Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Γατιά και σκυλιά― Σωστή διατροφή ή Απάτη;












Είχα μια αγαπημένη γάτα. Όχι μια δηλαδή, είχα πάντα από μια, αλλά για τη μια την Άλεφ Catus θα σας πω. Ήταν όμορφη σα σύννεφο. Σιαμέζα blue point. Το γκρι των άκρων όταν είχε συννεφιά γινόταν μωβ. 

Τη λάτρευα. Μα ήμουν πολύ νέα. Όχι άπειρη από γατιά μα νέα.
Οι σιαμέζες λέμε ότι μοιάζουν με σκυλιά διότι είναι φύλακες. Αλλά δε δένονται με το σπίτι, δένονται με την οικογένεια. Την έβαζα στη μαλακή της τσάντα και ταξιδεύαμε. Με ΚΤΕΛ στη διαδρομή για τη Σκιάθο, με πλοία στην Αίγινα, με αυτοκίνητο και δύο νύχτες πλοίο για την Ιταλία. Σε ξενοδοχεία και σπίτια που μας καλούσαν ήταν πάντα άψογη.
Τη λάτρευα σας το είπα. Της είχα γράψει κι ένα ποίημα (άρεσε πολύ όταν εκδόθηκε το βιβλίο).
Κι ωστόσο η βασίλισσά μου, η Catus, η Άλεφ, το γατί μου, το χαϊβάνι μου είχε φρικτά γεράματα.
Στην αρχή έπαθε στοματικά. Φούσκωναν τα ούλα της και μύριζαν. Μόνο όποιος ξέρει την αγάπη της γάτας για την καθαριότητα θα φανταστεί το μαρτύριό της. Τα δόντια της κιτρίνισαν κι έσπαγαν. Άρχισαν οι κυστίτιδες κι η αιματουρία.
Εκεί που καθόταν στην αγκαλιά μου την έπιανε ο πόνος. Κι έτρεχε κι έσκαβε το χώμα αλλά έβγαινε μόνο μιά πορτοκαλί σταγόνα. Κι έτρεχε πάνω κάτω κύκλους στο σπίτι φωνάζοντας και κοιτάζοντάς με να τη σώσω.
Είχε κάνει ήδη μιά εγχείριση και με εμπιστευόταν απόλυτα. Τα φάρμακα τα έπαιρνε όπως άλλος παίρνει λιχουδιές.
Φώναζε τρέχοντας λοιπόν κι έσκαβε στο χώμα κι έτρεχα να σπάσω ένα αντιβιοτικό να της δώσω αντιβίωση να αντιμετωπιστεί η κυστίτιδα. Κι έτρεμα τι περνά όταν λείπω.
Σιγά-σιγά τα δόντια της έπεσαν, τα ούλα της την πονούσαν. Δεν έτρωγε, δεν έπινε. Μόνο ξάπλωνε στο υγρό  μπάνιο πάνω από σωλήνες θέρμανσης για να ενυδατώνεται.
Ήμασταν στην Πελοπόννησο όταν ήρθε το τέλος. Το σπίτι είχε σκάλες κι ήταν αδύναμη. Γάτα και δεν κατάφερνε να ανέβει ούτε σε καναπέ. Μόνο στο υγρό μπάνιο ξάπλωνε κι ύστερα άκουγα ένα ταπεινό μιουά και την έβλεπα ξαπλωμένη στο χαμηλότερο σκαλί να περιμένει. Την ανέβαζα και με κοίταζε με ολοστρόγγυλα στωικά γαλάζια μάτια δίχως έκφραση.
Της ζήτησα να μην πεθάνει εκεί, ήθελα να τη θάψω στον κήπο μας. Στο αυτοκίνητο της επιστροφής μύριζε απαίσια, το στόμα της ήταν όλο πύον. 
Η γιατρός της έβαλε ορό για την αφυδάτωση αλλά κατάλαβα πως την κρατούσα ζωντανή για μένα και πήρα τη σπαραχτική απόφαση της ευθανασίας.
Πέθανε στα χέρια μου και στον τάφο της φυτέψαμε μιά τριανταφυλλιά σπάνια, με λουλούδια βιολετί σαν τα μάτια της. Άνθισε μιά φορά· μου έδωσε ένα μεγάλο απαλό  τριαντάφυλλο και πέθανε κι αυτή.

Σίγουρα όποιος έζησε κι αγάπησε τα ζώα του έχει πολλές τέτοιες ιστορίες να πει. Γιατί σας τη λέω;

Γιατί τη γάτα μου εγώ τη σκότωσα. Από λάθος. Από ηλίθια πίστη στους γιατρούς.
Το όπλο; Κρο-κέ-τες.
Η Catus δεν έτρωγε ποτέ τίποτε άλλο. Δεν ήθελε, τις συνήθισε επειδή ο πρώτος κτηνίατρός μας (όπως κι οι δικοί σας) επέμενε. Της άρεσε πολύ ο κιμάς, ωμός. Ήταν το μόνο πράγμα που έκλεβε αυτή που όσο τρώγαμε ήταν (όπως πάντα τα γατιά μου) ξαπλωμένη στο τραπέζι και ποτέ-ποτέ-ποτέ δεν είχε αγγίξει φαγητό που δεν της πρόσφερα. Έκλεβε όμως από τις κουζίνες τον ωμό κιμά και μιά φορά, φιλοξενούμενη, άρπαξε μιά ωμή μπριζόλα κι έτρεχε σαν αδέσποτη.
Τι είπε ο κτηνίατρος;
―Ποτέ, ποτέ, κάνει σκουλήκια.
―Μα της δίνω droncit/drontal, είναι εμβολιασμένη για τα σκουλήκια, επέμενα αλλά ήτα ανένδοτος.
Σας είπα ήμουν πολύ νέα. Ακόμα  τότε εμπιστευόμουν τους γιατρούς. Κι ύστερα, ομολογώ, οι κροκέτες είναι πολύ πρακτικές.

Δε θα σας πω για την επόμενη, μόνο πως επειδή μεσολάβησε η Γνώση, από την πρώτη μέρα της μαγείρευα. Σιγά το δύσκολο, οι γάτες δε θέλουν σάλτσες και μπαχαρικά. Στήθος κοτόπουλο έπαιρνα ή στην ανάγκη έτοιμο από σουβλατζίδικο και από τα εστιατόρια έφερνα πάντα ό,τι ψάρι έμενε στα πιάτα. Κι έζησε η Αυγούστα μου γερή κι ώσπου πέθανε από γεράματα στην αγκαλιά μου σκαρφάλωνε στην πέργκολα να δει στην Ανατολή κι έτρεχε ως την εξώπορτα του κήπου να με υποδεχθεί. Κι είχε, όταν πέθανε στην αγκαλιά μου στο κρεβάτι μου, όλα της τα δόντια.

Τι μεσολάβησε; Ο λόγος που σας γράφω.

Κατ' αρχήν ένα υπονοούμενο της δακρυσμένης κτηνιάτρου μετά από τα επίμονα γιατί μου. 
Κι ύστερα διάβασα μιά πολύ σοβαρή αγγλική μελέτη μετά από μεγάλη έρευνα χρηματοδοτημένη από εκτροφείς για το τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά μας.
Παρεμπιπτόντως (δοκιμασμένο και αυτό) τα σκυλιά θέλουν κόκαλα. Παίρνουν έτσι ασβέστιο και πρωτεΐνη, και θερμίδες και λίπη για τη γούνα από το μεδούλι. Κόκαλα (πάντα με πολύ νερό στο πλάι όμως ) και μια–δύο φορές την εβδομάδα ό,τι τρώτε. Διότι το σκυλί είναι παμφάγο. Βέβαια όταν λέω ό,τι τρώτε δεν εννοώ γλυκά και λιχουδιές του περιπτέρου που είναι βλαβερές και για σας, εννοώ μαγειρεμένο φαγητό. Με δύο σοβαρότατες εξαιρέσεις: Τη σοκολάτα και το κρεμμύδι. Και τα δύο αυτά γίνονται τοξίνες όταν χωνευτούν από το σκύλο και σε μεγάλη ποσότητα είναι θανατηφόρα― ένα κιλό κρεμμύδα σκοτώνει  ένα σκυλί (μα μην το μάθει αυτό ο φονιάς της γειτονιάς).

Αφού ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι σκύλοι που τρώνε κόκαλα και ανθρώπινα μαγειρευτά ζουν πιο καλά και πιο πολύ, το επόμενο βήμα ήταν οι Κτηνίατροι. Να πληροφορηθούν βέβαια αλλά και να ερωτηθούν εκείνοι τι προτείνουν και γιατί.
Όλοι, όπως θα γνωρίζετε, προτείνουν τις κροκέτες. Κι ο λόγος είναι ελεεινός. Ναι, κάποιοι έχουν ποσοστό διότι έχουν μαγαζί και άλλοι παίρνουν δωράκια από τις εταιρίες, μα ο κύριος λόγος που (το παραδέχθηκαν) είναι η στρατηγική: μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια. Το ζωάκι που πήγατε για εμβολιασμό θα παραμείνει ασθενής τους και δε θα ζήσει για πολύ, θα πάρετε άλλο (ίσως από αυτούς ή από γνωστούς τους) το οποίο επίσης θα ασθενήσει.

Γιατί οι κροκέτες είναι τόσο βλαβερές; Έχουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων και βιταμινών που ίσως να κάνουν καλό στη γούνα κ.λ. αλλά βαραίνουν τα νεφρά διότι δε διαλύονται εύκολα από το σώμα. Το λέω απλά, ένας γιατρός (αν ήθελε) θα το εξηγούσε πιο καλά. 

Νεφροπαθής ήταν γάτα μου, ξέρω.
Και επειδή ίσως με βρείτε παρανοϊκή θα σας συστήσω να προσέξετε μια εγκληματική διαφήμιση που παίζεται αυτό τον καιρό στην τηλεόραση. Με φώναξαν και δεν το πίστευα και όταν το ξαναείδα  αισθάνθηκα πως αφού κανένας Φιλοζωικός Οργανισμός δεν κάνει κάτι θα προσπαθήσω από εδώ με το δικό μου το σπαθί (την πένα, δηλαδή το πληκτρολόγιο).
Θα την πετύχετε πιστεύω (κι αν την ξαναδώ και σιγουρευτώ θα σας πω τη μάρκα):
Λέει το παιδάκι πόσο αγαπά το κουταβάκι του.
―Γιατί κάνει αυτό κι εκείνο.
―Γιατί η γούνα του είναι απαλή.
―Γιατί "τα κακάκια του είναι στεγνά".

Το φαντάζεστε; Να άλλος ένας λόγος για κροκέτες. Με τη δυσκοιλιότητα λύθηκε το πρόβλημα της βόλτας.

Μήπως, λέω μήπως, να επιβάλουμε τις σκυλοκροκέτες και στις μαμάδες ώστε να μην ταλαιπωρούνται με αλλάγματα οι νηπιαγωγοί;
Ή μάλλον, για δοκιμάστε να προτείνετε κάτι τέτοιο για τα ανθρωπάκια  κι ίσως η κατακραυγή που θα σηκωθεί, ίσως, σώσει κανένα σκυλί ή κανένα γατί από τα βάσανα που πέρασε το συννεφάκι μου.
__________________
Δε σας έπεισα; O.k., σκεφθείτε κι αυτό: σε μιά εποχή που η παχυσαρκία κι η καλή διατροφή αποτελούν την ακριβέστερη ταξική διάκριση, σε μιά εποχή που σεφ σαν τον Jamie Oliver αφιερώνουν τη ζωή τους στο να διδάξουν πώς να τρέφεται το λαό μιας ολόκληρης Κοινοπολιτείας, εσείς πήρατε αυτό το πλασματάκι για να το καταδικάσετε να ζει με κονσέρβες και προκάτ βιομηχανικά κατασκευάσματα; Ή, για να το πω με εικόνες, εσείς για σάς κι αυτούς που αγαπάτε θα προτιμούσατε ...

αυτό; 


 

με αυτό


.....ή..... 

αυτά


με αυτά;;;



____________________


101 σχόλια:

  1. Την διαφήμιση την θυμάμαι γιατι μου έκανε τρομερή εντύπωση η διαπίστωση για τα κακα...

    εγω μικρή θυμάμαι στο χωριό τις γάτες και τα σκυλιά να ζουν χρόνια γιατί έτρωγαν οτι έτρωγε η οικογένεια... και χωρίς εμβόλια και γιατρούς...

    δυστυχώς στο σήμερα.. ολα θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος...όλες οι ζωές των ζωντανών οργανισμών επι γης...

    καλημερα με φιλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. ΑΧ ΑΧ ΚΛΑΨ ΚΛΑΨ ΤΡΕΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΟΥΖΟΥΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΜΟΥ

      Διαγραφή
  3. ιστορίες αγάπης...
    το πρόβλημα είναι πως περνάει στο μυαλό των ανθρώπων ο σωστός τρόπος να δείχνουν την αγάπη αυτή. κάποιοι είναι πεπεισμένοι πως αγάπη είναι να δίνεις λεφτά για κονσέρβες και κροκέτες.
    για μένα , πάντα, το σπιτικό φαγάκι ήταν το καλύτερο - με μεγάλα διαλείμματα κατανάλωσης χάμπουργκερ με απ όλα κι άλλων γευστικών παρεκτροπών- και τα ζωντανά που έχω σπίτι, κι αυτά, αισθάνονται το ίδιο.
    δεν λένε είσαι ό,τι τρως;
    πω πω αυτό με τις κροκέτες με ταρακούνησε! και τους παίρνω ένα σακουλάκι μια φορά την εβδομάδα. χμμμ...
    καλό μεσημέρι Δάφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ενδιαφερον κειμενο...θα το εχω υπ' οψιν μου..να προσεχω τι ταιζω το σκυλο μου

    να 'σαι καλα :)
    καλο απογευμα Δαφνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο δίκιο έχεις !! Έχω μεγαλώσει μια ζωή με γάτες, είχα περίπου 15 {όχι όλες μαζί..} και τώρα έχω δυστυχώς μόνο την αγάπη του σκύλου γιατί οι γάτες έμειναν στην ελλάδα στη μαμά μου. Προσπαθώ όσο μπορώ να τον ταίζω με κανονική τροφή, αυτή που τρώμε και μεις δηλαδή, του βράζω κοτούλα και ριζάκι, αλλά καμιά φορά τρώει και κροκέτες. Ανησύχησα περισσότερο όμως τώρα που είπες αυτό για τα νεφρά.. Τους γιατρούς δεν τους εμπιστεύομαι με τίποτα, ειδικά εδώ στην Αμερική είναι εγκληματίες, τα φάρμακα και τις χημείες τις συνταγογραφούν λες και είναι καραμέλες!! Στεναχωρήθηκα για την γατούλα σου την άλφα {άλεφ δεν είναι το άλφα στο εβραικά?} είναι φρίκη να βλέπεις το ζωάκι σου να υποφέρει..
    Εύχομαι υγεία και μακροζωία για τους τωρινούς σου τετράποδους συντρόφους !!
    Καλό βράδυ **

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χρήσιμο και επιμορφωτικό το ποστ. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σοκαριστικό και αφυπνστικό. Να 'σαι καλά.
    Έχω μια απορία. Όταν λες "κροκέτες", εννοείς την τροφή που έχεις φωτογραφία στο τέλος; Δεν ρωτώ ειρωνικά, αλλά δεν το ξανάκουσα με αυτή την ονομασία. Ξηρή τροφή το λέμε στην Κύπρο. Ή μήπως μιλάς για τα τα μπισκοτάκια;
    Δυστυχώς, ο κόσμος έμαθε στα έτοιμα και τα κονσερβοποιημένα. Τόσο για τους ίδιους τους εαυτούς τους, όσο και για τα ζώα που φιλοξενούν. Άγνοια. Αλλά στην περίπτωση των γιατρών, είναι έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Def: Ναι αυτό εννοει! Τα μπισκοττάκια, την ξηρή τροφη.

    Όντως τα μπισκοτάκια (που λέμε εδώ στην Κύπρο) είναι ευκολία. Αλλά τα ζωάκια μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως μέλη της οικογένειας και να βάζουμε πάνω από όλα το καλό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις δίκιο.Είναι χρήσιμες αλήθειες τα όσα γράφεις και σε ευχαριστώ.Σκέπτομαι βέβαια ότι πολύ πιο πριν έπεισαν εμάς τους ίδιους,με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους να καταναλώνουμε κακή τροφή.κακά ποτά.Να είσαι καλά,πάντα σε διαβάζω με ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ πολύ -πολύ που διαβάσατε αυτό το θέμα & σας παρακαλώ διαδώστε (με δικά μου ή δικά σας λόγια).

    Ναι, dear Defiance 'Ξηρά τροφή' λέγεται (κι είναι όντως είναι τα της φωτογραφίας). Κροκέτες κάποτε τα ονόμασε η πρώτη μου μάρκα & κόλλησα.
    Lyriel είδες χαρά που κάνουν όταν κοιτούν που τους μαγειρεύουμε; `4-5 κροκέτες στην τσέπη για την εκπαίδευση δε θα το σκοτώσουν. Το πρόβλημα είναι το μόνιμο & το ότι (τι στο καλό βάζουν μέσα & εθίζονται & τις ζητούν ;)
    Όντως Μερμελέχα οι άνθρωποι τρώνε ακόμα χειρότερα. Αλλά νομίζουν ότι επιλέγουν... Άλλο μεγάλο θέμα..
    Κι ένα μικρό υστερόγραφο: Πρόσφατα πήγα το κουτάβι μου στο γιατρό, πρώτη φορά για εμβόλια. ―Τι το Ταΐζετε; ρώτησε κι είπα την αλήθεια.
    Έξαλλος ψιλάφησε την κοιλίτσα του & τη βρήκε γεμάτη αέρια (εγώ γιατί ουδέποτε τα κατάλαβα:). Ύστερα κοίταξε τα παιδικά δοντάκια & διέγνωσε πρόβλημα. Καταλήξαμε στις γνωστές αυστηρές συστάσεις για Ξηρά Τροφή.
    Τα εμβόλια όμως θέλουν 2 δόσεις. Ξαναπήγα, ξαναρώτησε.
    ―Ξέρετε πως διαφωνούσα του είπα , αλλά με πείσατε, του δίνω ξηρά τροφή ((ψέματα). Όπερ και ψηλάφισε κοιλίτσα και δοντάκι & βρήκε το κουτάβι μου σε άριστη υγεία. [Ναι! Κρατήθηκα, δε σχολίασα].
    Γερά ζωάκια να ΄χουμε & Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πώ! Πω! τώρα νιώθω τύψεις που επέμενα να μάθει ο Τίτο να τρώει κροκέτες... δεν γνώριζα κι εγώ όπως κι άλλοι πως -τελικά- κάνουν κακό... Χαίρομαι όμως, που δεν έμαθε και τρώει ότι τρώμε κι εμείς!...
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. έτσι έτσι...

    πες τα μπας και βάλουν μυαλό οι φίλοι μας...

    και εγώ σκύλο είχα και πέθανε νορμάλ στα 17!!!!!! ούτε που είχε φάει ποτέ της έτοιμα φαγητά... όλα από το σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. με τσάκισες! γάτες σαν τις Σιαμέζες δεν υπάρχουν, δύο είχα, μου είναι αδύνατον να τις ξεχάσω... από νεφτά πήγε η μία, κροκέτες... η άλλη έτσι απλά μιά μέρα έφυγε, προφανώς πήγε να πεθάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ειμαι σιγουρη οτι οι κροκετες ειναι επικινδυνες αλλα αναρωτιεμαι αν ειναι ολες .αν ειναι βιολογικες, αν ειναι ακριβες και οχι φτηνιαρικιες
    ισχυει αραγε το ιδιο?
    Δαφνη συγκλονιστηκα με την ιστορια της γατουλας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία η τιμή δεν παίζει ρολο, η φόρμουλα είναι το πρόβλημα. Πρώτες ύλες σε σκόνη, χημικές (ή τα αχρείαστα του σφαγείου π.χ. μάτια, σάπια, εντόσθια, τριμμένα οστά) βεβαρημένα με υπερβολικές δόσεις βιταμινών & μετάλων που βαραίνουν τα νεφρά. Ενδεχομένως όσο το ζώο είναι υγειές έχουν θεαματικό αποτέλεσμα σε λάμψη γούνας κλ. Μα ο πραγματικός λόγος που διαδίδονται είναι το ότι είναι πρακτικές. Ξηρά τροφή που δε θέλει μαγείρεμα, που δε λερώνει ούτε το πιάτο & που μεταφέρεται εύκολα διότι φουσκώνει μέσα στο στομάχι. Γι αυτό λέω: αν προτείναμε κάτι τέτοια για τα παιδιά δε θα γινόταν σάλλος;
    Σ' ευχαριστώ για τα συλλυπητήρια. Όσα χρόνια κι αν περάσουν η θλίψη δε φεύγει διότι, νομίζοντας πως τη φροντίζω, την πρόδωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ποσο σε καταλαβαινω...εχω πολλες δραματικες ιστοριεςζωων να μου στοιχειωνουν τα βραδια...δεν ξεχνω ποτε τα ζωακια που περασαν απο τη ζωη μου.ολο και κατι αισθανομαι οτι δεν εκανα σωστα...Σε ευχαριστω θερμα που ανακινησες το θεμα των κροκετων και που μου απαντησες σ ενα θεμα που ημουνα λιγο μπερδεμενη....βεβαια και τα κρεατα ειναι επικινδυνα ..εγω ειμαι χορτοφαγοσ γιατι λυπαμαι τα ζωα....αλλα το γατακι μου τι αλλο να φαει. εκτος απο λιγο ψαρακι του δινω και τονο ποτε ποτε αλλα καπου διαβασα οτι δεν κανει καλλο ουτε ο τονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαρία μου τα μάτια κλ που ανέφερα είναι το κρέας της κροκέτας. Κι εγώ χορτοφάγος είμαι αλλά στα σκυλιά δίνω τη διατροφή που ανέφερα, στις γάτες κρέας, κοτόπουλο, ψάρι (κι η επόμενη έζησε δυνατή με όλα τα δόντια ως τα 14). Η ποικιλία, νομίζω, όπως & στα παιδιά ειναι το κλειδί.
    Σου εύχομαι Χρόνια Πολλά, να είσαι καλά να το χαίρεσια το γατάκι σου & να είναι πάντα ζωηρό & γερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. χρονια πολλα .Ας γινει να εχομε λιγη ελπιδα παραπανω τα χρονια που ερχονται ,και ας συμπονεσομε λιγο παραπανω ανθρωπους και ζωα .Ετσι θα γλυκανομε και μεις περισοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. α ηθελα και κατι αλλο να σας πω ...οσων τα ζωακια
    εχουν στοματικα ουλιτιδες στοματιτιδες κλπ κανει
    πολυ καλο η καλεντουλα...καλλιτερα αγοραστε αγνη
    καλεντουλα που διατηρειται στο ψυγειο..ειναι κρεμα βαζεις λιγη στο ποδαρακι του ζωου αυτο τη γλειφει και ειναι φοβερο φυσικο αντιβιοτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πες τα κορίτσι μου ! εγω απο μικρή είχα γάτες και ακομα εχω. Τωρα εχω 5. Ποτέ στη ζωη μου δεν άκουσα τους κτηνιάτρους και τους παραλογισμούς τους.Πελάτες θέλουνε, πολυ απλά. Ξέρετε καμμιά γάτα που η φυσική της τροφή να είναι οι κροκέτες; οι γάτες είναι κυνηγοί. Μήπως είδατε πουθενα καμμιά γάτα να κυνηγάει καμμία κροκέτα να τη σκοτώσει και να τη φάει;
    Με τη λογική των κτηνιάτρων (οχι όλων βέβαια) και οι άνθρωποι θα πρεπει να τρεφόμαστε με τα χαπάκια των αστροναυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου δίνετε μεγάλη χαρά.
      Ξέρετε πόσο συχνά με αντιμετωπίζουν σαν τρελή όταν τα λέω; Κι ύστερα η γάτα τους παθαίνει κυστίτιδες και νεφρά αλλά πάλι δεν πείθονται..

      Πολλά ευχαριστώ για το σχόλιο
      και ευχές
      να τα χαίρεστε τα γατιά σας!!

      Διαγραφή
  21. Δεν ξερω αν διαβασεις το σχολιο μου αλλωστε σου γραφω εξι χρονια μετα εκλαψα με την ιστορια σου βλεπεις εχω κι εχω ενα γατο και τον λατρευω. Μακαρι να τα ξεραμε αυτα αλλα δεν μας τα ειπε κανεις, Και γω μεγαλωσα το γατο μου με κονσερβες και ξηρα τροφη οχι βεβαια οτι δεν ετρωγε και κοτοπουλο η μπιφτεκακι καπνιστη γαλοπθλα που του αρεσει. Τωρα επαθε μια στοματιτιδα και παλευω να γινει καλα χρηματα για κτηνιατρους δεν εχω βλεπεις η κριση μασ γονατισε προσπαθω με αντιφλεγμονωδη gel να τον βοηθησω παμε καλυτερα αλλα δεν ξερω αν αυτο ειναι αρκετο. Να σαι καλα παντως που μοιραστηκες τοσα μαζι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια το διάβασα και το παλιό και αυτό και με συγκινείς, ξέρω πόσο πονάει αυτή η θλίψη..
      Περαστικά του από την καρδιά μου,
      δεν αφήνεις όνομα μα γράψε μου πώς πάει, θα τον έχω στο νου μου.

      Διαγραφή
  22. Ωραίο το κείμενο σου για την ζωή σου με την γατούλα, για τα υπολοιπα έχω να πω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο δικός μου ο σκυλάκος 10 ετών σήμερα, έτρωγε πάντα μαγειρευτό, χωρίς σάλτσες , μπαχαρικά κλπ μόνο λίγο λάδι, έτρωγε και κανένα φασολάκι , ή λίγη φέτα, που και που ένα κομματάκι σοκολάτα, λίγο από το παγωτό μου.... σαν μεζεδάκια όλα αυτά. Και πριν δύο χρόνια παρουσίασε χρόνια διάρροια, δεν του περνούσε με τίποτα , δοκιμάσαμε διάφορα είδη κρεάτων, κόψαμε το ρύζι, βάλαμε ζυμαρικό και μετά πατάτα, καταλήξαμε στο άπαχο χοιρινό με πατάτα, κάπως διορθώθηκε το πρόβλημα αλλά όχι εντελώς, και με αυτή την διατροφή δεν έπαιρνε πολλά άλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Και ξεκινήσαμε την ειδική τροφή της Hills. Διορθώθηκε το πρόβλημα , αλλά κομμένα όλα τα άλλα , σε όλη του την ζωή θα τρώει αυτό. Τα δόντια του χάλια, η αναπνοή άσχημη. Αυτά δεν διορθώνονται. Τελειώνοντας θα πω ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Ξηρά τροφή καλής ποιότητας και τα άλλα σαν μεζεδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Ξηρά τροφη καλής ποιότητας δεν υπάρχει- με την έννοια ότι ναι η μια είναι πιο καλή από την άλλη αλλά καμιά δεν είναι καλή γα το ζώο. Είναι σα να έλεγε κάποιος ότι η μαργαρίνη (που φτιάχτηκε βιοηχανικά για να θρέψει σε καιρούς πολέμου) είναι καλύτερη απο το βούτυρο.

      Από όσα έτρωγε το δικό σας βρήκα την αιτία: Σοκολάτα και κρεμύδι είναι τοξικά για το σκύλο, μέχρι θάνατο επιφέρουν. Το κρεμυδάκι που βάζουμε εμείς γα νοστιμιά στα περισσότερα μαγειρευτά έφερε τη διάρροια και την κακοσμία στο σκυλί. Η σοκολάτα επίσης, ακόμα και σε πολύ μικρή ποσότητα.

      Ό,τι εμείς μα δίχως ζάχαρη/ ή τα 2 δηλητήρια του σκύλου: κρεμύδι-σοκολάτα.

      Διαγραφή
  23. Πολύ σωστό το ποστ σου, με πράγματα που όλοι πρέπει να ξέρουν.
    Πάμε παρακάτω. Θα μιλήσω προσωπικά και εκ του ασφαλούς καθώς έχω ΕΝΑΝ σκύλο, όχι τα ζωάκια που φροντίζει η κυρία Αλεξάνδρα (δεν αναφέρω επίθετο εδώ). Έχω την τύχη να έχω κτηνίατρο με δική του κλινική, διδάσκει και στο ΑΠΘ, καθαρή τύχη. Είναι εντελώς αντίθετος τόσο με τις κροκέτες ("Ούτε να το σκεφτείς"), όσο και με τα κόκκαλα ("Μόνο μετά το βράσιμο"). Μου έχει προτείνει συγκεκριμένη διατροφή η οποία είναι και σχεδόν δωρεάν. Την ακολουθώ απ' το 2003 και όντως δεν είχα κανένα πρόβλημα με το σκύλο μου.
    Το πρόγραμμα που πρότεινε είναι το εξής, μιλάω για σκυλιά, γάτες δεν είχα.
    Κόκκαλα απ΄τον χασάπη σας, ναι αυτά που θα πετούσε. Τα πλένετε και τα βράζετε σαν να ήταν κρέας για εμάς, τα ξαφρίζουμε κανονικά. Βάζετε λαχανικά (καρότο και πρασινάδα - σέλινο, μαϊντανό, σέλερι αλλά όχι φρέσκο κρεμμύδι), βράζουμε 2-3 ώρες ανάλογα την ποσότητα, σουρώνουμε και το έχουμε ως ζωμό. Το βάζουμε σε ταπεράκια στην συντήρηση του ψυγείου (2) και στην κατάψυξη (τα υπόλοιπα). Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε 1 απ' την συντήρηση κατεβάζουμε 1 απ' την κατάψυξη, σ' εμένα κρατούν συνήθως 7-10 ημέρες. Το προσθέτουμε στο φαγητό που θα του δίναμε, παίρνει τις βιταμίνες (με μηδενικό κόστος) και το ΒΡΑΣΜΕΝΟ κόκκαλο...Δώρο για να ασχοληθεί.
    ΥΓ: Δεν του δίνω ζάχαρη/γλυκά γενικά, κρεμμύδι, ντομάτα και πατάτα. Και μακριά από κόκκαλα κοτόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγώ μόλις υιοθέτησα γατούλα και το κείμενό σου με βοηθάει εξαιρετικά.
    Ο γατούλης είναι 3 μηνών, η κοπέλα που μου τον έδωσε μου πρότεινε να του μαγειρεύω κοτόπουλο με λίιιγο αλάτι, να του δίνω ως λιχουδιά λίγο τυρί για τοστ πχ γκούντα ή και λίγο γιαούρτι. Η γιατρός που πήγαμε, μόλις το άκουσε με έκραξε, τονίζοντας ότι τα ζώα δεν είναι όπως εμείς και θέλουν κάθε μέρα την ίδια τροφή, ότι οι κροκέτες είναι τέλεια ισορροπημένη τροφή που προσφέρει τα πάντα στο μικρό και να δίνω αποκλειστικά αυτή και ίσως κονσέρβα αλλά όχι κοτόπουλο ή τα παραπάνω. Επέμενε γιατί με τα γαλακτοκομικά (τυρί και γιαούρτι εννοώ, δεν συζητήσαμε για γάλα) κάνουν δυσανεξίες.
    Μπορείτε να με συμβουλέψετε ακριβώς τι να τρώει το γατάκι; είναι η πρώτη γατούλα που έχω και θέλω να κάνω το καλύτερο γι αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι και σας ευχαριστώ που με εμποστευτήκατε.
      Σας δίνω το λόγο μου ότι θα έχετε ένα υγιέστατο γατί για πολλά πολλά χρόνια αν του δίνετε βρασμένο κορτόπουλο/ψάρι/ κιμά/ κρέας + μεζεδάκι ό,τι σας ζητήσει (πχ. πολλές γάτες έχουν μια ανεξήγητη αγάπη για τα κάστανα).

      Ποτέ ζάχαρη και εγώ δε θα έδινα αλάτι.
      Αν είναι μικρό, το γάλα το χρειάζεται. Γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος.. κάθε γάτα έχει τα γούστα της και συνήθως αναπτύσσονται όπως και ενός παιδιού δηλαδή συνηθίζει ό,τι αγαπάτε εσείς.

      Στη Φύση πολλά θηλάζουν κι από την επόμενη γέννα της μάνας τους ή κι από άλλες μητέρες.
      Αν δε θα το χρειάζεται θα δείτε πως το ίδιο δε θα το πίνει. Οι γάτες αν δεν τις χαλάσουμε εμείς ξέρουν να ακούνε το σώμα τους και να μας δείχνουν τι έχουν ανάγκη.

      Εγώ τα ταϊζω κάθε απόγευμα (τους αρέσει με τη δύση γιατί είναι ημινυκτόβια) και επειδή ξενυχτάω, πολύ αργά τους προσφέρω μεζεδάκι ένα πιατάκι με λίγο γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος ή αλλαντικό.
      Αυτό το μικρό γευματάκι μπορείτε να το προσφέρετε και πρωί (επίσης η ώρα που αγαπούν είναι ξημέρωμα, ώρα που κάποιες γάτες προτιμούν το πλήρες γεύμα).


      Ακόμα: οι γάτες αγαπούν τα εντόσθια. Πλεμόνι, συκώτι κ.λ. ιδίως από κοτόπουλο. Εγώ δεν τρώω κρέας και δε βρίσκονται σπίτι μου τέτοια μα, αν έχετε, ΠΟΤΕ μην τα δίνετε ωμά διότι αρέσουν στη γάτα μα μπορεί να έχουν μικρόβια. Ένα ελαφρύ βράσιμο σε καυτό νερό ή ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι (δίχως λάδια) θα την ξετρελλάνει.

      Θα χαρώ να μου ξαναγράψετε όπως θα μεγαλώνει και να μου πείτε πώς πάει και τι της αρέσει.
      Καλά να είστε για πολλά πολλά χρόνια
      και να χαρείτε την αγάπη της!

      Διαγραφή
    2. Πολλά ευχαριστώ! Να είστε καλά!
      Εννοείται ότι θα το ακολουθήσω.
      Κάτι ακόμα, ο γατούλης μου έκανε διάρροια- σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε; τι δίνουμε/τί αποφεύγουμε; τι μπορεί να τον πείραξε; Περιττό να πω ότι δεν ήθελα να τηλεφωνήσω στη γιατρό γιατί θα με φόρτωνε με "ειδικές" κονσέρβες, όπως και έκανε δηλαδή. Την ημέρα πριν έφαγε μικρότερη ποσότητα από τις κροκέτες του -προσπαθώ σταδιακά να τις κόψω τελείως- και κοτόπουλο βραστό με ελάχιστο ρύζι.
      Συμπεραίνω ότι με συμβουλεύετε να τρώει μόνιμα 2 κύρια γεύματα (απόγευμα +πρωί) + ένα μικρό γεύμα "μεζεδάκι".
      Τα γεύματα να αποτελούνται από ένα μόνο είδος κρέατος κάθε φορά (1 συστατικό). Σωστά;
      Τέλος, ωμό λάδι επιτρέπεται;

      Διαγραφή
    3. Εγώ δίνω ένα γεύμα την ημέρα κάθε απόγευμα και ένα μικρούλι μεζεδάκι πολύ αργά (μπορείτε να το κάνετε πρωί).
      Τώρα που είναι μικρό όμως ας του δίνετε πιο συχνά όσο θέλει. Ξέρουν αυτά.

      Τις κροκέτες θα τις έκοβα μαχαίρι, δεν τις χρειάζεται.
      Επίσης μη γελιέστε και κάνετε συνταγές. Σκέτο το κοτόπουλο/ψάρι/κρέας βρασμένο σε λίγο νερό (και του δίνετε και το ζουμί).
      Στις γάτες μου έδινα σκέτο δίχως ρύζια. Μα επειδή τώρα έχω σκύλο και ζηλεύονται ο γάτος μου τρώει και ρύζι.

      Για τη διάρροια αν είναι μια φορά δεν είναι σοβαρό, συμβαίνει.
      Αν κρατήσιε μέρες όμως θέλει προσοχή.
      Αν κάνατε εμβόλια κι έχει πάρει το χάπι για τα σκουλίκια μη φοβάστε τίποτε.

      Αναφέρατε λάδι. Πολλοί λένε πως κάνει καλό στη γούνα. Προσωπικά προτιμώ να δίνω ζωικό λίπος. Π.χ. από το κρέας ή κοτούπουλο.

      Σκεφτείτε: Στη φύση της η γάτα τρώει μικρά ζωάκια π.χ. πουλάκια/ποντίκια ολόκληρα με αίμα, λίπος τα πάντα. Ακόμα και τη γούνα πολλές φορές κι ύστερα την κάνει εμετό (αηδία μα έτσι είναι η Φύση). Οπότε η γάτα δε θέλει τίποτε άλλο από ποικιλία σάρκας και όταν είναι μωράκι το γάλα της.

      Κι ακόμα μην ξεχνάτε: πολύ παιχνίδι!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ και πάλι! Να είστε καλά. Αυτή η λύση με καθησυχάζει. Τι παράλογη νοοτροπία έχει καθιερωθεί- έτοιμο φαγητό για όλους. Και πόσο σπάνια ακούγονται τέτοιες φωνές και απόψεις σαν τη δική σας!

      Διαγραφή
  25. Γεια σας
    Χάρηκα που πήρα τόσα καλά από το site
    Έχουμε 7 γατάκια και 1 σκυλάκι
    Τα ταΐζουμε ξηρά τροφή.
    Δεν έχω πρόβλημα να μαγειρέψω αρκεί να είναι καλά τα μωρα μου
    Θα βράζω λοιπόν κρέας κοτόπουλο ψσρι σκέτα η με ρύζι?
    Λαχανικά?
    Θα εκτιμήσω να με ενημερώσετε
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που θέλετε να τους αλλάξετε διατροφή.
      Τα γατιά το θέλουν σκέτο,
      τα σκυλιά θέλουν και ρύζι και, αν τα τρώνε, λαχανικά.

      Ιδανικό για σας νομίζω είναι να βράζετε κρέας ή ψάρι/κοτόπουλο στα γατιά.
      Και για το σκυλί, όπως συστήνουν κι οι Άγγλοι μετα από μεγάλη έρευνα, κόκκαλα + 2 φορές την εβδομάδα ό,τι τρώτε εσείς (φτάνει να είναι κρεατικό-ψάρι-κοτόπουλο και να ΜΗΝ έχει κρεμμύδι).
      Για τα μικρά σας οι συνδυασμοί είναι πολλοί.
      Π.χ. αν βράσετε κόκκαλο με ρύζι για το σκυλί , οι γάτες θα απολαύσουν το ζουμί και κάποιες θέλουν και το ρύζι- όχι από τη φύση τους μα από ζήλεια επειδή βλέπουν το σκυλί να το τρώει.

      Το πρόβλημα για σας είναι που τους δίνατε ξηρά τροφή και, οι γάτες ιδίως, έχουν τάση στη μονοφαγία, δηλαδή επιλέγουν μια τροφή και τρώνε πάντα την ίδια.
      Το κόλπο είναι, αν δείτε να ζητούν ξηρά τροφή, να τα ξεγελάσετε ρίχνοντάς τη πάνω στο φαγητό και λίγο-λίγο να τη λιγοστεύετε. Ή να βρείτε τι τους αρέσει πάρα πολύ και να αρχίσετε από αυτό.

      Μη σας αποθαρρύνει αν δυσκολευτείτε. Αξίζει και θα δείτε αποτελέσματα στην υγεία και τη μακροζωία τους, αλλά και στην τσέπη σας γιατί εκτός που δε θα σπαταλάτε για ξηρά τροφή θα ανακαλύψετε πως δε χρειάζονται γιατρούς όσο τα άλλα που μεγαλώνοντας υποφέρουν από νεφρά λόγω της ξηράς τροφής.

      Με επιμονή και θέληση θα το καταφέρετε.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα! Μόλις διάβασα το κείμενό σου στην προσπάθεια μου να βρω σωστή σπιτική συνταγή για το γάτο μου (7 μηνών, στειρωμένος)! Παντού λένε να προσθέτω στο βραστό κοτόπουλο, μοσχάρι κλπ, συμπληρώματα πολυβιταμινών για γάτες και ταυρίνη γιατί αλλιώς του κάνω κακό. Και επίσης επειδή είναι στειρωμένος να μην του δίνω σπιτικό φαΐ γιατί θα έχει ουροποιητικό πρόβλημα. Μόνο συγκεκριμένη ξηρή τροφή. Εσύ όμως δεν αναφέρεις κάτι τέτοιο. Είχες κάποιο ειδικό μενού στην γάτα σου;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια δεν το αναφέρω διότι δεν το χρειάζεται.
      ΠΟΤΕ να μη δώσεις ταυρίνη και βιταμίνες σε υγιές ζώο. Είναι σα να έδινες αναβολικά στο παιδί σου. (Η ταυρίνη κάνει μεγάλη ζημιά.)
      Η Φύση δεν τα χρειάζεται αυτά.

      Συνοψίζω: ΠΟΤΕ ξηρά τροφή (κι αν τη συνήθισε και κάνει νάζια να αντισταθείς).
      ΠΟΤΕ έξτρα που θα του διαλύσουν τα νεφρά δηλαδή το ουροποιητικό.
      Οι πιο πολλές γάτες σήμερα έχουν κυστίτιδα επειδή τα ούρα τους είναι βεβαρυμένα από τα μέταλα και τα χημικά που τους δίνουν (για να πλουτίσει ο κτηνίατρος).

      Η έρευνα στην οποία στηρίζω όσα λέω είναι βρετανική και έγινε στους καλύτερους εκτροφείς οι οποίο μελετήθηκαν και μοιράστηκαν πείρα αιώνων η οποία αντιπαραβλήθηκε με την εμπειρία άλλων που δίνουν ξηρά τροφή/κονσέρβες.
      Ό,τι λέω είναι δοκιμασμένο 20 χρόνια. Έχω και μεγάλη πείρα. Οι γάτες και τα σκυλιά μου ζουν πολύ, έχουν όλα τους τα δόντια και δεν αρρωσταίνουν ποτέ.
      Κυστίτιδα, αιματουρία, νεφρά, σάπια ούλα ΔΕΝ είχε ζώο μου από όταν άλλαξα διατροφή.
      Αντίθετα πριν... διάβασες πιο πάνω τι πέρασα. Γι αυτό κι αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω αλλαγή.
      Παλιότερα που έδινα κονσέρβες και ξηρά τροφή τόσο βασανιζόταν η γάτα μου που είχε μάθει από μόνη της να ζητάει το φάρμακο για να ανακουφιστεί.

      Ξέρω πως ακούγεται τρελό να πεις πως δε θα ακούσεις το γιατρό αλλά κάτι που διάβασες στο Ιντερνετ μα πίστεψέ με, αξίζει να δοκιμάσεις. Θα δεις αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  27. Και εγώ είμαι της ίδιας άποψης για τους γιατρούς για αυτό και ψάχνομαι. Δηλαδή μία απλή συνταγή βραστού κρέατος με υδατάνθρακα χωρίς αλάτι- μπαχαρικά είναι αρκετή για να έχει ενέργεια και να τρέφεται σωστά. Δεν χρειάζεται κάτι επιπρόσθετο για ενέργεια.
    Θα μπορούσες να μου στείλεις το λίνγκ με την βρετανική έρευνα; Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To link δεν το έχω διότι ήταν στους Sunday Times προ ιντερνετ. 'Οπως είπα, είναι πάνω από 20 χρόνια. Τότε πέθανε η γάτα μου από νεφρά και ορκίστηκα να μην ξαναδώσω ξηρά τροφή. Είχε συζητηθεί πολύ εκεί, ζούσα τότε στο Λονδίνο, και θυμάμαι οι πιο μεγάλοι εκτροφείς αυτά υποστήριζαν (σωστοί εκτροφείς, όχι σαν της Ουγγαρίας ή σαν κάτι -σόρυ- κυράτσες σα μια που πρόσφατα τόλμησε να μου πει πως δίνει ξηρά τροφή για να είναι 'σκληρά τα κακάκια').

      Τους υδατάνθρακες η γάτα δεν τους θέλει.

      Για να μπεις στο σκεπτικό:

      Ξεκινάμε από το τι τρώσει στη Φύση το αιλουροειδές. Τρώει ζώα ολόκληρα. Μια γάτα δηλαδή τρέφεται με μικρά πουλάκια ή τρωκτικά και συχνά πιπιλίζει ακόμα και τα κοκαλάκια τους (εξ ου αν δε δίνουμε να ξεσκίζει μόνη κομμάτια κοτόπουλο, δίνουμε γάλα ή γιαούρτι όποτε θέλει). Όχι όμως με δημητριακά.

      Το σκυλί αντίθετα είναι σαρκοφάγο-παμφάγο. Εξελίχθηκε με την προσκόληση στον άνθρωπο από την επχή που ήμασταν νομάδες κι έτρωγε ό,τι αφήναμε. Κυνηγά σα λύκος-αλεπού (πρόγονοί του) αλλά έμαθε να τρέφεται κι από ανθρώπινα αποφάγια όπως κάνουν κι οι σύγχρονες αλεπουδίτσες. Αυτά από όταν εξελισσόταν.
      Η γάτα όμως το μόνο που άλλαξε για να ζήσει μαζί μας είναι το μέγεθός της. Στην τροφή είναι ίδια.
      Εξ ου και της αρέσει πολύ το ωμό,τα εντόσθια κ.λ. Κι όλοι οι πολιτισμοί που αγαπούν τη γάτα τέτοια της δίνουν.(Στην Τουρκία ως πρόσφατα περνούσε πλανόδιος με πλεμόνι κ.λ. που αγόραζαν οι νοικοκυρές για τη γάτα τους). Επειδή μάθαμε πλέον για τα μικρόβια αποφεύγουμε το ωμό και το ψήνουμε ελαφρά ή βράζουμε με λίγο ζεστό νερό.
      Άλλα, λαχανικά-δημητριακά, και να βάλεις στο πιατάκι δε θα τα φάει.
      Επειδή σε αγαπάει και σε θαυμάζει (αντικαταστήσαμε τους γονείς) μπορεί να σου ζητάει κάτι που τρως. Μα θα δεις πως τρώει μια μπουκιά και το αφήνει.
      Ζάχαρη μη δώσεις ποτέ ή σοκολάτα όμως και (στο σκυλί, διότι η γάτα δε θα το φάει) ΠΟΤΕ κρεμμύδι που μπορεί να φέρει και θάνατο.

      Δε θέλει πολλή σκέψη, μην αγχώνεσαι. Σκέψου μόνο τη Φύση και σεβάσου την.

      Διαγραφή
  28. Πρόσφατα ανακάλυψα μία πολύ πρωτοποριακή ελληνική εταιρία! Λέγεται Κύων και φτιάχνει χειροποίητα μπισκότα σκύλου! Νομίζω θα λύσει το πρόβλημά σας με το ταισμα του αγαπημένου σας τετράποδου! Ρίξτε μία ματιά! https://www.kyonnaturaldogfood.com/
    Μακάρι να υπάρξει μία τέτοια πρωτοβουλία και για τις γατουλες που τόσο αγαπώ, να μπορέσω και γω να θρέψω τα γατάκια μου με ασφάλεια και σιγουριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «θα λύσει το πρόβλημά σας»;;; Αυτό καταλάβατε; Ότι έχουμε πρόβλημα;

      Η διαφήμιση πληρώνεται.
      Να πάτε να διαφημιστείτε αλλού. Όχι εδώ.
      Οι αναγνώστες μου καταλαβαίνουν τι έγραψα.

      Διαγραφή
  29. Α! επίσης να προσθέσω κάτι σ'αυτό που λες για τη διατροφή της γάτας. Οι γατες έχουν αδύναμη αίσθηση της γεύσης, τρώνε και επιλέγουν την τροφή τους κυρίως μέσω της όσφρησης, η οποία υπερτερεί! Παρόλαυτα η γάτα κατα την γνώμη μου δεν είναι τίγρης ή λεοπάρδαλη... θα μπορούσα να πω οτι διαφέρει από αυτά τα είδη και προέρχεται απο τα ερπετα όπως είναι το φίδι για παράδειγμα, το οποίο σίγουρα δεν τρώει κοτόπουλο ή ψαρια... ούτε γαλακτοκομικα! :P Μπορεί να κανω και λάθος αλλά η στοματική κυλότητα της γάτας, τα δόντια η γλώσσα της καθως και τα μάτια της θυμίζουν πολύ αυτά του φιδιου! Το έχετε σκεφτεί ποτε? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις γράψατε ότι η οικόσιτη γάτα δεν είναι αιλουροειδές αλλά ερπετό;

      LOL

      Διαγραφή
    2. Ακόμα και τρέλες μας λέτε για να διαφημιστείτε.
      Μόλις δυσφημιστήκατε όμως. Οι αναγνώστες μου δεν είναι ηλίθιοι.

      Διαγραφή
  30. χαχα, το ξερω πως ακουγεται τρελό!! Ίσως δεν το έθεσα σωστά, μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση με τα φίδια παλαίοτερα, κάποιος κοινός πρόγονος που να συνέβαλε αργότερα στην εξέλιξη τους και εγω το ψάχνω, μου φαίνεται απλά ενδιαφέρον και το ανέφερα για ανταλλαγή απόψεων, δεν ήθελα να προκαλέσω ή κάτι τέτοιο. Τέλος καμία σχέση δεν έχω με αυτή την εταιρία, είναι μία ελληνική πρωτοπορία που την βρήκα πολύ αξιόλογη και απλά θεώρησα πως θα ήταν καλό να την μοιραστώ με ανθρώπους που έχουν κοινές ανησυχίες για τη διατροφή των κατοικιδίων τους, όπως κ γω... Τέλος πάντων όπως καταλαβαίνω δεν είμαι ευπρόσδεκτη στο μποκ σας, γι αυτό αποχωρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξέρατε πόσες σβήνω θα με πιστεύατε:

      1. αναφέρατε μάρκα δίχως κάν πρόλογο (να μου λέγατε π.χ. ότι διαφωνείτε)
      2. η διατύπωση, το "θα λύσει το πρόβλημά σας με το ταισμα του αγαπημένου σας τετράποδου! Ρίξτε μία ματιά!" μυρίζει copy/paste διότι ενώ δεν είπα ότι έχουμε πρόβλημα ή ότι ψάχνει κανείς μας για τροφές.
      3. πριν σας απαντήσω έτσι, έψαξα το προφίλ σας και δε βρήκα τίποτε, σα να είναι φτιαγμένο για δουλειά.

      Αν όμως έκανα λάθος σας ζητάω ειλικρινά συγγνώμη
      και είστε υπρόσδεκτη.

      Διαγραφή
  31. Αγαπημενη Δαφνη εχω διαβασει με πολλη μεγαλη προσοχη τις απαντησεις σου στους εκαστοτε ενδιαφερομενους σχετικα με την διατροφη της γατας και ομολογω οτι σεβομενη την τοποθετηση σου περι "ξηρας τροφης" θα ηθελα και γω με την σειρα μου να με βοηθησεις αν εισαι ακομη στο block.Βρεθηκαν στην ζωη μου δυο μικρα γατακια ενα αρσενικο και ενα θηλυκο μολις 2 εβδομαδων αρχεςΙουλιου 2016.με την γνωμη των κτηνιατρων ηταν ξεγραμενα.Ωστοσο μια κτηνιατρος πολυ καλη με βοηθησε ..παλαιψε μαζι μου και με αντιβιωσεις και την πολλη αγαπη την δικη και την αμεριστη φροντιδα μου(καθε 3 ωρες ξυπνουσα και τα ταιζα με μπιμπερο) επεζησαν και σημερα ειναι δυο πανεμορφα γατια ο Σαμυ και η Ρανια μου.Η κτηνιατρος δεν μπορει να πιστεψει στα ματια της .Στους 7 μηνες τα στειρωσα και σημερα ειναι 10 μηνων και φυσικα τα ταιζω matisse για kitten μεχρι να γινουν 1 ετους (εντολη της κτηνιατρου που τα στειρωσε-αλλη ειναι αυτη).Θελω να μου πεις τι σπιτικες τροφες να αρχισω να τα δινω γιατι δεν αντεχω να τα βλεπω να τρωνε τα ιδια και τα ιδια...Περιμενω την απαντηση σου και σ'ευχαριστω που με ακουσες..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Με τιμά που με ρωτά ένας άνθρωπος που έκανε τέτοιο θαύμα κι έσωσε δυο πλασματάκια.
    Η καλύτερη τροφή για τις γάτες είναι το κοτόπουλο και το ψάρι. Λατρεύουν τα πουλερικά. Βεβαίως και κρέας μια στα τόσα.

    Εγώ που δεν τρώω κρέας τους παίρνω σουβλάκια (καλαμάκια) για ποικιλία μα συνήθως τους δίνω βραστό κοτόπουλο/κιμά.
    Πολύ τους αρέσουν και τα εντόσθια ωμά- θα έχεις ακούει για το 'πλεμόνι΄. Μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, όπως περνούσε γαλατάς περνούσε κι ο πωλητής εντοσθίων για γάτες που οι νοικοκυρές τους τα τάιζαν ωμά. Δε σου το συμβουλεύω όμως λόγω μικροβίων, σαλμονέλας (το άψητο κοτόπουλο)κ.λ.

    Οπότε αν τρως κρέας, απλώς θα τους δίνεις από το δικό σου μα πριν τα πολλά καρυκεύματα (λίγο πιο άψητο).

    Αυτά είναι τα σωστά. Τώρα, όπως θα ανακαλύψεις κάθε γάτα παίρνει συνήθειες από τους ανθρώπους της και το σπίτι. Π.χ. πρώτη φορά στη ζωή μου τώρα έχω ένα γάτο που τρώει ρύζι. Μικρούλης θαύμαζε το σκύλοκι έπαιρνε από το πιάτο του οπότε τώρα του βάζω λίγο στο κοτόπουλό του που βράζω. Θέλει και το ζουμί- ενώ άλλες γάτες προτιμούσαν στεγνό, δίχως κοτόζουμε.
    Κι αυτές οι προτιμήσεις είναι που τους δίνουν τη χαρά βεβαίως, όπως κια σ εμάς.

    Η ώρα τους για φαγητό είναι πρωί-πρωί και μετά τη δύση (νυκτόβια, τότε θα κυνηγούσαν μα για το χατήρι μας άλλαξαν ώρες).
    Συνήθως δίνω κι ένα κερασματάκι, ένα πιατάκι γάλα ή γιαούρτι όταν κάνω τον καφέ μου το πρωί ή πριν κοιμηθώ αργά το βράδυ.

    Μια συμβουλή μόνο: μην το αργήσεις. Η γάτα είναι σκλάβα της συνήθειας κι έχει τάση για 'μονοφαγία' και τότε θα δυσκολευτείς να κόψεις την κονσέρβα. (Είναι ζημιά και για τα δόντια, δε γυμνάζονται τα ούλα τους ενώ έχει μεγάλες ποσότητες χημικών και λίπους).

    Σου το υπόσχομαι ότι έτσι θα καταφέρεις να τα έχεις κοντά σου πολλά χρόνια και με όλα τους τα δοντια.
    Με πολλή εκτίμηση σου εύχομαι να τα χαρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χαίρετε θα ήθελα κι εγώ να βάλω ένα πιο σοβαρό τόνο στη συζήτηση σας περί τροφών ξηρών, μαγειρευτων και ωμων. Συμφωνώ η θαυματουργη ξηρά τροφή είναι ότι πιο άχρηστο δημιούργησε ο άνθρωπος μαζί με τις κονσέρβες.Κατ αρχήν για να ξεκαθαρίσω τι ταιζω ΜΟΝΟ ΦΡΈΣΚΙΑ ΩΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ.........Δεν μου αρέσει ο όρος BARF μου θυμίζει κάτι τυποποιημένο. Ταιζω εδώ και οχτώ χρόνια αυτό το φαγητό μέχρι και ώμο κιμά σε κουτάβια που μόλις αρχίζουν να μασάνε χωρίς ποτέ ούτε μια διάρροια. Όλα τα σκυλιά μου τρώνε κόκκαλα κρέας εντόσθια ψάρια λαχανικά όλα ωμά. Ακόμα και κάποια φρούτα που τους αρέσουν. Επίσης τρώνε και τον καρπό τής ελιάς που πέφτει. Δόξα το Θεό από τότε με αυτό το φαγητό που είναι ότι πιο κοντινό στη φύση δεν μου έχει ξαναρρωστησει κανένα τους από οποιαδήποτε ασθένεια και να πέσει κάτω το ζώο. Αν παρουσιάσει κάτι όπως π.χ. καλαζαρ η ερλιχεια που είναι πολύ συχνο φαινομενο εδω στη Σαλαμινα το αντιμετωπίζουμε με ωμό,βοτανα και μηδαμινά φάρμακα αν χρειαστούν. Επίσης ριγανελαιο σπιτικο, μηλοξυδο σπιτικό, σαπούνι σπιτικό αν χρειαστούν θεραπευτικό μπάνιο οτιδήποτε εξωτερικής χρήσης (όχι χημικά ΠΟΤΕ). Ο αδερφός μου έχει πολλές γάτες και λίγα σκυλιά αλλά δίνει ακριβώς τα ίδια (σύν φρέσκο επιπλέον ψάρι γιατί έχει ιχθυοπωλειο ο ιδιος). Όλα τα ζωντανά του σφύζουν από υγεία τέτοιες γάτες δεν έχω ξαναδεί χωρίς αψου από ρινοτραχειοιτηδα η άλλη λοίμωξη από κανένα γατί και ποτέ ούτε ένα βιμπραμισιν......Μη φοβάστε το ωμό. Εάν το μαγειρεμένο είναι πολύ καλό διατροφικό σχήμα το ωμό είναι η κορυφή και το τέρμα της διαδρομής των σαρκοφάγων (αυτό δεν έχουν καταφερει οι άνθρωποι να το αλλάξουν ακόμα γιατί ότι και να γίνει το σαρκοφάγο είναι και θα παραμείνει σαρκοφάγο.._τελεια και παύλα) Τα ζώα μου πέθαιναν εύκολα με το παραμικρη αρρώστια το ανοσοποιητικό τους ήταν μείον μηδέν ενώ τώρα κρατάω στη, ζωη και για δύο χρόνια περίπου μία σκυλίτσα με αιματοκρίτη από 15% έως 25% το μάξιμουμ. Σκυλιά που έχω βρεί ετοιμοθάνατα επέζησαν με πολύ απλά πράγματα και όχι μαθηματικές εξισώσεις...θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή αν έχει κάποιος καμία απορία...από τους κτηνιάτρους να μην πιστεύετε και πολλά ακολουθήστε το ένστικτο σας και το δικό τους. Δεν κολλάνε κανένα απολύτως βακτήριο μικρόβιο ή ότι άλλο φοβάστε ....ούτε εσείς ούτε αυτά. ΚΟΝΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΧΕΧΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΈΡΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ...... ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΛΊΓΟ ΝΑ ΜΆΘΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όσα προσθέσατε.

      Η γάτα μου κυνηγάει και τρώει ωμά και γνωρίζω ότι στην Αγγλία από πολύ παλιά δίνουν στα σκυλιά ωμό κρέας όπως κι εμείς δίναμε στα γατιά εντόσθια. Λάμπει η γούνα τους και φτιάχνει η υγεία τους.
      Οι παλιοί Πολίτες θυμούνται που όπως περνούσε ο παγοπώλης κι ο μανάβης, περνούσε από τα σπίτια με κάρο κι ο 'πλεμονατζής' κι αγόραζαν οι νοικοκυρές εντόσθια για τα γατιά τους.

      Αν και προσωπικά δεν το έχω τολμήσε επειδή φοβάμαι πολύ τα μικρόβια και δε δίνω εντόσθια στα ζώα μου, σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Με βάζουν σε σκέψεις.

      Διαγραφή
  34. ΑΧ κοριτσι μου αν το χα διαβασει ολο αυτο νωριτερα! την δικια μου μιση βιρμανιας μιση δεν ξερω τι....ειναι 8 χρονων την εχουμε στα επειγοντα στο νοσοκομειο ζωων ,με ορο και ηλεκτρολυτες, απο ζαχαρο, δεν μασ ενημερωσε και η κτηνιατροσ σωστα και τωρα ολοκληρη οικογενεια ειμαστε χαλια! εχει ανεβασμενεσ τιμες σε σσυκωτι και παγκρεας και αιματοκριτησ υψηλος! οι γιατροι δεν μασ λενε τιποτα...περιμενουμε....ολα αυτα τα χρονια ετρωγε ξηρα τροφη και κονσερβες! φυσικα και κοτοπουλο και ψαρακι και μπιφτεκακι και εκανε σαν τρελο , που να ξεραμε !!! και ολο αυτο το διαστημα με τον πατερα μου του λεγα μα πωσ ολεσ οι γατουλεσ που ζουν αδεσποτεσ η που εχουμε στο χωριο ειναι μια χαρα δεν παθαινουν τιποτα και οσα εχουμε σπιτι ολα προβληματα υγειας??? οι γονεις μου την εχουν σαν δευτερο παιδι τους..... με συγκινησε το αρθρο σου που το βρηκα τυχαια κανοντας ερευνα για μαγειρευτο φαγητο σε ζωακια ....οταν ειπες και για τα μπλε ματια τησ μπλε εχει και η βιρμα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινείς σα να την έχω μπροστά μου τη γατούλα σου. Τα έζησα με τον ορό, τα απεπισμένα μάτια, τα μικρά βογγητά κι αυτό που λες, την απορία πώς καιμε τόση φροντίδα αρρωσταίνουν.

      Είναι δύσκολος ο αποχωρισμός και μεγάλη η λύπη όταν νιώθουμε υπεύθυνοι. Δε φταίς όμως δε φταίτε.
      Εύχομαι να αναρρώσει και ποτέ ξανά οι γάτες μας να μην περνάνε τέτοια βάσανα.
      Σ ευχαριστώ που μου έγραψες.

      Διαγραφή
  35. Εχω ένα ημίαιμο λυκάκι , αδεσποτάκι ήταν εδώ και 2 χρόνια και αισθανόμουν πολύ άσχημα που το ταϊζαμε μαγειρευτό φαγητό γιατί ο σύζυγος που έχει μεγαλώσει με σκυλιά μου λέει ότι αυτό είναι το σωστό σε αντίθεση με τον κτηνίατρο που μου πρότεινε την ξηρά τροφή. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για το σχόλιό σας.
      Χίλια δίκια έχει ο σύζυγός σας
      κι είμαι σίγουρη πως το σκυλί σας θα ζήσει υγιές πολλά χρόνια
      (Μόνο προσοχή, ποτέ σοκολάτα ή κρεμύδι διότι στο σώμα του σκυλιού γίνονται τοξικά και κάνουν ζημιά μέχρι θανάτου).

      Να το χαίρεστε!

      Διαγραφή
  36. Γεια σας. Συμφωνώ με αυτά που αναφέρθηκαν για το σπιτικό μαγειρεμένο έναντι της ξηράς και της κονσέρβας, όπως επίσης συμφωνώ και με την barf/ωμή διατροφή, με λίγες επισημάνσεις:

    - Ομοίως με το κρεμμύδι, τοξικό και το σκόρδο
    - Όχι γάλα/-κτοκομικά, οι περισσότερες γάτες μετά την απογαλάκτωση τους αποκτούν δυσανεξία στη γλακτόζη, βλ. δοιάρροιες που συνεπάγονται αφυδάτωση. Ειδικά σε αδέσποτα που δεν βλέπουμε και να ελέγξουμε την αφόδευση τους για δοιάρροιες, πάρτε ως δεδομένο πως ανήκουν στα μεγάλα ποσοστά με δυσανεξία και μην το διακινδυνεύεται, better safe than sorry. Επίσης δεν τους προσφέρει τίποτα διατροφικά, μετά την απογαλάκτωση οι αναγκες της γάτας βρίσκεται αποκλειστικά στο κρέας. Το ότι τους αρέσει σαν γεύση δεν έχει να κάνει, σκεφτείτε πόσα και πόσα αρέσουν στον άνθρωπο αλλά επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας.

    Και ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ 'ανθρώπινο" (αγελαδινό, νουνου κλπ) γάλα σε γατάκια ηλικίας θηλασμού, θέλουν γάλα ειδική φόρμουλα.)

    - Όχι πολύ συχνά ωμό ψάρι, αλλά μαγειρεμένο.
    - Όχι κονσέρβα τόνου
    - Όχι ωμό ασπράδι από αυγό


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ, συμφωνώ σε όλα.

      Τα αδέσποτα δυστυχώς δεν καταφέρουμε να τα βοηθήσουμε μια κι ούτε θέλουν να ακούσουν κατά ξηράς τροφής όσοι βγαίνουν και τα ταϊζουν. Και όντως, τι να τους πω; Πρόκειται για κατάσταση ανάγκης.. και πάλι καλά που κάποιοι τα νοιάζονται.

      Διαγραφή
  37. Εχω μια γατουλα την σωσαμε απο ατυχημα οταν ηταν 2 μηνων.Ειχε σπασει την γναθο της και ευτυχως γλυτωσε και ειναι μια χαρα.Τωρα ειναι 1,5 χρονων,στειρωμενη και εμβολιασμενη.Ειναι πολυ γερο σκαρι,ουτε δυσανεξειες εχει,τιποτε και ειναι πολυ ζωηρη.Την εχω μονιμα μεσα σε διαμερισμα και την αφηνω μεχρι το μπαλκονι και καθεται.Πριν κανα μηνα ομως στα καλα καθουμενα επαθε φοβερη γαστριτιδα εμετους,διαροια,τις εκανε ο γιατρος ενεσεις.Συνηρθε δεν μαθαμε ομως τι εφταιγε εξετασεις αιματος βγηκαν καλες.Μετα καπακι απο τις ενεσεις εμφανισε δερματικο μυκητα το προλαβα εγκαιρα ηπιε χαπια δειχνει να της περναει.Δεν ερχεται γενικα σε επαφη με αλλα ζωακια.Προφανως επεσε το ανοσοοποιητικο της.Απο οταν επαθε ομως την γαστριτιδα εχω φοβηθει πολυ,επιπλεον ειμαστε στενα οικονομικα για να πληρωνουμε συνεχεια κτηνιατρο.Ψαχνω εδω και καιρο τι να κανω με την διατροφη της αλλα δεν εχω βγαλει ακρη.Μολις βρω κατι αναιρειται απο καποιον αλλον.Θα θελα να της δινω μονο μαγειρευτο φαγητο,αλλα δεν ξερω αρκει μονο κοτοπουλο και κιμας?καθε μερα πρωι βραδυ?θα παιρνει τα απαραιτητα?Ψαρι σπανια μπαινει σπιτι.Το λεω γιατι το γατι δεν τρωει καθολου απο την φυση,αφου ειναι σε διαμερισμα και δεν ξερω αν αρκουν για τις βιταμινες που χρειαζεται.Και τι να κανω να το μαγειρευω και να το βαζω καταψυξη,για να περναω μερες?Προς το παρων της δινω κροκετες και κονσερβα.Αλλα τσιμπολογαει καμια μπουκια κ απο το σουβλακι μας.Επισης τρελλενεται για ψωμι αλλα δεν της δινω πολυ.Γενικα ειναι καλοβολη με το φαγητο..Ωμο δεν θελω να της δινω,δεν το διακυνδινευω γιατι συντομα με τον αντρα μου θελουμε να κανουμε μωρακι και ηδη ειναι δυσκολο με την γατα μεσα στο σπιτι για τα μικροβια,δεν θελω να προσθεσω κ αλλο αγχος στο κεφαλι μου.Θα θελα πολυ να μου απαντησετε..Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ρωτάτε διότι νομίζω ότι άδικα παιδεύεστε.
      Οι κονσέρβες κι οι κροκέτες και κοστίζουν ακριβά και καταστρεφουν την υγεία της.
      Λέτε ζητά ψωμί και σουβλάκι. Να της δίνετε. Αυτό δείχνει πως δε θα δυσκολευτείτε να κόψει τις κονσέρβες που είναι εθιστικές (έχετε διαβάσει τι περιέχουν; Ξέρετε το 'κρέας' που περιέχουν πού το βρίσκουν οι εταιρίες και τι κομμάτια είναι για να πάνε σε ζωοτροφή; Μη σας πω καλύτερα..).

      Πιστεύω θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τις συμβουλές μου κι όποτε βρείτε χρόνο να ρίξετε μια ματιά εδώ στα σχόλια. Θα διαπιστώσετε πως τόσα χρόνια ούτε ένας κτηνίατρος δε μου έγραψε πως κάνω λάθος, ούτε ένα ζωόφιλος. Αντίθετα..

      Οπότε συγκεκριμένα:
      Στο δικό της πιάτο (για να μη μάθει να σας κλέβει) και πριν φάτε εσείς
      (στην ιεραρχία της γατοαγέλης, πρώτα τρώνε τα πιο αδύναμα. Οπότε αντίθετα από το σκύλο που τον ταϊζουμε πάντα αφού φάμε εμείς, τα γατιά τα ταϊζουμε πάντα πρώτα.).

      Αν κατάλαβα καλά τρώτε κρέας. Οπότε της δίνετα ό,τι τρώτε [3 μόνο απαγορεύονται: ζάχαρη, σοκολάτα- κρεμμύδι. Η ζάχαρη βλάπτει με τον καιρό. Κρεμμύδι-σοκολάτα είναι τοξίνες, μπορεί και να πάθει δηλητηρίαση αμέσως μόλις τα φάει].

      Θα δίνετε λοιπόν από το δικό σας ή αν εσείς δε θέλετε να φάτε κρέας θα της βράζετε/ψήνετε σε αντικολλητικό τηγανάκι δίχως λάδι, σκέτο κιμά, κοτόπουλο, κομμάτια κρέας. Όταν ήμουν σε πόλη έπαιρνα και ψάρι κατεψηγμένο που της άρεσε πολύ.
      Το βράζω και το κρατώ στο ψυγείο. 2-3 μέρες κρατάει. Στην κατάψυξη βέβαια κρατά όσο θέλετε μα χάνει τη νοστιμιά (όπως για τον άνθρωπο) οπότε εγώ αποφεύγω μα, αν δείτε πως δεν την πειράζει μπορείτε να φτιάξετε πολύ και να το ξεπαγώνετε.

      Επίσης, μια και είμαστε στο θέμα.
      Η γάτα θέλει πολλά μικρά γεύματα μα τα κάνουμε 2 αν ανησυχούμε πως δε θα υπολογίσουμε και θα παχύνει. Εγώ δίνω και γάλα ή γιαούρτι που κάποιες τα θέλουν κάποιες όχι.
      Και βεβαίως, αφού βλέπω την αγαπάτε νομίζω πως πρέπει να την εμπιστεύεστε πιο πολύ. Εκείν ξέρει. Αν σα βλέπει να τρώτε κάτι και το ζητάει να της δίνετε. (Αν κλέψει όχι-αλλά αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης: ταϊζοντάς την πρώτη θα δείτε πως δε θα κλέβει παρά αν τρώτε κάτι που το θέλει πολύ).
      Κάποιες γάτες αγαπούν τα κάστανα, άλλες τα τσιπς (που όμως αποφεύγουμε γιατί έχουν αλάτι).

      Εμπιστευθείτε την.
      Και, σας το λέω πραγματκά από την καρδιά μου: σταματήστε τις κονσέρβες και τις κροκέτες. Θα τη σώσετε.

      Κάτι ακόμα: Οι γάτες κάθε τόσο κάνουν ένα εμετό. Στη φύση βρίσκουν και μασάνε κάποια χορταράκια κι ύστερα καθαριζουν το στομάχι τους. Αν κάνει μια φορά μην ανησυχείτε. Κι επειδή η δική σας δε βγαίνει, αν βρείτε κάποια πρασινάδα (σα τριφύλλι, σα χόρτα) που δείτε πως της τραβά την προσοχή κάντε της δωράκι σε μια γλάστρα να έχει να το μασάει.

      Πιστεύω πως θα δείτε αποτέλεσμα και θα σας μένουν και χρήματα για παιχνιδάκια.
      Με τις ευχές μου,
      να σας ζήσει για πολλά χρόνια
      κι ό,τι θέλετε, εδώ είμαι.

      Υ.Γ. Επειδή αναφέρατε πως θα κάνετε παιδάκι.Μην τη διώξετε γι αυτό.
      Οι γάτες είναι πεντακάθαρες, δεν έχουν μικρόβια. Η δική σας μάλιστα που δε βγαίνει είναι αποστειρωμένη. Αν το ψάξετε (επιστημονικά) θα εκπλαγείτε που π.χ. το στόμα του μέσου ανθρώπου έχει πολλαπλάσια μικρόβια από της γάτας ή του σκύλου. Κι όμως αφήνουμε να φιλούν και να χαϊδεύουν τα μωράκια μας ενώ ανοήτως ανησυχούμε για την πεντακάθαρη γάτα μας, αντί να αναλογιστούμε τι έχουν αγγίξει τα ανθρώπινα χέρια ώσπου να μας επισκεφθούν.
      Η γάτα σας θα είναι συντροφιά όταν το μωρό σάς κλείσει μέσα κι ακόμα θα είναι μεγάλη πηγή γνώσης καθώς θα μεγαλώνει. Ψάξτε τι ευεργετικά αποτελέσματα έχει για την ανατροφή παιδιού η συμβίωση με ζώα και θα εκπλαγείτε.

      Διαγραφή
  38. Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!Εννοειται πως δεν θα διωξω την γατουλα οταν κανω μωρακι.Αλλωστε της εχω μεγαλη αδυναμια και δεν μου παει καρδια να την αποχωριστω και φυσικα το εχω ηδη ψαξει και ξερω πως δεν θα χουμε προβλημα με μικροβια.Περισσοτερο ανησυχω μολις παει στην αμμο της να μην παει στο παιδι κατευθειαν κ οταν θα θυλαζω,ειδικα μεχρι το παιδι να αποκτησει αντισωματα.Κατα ταλλα θα μαστε πιστευω πολυ καλα με την γατουλα και το παιδακι να κανουν παρεα.(Αν κ εχει μια μανια να μας δαγκωνει και δεν το κοβει με τιποτα η ατιμη,ειναι πολυ πεισματαρα,το μονο που προσπαθω να βρω λυση).Λοιπον στο θεμα μας,ξεκινησα ηδη με κοτοπουλακι βραστο αλλα δεν το πολυτρωει.Θα δοκιμασω και ψητο την επομενη.Της εχω σε μεγαλη γλαστρα λεμονοχορτο(citronella) καπου διαβασα οτι της κανει καλο.Και βλεπω οτι της αρεσει πολυ κ δεν εχει βγαλει καθολου τριχομπαλες.Μονο μια φορα πριν της παρω αυτο το φυτο.Οσο για γλυκα κτλ ποτε δεν της δινω.Μονο μισο πατατακι με ριγανι που τρελλενεται ισα για την γευση κ καμια φορα τρωει πιπερια απο την πιτσα μου της αρεσει πολυ,την αφηνω αλλα πολυ μικρη ποσοτητα.Γενικα αυτη η γατα ζητιανευει και θελει τα παντα αλλα μετα τα περιφρονει.Ισως επειδη της ριχνανε οταν ηταν μωρο οτι ναναι και ετρωγε μεχρι και ντοματες απ το τοστ τους.(Γεννηθηκε στην αποθηκη που δουλευει ο αντρας μου.Οποτε οι υπαλληλοι τις ριχνανε οτι τους ερχοτανε.)Για το γιαουρτι δεν ηξερα οτι κανει.Θα το δοκιμασω γιατι της αρεσει το γαλα.Ωραια αμα ειναι καλυμενη μαυτες τις τροφες και δεν χρειαζεται επιπλεον βιταμινες να αγοραζω Θα το προσπαθησω να μαθει στην μαγειρευτη μονο.Τις κονσερβες τις εκοψα τελειως.Τωρα της δινω ακομα λιγες κροκετες μεχρι να συνηθισει μονο την κανονικη τροφη.Σας ευχαριστω παρα πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αν βοήθησα.
      Έτσι θα την έχετε γερή κοντά σας για πολλά χρόνια.
      Αν στην αρχή έχετε δυσκολία να συνηθίσει μην παραιτηθείτε. Οι γάτες έχουν μια τάση στη 'μονοφαγία'. Αν κάτι τους αρέσει θέλουν να το τρώνε συνέχεια.

      Και κάτι άλλο για το δάγκωμα. Νομίζει ότι παίζει, δεν καταλαβαίνει πως πονάτε. Μόλις δαγκώσει να απομακρύνεστε. Να ξέρει πως σας δυσαρεστεί και χάνει παιχνίδι/χάδι.
      Τα πιο πολλά μας προβλήματα με τα ζώα μας είναι από έλλειψη επικοινωνίας. Όταν καταφέρουμε να δείξουμε τι θέλουμε το γατί μας συνήθως προσαρμόζεται, όπως κι εμείς σ' αυτά που μας ζητά.

      Καλή συνέχεια σας εύχομαι!

      Διαγραφή
    2. Γειά σας θα ήθελα κι εγώ να πω κάτι μήπως μπορέσετε να με βοηθήσετε γιατί έχω απογοητευθεί από τους κτηνίατρος γενικά. Έχω ενα γάτο. Είναι πέντε χρόνων και μέχρι πρόσφατα ήταν υγιέστατο. Ξαφνικά πριν δύο μήνες άρχισε να φτερνίζεται και να έχει έντονο συνάχι. Δοκίμασα την αντιβίωση βιμπραμισιν για δύο εβδομάδες αλλά δεν έγινε τίποτα. Τιν πήγα στον κτηνίατρο και μετά από αιματολογική εξετάσεις που του έκανε μου είπε ότι έχει προσβληθεί από λοίμωξη περιτονιτιδα τύπου 1 (υγρή περιτονιτιδα) Μου είπε ότι η ασθένεια του πρόσβαλε το συκώτι και ότι το γατί έχει ίκτερο. Τον έβαλε σε όρο για μερικές μέρες γιατί δεν έτρωγε και μετά μου είπε να του δίνω τη βιμπραμισιν πάλι μαζί με το πρεζολον (κορτιζόνη) για μια ακόμη εβδομάδα. Το έκανα αλά ο γάτος πήγαινε χειρότερα. Μετά του έκανε ενέσιμα αντιβιωσεις. Είχε φτιάξει κάπως και έτρωγε λίγο αλλά τώρα πάλι χειροτέρεψε και δεν τρώει τίποτα. Μόνο λίγο νερό πίνει. Ολη μέρα κοιμάται. Έχει εξασθενίζει ο οργανισμός του μαι με το ζόρι στέκεται όρθιος. Μου έδωσε πέντε ενέσεις αντιβίωση να του κάνω μια κάθε μέρα. Τώρα τελείωσαν οι αντιβιωσεις αλλά ο γάτος έγινε ακόμη χειρότερα και τώρα δεν πίνει ούτε νερό καλά καλά.Ενημερωδα τον κτηνίατρο για την εξέλιξη του και μου είπε ότι μάλλον θα χρειαστεί να του κάνουμε ευθανασία. Εχω στενοχωρεί πάρα πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω. Μου είπε ότι η ασθένεια αυτή είναι θανατηφόρα κατά 90%.Αν γνωρίζεται κάτι απαντήστε μου σας παρακαλώ γιατί το λατρεύω αυτό το γατί. Είναι σαν άνθρωπος. Θα το εκτιμήσω πολύ. Σας ευχαριστώ εκ των πρωτερων..

      Διαγραφή
    3. λυπαμαι παρα πολυ. δεν ηξερα,γκουγκλαρα για την περιτονιτιδα υγρου τυπου και διαβασα σχετικα. καταλαβαινω τι περνατε αυτη την στιγμη.

      Διαγραφή
    4. Aνώνυμε
      σας καταλαβαίνω, είναι μεγάλη η αγωνία που περνάτε.
      Δυστυχώς δεν είμαι κτηνίατρος για να μπορώ να σας συμβουλέψω.
      Αν έγραψα αυτό το άρθρο είναι επειδή ήθελα να μοιραστώ όσα ξέρω για να μην υποφέρουν τα πλάσματα αυτά που λατρεύουμε και τα οποία μάς εμπιστεύονται για τη ζωή και την υγεία τους.

      Λυπάμαι βαθύτατα για τον πόνο σας.

      Διαγραφή
    5. Δυστυχώς η καρδούλα μου ο γλυκός μου ο γατούλες μια μέρα πριν 15 ημέρες όταν έλειπα στη δουλειά αισθάνθηκε λίγο καλύτερα και κατέβηκε κάτω τη σκάλα (εσωτερική σκάλα του σπιτιού 12 σκαλιά) να με ψάξει . Τον πήρε χαμπάρι η κόρη μου και κατέβηκε κάτω. Του έβαλε λίγο να φάει και τον ανέβασε τη σκάλα και πήγαν πάλι επάνω γιατί κοιμόταν μαζί στο κρεββάτι μας. Σε κάποια στιγμή την πήρε ο ύπνος και ο γατούλες μου κατέβηκε πάλι κάτω για να δει αν ήρθα. Δεν ξέρω ακριβώς πόση ώρα έμεινε κάτω γιατί έλειπα στη δουλειά και τελείωνα 10 το βράδυ. Η κόρη μου μου είπε ότι κοιμήθηκε γύρω στις 18:30 και δεν τον πήρε είδηση που κατέβηκε. Αφού είδε ότι δεν ήμουν κάτω αποφάσισε να ανέβει πάνω να κάτσει με την κόρη μου. Ο τον είχε ανέβει σχεδόν όλη τη σκάλα με τεράστια δυσκολία γιατί δεν τον άντεχαν τα πόδια του από την αδυναμία πια κάπου έχασε την ισορροπία του και έπεσε κάτω από τη σκάλα από το έντεκα το σκαλί. Το κατάλαβα γιατί το μεσημέρι πρι φύγω για τη δουλειά είχα πάρει το υγρό σφουγκσρισματος που καθάρισα αλλά επειδή βιαζόμουν να φύγω για τη δουλειά που είχα αργήσει το είχα αφήσει εκεί. Το βράδυ όταν γύρισα από τη δουλειά τον βρήκα νεκρό στη βάση της σκάλας. Ήταν παγωμένος. Ήταν σαν να γκρεμίστηκε ο κόσμος γύρω μου. Απο τότε δεν έχω σταματήσει να κλαίω. Αν το ήξερα ότι θα συνεβαινε αυτό δεν θα πήγαινα εκείνη τη μέρα στη δουλειά με οποία συνέπεια. Αλλά δεν το περίμενα καν ότι θα κατέβαινε κάτω γιατί δεν το είχε κάνει ποτέ από τότε που ήταν άρρωστος. Ήταν η κακία η ώρα δεν ξέρω τι άλλο να πω. Όλοι μου λένε να πάρω άλλο γάτο αλλά δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ έχω στενοχωρεί υπερβολικά αλλά ξέρω ότι και δέκα Γατιά να πάρω από δω και πέρα κανένας ποτέ δεν θα έχει το χαρακτήρα του. Ήταν κάτι παραπάνω κι από άνθρωπος. Συγνώμη αν σας αναστάτωσαν λίγο αλλά ήμουν πολύ απελπισμένη. Είδα αυτά που έγραφαν στη σελίδα σας και είπα να πω το περιστατικό αν γνωρίζατε κάτι. Σας ευχαριστώ πάντως έστω και που με ακούσατε. Να είστε πάντα καλά!!!!

      Διαγραφή
    6. Καταλαβαίνω το πένθος σας. Κι είναι πολύ δυνατός αυτός ο πόνος επειδή λίγοι μάς νιωθουν, δεν είναι αποδεκτό να πούμε ότι πενθούμε για το πλάσμα αυτό που μας αγάπησε και μας συντρόφεψε.

      Λέτε δεν κατέβαινε τελευταία. Έχω ξαναδεί πριν πεθάνουν να κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια. Ήθελε να σας δείξει ότι σας περίμενε.

      Άγγελοι γίνονται και φτερουγίζουν πλάι μας― έτσι το νιώθω.

      Είναι νωρίς ακόμα για άλλο γάτο, όσοι το λένε δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι πράγματα να τα αντικαταστήσουμε με ένα νεώτερο. Το επόμενο γατί σας θα έρθει να σας βρει, όπως γίνεται πάντα όταν δενόμαστε με ζώο ή άνθρωπο. Το επόμενο γατί σας ίσως δεν έχει γεννηθεί ακόμα ή ίσως μόλις γεννήθηκε και ετοιμάζεται για σας.
      Μα τώρα είναι η στιγμή του γάτου σας που σας έδειξε την αφοσίωσή του τόσο γλυκά, κατεβαίνοντας ως την πόρτα να σας δείξει ότι σας περίμενε.


      Ευχαριστώ πολύ που μοιραστήκατε μαζί μου το πένθος σας.

      Διαγραφή
  39. αχ να ξερατε τι κλαμα εριξα διαβαζοντας για την πρωτη σας γατα. εμενα ο πρωτος σκυλοςερωτας μου πηγε απο νεφρα γιατι ετσι γεραματα αλλα τον τελευταιο χρονο την ειχα ταραξει στο κρεας (μαγειρευτο) δεν ηξερα οτι μειωνουμε το κρεας οταν εχουν προβλημα με νεφρα. δεν ηξερα τιποτα!οι κτηνιατροι δεν μου ειπαν.. δεν ηξερα κ νιωθω τοσο ενοχη,τοση στεναχωρια. λοιπον για τις ξηρες τροφες κ τις κονσερβες υπαρχουν πια πολλες πηγες που λενε την αληθεια για το τι ειδους κρεας βαζουν μεσα κ αμα αγαπας δεν ταιζεις τετοια πραγματα.. μονο αμα δεν ξερεις ακομα. να πω οτι πολυ προσφατα εμαθα οτι υδατανθρακες δεν θελει ουτε το σκυλι και ειδικα αμα ειναι με σοβαρες ασθενειες το επιβαρυνει. το λεω γιατι μεχρι κ σημερα εβαζα ρυζι με κρεας στο μενου. δεν ηξερα. αρα προσανατολιζομαστε κυριως στο κρεας,μετα λαχανικα κ ολα αυτα που ανακαλυπτουμε σιγα σιγα (σελινο μαιδανο μηλο γιαουρτι αυγο κτλ) θα μαθουμε μια μερα τι ειναι το καλυτερο αλλα εχουμε δρομο ακομα. τωρα συνειδητοποιησαμε τι γινεται. κ παμε στο γιατι εγραψα.. γιατι πριν 1 χρονο ειδα ενα ντοκυμαντερ με εναν τυπο που καθησε κ σκεφτηκε ολα αυτα που συζηταμε τωρα κ καταλαβε οτι τα σκυλια (μιας κ ειχε σκυλι) αρρωσταινουν απο νεαρη ηλικια πια ουσιαστικα απ οταν αρχισαμε τις ξηρες τροφες κ τα διαφορα για να προστατεψουμε καλυτερα οπως αμπουλες περιλαιμια (πολλα τα χημικα πια)κτλ πηρε λοιπον το σακιδιο του κ ταξιδεψε ολον τον κοσμο κ πηγαινε οπου μαθαινε για υπερηλικα υγιη σκυλια να μαθει απο πρωτο χερι γιατι ειναι υγιη κ σε τοσο μεγαλη ηλικια. τι τρωνε πως ζουνε τι κανουν κ ζουνε τοσο πολυ! και ανακαλυψε οτι κανενα απ αυτα δεν ετρωγε ξηρα τροφη παρα μαγειρευτο η ωμο κρεας και λαχανικα κ φρουτα! κ ηταν δραστηρια κ περπαταγαν κ ετρεχαν καθε μερα. αρα διατροφη κ ασκηση. τα ιδια που ισχυουν κ σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λέτε είναι.
      Όπως για μας.
      Πραγματικά οι κτηνίατροι κάνουν έγκλημα.

      Διαγραφή
  40. Πολύ συγκινητικό το άρθρο σας, ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Σχετικά αργά έμαθα για αυτά που γράφετε, και από ότι διαβάζω και σε ξένα φόρουμς καλύτερη τροφή για τις γατούλες είναι η ωμή, μετά η μαγειρευτή, μετά η υγρή (κονσέρβες) και τέλος η ξηρή. Σε κάποια σημεία δεν ταυτίζονται ακριβώς με αυτά που προτείνετε, οπότε μου δίνετε αφορμή να τα ψάξω παραπάνω. Για παράδειγμα, διάβασα ότι: α) αν δίνουμε ωμή, πρέπει να δίνουμε σε ποσοστό κρέας, εντόσθια, κόκαλα που έχουν τα θηράματα της γάτας (πχ ολόκληρο κουνέλι ή κότα), μάλιστα τα κόκαλα (πχ λαιμός κότας) βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών β) αν δίνουμε μαγειρευτά, πρέπει να δίνουμε επί πλέον στοιχεία πχ ταυρίνη που δεν υπάρχει στο μαγειρεμένο κρέας.
    Επιπλέον, θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για υγρές τροφές (κονσέρβες) που δεν περιέχουν υποπροϊόντα και γεύματα κρέατος, αλλά περιγράφουν κρέας συγκεκριμένου ζώου: πχ κρέας κοτόπουλου. Δε θέλω να κάνω διαφήμιση, αλλά υπάρχουν αρκετές μάρκες που πωλούνται κυρίως από ιστοσελίδες του εξωτερικού και τελευταία αγοράζω δοκιμαστικά για να δω ποιά μου ταιριάζει. Επίσης, η γάτα μου έχει στοματίτιδα, θα δοκιμάσω την καλέντουλα που αναφέρθηκε παραπάνω, ξέρετε κάποιο άλλο φυσικό προϊόν για ανακούφιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα -πρώτα σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και που ασχολείστε.
      Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω το αλάνθαστο μα μιλώ μόνο για ό,τι γνωρίζω και πιστεύω.
      Συγκεκριμένα λοιπόν για τις ερωτήσεις σας:
      Το ωμό κρέας αρέσει πολύ στις γάτες. Το θέμα όμως είναι ότι έχει μικρόβια και συχνά προκαλεί σκουλίκια. Όπως και στους ανθρώπους μόνο που εμείς στις συνταγές με ωμό, θα το ξέρετε, προσθέτουμε ουσίες που συντηρούν ή σκοτώνουν μικρόβια όπως συνατά καρυκεύματα, ξύδι κ.λ. Ουσίες που στις γάτες δεν αρέσουν. Προσωπικά λοιπόν το φοβάμαι παρότι οι γάτες ξετρελαίνονται γι αυτό.
      Στα συμπληρώματα δεν πιστεύω. Η σύγχρονη δίαιτα είναι πολύ πλούσια κι η γάτα ξέρει πάντα τι θέλει. Οι δικές μου ποτέ δεν κλέβουν όπως ζητούν και π.χ. έχω προσέξει πως πολλές γάτες αγαπούν τα βρασμένα κάστανα, άλλες το γάλα, άλλες το γιαούρτι ή ακόμα και τσιπς (αλάτι).
      Η ταυρίνη, όπως ξέρουμε κι από τους body builders, είναι επικίνδυνη για το συκώτι και τα νεφρά.
      Κι αυτό με πάει κατ΄ευθείαν στη στοματίτιδα. Η στοματίτιδα σχεδόν πάντα είναι σύμπτωμα νεφρικών προβλημάτων. Συνοδεύεται κι από κυστίτιδες (αιματουρία, δυσκολία στην ούρηση) κι είναι συνηθισμένη αιτία προβλημάτων στη γάτα που σε μεγάλη ηλικία οδηγούν στο θάνατο. Κύρια αιτία η ξηρά τροφή, τα συμπληρώματα και τα χημικά σε κονσέρβες.
      Σας συστήνω μια αντιβίωση για τη στοματίτιδα (θα τη δώσει ο γιατρός βέβαια) συνδυασμένη με αλλαγή διατροφής (αγνοείστε το γιατό και δώστε κοτόπουλο ή ψάρι ελαφρά βρασμένο) και σας εγγυώμαι ότι θα περάσει.

      έχω πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας όσων λέω και δεν παίζω το γιατρό. Σας μιλώ από πολύ μακρία πείρα και μελέτη. Στόχος μου είναι να ανοίξει η συζήτηση για την υγεία των πλασμάτων που προστατεύουμε και για να γίνει αυτό, διαπίστωσα με λύπη, ότι δε μπορούμε να εμπιστευθούμε τους κτηνιάτρους.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση!
      Δεν ήξερα τη σύνδεση της στοματίτιδας με τα νεφρικά προβλήματα, αλλά το έψαξα και βλέπω και αλλού την ίδια πληροφορία αν και αναφέρονται τα οδοντικά προβλήματα ως αιτία επιβάρυνσης των νεφρών (https://www.felinecrf.org/dental_problems.htm).
      Θα ήθελα αν ήταν δυνατόν μια συνταγή για το ελαφρύ βράσιμο που αναφέρετε (πχ κοτόπουλο). Να το καλύψω με νερό? Σε τι φωτιά και για πόση ώρα να το βράσω? Πώς να είναι στο τέλος πχ να έχει αίματα?
      Τέλος, ήθελα τη γνώμη σας για το αν αξίζει να κάνουμε καθαρισμό δοντιών στον κτηνίατρο στη γάτα.
      Σοφία

      Διαγραφή
    3. Σοφία Καλησπέρα,

      για τον καθαρισμό νομίζω βλέποντας και κάνοντας. Όπως και στους ανθρώπους σε άλλες γάτες βλέπουμε να κιτρινίζουν τα δόντια σε άλλες όχι. Αν το έχετε από μικρό μπορείτε να το συνηθίσετε σε βούρτσισμα (υπάρχουν βούρτσες σε μικρά μεγέθη και οδοντόπαστα με γεύση bacon που τους αρέσει πολύ). Μεγάλη γάτα όμως δύσκολα θα σας επιτρέψει.

      Τώρα η συνταγή:

      Κατσαρόλα με γερό πάτο. Κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Καψαλίζουμε και μόλις ροδίσει το κρέας αρκετά ρίχνουμε βραστό νερό και βράζουμε ώσπου να μην έχει πλέον αίμα.
      Στις ηλικιωμένες γάτες μου έδινα στήθος. (1 στήθοςκοτόπουλου κρατά ως 3 μέρες, ανάλογα την όρεξη της γάτας).
      Το ίδιο με ψάρι αν το τρώτε κι εσείς ή κρέας από αυτό που θα φτιάξετε για σας ή κιμά.
      Τελευταία παίρνω φτερούγες. Είναι πάμφθηνες (Φρέσκιες πάντα, Με 5 ευρώ σχεδόν 2 κιλά και τρώει 1 γάτος 2-3 μέρες κι ο σκύλος τα κόκκαλα).
      Βράζω με τον τρόπο που σας είπα και ρίχνω ελάχιστο ρύζι.
      Αφού βράσει καλά και δεν έχει αίμα με τα χέρια ή πιρούνι χωρίζω τα κοκκαλάκια από το ψαχνό.
      Οι φτερούγες βγάζουν λίπος και ζελέ από τα κόκκαλα και φροντίζω να τις σκεπάζει το νερό ώστε να βγει μια πηχτή σούπα που αρέσει πολύ στη γάτα μου. Ιδίως αφού μείνει λίγο στο ψυγείο και το ζουμί γίνει σα ζελατίνη ξετρελαίνεται. Επίσης οι γάτες αγαπούν τις πέτσες.
      Αν τρώτε εσείς κοτόπουλο μπορείτε να μοιράζεστε ή και να κάνετε ένα βράσιμο στα κόκαλα που σας περισσεύουν. Αν τα βράσετε ώσπου να βγει μεδούλι, με μια φέτα ψωμί θα δείτε πως το ζουμί θα αρέσει πολύ στη γάτα σας.

      Στη Φύση η γάτα τρώει ολόκληρα μικρά ζώα. Από πουλάκια ή ποντίκια δε μένει τιποτε. Θα παρατηρήσετε λοιπόν πως απολαμβάνει να ξεκοκκαλίζει τις φτερούγες. Το κόκκαλο της δίνει ασβέστιο.
      Μονο προσέξτε: αν δεν έχετε κήπο θα μεταφέρει το κόκκαλο στο χαλί. Θέλει κάτι μαλακό για να το ακουμπήσει. Κλείστε τις πόρτες για να μη σας στενοχωρήσει.

      Σας εύχομαι τα καλύτερα με υγεία για εσας και τη γάτα σας.

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα! Πριν μια εβδομάδα υιοθέτησα ένα γατάκι. Το τάιζα με ειδικό γάλα,υποκατάστατο μητρικού, Κ λίγη κονσέρβα κοτόπουλο Τύπου μους....ότι μου παν δλδ. 2 μέρες μετά έκανε διάρροια Κ είχε Κ αίμα. Το πήγα στον κτηνίατρο αμέσως Κ μόλις το είδε μου πε ζήτημα να ναι 2.5εβδομάδων Κ να δίνω γάλα ανα 2ωρο ακόμα Κ το βράδυ.πιθανον να χει κολίτιδα Αλλά είναι τόσο μικρό πούμε γίνεται να δώσω κατι Κ μάλλον Δ θα τα καταφέρει. Την επόμενη μέρα είχε περισσότερο αιμα Κ του δώσα τλκ πάστα για 3 μέρες. Εννοείται τάισμα ανα 2ωρο με 3ωρο(θηλάζω Κ το δικό μου μωρο Κ έτσι μετά το μωρο πήγαινα στο γατακι)θερμοφορα στην κούτα του,τρίψιμο κοιλίτσα για κακα Κ τσίτα Κ δύο χαδάκια.. Το αιμα σταμάτησε Αλλά η διαρροια ακόμα. 5η μέρα σήμερα...από χτες τον ταΐζω ανα 4ωρο με μπιμπερό Κ πινει όσο θελει(20μλ) περίπου γτ όλο κλαίει ...Σήμερα απελπιστηκα Κ του δώσα βραστό κοτόπουλο του μωρού.. χαρές ο καημενος!! Κόντεψε να φάει το πιατακι..
    1. Τι λάθος κάνω Κ δείχνει να πεινάει Συνέχεια?
    2. Παίζει το γάλα να τον ενοχλεί?είναι ειδικό βέβαια.. μπορώ να του το κόψω τελείως Κ να τον έχω μόνο με το κοτόπουλο?
    3. Πόσο πρέπει να τον ταΐζω..?

    Έχω σκάσει.. τον είχαν ξεγραμμενο Αλλά παλεύω να τον κάνω καλά. Φοβάμαι λίγο Κ για το μωρο μην έχει τπτ άλλο... βοηθήστε με σας παρακαλώ να τον κάνω καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      πρώτα -πρώτα θέλω να σας πω πόσο σας θαυμάζω που ενώ έχετε δικό σας μωράκι ανησυχείτε κι ασχολείστε και με το γατάκι.

      Φοβάμαι πολύ να συμβουλέψω για τοσο μικρό πλασματάκι μα θα σας πω εγώ τι θα έκανα: Αφού βλέπετε να το τρώει δώστε του το κοτόπουλο που είναι πιο υγιεινό κι είναι αυτό που κι η μετέρα του θα έψαχνε να βρει.
      Τα διάφορα 'ειδικά' προσωπικά δεν τα εμπιστεύομαι. Αν δείτε να το ενοχλεί κόψτε τα.
      Πολλές Σιάμ γάτες είναι αλεργικές στη λακτόζη και δεν πίνουν γάλα μόλις απογαλακτιστούν. Οι ευρωπαίες πίνουν, όπως κι εμείς.
      Οπότε συγκεκριμένα, εγώ τι θα έκανα (κι έχω μεγαλώσει πάμπολλα γατάκια)
      1. Δεν κάνετε λάθος. Αν πεινάει συνέχεια ίσως έχει σκουλίκια, ίσως ανασφάλεια και θέλει την προσοχή σας). Τα μικρά αποπαρασιτώνονται από το γάλα της μάνας. Το δικό σας πρέπει πρώτα να πάει 2 μηνών κι ύστερα να φροντιστεί για παράσιτα. Οπότε υπομονή.
      [Αν δείτε τσίμπλες, μαύρο μέσα στα αυτάκια ή κάτι άσπρα πολύ μικρά σα σουσάμι στα κακά του τότε έχει τα κοινά σκουλίκια που σε λίγο με ένα χάπι θα εξαφανιστούν).
      2. Ναι, δκιμάστε να κόψετε το γάλα. Αν δείτε πως καλυτερεύει ξαναδοκιμάστε σε λίγες μέρες- ίσως και με αγελαδινό πολύ αραιωμένο.
      3. Η ποσότητα είναι ανάλογη μεγέθους ηλικίας.
      Προχωρείστε με το ένστικτο. Θα βλέπετε όπως και με το άλλο μωρό σας ότι τα μωρά έχουν ένστικτο και ξέρουν πόσο και τι τους λείπει. Η Φύση έχει σοφία, μη ζορίζουμε.

      Σας εύχομαι να πάει καλά
      και περιμένω νέα.

      Διαγραφή
  42. Καλησπερα, πριν μερικούς μηνες αποκτησαμε ενα σκυλακι από το δρόμο, διαβάζοντας τυχαια το blog σας αποφασισαμε να μαγειρευουμε στο ζωακι αυτο, νιωθω όμως οτι μπορεί να κανουμε λαθη καθώς μια φορα τουλαχιστον το μηνα θα κανει εμετο ή διαροια, πως θα μπορούσα να σας κανω καποιες ερωτησεις σχετικα με το τι απαγορευεται ή ποσες μερες αποθηκευουμε για παραδειγμα ενα φαγητο στο ψυγειο κτλ ή αν ξερετε καποιον να μας βοηθησει σχετικα με την διατροφή του. Δεν μενουμε στην Αθηνα, περιμενω αμεσα καθως δεν θελω να κανουμε καποιο λαθος που μπορει να μας στοιχίσει, ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω. Είχα εδώ πρόβλημα με τα σχόλια και δεν είδα κάποια.

      Συμβουλέςαολι κοντά δε δίνω διότι δεν είμαι γιατρός και δε θέλω να κατηγορηθώ ότι παριστάνω την ειδική. Γι αυτό τα λέω εδώ, δημόσια.

      Να σας πω όμως τι ξέρω σχετικά:
      Ο εμετός δεν είναι κάτι αφύσικο στα ζώα αν δε συμβαίνει συχνά. Η διάρροια όμως είναι (αν και μια φορά το μήνα δεν είναι σοβαρό, μπορεί να είναι κάτι που έφαγε στη βόλτα ή κρύωμα ή και σκουλίκια αν δεν έχει εμβολιαστεί πρόσφατα με το γνωστό drontal/ droncit που δίνουμε για παράσιτα ιδίως ψύλλων).
      Προσέξτε μη φάει ποτέ κρεμμύδια και σοκολάτα. Αυτά γίνονται τοξικά στο σώμα του σκυλιού.

      Εγώ τους μαγειρεύω όπως λέω και πιο πάνω και το κρατώ στο ψυγείο 2 μέρες. Παραπάνω δε ρισκάρω, μυρίζει λίγο βαριά. Οπότε επιλέγω ανάλογη ποσότητα. Όμως αν δεν έχετε χρόνο το μαγειρεμένο κρατά στην κατάψυξη όσο θέλετε.
      Αν τρώτε κρέας συμβουλεύω να του δίνετε από το δικό σας αν η συνταγή δεν έχει κρεμμύδι. Εγώ κρατώ τα κόκκαλα από π.χ. παϊδάκια και τα ξαναβράζω σε καυτό νερό με λίγο ρύζι και ξετρελαίνεται και από τη σούπα. Ή αν τρώτε έξω, πάρτε μαζί το κόκκαλο της μπριζόλας σας ή το κεφάλι του ψαριού κ.λ.
      Για μαγειρεμένο, επειδή έχω και γάτα, βρήκα πως ξετρελαίνονται με φτερούγες κοτόπουλου. Φρέσκιες από κρεωπολείο, με €5 τρώνε 4-5 μέρες. Βράζω για ώρα (το κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας ποτέ να μην έχει αίμα) με λίγο ρύζι ώσπου χωρίζουν τα κόκαλα από τα ψαχνά και τρώει η γάτα το ψαχνό. Εσείς θα το δίνετε ολόκληρο και θα το χαίρεται.
      Έτσι δεν κοστίζει σχεδόν τίποτε.

      Γενικά να θυμάστε ότι αν είναι υγιές κι εμβολιασμένο όλα είναι εύκολα. Μόνο του μας δείχνει τι θέλει και προσαρμόζεται στη ζωή μας. Μην ανησυχείτε, ήδη κάνετε το σωστό.
      [Αυτό το άρθρο το έγραψα το 2011. Τότε είχα κι εγώ ένα κουταβάκι που βρήκα πεταμένο έξω από το Φούρνο ένα πρωί. Με τη διατροφή που συστήνω σήμερα ο Τρόυ μου είναι 9 ετών και υγιέστατος κι έχει όλα του τα δόντια, κάτασπρα. Τα σκυλιά που έτρωγαν ξηρά τροφή έχουν όλα προβλήματα στα ούλα, στόμα που μυρίζει και κίτρινα δόντια).

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα! Εκτός απο κοτόπουλο και κρέας οι γάτες μπορούν να φάνε αυγό και όσπρια? Το ειχα διαβασει σε ένα site αλλά ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυγό βεβαίως διότι είναι ζωική πρωτεΐνη. Σε κάποιες αρέσει ωμό χτυπημένο, σε άλλες και μαγειρεμένο, ανάλογα πώς θα μάθουν από παιδάκια.
      Για όσπρια.. τι να σας πω; Φίλοι vegan, φανατικοί κατά της κρεατοφαγίας, υποστηρίζουν ότι μπορεί η γάτα να τραφεί με όσπρια μα εγώ δεν το κάνω. Είναι σαρκοφάγα, στη φύση τιυς τρέφονται με μικρά ζώα (πουλιά, ποντίκια) κι αν εμείς τις κλείνουμε σε διαμέρισμα και σε πόλη τους χρωστάμε μια ζωή σαν αυτή που θα είχαν φυσιολογικά.

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα Δάφνη, υπεροχο άρθρο....χίλια ευχαριστούμε!
    Εχω μια γάτα, ημιαδέσποτη θα την πω, αλανιαρα, δε θελει να ζει μέσα, όμως ταιζεται σε καθημερινή βαση από μενα.Ειναι τεσσάρων και μεχρι πριν μια βδομαδα την τάιζα μόνο κροκέτες.... Μετα τη στειρωση εβγαλε θέματα στο ουροποιητικό, αιματουρια και πετρες στην ουροδόχο κυστη. Ο κτηνίατρος μου εδωσε ειδικες κροκέτες, μονο για ένα μηνα και στον επομενο υπερηχο η κυστη ήταν πεντακάθαρη! Εκει, παρόλη τη χαρά μου που θεραπεύτηκε το πρόβλημα,θυρυβήθηκα γιατί σκεφτηκα "τι σκατα (συγγνωμη κιολας) να περιεχουν αυτές οι κροκέτες που σε ένα μηνα διελυσαν πέτρες στην ουροδόχο κυστη!" Κι αν είναι τόσο αθωες γιατι δε φτιάχνουν κάτι ανάλογο για τον άνθρωπο...Στην πορεία συνεχισα με κροκέτες (συσταση του γιατρού) για στειρωμένη + προληψη ουροποιητικού. Πσρολο που δεν παρουσιασε προβλημα, σε μια επομενη εξεταση (γιατι δυσκολευόταν λιγακι στο κατούρημα) ο γιατρός ειπε οτι εβλεπε όχι πέτρες αλλα ενα ψιλοίζημα, πραγμα που με κάνει να πιστευω οτι έχει πάλι ταση να δημιουργήσει πετρες.. μη γνωρίζοντας τι να κάνω,ακολουθησα τη συμβουλή του γιατρού να συνεχισω την ίδια ακριβη κροκετα. Το προβλημα με το κατούρημα πέρασε αλλά πάντα φοβομουν ότι θα επανέλθει...και πάνω στην απόγνωση μου επεσα στο άρθρο σου. Εδώ και μέρες της δινω βρασμένες φτερούγες, ψαρακια,συκωτι και ευτυχως τα τρωει ολα και με ορεξη! Θελω να σε ευχαριστήσω και κλείνοντάς να κανω μερικές ερωτήσεις:
    1) Υπάρχει προβλημα με αυτή τη διατροφή που ειναι στειρωμενη;Ειναι κατι που πρέπει να προσεξω, κάτι να αποφεύγω ή να δινω περισσότερο;Γιατι πχ ξέρω ότι στα στειρωμένα πρεπει να αποφευγεται το μαγνησιο....
    2) Αν της δινω που και που ωμά, αλλα της δινω και το χάπι για τα σκουλίκια καθε τρίμηνο όπως πρέπει, έχει να φιβηθει κάτι απο παρασιτα;
    3) Διαβασα τις προαλλες σ ένα αρθρο για την διατροφή, ότι αν δωσουμε βρασμένο κοτόπουλο πχ, επειδη τα κόκκαλα με το βρασιμο αλλάζει η συσταση τους γίνονται επικίνδυνα στο να τρυματισουν πολυ ευκολα το έντερο κτλ. Ενω ωμά οπως θα ήταν στη φύση δεν υπαρχει τέτοιος φοβος. Ποια η γνωμη σου σε αυτο;
    Κι επισης παρολο που δίνω βρασμενο κρεας εξακολουθω να φοβαμαι ότι χανονται πιλυτιμες βιταμίνες, μεταλλα,αασβέστιο κλπ...Εσένα η γατουλα σου που έζησε 14 χρονια, μόνο με βρασμένο ταιζόταν;
    Χιλια ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σου!
    Υ.Γ. Όταν ήμουν μικρη ειχαμε μια σιαμεζα...δεν θυμάμαι να την ταιζε ποτε κροκέτες η μαμά μου....14 χρόνια εζησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αναστασία το ονομα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου
      χαίρομαι που πέτυχες τις συμβουλές μου. Προσπαθώ να μην παίζω το γιατρό κι αν κάθησα και τα έγραψα είναι από αγανακτηση για όλα αυτά τα πλάσματα που τα αρρωσταίνει η ανθρώπινη φιλαργυρία.
      Πολύ έξυπνα σκέφτηκες: Αν είναι τόσο θαυματουργό πώς και δεν το δίνουν σε ανθρώπους;
      Η γάτα σου έπαθε αυτό ακριβώς που παθαίνουν ΟΛΕΣ οι γάτες λόγω ξηράς τροφής. Εύχομαι να μην της μείνει μόνιμο αλλά με καλή διατροφή να περάσει. Πάντως, ακόμα κι αν σου ξαναπαρουσιάσει αιματουρία/ουρολοίμωξη κ.λ. με ένα αντιφλεγμονώδεςπερνά και πλέον δε θα τρώει κάτι που το προκαλεί.
      Τώρα για τις ερωτήσεις σου:
      Εγώ το φοβάμαι το ωμό όχι μόνο για σκουλίκια μα γενικά για μικρόβια. Όμως είχα μια γάτα (Σιαμ κι εκείνη) που ξετρελαινόταν για ωμό κιμά. Πού και πού της έκανα το χατήρι με 2-3 μικρά μπαλάκια. Το πρόβλημα όμως είναι πως η γάτα δεν αγαπά την ποικιλία. Αν φάει κάτι που της αρέσει πολύ μετά αρνείται κάθε τι άλλο. Οπότε... εσύ κρίνεις.

      Τώρα αυτό που λες για τα κόκαλα. Αλήθεια δεν ξέρω κι αν κάποιος ξέρει θα χαρώ να μας πει. Εγώ δίνω συνήθως βραστό κοτόπουλο στήθος ή φτερούγες και ο γάτος που έχω τώρα θέλει και να μασουλάει κάποια κοκκαλάκια, ψάρι (ό,τι μείνει όταν φάω εγώ) ή κιμά βρασμένο.
      Επίσης σε κάποιες γάτες αρέσει το λάδι από την κονσέρβα τόννου.

      Γενικά έχω παρατηρήσει πως το σώμα μας μιλά. Όπως σ εμάς έτσι και στη γάτα σου αν δίνεις καλή υγιεινή τροφή θα σου δείξει εκείνη τι της χρειάζεται.

      Όχι ζάχαρη, όχι σοκολάτα, όχι κρεμμύδι (στα σκυλιά ποτέ) και μακριά από κονσέρβες και 'κροκέτες' όπως θα κάναμε και σε ένα παιδί ή για μας. Κι όλα θα πάνε καλά.
      Σου εύχομαι τα καλύτερα και να τη χαρείς για πολλά πολλά χρόνια!

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα. "Επεσα" στο αρθρο καθως εψαχνα συνταγες μαγειρικης για τις γατες μου. Εχω δυο γατες, 5 χρονων, στειρωμένες και οικοσιτες. Ευτυχως μεχρι τωρα δεν ειχαν κανενα προβλημα υγειας, ακομη κ τα δοντια τους ειναι αψογα. Μεχρι τωρα τις τάιζα κροκετες καλης ποιοτητας-οσο μπορουσα να ξερω.Αλλα επειδη σιγουρα δε μπορει να ειναι τοσο καλη οσο το κρεας αρχισα να ψαχνω συνταγες. Εγω δεν τρωω κρεας αλλα θα ηθελα να μαγειρευω γι'αυτες. Η βοηθεια που θελω ειναι για συνταγες!!πχ.σκετο κοτόπουλο ή ψαρι; δεν χρειαζεται κ λαχανικα; και σε τι ποσοτητες;; χιλια ευχαριστώ εκ των προτερων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας έφερε εδώ η τύχη,
      είμαι σίγουρη πως δε θα το μετανιώσετε.

      Έχω απόδειξη τα γατιά και τα σκυλιά μου. Αλλά και κάτι ακόμα:
      Το άρθρο αυτό το έγραψα πριν χρόνια, ταξίδεψε πολύ σε άλλα sites κι έχει κι εδώ -μαζί με τη δική σας 6.970 επισκέψεις κιόμως, δείτε κι εσείς, ούτε ένας κτνίατρος δεν έχει εκφράσει εδώ αντιρρήσεις.

      Για τις ερωτήσεις σας:
      Έχω δώσει πολλές φορές λεπτομερώς απαντήσεις για συνταγές και υλικά- ως και κόστος.
      Αν θέλετε δείτε τις απαντήσεις μου εδώ στα σχόλια, αρχίζοντας από τα 3 αμέσως πάνω από το δικό σας.

      Σας εύχομαι να χαρείτε για χρόνια πολλά τις γατούλες σας
      [παρεμπιπτόντως, ούτε εγώ τρώω κρέας. Μα μπάινω σε χασάπικο για τα μικρά μου.]

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα μου άρεσαν οι συμβουλές σου και η αγάπη σου για τα γατόνια μας.Έχω ένα γατάκι 3 μηνών τον έχω σε διατροφή κονσέρβα και ξηρά τροφή απ της καλύτερης και ακριβότερη μάρκας Καναδέζικη πολύ θα κατάλαβαν ποια λέω,με βρίσκεις και εμένα σύμφωνω για μαγειρευτό είτε κοτόπουλο είτε συκωτάκια καρδούλες κιμά μοσχάρι,2 είναι οι απορίες μου άραγε τον καλύπτει στα πάντα αυτή η διατροφή και 2ον όταν χρειάζεται να λείπω 2-3 μέρες τι κάνουμε τι ταίζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω ξέρετε πολλά. Η διατροφή που περιγράφετε είναι εξαιρετική.
      Για τις ερωτήσεις σας:
      Δεν υπάρχει καλή κονσέρβα για μόνιμη διατροφή- για άνθρωπο ή ζώο. ΜΗν ξεγελιόμαστε από την τιμή και το ψήσιμο των κτηνιάτρων.

      Αν όμως λείπουμε δε χάθηκε κι ο κόσμος να φάει κονσέρβα/κροκέτες 2-3 μέρες όπως κι ο άνθρωπος δε θα καταστραφεί αν τραφεί με κονσέρβες/fast food για λίγες μέρες λόγω ανάγκης.
      Αν το γατί μας έχει καλή υγεία λόγω σωστής φρέκσιας διατροφής, ας γίνει μια εξαίρεση.
      Κι εγώ ταξιδεύω. Συνήθως αφήνω το σκυλί σε φίλους που ταϊζουν όπως εγώ κι είμαι ήσυχη. Για το γάτο όμως που μένει σπίτι κι ερχονται να τον ταϊσουν αφήνω στο ψηγείο για τις πρώτες 2 μέρες +λίγες κονσέρβες ή παρακαλώ αν είναι εύκολο να του έφερναν καλαμάκια από σουβλατζίδικο.

      Με τις ευχές μου, να χαρείτε για χρόνια πολλά το γατούλη σας!

      Διαγραφή
  48. Δάφνη γεια σου.
    Θα συμφωνήσω και γω σε αυτά που γράφεις αλλά θέλω να δεις και ένα βίντεο.Δεν ξέρω πως θα στο στείλω σε λιγκ-είμαι άσχετη με διαδυκτιο,από κινητό σου γραφω- αλλά γκουγλαροντας την φράση "Τα ψοφίμια που μας ταιζουν οι πολυεθνικές"θα δεις με ποιο τρόπο πολτοποιουν τα ζώα.Αρρωστα,ημιθανή,πεθαμενα.Στην Αμερική με τον ίδιο τρόπο αλέθονται γάτες σκύλοι από ευθανασία,τρελές αγελαδες,ρακουν,ζώα σκοτωμένα από αυτοκίνητα,ελάφια και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σου.Μεχρι και ελέφαντες από τα τσίρκα.
    Δεν υπάρχει νομοθεσία που να το απαγορεύει.Στην νότια Αμερική τα ίδια ακριβώς.
    Από αυτό που θα δεις προκύπτουν,τα κρεαταλευρα,οι ζωικη πρωτεϊνη, τα παράγωγα κρέατος που έχουν οι γατοσκυλοκροκετες,καθως και οι κονσερβες.Δες τι συστατικα γράφει μια κονσέρβα γάτας η σκύλου ότι έχει.Ποσο είναι το ποσοστό κρέατος.Θα συναντήσεις και τα παράγωγα κρεατος.Η τέφρα που γράφουν είναι από τα κόκκαλα που πολτοποιουν.Αφου στον σπαστηρα μπαινει το ζωο οπως ειναι και πολτοποιειται. Είναι το προϊόν του βίντεο.
    Παραλληλα τα ίδια κρεαταλευρα πηγαίνουν και προς βρώση ,χοιρων,πουλερικών και άλλων.Στο βίντεο λέγεται ότι έτσι γίνονται τα χοτ,ντογκ που τρώμε εμείς.Επειδη έχω δουλέψει σε αλλαντοβιομηχανια δεν γίνονται έτσι.Εμεις φέρναμε κρέατα από Νέα Ζηλανδία,Αυστραλια,τα ξεκοκαλιζαμε και τα αλεθαμε.Αλλα το τι χρωστικές και το τι συντηρητικουρα βάζαμε μέσα είναι άλλο καπέλο.

    Να σου γράψω και το εξής.Μεγαλωσα τρία σκυλιά(Γκριφον,Κολει-Ροντβαιλερ)
    Τα οποία πέθαναν από γεράματα.Τα μεγάλωσα όλα με μαγειρευτό φαγητό.Στην αρχή(δεν το ήξερα)τα τάιζα και με κρεμμυδάκι .Δεν τους μαγείρευα ξεχωριστά .Το κολει, άνοιγε όταν κοιμόμουν το ψυγείο και έτρωγε μια λακτα εκατό γραμμαρίων όπου όταν σηκωνομουν έβλεπα το περιτύλιγμα κάτω και αυτόν να με κοιτάει σαν να μου έλεγε, γιατί το ψυγείο δεν είχε και δεύτερη!!Ξανατονιζω,δεν ήξερα έμαθα μετά ότι απαγορεύονται κρεμμύδι και σοκολάτες.Δεν έφαγε όμως πολλές περίπου 7-8, παράλληλα η διατροφή με κρεμμύδι κράτησε δύο χρόνια μέχρι που έμαθα ότι απαγορεύεται.Φυσικα και τους τα έκοψα μαχαίρι.
    Ποτε όμως, μα ποτέ ,δεν είχαν τα σκυλιά μου θέματα υγείας.Ουτε διάρροιες.Το Γκριφον πέθανε 18 ετών,Το Κολει 15,και το Ροντβαιλερ στα 13.Καταπτωση,δοντακια να λύπουν,δύσκολη βάδιση,και συνέχεια ξάπλα.Μια φορά χρειάστηκαν κτηνίατρο όταν χρειάστηκε να μου γράψει ένα Αntirope για ένα απόστημα στο πατουσακι του.Ξερεις το παθαίνουν συχνά από αγκαθάκια η από ξυλαράκια που τους καρφώνουν στον δρόμο η στα χωράφια.Αλλα θέματα,καρκίνου,ουροποιητικού και διάφορα τέτοια ΠΟΤΕ.
    Στα σκυλιά επερνα από το Μάκρο τωρινό Τhe mart συσκευασία κατεψυγμένων μπούτια κοτόπουλου(τα βγάζει συχνά πυκνά σε προσφορά:13 ευρώ τα δέκα κιλά μπούτι)Τα μαγείρευα με ρυζακι,ποτε με μακαρόνια,άλλοτε με καρότα,λαχανικα,τους άρεσε και το κουνουπίδι!ήξερα όμως ότι το κρέας είναι και για ανθρώπινη κατανάλωση.Οι σκυλογατοκροκετες είναι,καθώς και τα ζελέ μαζί με τις κονσέρβες;;;;;;
    Αυτό και μόνο αρκει.
    Συνεχίζεται........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν πήγα για πρώτη φορά το γριφονακι στην κτηνίατρο για το πρώτο του εμβόλιο,με ρώτησε και μένα τι το ταιζω.Της είπα μαγειρευτό!!!Μόνο που δεν ούρλιαξε.Παραλληλα προσπαθώντας να με πείσει ότι μόνο οι κροκέτες είναι κατάλληλες για την διατροφή του γιου μου της είπα ότι κάνει λάθος και ότι θα με πείσει μόνο όταν μου υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα αναλάβει και ότι θεραπεία χρειαστεί ο γιος μου ΔΩΡΕΑΝ από την στιγμή που θα αγοράζω τις σκατοκροκετες της.Παντα με απόδειξη αγοράς και πάντα από το ιατρείο της.
      Άρχισε τα μα....ξέρεις ...τα μου σου του.Της εξηγήθηκα ότι πρέπει και να αναλαμβάνουμε το μέγεθος των πράξεών μας.Εαν το παιδί μου φύγει από το μαγειρευτό είμαι υπεύθυνη εγώ.Εαν όμως φύγει από σκατοκροκετες θα είναι υπεύθυνη εκείνη.
      Να μην τα πολυλεω με έχασε από πελάτισσα.Ειδα πως έκανε το εμβόλιο,πως πήρε την θερμοκρασία του σκύλου από το πωπουδακι και τα σχετικά και από τότε τα εμβόλια τα αγοράζω εγώ στα παιδιά μου και τους τα κάνω μόνη μου,καθώς και των άλλων παιδιών που έχουν οι γειτόνισσες μου(Υποδοροια παντα γιατι ενδομυικα δεν το ρισκαρω)Δεσποζομενα-αδεσποτα -αδεσποτα(όσα μπορώ να πιάσω δηλαδή).Με μ.ο κόστος εμβολίου από το φαρμακείο 5-6-7 ευρώ γιατί να μην τα κάνω;
      Τώρα συζω με έναν παίδαρο!!!!.Κεραμυδογατακι 3μιση μηνών δυόμιση κιλά αδύνατος όμως.Δεν ησυχάζει όμως και τον κωλο του λίγο;
      Στις 7 το πρωί με ξυπνάει για μάσα.Κοτοπουλακι βραστό η ψητό.Κατα τις 11, 15-20 γραμμάρια κεφαλοτύρι για το ασβέστιο μας.2 ηωρα κοτοπουλακι.Κατα τις πέντε το απόγευμα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γιδινο η πρόβειο γιαουρτακι και 6-7 ηωρα πάλι κοτοπουλακι όπως και στις 12 που πάμε για ύπνο.Για να μην με ξυπνάει τα χαράματα.
      Δύο μέρες τρώμε κοτοπουλακι βραστό η ψητο,δύο μέρες ψαράκι από την λαϊκή(γαύρο,μαρίδα,σαρδέλα,κολιός,σαυριδια)και δύο μέρες γαλοπούλα.Το μοσχάρι δεν μας αρέσει.Το χοιρινό έτσι και έτσι.
      Πότε δεν έκανε διάρροια και ποτε δεν είδα μια δερματίτιδα.Το πρόβλημα του είναι ότι παίρνει κιλά,μήκος,ύψος, αλλά δεν είναι τσουπωτος όπως θα μου άρεσε.Ολο μύες είναι το νευροσπαστο μου.Παραλληλα επειδή έχω ελλειψη βιταμίνης D όπως σχεδων όλοι στην Ελλάδα περνω μουρουνέλαιο της solgar.Aυτο έδινα και στα σκυλιά και στον παίδαρο τώρα.Για γερά οστά,βελούδινο τρίχωμα αλλά με μέτρο και όχι κάθε μέρα γιατί έχει πολύ βιταμίνη Α .Με μια καρφίτσα τριπαω λίγο την κάψουλα πριν την καταπιω και του ρίχνω πάνω στο ψαράκι του.Στα σκυλιά την έδινα ολόκληρη.
      Να πω επίσης να μην φοβάται ο κόσμος το μαγειρευτό και μακριά από κτηνιάτρους.Δεν είναι δα και ποιο σοφοί από τους Παππούδες και τις γιαγιάδες μας που τα τάιζαν με ότι είχε η κατσαρόλα τους;
      Αυτά και να χαιρόμαστε όλοι τα κουκλια μας.

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. .Να τα χαιρόμαστε τα μικρά μας χρόνια πολλά!

      [Αυτό που λες για την Αμερική το γνωρίζω. Μάλιστα το 'roadkill', τα σκοτωμένα από αυτοκίνητα, είναι τρόπος να βγάζουν περιπλανόμενοι χαρτζιλίκι.
      Η τραγωδία βεβαίως για τους κρεατοφάγους είναι πως τα ίδια γίνονται και στη βιομηχανια αλαντικών για ανθρώπους- για άλλο άρθρο αυτό αλλά, εσείς που τρώτε κρέας τουλάχιστον να μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα στα οποία δε βλέπεις από τι κομμάτι έρχονται (σαν τα τετράγωνα ζαμπόν ή τα καημένα κοτόπουα που δε βλέπουν φως του ήλιου και τα ταϊζουν πόδια και ράμφη και μάτια. Μα μην αρχίσω γι αυτά,η βιομηχανία κρέατος είναι απίστευτη ιστορία τρόμου.

      Διαγραφή
  49. Η διατροφή B.A.R.F είναι ότι καλύτερο για τους αγαπητούς τετράποδους φίλους μας. Την συστήνω ανεπιφύλακτα . Η διατροφή B.A.R.F παρέχει πολλά οφέλη για τον σκύλο μας όπως ελάχιστες ακαθαρσίες του σκύλου, αυξημένη ενέργεια, θεραπεία σε ορισμένες τροφικές αλλεργίες καθώς και ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Νομίζω εννοεί ότι ελαχιστοποιείται η ποσότητα ακαθαρσιών του σκύλου όταν τρώει BARF. Αυτό το έχω διαβάσει ότι ισχύει και για τις γάτες. Η BARF (bones and raw food) δεν περιέχει ακαθαρσίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Θα συμφωνήσω μαζί σου Δάφνη, απολύτως.
    Ο δικός μου ο Μουσταφά, τρώει τα πάντα.Και κοτόπουλο και γαλοπούλα και μπιφτεκάκια και τυρί και γιαούρτι και ψωμί. Επίσης τρώει φασολάκια δροσερά και τη γέμιση από τα γεμιστά.
    Έλα όμως στη θέση μου τώρα.Τι κάνεις όταν ο Μουσταφά έχει το κακό συνήθειο να σε ξυπνάει 3:00 το πρωί, αφού πρώτα "φιστικωσει" το φλισακι -κουβερτάκι του, παίρνει εσένα η μπάλα, σου κάνει πατουσάκια, σε δαγκώνει, μέχρι να σε ξυπνήσει γιατί πεινάει; Δεν μπορείς όμως να του βάλεις το φαγητό κάτω από το κρεβάτι, γιατί έχει μάθει να τρώει χουχουλιάζοντας πάνω στο φλισακι του.Η στην κουβέρτα τελοσπαντων εάν έχουμε χειμώνα.

    Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι βάζουν στις κροκέτες, έψαξα αρκετά καλά, κατέληξα στην καναδέζικη ξηρά τροφή. Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, αλλά της ίδιας εταιρείας είναι δύο. Η πιο ακριβή που είναι φουλ πρωτεΐνη και η αμέσως επόμενη.Η ac#@a. Αναγκαστικά του δίνω 3:00 το πρωί 30 γραμμάρια ξηρά τροφή για να με αφήσει ήσυχη. Για να μην με ξυπνάει. Την έχω από πριν σε ένα μπολάκι, με το που καταλάβω ότι έχει αρχίσει τα πατουσάκια, πριν καν με ξυπνήσει, παίρνω το μπολάκι από το κομοδίνο και το βάζω πάνω στο κουβερτάκι, ο Μουσταφά την τρώει και μετά πέφτει ξερός για ύπνο. Εάν του έβαζα, κοτόπουλο ή οτιδήποτε άλλο, θα μου έκανε το κρεβάτι χάλια. Γιατί το κρέας κομμάτι κομμάτι το βγάζει από το μπωλάκι και το τοποθετεί πάνω στο κουβερτάκι που κοιμόμαστε(δεν κατάλαβες; Αυτός θέλει να κοιμάται πάνω μου, με αποτέλεσμα να φυστικώνει και το κουβερτάκι και εμένα που βρίσκομαι από κάτω )!
    Εγώ πάλι θεωρώ ότι το καλύτερο είναι λίγο από όλα. Γιατί από το φαγητό δεν μπορεί να πάρει την ταυρίνη και έτσι την παίρνει από την ξηρά.
    Επίσης επειδή από την ξηρά τροφή παρουσιάζουν πρόβλημα στα νεφρά λόγω του ότι δεν πίνουν οι γάτες αρκετό νερό, του φτιάχνω δικές μου κονσέρβες, αφού αγοράζω καπάκια, προς 6-8 cent το ένα, από εκεί που πουλάνε μελισσοκομικά είδη, βαζάκια δόξα τω θεώ έχουμε όλα τα σπίτια, του φτιάχνω λοιπόν φαγητό με πραγματικό κρέας ζωντανό και όχι ψόφιο, το κονσερβοποιώ και έτσι έχω κονσέρβες για πολλούς μήνες.
    Καθημερινά τώρα θα του μαγειρέψω, όταν θα πάρω κανένα κοτόπουλο για μας, η ψαράκια η μπιφτεκάκια χωρίς μπαχαρικά. Αυτά θα τα φάει φρεσκότατα.
    Εγώ τον ταΐζω τρεις το πρωί, τότε που"σεληνιαζεται"το μεσημέρι άμα ζηλέψει κάτι (τυράκι,γαλοπούλα ζαμπόν, λίγο ψωμάκι)και 10 το βράδυ ένα καλό γεύμα.
    Διαβάζω άλλους που λένε για ωμά,έχω προσπαθήσει να του δώσω, ακόμα και κιμά ωμο,δεν τα θέλει με τίποτα.
    Κάθε γατί είναι διαφορετικό.
    Τα αδέσποτα τα ταΐζουμε με ωμό. Κάνουν πάρτυ. Δεν τρώνε τα αδέσποτα ούτε τις κροκέτες ούτε τα μαγειρευτά. Είναι και υγιέστατα μπορώ να πω.
    Ο δικός μου πάντως μέχρι στιγμής,δόξα τω θεώ,προβλήματα υγείας δεν έχει παρουσιάσει. Ορεξάτος,υπερκινητικός και εραστής μεγάλος με τα φλισοκουβερτακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα της καθαριότητας όπως κι η μανία κάποιων γατιών να απαιτούν να είναι μονίμως γεμάτο το πιάτο τους, όπως και η λύση στα ταξίδια έχουν κάνει τις κροκέτες δημοφιλείς. Δεν είμαι υπέρ των φανατισμών. Κάθε σπίτι βρίσκει τη λύση πιστεύω. Φτάνει να υπάρχει ενημέρωση και να πασχίζουμε για το καλύτερο.
      Συμφωνώ ότι κάθε γατί όπως και κάθε σπίτι είναι διαφορετικό.

      Τα σέβη μου στο Μουσταφά!

      Διαγραφή
  52. Η διατροφή B.A.R.F είναι ότι καλύτερο για τους αγαπητούς τετράποδους φίλους μας. Την συστήνω ανεπιφύλακτα . Η διατροφή B.A.R.F παρέχει πολλά οφέλη για τον σκύλο ή την γάτα μας όπως ελάχιστες ακαθαρσίες του σκύλου, αυξημένη ενέργεια, θεραπεία σε ορισμένες τροφικές αλλεργίες, βελτιωμένη γενική υγεία στόματος & δοντιών, εξάλειψη συμπτωμάτων διαβήτη, κολίτιδας ή συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου καθώς και ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου ή της γάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς.
      Στα σχόλια το έχουμε αναφέρει και οι αναγνώστες και εγώ αλλά ευχαριστώ που σχολιάσατε.

      Επίσης θέλω να προσθέσω ότι ενώ
      το άρθρο αυτό έχει κοινοποιηθεί πολύ και αναδημοσιευθεί σε σχετικές ιστοδελίδες, τόσα χρόνια δεν έχει βρεθε'ί ένας/μια κτηνίατρος να εκφέρει δημόσια κι επώνυμα αντίρρηση. ΚΙ ας συστήνουν φανατικά την ξηρά τροφή όταν είμαστε κλεισμένοι μέσα στους τοίχους του κτηνιατρείου τους.

      Διαγραφή
  53. Κυρία Δάφνη.
    Μου άρεσε πολύ το άρθρο σας και μου"άνοιξε"μπορώ να πω τα μάτια καθώς μου έλυσε και κάποιες απορίες που είχα .

    Έχω δύο γατούληδες 9 μηνών.
    Τους αγόραζα μέχρι 8 μηνών, μετά διάβασα το άρθρο σας, ξηρά τροφή Acana, natural trainer και όποτε δεν"έβγαινε"το πανί βρακί που λέμε μια φτηνιάρικη από το σούπερ μάρκετ μέχρι να πληρωθώ να τους πάρω από τις θεωρητικά καλές.
    Ένα μήνα τώρα τους το "γύρισα"στο μαγειρευτό.
    Όποτε βλέπω προσφορά κοτόπουλα 2.10 το κιλό περίπου,τσουπ, πάω και αγοράζω δύο. Ευτυχώς δεν είναι λαίμαργα να τρώνε του σκασμού που λέμε.
    Λόγω ανάπτυξης τα ταΐζω τέσσερις φορές τη μέρα. Το τρώνε πάντα ψητό στο τηγάνι με λίγη πάπρικα (πιπεριά Φλωρίνης σε σκόνη και λίγη ρίγανη)σκέτο μου βγάζουν την Παναγία για να το φάνε.Μονο ψητό και δεν θέλουν το βραστό. Παράλληλα όσες φορές προσπάθησα να τους δώσω ωμό αφήνοντας τα νυστικά και δύο μέρες, ούτε που να το δοκιμάσουν.
    Τρώνε μόνο κοτόπουλο.Δεν θέλουν άλλο κιμάδες κτλ.
    Ούτε εντόσθια. Συκωτάκια, καρδιές κότας,ούτε με σφαίρες
    Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα, καρότο, λαχανικά, τυροκομικά, ψαρικά, αυγά, ούτε που να τα φτύσουν.
    Επειδή είναι τα πρώτα μου γατιά θα ήθελα από την εμπειρία σας να με συμβουλεψετε ως προς το εξής. Πάντα με γνώμονα το καλό της υγείας τους.

    Μπορεί μια γάτα να ζήσει μόνο με κοτόπουλο και που και που μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας ;Ενώ στο ζαμπόν γαλοπούλας τρελαίνονται, εάν τους αγοράσω γαλοπούλα νωπή να τους την μαγειρέψω δεν τη θέλουν.
    Το ζαμπόν όμως έχει πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Μην τρελαθούμε τώρα; Μία φετούλα στο καθένα τρεις φορές τη βδομάδα και αυτό μόνο όταν τη βγάλει το lidl προσφορά.
    Παράλληλα,τους αρέσουν και τα κονσερβάκια, τα σκουπίδια δηλαδή που πουλάνε της purina αλλά αυτά σε ποσοστό κρέατος δεν συμφέρουν οικονομικά αφού έχουν 75 με 80% υγρασία και χώρια τα ψοφίμια που έχουν ως κρέας.
    Έμαθα και για την ταυρίνη.
    Στις συσκευασίες ξηράς που έπαιρνα, ήταν εμπλουτισμένες με διάφορες βιταμίνες.
    Συμβουλέψτε με παρακαλώ τι να κάνω.
    Να τους δίνω συνέχεια κοτόπουλο, αφού αυτό μόνο τρώνε καθώς να τους αγοράσω και μία συσκευασία πολυβιταμινών που να εμπεριέχει την ταυρίνη;
    Ή να μην τους δώσω καθόλου ταυρίνη.
    Ζούνε μέσα στο σπίτι. Τα έχω σαν άρχοντες. Με ένα μέσο όρο ζωής 15 έτη,μόνο με κοτόπουλο θα καταφέρουν να επιζήσουν τα σκασμένα;
    Λίγο ψάρι έτσι για αλλαγή όσες φορές προσπάθησα να τους δώσω...μιαουυυυ,μιαουυυυ μούτρα και ξάπλωναν κοιτάζοντας με για κάτι καλύτερο. Ούτε γαύρο, Μαριδάκι, σαρδελίτσα, γλώσσα, παγκάσιους, μπαρμπούνι, σαβρίδι, σολωμό, φαγκρί, κοκκινόψαρο..... τίποτα.
    Μόνο κοτόπουλο.
    Πείτε μου σας παρακαλώ τι θα κάνατε εσείς στην θέση μου.
    Πριν λίγο τους έψησα ένα μπουτάκι, φάγανε το μισό και το υπόλοιπο αργά το βράδυ.
    Αλλά όλο κοτόπουλο;Θα αντέξουν;

    Θα εκτιμήσω την απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχωρέστε με που άργησα να απαντήσω- κάμνει αλλαγές το blogger και είχα πρόβλημα- δε με αναγνώριζε στα σχόλια. Ελπίζω να μπορέσω να σας βοηθήσω.

      Λοιπόν, αρχικά μου φαίνεται πως μια χαρά τα πάτε.
      Όλες οι γάτες έχουν την τάση να κολλάνε σε μια τροφή και να μην πειραματίζονται. Συμβουλέυω να συνεχίσετε με το κοτόπουλο (όταν τα βρίσκετε κατεψ. βάζετε στο ψυγείο) κι αντί να δίνετε για κονσέρβες και ταυρίνες κεράστε τα το ζαμπονάκι που τους αρέσει. Γαλατάκι (ολόπαχο προτιμούν) κερασματάκι κι είστε μια χαρά.
      Όταν φέρω σε νέα γάτα φαγητό που ξέρω πως θα της αρέσει αλλά δεν το έχει ξαναφάει, το σερβίρω στο πιατάκι της και πολύ απαλά ή της βάζω μπουκίτσα (μικροσκοπική) στο στόμα ή της πασαλείβω με το δάχτυλό μου γύρω από το στόμα. Έτσι πρωτοτάισα ψάρι σε γατί διαμερίσματος που δεν το γνώριζε και μετά ξετρελαινόταν. Προσέξτε, όχι βίαια και τραυματικά αλλά σα χάδι, σα να ξέφυγε το χέρι σας γύρω από στόμα πηγούνι και πασσαλείψατε με ψάρι. Θα γλείψει να το καθαρίσει και θα διαπιστώσει πως τελικά δεν είναι κι άσχημο.

      Τα γατιά όπως θα έχετε παρατηρήσει, το ακούνε το σώμα τους πιο πολύ από εμάς. Αν κάποια στιγμή δε φτάνει το κοτόπουλο, θα σας το δείξουν.
      Αν θέλετε διαβάστε τι έγραψα και στον κύριο από κάτω. Βραστό σε λίγο νερό το ψάρι ήτο κοτόπουλο αρεσει πολύ στις γάτες παγωμένο, όταν ο ζωμός γίνεται ζελατίνη. Μα, όλα εξαρτώνται κι από το τι τρώτε εσείς. Π.χ. η πάπρικα που τους αρέσει είναι επειδή την έμαθαν από εσάς.Μας παρατηρούν. Νιώθουν την ευχαρίστησή σας όποτε τη μυρίζουν και, σα παιδιά κι αυτά, την αγάπησαν.
      Η γάτα ζυμαρικά δε χρειλαζεται, ούτε όσπρα. Πρωτεϊνη και λίπος. Και αν δεν έχετε αυλή με χώμα, θέλουν μια γλάστρα με λίγο χορταράκι να μασάνε πού και που για το στομάχι τους. Τα μικρά σας είναι παιδιά ακόμα, έφηβοι γι αυτό αν δείτε πως παίζουν με τα χώματα και σας τα κάνουν χάλια, βάλτε στη θέση της ένα κεσεδάκι με φύτρα από φακές (σε βαμβάκι όπως κάναμε στο σχολείο). Μπορεί να το θέλουν, μπορεί όχι μα εσείς από καιρό σε καιρό ας το έχετε διαθέσιμο..

      Μου άρεσε που γράφετε 'Τα έχω σαν άρχοντες'. Αυτό δείχνει τη δική σας αρχοντιά.

      Διαγραφή
  54. Κυρία Δάφνη γειά σας,
    Ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για τα μαγαζιά που φτιάχνουν μαγειρεμένη τροφή για τα ζωάκια. Από ότι είδα για γάτες έχουν τροφή που αποτελείται από κιμά κοτόπουλο, καρότο, σπανάκι, σπόρους κάνναβης, βιολογικό λινέλαιο, ταυρίνη, χολίνη και ένα μίγμα θρεπτικών συστατικών 2%. Πρόκειται για μαγειρεμένη τροφή και όχι ωμή.

    Όταν μπορέστε πείτε μου την γνώμη σας. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιάζει καλή ιδέα να παίρνετε έτοιμο μαγειρεμένο αν εμπιστεύεστε πως βάζουν φρέσκα και αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρεύετε, αν και μου φαίνεται πως το συγκεκριμένο θα είναι λίγο ακριβό και δε θα το διάλεγα επειδή είμαι κατά των έξτρα προσθηκών. Φανατικά δε είμαι κατά της ταυρίνης. Δεν πάει για παλαιστής το γατάκι μας- ποιος ο λόγος να γεμίζουμε τον οργανισμό του με έξτρα πρωτεϊνη που κουράζει τα νεφρά.
      Όσο για τα λαχανικά.. λίγες γάτες θα τα δοκίμαζαν εκτός ή σε πείνα ή αν ήταν τόσο επεξεργασμένα που θα ήταν βλαβερά. Αν ζείτε σε διαμέρισμα καλό είναι να έχετε μια γλάστρα με κάτι πράσινο να μασουλάει όταν θέλει (θα κάνει εμετό μετά- μην τρομάξετε, το κάνουν οι γάτες σα καθάρισμα στομαχιού από τρίχες που μαζεύουν στο πλύσιμο ή υγρά του στομαχιού τους). Αν έχει πρόσβαση σε φύση μησας νοιάζει, λίγο χόρτο να μασήσουν και να τριφτούν, τους φτάνει.
      Η Κάνναβη πάλι- που έχω γράψει πάρα πολλά υπέρ για ασθένειες ή ψυχαγωγία- δεν είναι κάτι που η γάτα τρώει στη Φύση. Γιατί λοιπόν; (Εκτός σε περίπτωση ασθένειας αλλά τότε λίγο κανναβούρι δε θα της κάνει τίποτε).

      Αν εσείς τρώτε κρέας γιατί δε δίνετε στα γατιά σας από το δικό σας φαγητό;
      Πριν λίγες μέρες πήρα λίγες γόπες (ζω σε νησί). Τις βράζω σε λίγο νερό να φύγει αίμα και μυρωδιά και βάζω την κατσαρόλα στο ψυγείο. Το ζουμί (όπως και του κοτόπουλου) παγώνοντας γίνεται ζελέ και ο γάτος μου ξετρελάθηκε. Στεκόταν στα δυό πόδια να φτάσει την κατσαρόλα όσο τον σέρβιρα. Κόστος; €3 για 2 μέρες ένας γάτος κι ένα μικρό σκυλί (στο γάτο κρατά πιο πολύ αλλά θέλει κατάψυξη μετά τη 2η μέρα).

      Αν αρέσει στο γατί σας καλλιεργήστε τη συνήθεια κάποιες ώρες μακριά από την ώρα που τρώει να του προσφέρετε ένα πιατάκι με λίγο γάλα (όσο πιο παχύ τόσο καλύτερα, στις γάτες αρέσουν τα λιπαρά).

      Αυτή τη στιγμή πλάι μου κάθεται το σκυλί μου, 11 ετών υγιέστατος και με όλα του τα δόντια. Τα ζώα των γνωστών μου που ταϊζουν κροκέτες έχουν χάσει δόντια από νεφρικά προβλήματα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.
      Καλά να περνάτε με τα μικρά σας!

      Διαγραφή
  55. Διάβασα το άρθρο σας και τα περισσότερα σχόλια και θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσότητα φαγητού θα έπρεπε να δίνω σε στειρωμένο γάτο 6 μηνών και ποιο κομμάτι από το κοτόπουλο χωρίς πολύ λίπος που να είναι και οικονομικό μπορώ να παίρνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.