Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η Γενιά Του Πολυτεχνείου και ο μονότουβλος τοίχος της Ιστορίας της



Δεν πολυαρέσει να θίγονται τα στερεότυπα μα όσο περνούν τα χρόνια βλέπω πολλούς νεότερους να συγκινούνται αναπολώντας τη Γενιά του Πολυτεχνείου κι η εξιδανίκευσή της μου θυμίζει, ανάποδα κι αντίστροφα την απαξιωτική περιφρόνηση που εξέφραζαν οι παλιότεροι με τον όρο 'Γενιά της Κατοχής'.

Γιόρταζαν τα σχολεία το έπος της Αλβανίας, υμνούσαν το Χαμένο Ανθυπολοχαγό ή την Αντίσταση αλλά συνολικά η έκφραση 'Γενιά της Κατοχής' με τους σωρούς νεκρών, τις πρησμένες κοιλιές και τα χαμίνια σαλταδόρους που έφερνε στο νου ήταν όρος που σα να μην περιέγραφε ήρωες που πολέμησαν αλλά μια αντίστροφη ενσάρκωση εξαθλιωμένων ηττημένων που έκαναν τόπο να περάσει ο Γερμανός αλλιώς μαστιγώνονταν δημοσίως στο πεζοδρόμιο (θυμάστε τον εξηντάχρονο Αττίκ που μετά από τέτοια ταπείνωση αυτοκτόνησε;) και που έσερναν μαζί τους για δεκαετίες την εμπειρία της πείνας τυλίγοντας για το σπίτι τα αποφάγια από το εστιατόριο ή ταΐζοντας τα εγγονάκια βρεγμένο ψωμί με ζάχαρη ως 'θρεπτικό' (αντί παχυντικό και ανθυγιεινό που θα το λέγαμε σήμερα).
Σας έχω νέα λοιπόν: Οι ίδιοι ήταν με τους ήρωες της Αλβανίας.
Όμοια κι αντίστοιχα όπως εκείνοι που υμνείτε, κι οι νεότεροι ταυτίζεστε και θαυμάζετε ως Γενιά Του Πολυτεχνείου' είναι οι ίδιοι αυτοπροσώπως που μόλις πήραν το δίπλωμά τους έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο τοίχος όντως έχει τη δική του ιστορία. Διηγείται την επιλογή του φθηνού κέρδους αντί της ποιότητας, την πουλημένη υπογραφή στους εργολάβους δίχως να ελεγχθούν σχέδια από τον αρχιτέκτονα, την αδιαφορία για την Κατοικία ως 'δοχείο ζωής' ―όπως έλεγε ο αγαπημένος μου Άρης Κωνσταντινίδης που κι αυτός αυτοκτόνησε αηδιασμένος.
Ο Τοίχος της Γενιάς του Πολυτεχνείου είναι μονότουβλος φτιαγμένος από αγορασμένη υπογραφή στο γραφείο του εργολάβου από τον απόφοιτο του Πολυτεχνείου που δίχως τύψη καταδίκασε τους σύγχρονους Έλληνες να κοιμούνται σε κλουβάκια που χωρούν ένα κρεβάτι και μιά πόρτα που ανοίγει ανάποδα, να ξυπνούν κοιτάζοντας τη μπουγάδα και τη μικροσκοπική κουζίνα του απέναντι και αντί για τα γιασεμιά που ξερίζωσαν να μυρίζουν μέσω φωταγωγού το κουνουπίδι της διπλανής.
Η Γενιά του Πολυτεχνείου. Θαυμάστε την. Μα κάθε φορά που λέτε την Αθήνα απάνθρωπη να θυμάστε πως δε χτίστηκε μόνη της κι ούτε ήταν έτσι πάντα.

Δεν είναι όλοι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου, θα μου πείτε. Κι έχετε δίκιο, υπάρχουν και χειρότεροι.
Η Άλλαγή' του 1981 αυτή τη γενιά έφερε στην εξουσία. Γέμισε η ΕΡΤ ριγέ συνθετικά πλεκτά, μουστάκια κι αυτοεξόριστους του Παρισιού όπως γέμισαν και τα μπουζουξίδικα με τα στελεχά της Αλλαγής.
Η Γενιά του Πολυτεχνείου ήταν που δωροδοκήθηκε με τα εκατομμύρια στα 'Πάμπερς', και που μας εκσυγχρόνισε μέσω Ζίμενς δίχως ούτε ένας τους να επαναστατήσει, να καταγγείλει ή να παραιτηθεί.
-->
Η Γενιά του Πολυτεχνείου είναι υπεύθυνη και υπόλογη, κι όσο κι αν αξίζει να γιορτάζουν τα σχολιαρόπαιδα την εξέγερση, καλό θα ήταν να θυμούνται γονείς και δάσκαλοι πως στο διάτρητο μονότουβλο του σήμερα μας έφεραν οι φοιτητές του τότε.

____________________________________________________
Θα προτιμούσα να επέλεγα εικόνες πολυκατοικιών. Των προπολεμικών  κομψών και άνετων σε αντιδιαστολή με τα τερατουργήματα της Γενιάς.
Ωστόσο από τη Μαΐστρα σας έχω δύο έγγραφα που αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αποδείχθηκε ότι είναι ψεύτικα, Κατασκευασμένα. Που, όπως λέει κι ο Διογένης στο σχόλιό του πιο κάτω, δυστυχώς είναι πλαστά μα πολύ αληθινά. 
Το ένα, έγγραφο των υποσχέσεων που έδωσε ο Α Παπανδρέου στις ΗΠΑ το 1974 (για σάς που νομίζετε πως αποφασίζει η ψήφος σας) προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός το 1981. Μεταξύ των υποχρεώσεων που συνοδεύτηκαν από χρηματοδότηση του Παπανδρέου  με $100.000.000 ήταν το να λέει ό,τι θέλει μα να μη βγούμε από ΝΑΤΟ κ.λ. όπως και να  μην 'προχωρήσει' το ζήτημα της Κύπρου και να 'ανεχθεί' τρομοκρατικές οργανώσεις (ονόματα οργάνωσης παραμένουν απόρρητα και μαυρισμένα, οπότε μαντεύουμε..).
Το άλλο είναι ίσως ανατριχιαστικότερο. Τι κάνει αυτούς που ξέρουν πολλά το κόμμα που θα πάρει εξουσία;

[Kaι μια Σημείωση προς Νέους: 
Όταν αναφέρονται σε ΛAOΣ ουδεμία σχέση με το  κόμμα.]
Χαρείτε τα!





_____________________


Από όταν έγραψα τα ανωτέρω διάβασα πολλά που απαξιώνουν την τότε εξέγερση με επιχειρήματα ανόητα όπως την τώρα  διεύθυνση τών σπιτιών της Φαραντούρη ή της Δαμανάκη (btw, χαρακτηριστικά, με γυναίκες πάλι τα βάζουν). Aς θυμηθούμε:
η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου αριθμούσε περίπου 50 μέλη, εκ των οποίων γύρω στα 5 εξαργύρωσαν αργότερα στην πολιτική τις μέρες εκείνες. Οι υπόλοιποι απείχαν από την πολιτική ή στην καλύτερη περίπτωση συμμετείχαν σε διάφορες οργανώσεις χωρίς ποτέ να εκδηλώσουν την επιθυμία να πολιτευθούν. Πολλοί περισσότεροι, που συμμετείχαν στα γεγονότα χωρίς να είναι μέλη της Συντονιστικής, έμειναν επίσης στην αφάνεια και αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν τη συμμετοχή εκείνων των ημερών για κάποιο πολιτικό αξίωμα. Επομένως, τα περί "γενιάς του Πολυτεχνείου, που εκμεταλλεύτηκε μια περίσταση και κατέστρεψε την Ελλάδα", συνιστούν μωρολογία ολκής. 10 πράγματα που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για το Πολυτεχνείο

13 σχόλια:

  1. κι ἔλεες «πότε, ἅ! πότε βγάνω
    τὸ κεφάλι ἀπὸ τσ' ἐρμιές;»
    Καὶ ἀποκρίνοντο ἀπὸ πάνω
    κλάψες, ἅλυσες, φωνές.

    ( η δικια μας πατρίδα..της καρδιάς μας)

    Να είσαι καλά κοπέλλα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επανάσταση δε γίνεται γιατί ο δρόμος της είναι στρωμένος μαρμελάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πολυτεχνειο ειναι πλεον συμβολικο...καθε μερα εχουμε νεα πολυτεχνεια, εναντια σε ολους αυτους που μας καταδυναστευουν.

    οσο για τη γενιά του, βλεπουμε πως καταντησαν τη χωρα.

    να 'σαι καλα :) καλημερα Δαφνη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα

    δεν νομίζω ότι είναι θέμα γενεών...
    πχ αν μου μιλάς για την γενιά της κατοχής.... δόξα τον γαραμπή ΗΤΑΝ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ την σεβόμουν και πήρα ορισμένα εργαλεία για το σήμερα.

    από την γενιά του Πολυτεχνείου που γράφεις δεν πήρα πολλά γιατί μπήκαν αμέσως στην παραγωγή και δεν πρόκαμα να διδαχθώ... " ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ..."

    κάθε νέος που μπαίνει στην παραγωγή .. στην ζωή δηλαδή... δοκιμάζετε.

    Οι άνθρωποι γεννιούμαστε για να παράγουμε για να ζήσουμε. Στην μυλόπετρα της παραγωγής άλλοι γίνονται αλοιφή... άλλοι κρατούν ανθρωπιά ...

    ωστόσο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ οφείλει να ΖΗΣΕΙ... και πρέπει για να μην γίνει πίτουρο να συνεχίσει να αγωνίζετε...

    τώρα αυτά τα δύο κείμενα... για το πρώτο παρ όλο που δεν ξέω αγγλικά φαντάζομαι ότι ο Αντρέας κάτι υποσχέθηκε... καθόλου περίεργο... πριν τον Β παγκ. πόλεμο τον πήγαν στην Αμέρικα για να γλυτώσει από τον τροτσκισμό που συμμετείχε... (παρόλο που ήταν μεγάλη ελπίδα φαινόταν ηγετική φάτσα από τότε)
    για το άλλο το κείμενο τι να πω... κάθε παράνομη δουλιά έχει μεγάλα ρίσκα... πολλές φορές σε υποχρεώνει η δουλιά να σκοτώσεις και λάθος ανθρώπους...

    ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ

    ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ??

    ποιού αγώνα τώρα θα μου πεις... ΤΟ ΠΑΚ ήταν αστική αντιστασιακή ομάδα με στιγμές φαντάζομαι προσωπικού ηρωισμού για κάποιους από αυτούς. ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ... Τι έκαναν μεταξύ τους ποιούς έφαγαν τι κρινόταν ΔΕΝ ΞΕΡΩ αλλά αυτές οι δουλιές όταν γίνονται ειναι ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΡΙΣΚΑ

    Και τα ρίσκα που παίρνουν οδηγούν σε συνέπειες ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

    Δηλαδή εσωτερικά τους θέματα. Εμένα δεν με αφορούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ akrat πολύ σ' ευχαριστώ για το κείμενο & γενικώς συμφωνώ όπως θα είδες.
    Δυό πράγματα κρατώ:
    1ο) επειδή είναι στα αγγλικά & μουτζουρωμένο το πρώτο, εν περιλήψει το αποκρυπτογραφώ στη σημείωση με bold κάτω από τη γραμμή.
    2ο) Η φράση σου περί γενναιών με την οποία συμφωνώ & επαυξάνω. Ίσως δεν έκανα σαφές (παρά στις ετικέτες) πως σχολιάζω κι ενοχλούμαι από το στερεότυπο & τη φαμφάρα..
    Καλή σου μέρα (& τι σύμπτωση: κι εγώ χθες σ' επισκέφθηκα για ώρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλη Δάφνη, και τα δύο έγγραφα που μας παρουσιάζεις, είτε είναι πλαστά είτε όχι, καταγράφουν γεγονότα και τακτικές που σίγουρα έχουν συμβεί και συμβαίνουν. Επ' αυτού δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες. Δεν έχει σημασία αν το αντίτιμο της προδοσίας ήταν/είναι εκατό χιλιάδες δολάρια ή εκατό, η πρωθυπουργία κλπ.. Το αποτέλεσμα είναι που μετράει.

    Δυο δωράκια:

    Για τη "συμφωνία" του Ανδρέα:

    ΨΕΥΔΟΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ - ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

    http://avragioz.blogspot.com/2010/10/blog-post_5148.html


    Για τη γενιά του Πολυτεχνείου:

    Γενιά του Πολυτεχνείου… Η πιο άχρηστη γενιά Ελλήνων όλων των εποχών.
    Η γενιά, που τα «έφαγε» όλα και χρεωκόπησε το κράτος.
    Η γενιά, που, για να σωθεί η ίδια, ...«πούλησε» τα παιδιά της στο ΔΝΤ.

    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/11/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διογένη ανεκτίμητο το δώρο σου.
    Σωστά αναλύει & χαίρομαι που έκανες τον κόπο να δώσεις εδώ τη διεύθυνση.
    Πράγματι τα νούμερα δεν ταιριάζουν, πράγματι οι Αμερικανοί δε γράφουν έτσι την ημερομηνία, πράγματι ('πράγματι': πολυαγαπημένη λέξη του Α, Παπανδρέου, αν θυμάστε) ή πρόκειται για φάρσα/'προβοκάτσια' ή για μοντάρισμα μεγάλου κειμένου που παραήταν αναλυτικό για να κάνει γύρους. Σε ένα (ασήμαντο συγκριτικά) έχει λάθος ο αναλυτής: η λέξη 'Directions' δε βγαίνει από το Σκηνοθέτη & δε σημαίνει Σενάριο αλλά σημαίνει 'Οδηγίες'.
    Το ιστολόγιό μου δεν είναι πολιτικό, δεν έχω σκοπούς, βλέψεις ή παρελθόν να εξιλεώσω. Κάθε επεξήγηση, κάθε βοήθεια να βγάλουμε άκρη Αναγνώστες & γράφουσα είναι ..'πράγματι' δώρο ανεκτίμητο.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για ολα αυτα ειχε μιλησει καλυτερα ο ποιητης
    Μ. Αναγνωστακης τον Νοεμβρη του '83
    με το ποιημα του
    Φοβαμαι...
    τους ανθρωπους που εφτα χρονια
    εκαναν πως δεν ειχαν παρει χαμπαρι...

    και τωρα τους βλεπεις στο Πολυτεχνειο
    να καθετουν γαριφαλα και να δακρυζουν...

    Για ολους αυτους που σφετεριζονται τους αγωνες των αλλων
    Που αλλοιωνουν την ιστορια, την ιδιοποιουνται
    Την καπηλευονται

    Ομως εμεις δεν επιτρεπεται να παραιτηθουμε
    Δεν πρεπει να τους αφησουμε να μας νικησουν
    Ας το πραξουμε για εκεινα τα παιδια που χαθηκαν τοτε
    Για τα παιδια μας
    Για ολους εμας

    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαρσιτώ τον Velvet , χαρείτε το:
    Μανώλης Αναγνωστάκης
    'Φοβάμαι

    Φοβάμαι
    τους ανθρώπους που εφτά χρόνια
    έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
    και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–
    βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας
    «Δώστε τη χούντα στο λαό».
    Φοβάμαι τους ανθρώπους
    που με καταλερωμένη τη φωλιά
    πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.
    Φοβάμαι τους ανθρώπους
    που σου 'κλειναν την πόρτα
    μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια
    και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο
    να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.
    Φοβάμαι τους ανθρώπους
    που γέμιζαν τις ταβέρνες
    και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια
    κάθε βράδυ
    και τώρα τα ξανασπάζουν
    όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη
    και έχουν και «απόψεις».
    Φοβάμαι τους ανθρώπους
    που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν
    και τώρα σε λοιδορούν
    γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.
    Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.
    Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.'
    ___________
    Το ποίημα «Φοβάμαι» γράφτηκε τον Νοέμβρη του 1983 και δημοσιεύτηκε στην εφημ. Αυγή.
    Επαναναρτώ από: http://www.sarantakos.com/istoria/polyt17n/anagnwstakhs_fobamai.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δάφνη μου, μη μας βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι, κι εγώ γενιά του πολυτεχνείου είμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τίποτε στο ίδιο τσουβάλι Μπάμπη μου και μακριά από εμένα οι γενικεύσεις·
      η εξιδανίκευση του Πολυτεχνείου με την τάχα επαναστατική φιέστα είναι που με ενοχλεί.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.