Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο αυστηρώς ακατάλληλος κος Ρόμπερτ Μάπλθορπ






Ο Robert Maplethorpe ήταν ένα λεπτό καθολικό αγόρι που σπούδαζε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη. Έζησε με το ένα πόδι στον κόσμο της Τέχνης και των πλούσιων πελατών και με το άλλο στο Chelsea Hotel, τη σκόνη κaι την ανδρική πορνεία ―για χαρτζιλίκι στην αρχή κι ύστερα ως ηθική δικαιολογία όταν επιδιδόταν σε σαδομαζοχιστικές ακρότητες.
Πέθανε νέος από AIDS μα άφησε πίσω του τις εξαίσιες απεικονίσεις λουλουδιών και γεννητικών οργάνων, ανδρικού σώματος και σαδομαζοχιστικών πρακτικών μέσα από μιά οπτική λουστραρισμένη, λιτή και άψογα φωτισμένη, τέτοια που άλλοι θα χρησιμοποιούσαν για διαφημίσεις ειδών πολυτελείας.

Στα πρώτα νεανικά χρόνια στη Νέα Υόρκη, πριν την επιτυχία, συγκατοικούσε με την Patti Smith που σύστηνε στη μαμά ως κορίτσι του και μαζί έκαναν γνωριμίες στο Chelsie Hotel, πείνασαν και δημιούργησαν τα πρώτα τους έργα και την εικόνα τους.

Ο Robert  πέθανε το 1989.
Η Patti Smith δεν είχε μιλήσει γι αυτόν ως πέρσι που εκδόθηκε το 'Just Kids', εκπληκτική αφήγηση της σχέσης τους που της άνοιξε το δρόμο προς την πιό λόγια καριέρα που πάντα επιζητούσε.


















Δείτε:
X Portfolio (με τα αυστηρώς ακατάλληλα όχι μόνο γι ανηλίκους) 

Την ελληνική έκθεση. Για πρώτη φορά φέτος θα εκτεθούν έργα του στην Ελλάδα.

Τα πορτραίτα της Patti Smith (εξώφυλλο του Horses)

Διαβάστε:
Το 'Just Kids' ― αν άπτεται των ενδιαφερόντων σας θα το χαρείτε όσο εγώ.



Θυμηθείτε:


...because the night belongs to lovers..

_________________________________________________________

1 σχόλιο:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.