Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ο Νόμος του Μέρφυ κι η γκαντεμιά του Σύμπαντος


―Αν πάρουμε μαζί μας ομπρέλα δε βρέχει, αν δεν την πάρουμε πιάνει μπόρα.
―Όσο καλύτερα ντυθείς τόσο χειρότερα περνάς.
―Όσο πιο σέξυ τα εσώρουχα σου τόσο χειρότερος ο εραστής της μιας νύχτας.
―Αν σου πέσει μια φέτα ψωμί, στο πάτωμα θα πέσει η πλευρά  με τη μαρμελάδα.
 ―Αν κάτι είναι πιθανό να στραβώσει, θα ―Αλλά κι αν κάτι δεν είναι πιθανό να στραβώσει, θα στραβώσει κι αυτό. Και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένεις.
 ―Η τελειότερη οργάνωση παθαίνει τη χειρότερη ζημιά.
 ―Τα καλύτερα σχέδια να κάνεις, πάντα ένας μαλάκας θα σου τα χαλάσει.

Γιατί; Είναι ο Νόμος του Μέρφυ λέμε και προχωρούμε στην  επόμενη αναπάντεχη αναποδιά.
'Ολοι έχουμε τέτοια εμπειρία, γι αυτό ο Νόμος αυτός της Φύσεως έχει μελετηθεί πολύ. Στην αρχή από ορειβάτες και μηχανικούς, αργότερα σε πειράματα θερμοδυναμικής, Αεροπορίας κ.λ. Κι επειδή έχουν γραφτεί πολλά (με πολλές ανακρίβειες αλλά και χαριτωμένες σοφιστείες) εννοείται πως ακόμα κι ο ίδιος ο Μέρφυ αμφισβητείται.

Ο πρώτος που διατύπωσε γραπτώς τη σοφία πως "Αν Κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά" ήταν, το 1866, ο μαθηματικός Αύγουστος Ντε Μόργκαν σε άρθρο του για τα Παράδοξα. Από τότε έχουμε παραφρασμένο το ρητό σε διάφορες γλώσσες, εκδοχές κι εγκυκλοπαίδειες.
Προσωπικά προτιμώ το Μέρφυ μιά και ο Νόμος, καλώς ή κακώς, πήρε το όνομά του κι έγινε τέτοιος θρύλος που μια παιδική φίλη από τη Γαλλία κάποτε μου είπε πως Μέρφυ είναι το διαβολάκι που μας κάνει ζαβολιές, κάτι σαν καλικαντζαράκι δηλαδή.
Ο Εδουάρδος Μέρφυ, όμως, έκανε πειράματα για την Αεροπορία των ΗΠΑ και κάποτε (όταν αμφισβητήθηκε η πατρότης του ρητού) μάθαμε πως είχε μια προσωπική διαμάχη με ανώτερό του αξιωματικό (τον Dr John Stapp) ο οποίος αργότερα τη συνέχισε ερευνώντας την προέλευση του Νόμου και την αποτυχία ενός πειράματος που οδήγησε στην εκφορά του αξιώματος:
―Αν είναι να γίνει θα γίνει.
Αξίωμα διόλου αξιομνημόνευτο, μα μην ξεχνάμε πως έρχεται από το Δόκτορα  Στραπ, τον εχθρό.ότι ο πατέρας του είπε:
―Αν υπάρχει πάνω από ένας τρόπος να γίνει μιά δουλειά και αν ένας από αυτούς τους τρόπους οδηγεί σε καταστροφή, τότε κάποιος θα το κάνει με αυτό τον τρόπο.'

 Δηλαδή, για να μοιραστώ την πικράν  μου πείραν:

―Αν ντυθούμε τέλεια περνάμε άσχημα και γυρίζουμε σπίτι απογοητευμένοι, ενώ αν ντυθούμε πρόχειρα και με αδιαφορία κάπως θα γίνει και θα μας βρει το πρωί σε ξένα κρεβάτια ή παγκάκια με κουβέντες ζωντανές κι ατέλειωτες.
―Αν ποτίσω τη λεμονιά θα βρέξει όπως επίσης αν αμελήσω να διορθώσω τους υαλοκαθαριστήρες ή αν πάω το αυτοκίνητο για πλύσιμο.
―Αν όμως βάλω μπότες και αδιάβροχο θα βγει τέτοιος ήλιος που θα μοιάζω με τρελή.
Επειδή:
―Αν κάτι είναι πιθανό να πάει στραβά, θα πάει.
―Η τελειότερη οργάνωση παθαίνει τη χειρότερη ζημιά.

―Όσο καλύτερα τα σχέδιά μας τόσο πιθανότερο να εμφανιστεί ο μαλάκας που θα τα χαλάσει.

Διότι μήπως κι η Θεωρία των Μαύρων Κύκνων του λατρευτού μου Τάλεμπ δεν  είναι ο Μέρφιος Νόμος εφαρμοσμένος στη ζωή και την Οικονομία, αφού εξηγεί και προειδοποιεί (όπως ο Αριστοτέλης πριν από εκείνον) πως το μόνο πιθανό είναι το απολύτως απίθανο;
Πολλά λοιπόν τα παραδείγματα, γι αυτό εκτός των δικών μου σας φέρνω και λίγα αποστάγματα σοφίας μελετητών που ανέπτυξαν το Νόμο και κατέληξαν πως:

―Αν είναι πιθανόν να χαλάσουν πολλά, αυτό που θα χαλάσει είναι το πιο επικίνδυνο. 
―Το σύμπαν δεν αδιαφορεί για την εξυπνάδα μας: την εχθρεύεται. 
―Αν νομίζετε πως όλα πάνε καλά, κάτι σας διαφεύγει.

Όπως βλέπετε, κι αν ο Μέρφυ είναι ο γνωστότερος, δεν είναι λίγοι οι στοχαστές που μας πρόσφεραν γενναιόδωρα συλλογισμούς, ρητά και αξιώματα που ερμηνεύουν τα δυσνόητα της καθημερινότητάς μας. Σας μεταφέρω τα φώτα δύο εξ αυτών:
Αξίωμα του 'Αλλεν:
―Όταν όλα έχουν αποτύχει, ήρθε η ώρα να διαβάστε τις οδηγίες.

Νόμος του Γκάνερσεν:
―Οι πιθανότητες να μας συμβεί ένα γεγονός είναι αντιστρόφως ανάλογες της επιθυμίας μας γι αυτό.

Οι νόμοι αυτοί, θα παρατηρήσατε ότι έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με το Κοελικό περί συνωμοσίας σύμπαντος και ίσως κάποιος κάποτε γράψει μιά μεγάλη πραγματεία για να το αποδείξει. Ως τότε όμως θα το ακούμε από της γης τους πικραμένους και σας συστήνω νη μην αντικρούετε: έχει αποβεί σωτήριο στη μείωση αυτοκτονιών όσο και στον πλουτισμό του κυρίου Κοέλιο (δηλαδή έχει αποβεί χρήσιμο για τουλάχιστον έναν άνθρωπο επί γης). 
Κι ο κύριος Κοέλιο στο παιχνίδι της Αισιοδοξίας ως όπλο αντιμετώπισης της Γκαντεμιάς δεν είναι μόνος. Διότι επειδή είναι πολλά τα έργα που ερευνούν το Νόμο του Μέρφυ, τελευταία ανθεί και μιά άλλη αντι-μέρφια σειρά βιβλίων, με τίτλους όπως το 'Πώς να Νικήσετε το Νόμο του Μέρφυ; Με την Αισιοδοξία'.
Το πιστεύετε; Θεωρείτε πως το θυμικό αλλάζει το ριζικό; Αν ναι, κι αν φτάσατε ως εδώ, σας αφιερώνω τη γνωστή σκηνή, μήπως σας συνετίσει. Με ένα κλικ θα δείτε πως ακόμα και ανεβαίνοντας στο Γολγοθά το παν είναι να 'Κοιτάτε τη Λαμπρή Πλευρά της Ζωής' διότι, όπως λέει και το άλλο που πιστεύω εκτιμάτε 'ό,τι σας σκοτώνει σας κάνει πιο δυνατό' (ή κάπως έτσι).

Μαζί με το ταγούδι σας δίνω και τον ίδιο το Νόμο γραμμένο από τον Joel Pel του πανεπιστημίου of Brittish Columbia ο οποίος ισχυρίζεται ότι βρήκε τη φόρμουλα υπολογισμού της γκαντεμιάς μας ώστε π.χ. να ξέρουμε πότε έχουμε την τύχη να βρεθούμε στο 1% των πιθανοτήτων να μας πέσει η φρυγανιά με το βούτυρο προς το ταβάνι κι όχι προς το χαλί [http://people.howstuffworks.com/murphys-law4.htm]


http://people.howstuffworks.com/murphys-law4.htm


Enjoy :
____________________

7 σχόλια:

  1. Με βάλατε σε πολλές σκέψεις αγαπητή Δάφνη....:)

    αν υπολογίζουμε σωστά όλες τις συνιστώσες και τις παραμέτρους και με γνώμονα την λογική και όχι την καρδιά.... νομίζω πως τιποτα δεν μπορεί να πάει στραβά... εξαρτάται πάντα τι επιδιώκουμε... τι ζητάμε απ μια πράξη μας.. αν την έχουμε σωστα υπολογίσει και αν της εχουμε δωσει την πρέπουσα σημασία...

    δεν συμφωνω με κανενα συμπαν πως εχει δυναμη να μου χαλασει κατι που μονο εγω μπορω να χαλάσω...

    σας φιλω για ομορφη κυριακήηηηηηηηη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελπιζω να πανε ολα καλα, παρα τα αντιθετα του Μερφι!! :)

    καλη βδομάδα απο αυριο, Δαφνη!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχααχ
    καταρχήν τρελαίνομαι για Monty Pythons !!
    Στις συμπτώσεις δεν πιστεύω.
    Τον εαυτό μου δεν τον κατατάσσω ούτε στους αισιόδοξους ούτε στους απαισιόδοξους. Γιατί δεν πιστεύω πια στον διαχωρισμό του καλού απο το κακό.
    Κάποτε όταν ήμουν μικρότερη, με βόλεψε πολύ και μου άρεσε η θεωρία του Κοέλιο, ήθελα απεγνωσμένα να την πιστέψω και την πίστεψα.
    Αργότερα, όταν αυτά που ήθελα "το σύμπαν συνωμότησε και ήρθαν", εγώ δεν τα ήθελα πλέον χα χα χα μα τι τραγική ειρωνία ! Κάπως έτσι συνειδητοποίησα οτι οι ανάγκες μου αλλάζουν μέρα με τη μέρα και έπαψα να κοιτάω πολύ μακρυά.
    Πιστεύω στη συνδημιουργία. Δηλαδή οτι ναι, το θυμικό αλλάζει το ριζικό. Οπωσδήποτε. Στον δικό μου κόσμο τουλάχιστον. Δε βιάζομαι. Δηλώνω την πρόθεση μου ξεκάθαρα και ξέρω πως κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί. Τον τρόπο δεν τον ξέρω ποτέ ούτε τον εκβιάζω. Σημασία έχει να μη φοβάσαι.
    Με την evi διαφωνώ. Η λογική έχει πολύ περιορισμένη πληροφορία, το μυαλό έχει λίγα δεδομένα, δεν μπορώ να βασίζομαι σ' αυτό, είναι η αιτία που τρελάινομαι πολλές φορές.
    Anyway, είναι άπλετο το θέμα και πήρα φόρα ;)
    Τα φιλιά μου ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλυκο μπισκοτακι λυριελ μου.....:)

    πιανομαι απ την φράση για την λογική που αναφερεις και τα ελαχιστα δεδομενα..

    επομενως καταληγω στο συμπερασμα .. πως για καθε αποτυχια φταίει η άγνοια μας...ή μη επαρκείς πληροφόρηση...

    δεν πιστεύω πως εμείς οι ίδιοι οδηγούμαστε επι τούτου σε μια λανθασμένη επιλογή...

    θα συμφωνησω μαζι σου πως πως το θέμα είναι μεγάλο..... και άλυτο.... :))

    σας φιλωω καλημερα σε όλους καλη εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάφνη, εξαιρετικό, γέλασα πολύ και φυσικά συμφωνώ με το νόμο του Μέρφυ. Αν μια φέτα ψωμί με μέλι σού πέσει από το χέρι, είναι βέβαιο ότι θα προσγειωθεί στο πάτωμα με την πλευρά που έχει το μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχ δαφνη μου, μας εχει καταστρεψει ο μιστερ Μερφυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο άνθρωπος και η τύχη
    Ένας στρατοκόπος, που είχε πολύ κουραστεί περπατώντας, έπεσε να κοιμηθεί άκρη – άκρη σ’ ένα νεοσκαμμένο πηγάδι χωρίς πεζούλι. Εκεί που κοιμόταν βαθιά, όλο έγερνε και κινδύνευε να πέσει μέσα, όταν τον ξύπνησε μια περαστική γυναίκα και του έδειξε τον κίνδυνο που διέτρεχε. Ο άνθρωπος την ευχαρίστησε θερμά, εκείνη όμως του είπε:
    - Μη μ’ ευχαριστείς, γιατί ό,τι έκανα, για μένα το ‘κανα. Είμαι η Τύχη κι αν έπεφτες μέσα, μ’ εμένα με την τύχη σου θα τα έβαζες, κι όχι με το στραβό σου το κεφάλι που πήγες να κοιμηθείς στον όχτο του πηγαδιού!
    επιμύθιο: με λίγη προσοχή, όλα πάνε καλύτερα.
    καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.