Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Μύρτις― Το πρόσωπο της μικρής Αθηναίας του Χρυσού Αιώνα






Περί το 430 π.Χ. λοιμός ενέσκηψε αιφνιδίως εις την πόλιν των Αθηνών …και νεκροί έκειντο εν ταις οδοίς …έθαπτον δε ως έκαστος εδύνατο» (Θουκυδίδης, Ιστορία).
 Κι έτσι εκατόν πενήντα Αθηναίοι κάθε ηλικίας θάφτηκαν βιαστικά σε ένα κοινό τάφο. 
Το 1994-1995, στη διάρκεια εργασιών για το υπόγειο μετρό ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό στο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας ομαδικός τάφος με "σκελετικό υλικό" περίπου 150 ανθρώπων που χρονολογήθηκε στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ. 
 Στη μελέτη του "σκελετικού υλικού" με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA ανιχνεύτηκαν ίχνη του βακτηρίου Salmonella enterica serovar Typhi που προκαλεί τον Τυφοειδή Πυρετό, αιτία θανάτου και του Περικλή.
Εκεί, στον ομαδικό τάφο των θυμάτων του λοιμού βρέθηκε και το άριστα διατηρημένο κρανίο ενός ενδεκάχρονου κοριτσιού που ονομάστηκε Μύρτις από τους επιστήμονες. Το κρανίο διατηρούσε όλα τα ανατομικά σκελετικά στοιχεία του προσώπου και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της "νεογιλής" οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η παρουσία των δοντιών κι η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησαν την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή. Ακριβές αντίγραφο στάλθηκε σε Σουηδικά εργαστήρια από όπου επέστρεψε αναπλασμένο, με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.
Η αναγεννημένη Μύρτις παρουσιάστηκε στο κοινό στις 9 Απριλίου 2010, στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως αρχικά και ύστερα ταξιδεύει σε τρίχρονη περιοδεύουσα έκθεση σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», πριν επιστρέψει οριστικά στην πατρίδα της.


Για τη ζωή της Μύρτιδος και την ιστορία τής ανάπλασης έχει μιλήσει με συγκίνηση ο συντονιστής του προγράμματος, επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Τελική μορφή στο πρόσωπο έδωσε ο γλύπτης ("μοντελίστας") Οσκαρ Νίλσον που έχει φτιάξει κι άλλα έργα για το Μουσείο Βάσα της Σουηδίας.


Περισσότερα: στην ιστοσελίδα αφιερωμένη στη συγκεκριμένη ανασκαφή και την ενδεκάχρονη Μύρτιδαhttp://www.myrtis.gr/
_________________________________________

4 σχόλια:

  1. Συμπαθέστατη μικρούλα. Kαι να της το έλεγαν δεν θα το πίστευε ότι θα εμφανιζόταν το προσωπάκι της μετά από τόσα χρόνια σε μια Αθήνα ολότελα αλλιώτικη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωρία ανάρτηση. άλλωστε γεμίσαμε τον τόπο με σκελετούς. κάποιους από αυτούς θα έπρεπε να τους έφτιαχναν για να παίρνουμε εικόνα από τον τότε πλυθησμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. alex. σκελετούς γυαλιών; αστειάκια..
    Αχ αυτό το spagheti που μόλις γεύτηκα, με κάνει να μωρολογώ..
    θυμάται κανείς από τον τρυποκάρυδο εκείνη την κυρία που ολοένα αναφωνούσε
    Oh! Oh! Spagheti oh!
    πάω να κάνω ομ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.