Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Εξωγήινοι και Γερμανοί που μιλούν αγγλικά και άλλα χολυγουντιανά clichés






Από τις αρχαίες τραγωδίες με τον άνδρα ηθοποιό να παίζει τη μάνα που σκότωσε τα παιδιά της ως σήμερα η μυθοπλασία πάντα βασίζεται σε μιά σύμβαση μεταξύ δημιουργού και κοινού.
Με τον καιρό οι συμβάσεις κάθε μέσου γίνονται clichés που μας διασκεδάζουν. Στην εποχή μας τίποτε δεν είναι πιο κλισεδιάρικο από το Χολυγουντιανό σινεμά. Στις ταινίες βιώνουμε ένα παράλληλο σύμπαν του οποίου τους κανόνες γνωρίζουμε κι αποδεχόμαστε όπως το ότι ο μεγάλος σταρ δε θα πεθάνει πριν την τελευταία σκηνή του έργου.

Επίσης:

Οι άνδρες είναι κρυουλιάρηδες. Jeans, μπότες, δερμάτινα, ρεντικότες, ημίψηλα κ.λ. ενώ οι γυναίκες χορεύουν στη βροχή ημίγυμνες. Ο ήρωας εξαιρείται διότι νιώθει πάντα καλύτερα μόλις του σκίσουν το πουκάμισο ή βγάλει το σακάκι του και πρόθυμα βουτά σε παγωμένο ποτάμι.

Οι εξωγήινοι έχουν μέγεθος και σχήμα ανθρώπινο.
Οι εξωγήινοι έρχονται από μονολιθικό πολιτισμό: δεν έχουν φυλές, γλώσσες, προσωπικό γούστο. Όλοι ντύνονται ίδια, έχουν ίδιο κούρεμα, φορούν το ίδιο κόσμημα. Ο εξωγήινος που διαφέρει κάτι κρύβει.
ΟΙ εξωγήινοι ξέρουν αγγλικά και τα χρησιμοποιούν και μεταξύ τους.
Το ίδιο και οι Γερμανοί οι οποίοι χρησιμοποιούν αμερικάνικα τανκς στα οποία έχουν ζωγραφίσει τον αγκυλωτό σταυρό.

Αν στη μάχη δείξεις τη φωτογραφία της αρραβωνιαστικιάς σου θα πεθάνεις. Την ώρα που πεθαίνεις η αρραβωνιαστικιά θα ξυπνήσει από εφιάλτη.

Ο Βρετανικός στρατός πολεμά μόνο στην Αφρική. 
Οι SS φορούν πάντα την επίσημη μαύρη στολή τους.

Ο οδηγός πάντα βρίσκει θέση να παρκάρει, ποτέ δεν κλειδώνει το αυτοκίνητο ή  την εξώπορτα και κανείς δεν κρατά κλειδιά μπαίνοντας.
Ταξί υπάρχουν πάντα εκτός κι αν ο 'Ηρωας διατρέχει κίνδυνο οπότε δεν υπάρχουν καθόλου.
Ο Ήρωας έχει πάντα το ακριβές αντίτιμο για το ταξί και το λογαριασμό στα εστιατόρια.
Τα αυτοκίνητα δε λερώνονται, τα τζάμια δε θαμπώνουν αν βρέχει έξω.

Στα αυτοκινητοκυνηγητά τα αυτοκίνητα δε θα χαλάσουν μέχρι να βγουν εκτός πόλεως. Αν υπάρχει γκρεμός θα ακινητοποιηθούν με τις δύο ρόδες στο κενό ώστε ο Ήρωας να σωθεί.
Το πυροβολημένο αυτοκίνητο εκρήγνυται όπως κι όποιο πέφτει σε γκρεμό (πριν φτάσει στο έδαφος).
ΟΙ πεζοί της πόλης έχουν τέλεια αντανακλαστικά. Δε θα χτυπηθούν ποτέ εκτός κι αν το θέμα είναι ο θάνατός τους.
Οδηγώντας σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας πάντα αναγνωρίζεις πρόσωπα που οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αν πειράξεις τα φρένα ενός αυτοκινήτου ο οδηγός δε θα σκεφτεί να χρησιμοποιήσει χειρόφρενο ή να κατεβάσει ταχύτητα.

Στον τηλεφωνητή ποτέ το σημαντικό μήνυμα δεν ακούγεται πρώτο.
Το ερωτικό μήνυμα πάντα θα το ακούσει εκείνος που δεν πρέπει.

Όταν ο Ήρωας χρησιμοποιεί κιάλια βλέπουμε στην οθόνη δύο κύκλους, ένα για κάθε μάτι αντί για μια εικόνα.
Ο κακός θα κάνει φόνο μπροστά σε παράθυρο όταν κάποιος κοιτά με κιάλια.

Οι άνθρωποι αναπαράγονται ολόιδιοι με ένα των γονιών ή πρόγονο.
Στους όμοιους διδύμους πάντα τουλάχιστον ο ένας είναι Κακός.
Η ραδιενέργεια δεν επιδρά στους απογόνους αλλά στο άτομο εδώ και τώρα.
Διαφυλετική σεξουαλική επαφή είναι δυνατή ακόμα και με πλάσματα άλλου γαλαξία.

Εκτός κι αν πρόκειται να πεθάνουν, οι άνθρωποι χαίρουν πάντοτε άκρας υγείας. Δε φτερνίζονται, δε συναχώνονται, δεν έχουν μαύρους κύκλους.
Ο Αλκοολικός και ο ναρκομανής είναι πάντα άνδρες. Αν συμβεί κάτι σοβαρό κόβουν τον εθισμό μαχαίρι και αλλάζουν προσωπικότητα.

Οι σατανικές ιδιοφυΐες που κατασκευάζουν ωρολογιακές βόμβες πάντα τις ρυθμίζουν για μιά ώρα μετά ώστε να έχει ο Ήρωας χρόνο.

Αν ο Ήρωας μπει σε μπαρ και παίζει μουσική Country θα μπλέξει σε καυγά (συνήθως κάτω από σήμα της Budweiser ή αν είναι Rockstar με Jack Daniels στο τραπέζι).
Οι σκληροί παραγγέλνουν ουίσκι ή γάλα. Το ουίσκι το πίνουν μονορούφι κι ύστερα σφίγγουν τα δόντια. Το γάλα προκαλεί ειρωνικά σχόλια και ακολουθεί καυγάς.
Ένας καφές ή κουβάς νερό ξεμεθάει.

Οι υπολογιστές του Κακού είναι προσβάσιμοι με τη δεύτερη απόπειρα. Μολύνουμε με ιό πηγαίνοντας στον υπολογιστή και δίνοντας την εντολή 'Upload Files'. Αν υπάρχουν κλειδωμένοι φάκελλοι ο υπολογιστής ζητά κωδικό μόλις τον ανοίξουμε.
Αν ο Ήρωας μπει στο άντρο του Κακού ο Κακός θα τον καλωσορίσει ΄Σας περίμενα Κύριε Μποντ. Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας διηγηθώ τα σατανικά μου σχέδια πριν σας σκοτώσω σε ένα  ελαττωματικό μηχάνημα'.
Μια στο κεφάλι ακινητοποιεί τον Κακό.
Ο σκοτωμένος Κακός θα ξαναζωντανέψει τρεις φορές.
Όταν σκοτωθεί ο κολλητός η μάχη σταματά για να θρηνήσει ο Ήρωας ώσπου να το ξεπεράσει και να γίνει η θλίψη οργή, οπότε η μάχη ξαναρχίζει.

Η Γυναίκα έχει πάντα άτριχα πόδια ακόμα και σε ταινίες των σπηλαίων. Μαλλιά,  νύχια παραμένουν άψογα και γίνονται ακόμα πιο sexy όταν βραχούν.
Τα σεντόνια στις ταινίες δεν είναι παραλληλόγραμμα: Σκεπάζουν τη γυναίκα ως το λαιμό ενώ τον άνδρα ως τον αφαλό.
Επίσης αμέσως μετά το sex φοράμε τα εσώρουχά μας.
Οι γυναίκες δεν πηγαίνουν ποτέ στην τουαλέτα αλλά κάνουν συχνά ντους, τουλάχιστον ένα σε κάθε ταινία.
Η έγκυος θα γεννήσει ως το τέλος της ταινίας.

Τα clichés αλλάζουν όμως.

Η πρωταγωνίστρια παλιότερα θαύμαζε τον Ήρωα ακόμα κι όταν την υποτιμούσε και την πρόσβαλε.
Σήμερα τσακώνεται με τον macho άνδρα και τον περιφρονεί ώσπου τη σώζει και τότε τον λατρεύει οπότε εκείνος αλλάζει και της εξομολογείται το τραγικό του παρελθόν.
Στον κλασικό κινηματογράφο η γυναίκα περίμενε να σωθεί από τον Ήρωα. Αφότου όμως έγινε μόδα οι στάρλετ να λένε σε συνεντεύξεις πως γνωρίζουν πως αποτελούν πρότυπο για αυτό και επιλέγουν ρόλους Δυναμικών Γυναικών, γνωρίζουμε πως ακόμα κι η πιο αδύναμη γυναίκα την οποία ο ήρωας προσπαθεί να σώσει, κάποια στιγμή θα συμβάλει χτυπώντας τον Κακό ή έχοντας προετοιμάσει τη σωτηρία της.
μιά μπουνιά (Angelina Jolie). Ο Ήρωας της ζητά αν κρυφτεί/να φύγει εκείνη όμως παραμένει και τον σώζει (ακόμα και στον Τιτανικό).

Υπάρχουν κάποιοι μανιακοί που ανακαλύπτουν αβλεψίες και αναχρονισμούς. Τόσο πολύ δεν το έχω μελετήσει μα αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα, ή αν έχετε δικά σας, υπάρχουν sites που τα συγκεντρώνουν αυτά όπως και κλασικά λάθη μεγάλων παραγωγών.  Μικρόφωνα που καθρεφτίζονται σε τζάμια ή μαλλιά που αλλάζουν χτένισμα αλλά και λάθη αναχρονιστικά σαν το σφυράκι της Δίκης στους Πειρατές της Καραϊβικής ή τα γερμανικά τανκς που ανέφερα πιο πάνω.
Αν σας αρέσει το σινεμά σας τα συστήνω.

________________________
Πού πήγε η τιράντα;


και
http://www.moviemistakes.com/ από όπου και οι φωτογραφίες 
1. Του μέλους συνεργείου που τρύπωσε στους Πειρατές με καουμπόυκο καπέλο και φανελάκι και 
2. Οι τιράντες του Ντι Κάπριο που εξαφανίζονται καθώς μιλά.
_______________________

8 σχόλια:

  1. Εμένα αυτό που μου τη δίνει ακόμα και δεν μπορώ να συνηθίσω είναι, οτι καταρχήν ζητάνε στο μπαρ "ένα ουίσκι" λες και υπάρχει μόνο ένα στον κόσμο και έπειτα -γυναίκες κυρίως σε ελληνικά σήριαλ- ανάβουν τσιγάρο για να πάρουν την πρώτη τζούρα και να το σβήσουν αμέσως αλαφιασμένες παρατώντας το ποτό που μόλις παρήγγειλαν και το σύντροφο τους σύξυλο.
    {έτσι γράφεται το "σύξυλο"?}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τέλειο και διασκεδαστικό!
    καληνύκτα Δάφνη, Δάφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Οι εξωγήινοι έρχονται από μονολιθικό πολιτισμό: δεν έχουν φυλές, γλώσσες, προσωπικό γούστο..."

    Διαφωνώ - έχω δει ταινία - εξαιρετική - που οι εξωγήινοι έχουν σχιστά μάτια και μιλάνε γαιπωνέζικα. Όσο για προσωπικό γούστο, η σαλατιέρα για καπέλο ήταν της μόδας, προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι που διασκεδάσατε Κυρίες.
    Κι ευχαριστώ για το link αγαπητέ Thomas Xomeritis μα.. μήπως αποδεικνύει αυτά που έγραφα αφού είναι Ιαπωνική Παραγωγή; Τα χολυγουντιανά clichés περιγελώ. Όχι πως έχει μεγάλη σημασία, σκοπός μου ήταν αν σας διασκεδάσω απλώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις παλιές ταινίες δεν έδειχνε κάτι παραπάνω από φιλί. Εσβηναν το λαμπατέρ και τ' άφηναν όλα στην φαντασία του θεατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως το '70 που περάσαμε στην άλλη πλευρά κι έδειχναν sex παντου.. μέχρι την εποχή μας που αν δεν είναι κατάλληλο θα βγει απ' ευθείας σε dvd οπότε γυρίσαμε στα παλιά κι οι ακριβές ταινίες πια είναι παιδικές (ή για περιορισμένης νοημοσύνης;)

      Διαγραφή
  6. Μα και οι βόμβες απενεργοποιούνται (από τον ικανότατο στα ηλεκτρονικά κυκλώματα, ή στους κώδικες, πρωταγωνιστή) ακριβώς ένα δευτερόλεπτο πριν εκκραγούν, άσε που όλες διαθέτουν και ψηφιακό ρολόϊ (κατά προτίμηση με κόκκινες ενδείξεις) ώστε να ξέρει το θύμα πόσα δεύτερα ζωής του απομένουν! Αμ οι άλλοι/ες, με το άψογο ντύσιμο (και χτένισμα) που διατηρείται άψογο και χωρίς ίχνος σκόνης, μετά από ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης και άλματα από αεροπλάνα, ελικόπτερα και ψηλά κτήρια, από κολύμπι στους βάλτους με τους κροκοδείλους, από καταιγισμό σφαιρών και άλλων πυρομαχικών, τι σου λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα λατρεύω. Όπως και το μακιγιάζ με το οποίο οι γυναίκες κοιμούνται και ξυπνούν δίχως να χαάσει, χαλάει όμως πάντα όταν αρρωστήσουν (λες κι η άρρωστη ξεχνά να βάφεται)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.