν αιτήματα όμως" άκουσα το γράμμα ενός αντιτιθέμενου. "Δεν έχουν προτάσεις" είπε. Ευτυχώς κύριε. Τις λύσεις θα τις βρουν οι πολιτικοί κι οι οικονομικοί τους σύμβουλοι, γι αυτό χρυσοπληρώνονται, αυτή είναι η δουλειά τους. Εμείς, ως Ευρωπαίοι πολίτες, απλώς δηλώνουμε πως δε θέλουμε άλλο. ΕΚΕΙΝΟΙ είναι που καλούνται να μας  φέρουν τις προτάσεις τους. Κι ελπίζω γρήγορα.

____________________________________________________________________
    Διαβάστε:
              Γιά τις μανούβρες της αντιπολίτευσης: "Η απόρριψη της διενέργειας δημοψηφίσματος όμως από τη ΝΔ προκαλεί σοβαρότατες υποψίες για την ειλικρίνεια της «αντιμνημονιακής» στάσης της. Γιατί δεν θέλει ένα λαϊκό «Οχι», το οποίο θεωρητικά θα ενίσχυε πολύ τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στην ΕΕ, όπως απέδειξε και το παράδειγμα της μικρής Ισλανδίας;'' από την  αλεπού του ολύμπου

    Δείτε: 
           Αγανακτισμένοι 25.5.11: http://youtu.be/vPtlkdDMfL0

 
__________________________________________


Οι φωτογραφίες είναι από το nooz.gr


Το πρωτότυπο:
WE CALL FOR REAL DEMOCRACY NOW. We are not a commodity lying in the hands of politicians and bankers.

We blame the economic and political forces for our bad situation and demand the necessary change of course.



We call on all citizens, under the motto "Real Democracy NOW. We are not a commodity lying in the hands of politicians and bankers." to take to the street to protest. Join us, no matter what political views you have, to make all the people heard as a single voice.

PEOPLE IN EUROPE WAKE UP,
LETS MAKE A BETTER LIFE
LETS TALK , LETS MEET, LETS CHANGE EVERYTHING



_____________________________________________________________________

2 σχόλια:

  1. Λες Δάφνη:δεν χρειαζόμαστε "αιτήματα" και "λύσεις". "Τις λύσεις θα τις βρουν οι πολιτικοί και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι". Δηλαδή ποιοί πολιτικοί; Του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Οι ίδιοι που μας έφεραν ως εδώ και που με τις πολιτικές τους στήριξαν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της "οικονομικής δικτατορίας" που αναφέρεις.

    Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο εύκολα και η πολιτική να άλλαζε ριζικά με μερικές μαζικές συγκεντρώσεις. Δυστυχώς θέλει καθημερινή δουλειά και αντιπαράθεση, όχι μόνο στις πλατείες, αλλά πρώτα και κύρια εκεί που δουλεύει ο καθένας. Εκεί που παράγεται από μας ο πλούτος αυτής της χώρας που τον ιδιοποιούνται όλοι.

    Και το τσουβάλιασμα όλων των κομμάτων από τους οργανωτές αυτών των συγκεντρώσεων προσφέρει υπηρεσίες ΜΟΝΟ στο ΠΑΣΟΚ και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε ναι θέλει δουλειά, γνώση, αντιπαράθεση και αιτήματα. Λέω πως δεν είμαστε ειδικοί επειδή είναι επικίνδυνο να νομίσουμε πως είμαστε όταν βλέπουμε την ανικανότητα των φερομένων ως.
    Λέτε πως οι συγκεντρώσεις είναι τσουβάλιασμα που συμφέρει το δικομματισμό. Προσωπικά υποπτεύομαι χειρότερα, πως είναι ο τρόπος να στραφούν τα μάτια της Ευρώπης εκτός Λιβύης.
    Ωστόσο γιά μένα το 'Πανευρωπαϊκό' & το 'εκτός κομμάτων' κάτι σημαίνει. Ακόμα κι αν κάποιοι το μεταχειρίζονται γιά να μας τσουβαλιάσουν, το γεγονός πως μεταχειρίζονται αυτό το σύνθημα κι όχι τις πεπαλαιωμένες πατρίδες/θρησκείες/300 του Λεωνίδα κ.ο.κ σημαίνει πως σφυγμομετρώντας μας είδαν πως αυτά μας πιάνουν. Κι αυτό κάτι λέει. Όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.