Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Εγώ αλλά ποια από όλες;― In your Bedroom by Ili





Είναι φυλές που ακόμα πιστεύουν πως φωτογραφίζοντάς μας ο φωτογράφος κλέβει την ψυχή μας. Είναι θρησκείες που την απεικόνιση του προφήτη τους (ή των πιστών γυναικών τους) τη θεωρούν βεβήλωση που ξεπλένεται με θάνατο.
Κι ωστόσο  εμείς που ζούμε σ΄αυτό που θα μείνει στην Ιστορία ως ο 21ος αιώνας αν διαφέρουμε σε κάτι από το παρελθόν είναι σ΄αυτήν ακριβώς την ακύρωση του ορίου μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου.
Μιά εμμονή σα να μας έχει καταλάβει και δημοσιεύουμε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας σε κοινωνικά δίκτυα, σε ιστολόγια, σε άλμπουμ ηλεκτρονικά. Κι αυτά ως άτομα. Ως κοινωνίες το προχωρούμε ακόμα περισσότερο. Τοποθετούμε κάμερες έξω από τα σπίτια μας, σε δρόμους, μαγαζιά, αλάνες και παραλίες σα να συμμετέχουμε όλοι σε ένα αέναο Reality που αντικατοπτρίζει το δημόσιο εγώ μας.
Κι ωστόσο, σε ένα αιώνα που το ιδιωτικό έγινε δημόσιο, που η οικογένεια δεν καλεί τους βαριεστημένους φίλους να πλήξουν μόνο με slides των διακοπών της όπως παλιότερα αλλά με φιλμ ολόκληρο της γέννας του κάθε παιδιού, αναρωτιέμαι πόσο και πότε εμείς είμαστε εμείς κι όχι ο εαυτός που φτιάξαμε για τον κόσμο.

Κι αυτό το πολύ σύγχρονο ερώτημα ήρθε να θέσει η συλλογή In Your Room της Ηλιάνας Αλεξάνδρου που παρουσιάζεται στον Ιανό. Το consept της είναι η εξερεύνηση αυτού του ορίου σε μιά σειρά πορτραίτων στα οποία δε ζητά από το μοντέλο της άλλο από το να δεχθεί το φακό στο δωμάτιό του.
Το αποτέλεσμα μαγνητίζει με μιά οικειότητα που αιφνιδιάζει και, όπως πάντα η αληθινή Τέχνη, γεννά απορίες και θέτει ερωτήματα αντί να τα απαντά.
Χαρείτε τα!








___________

Athens Photo Festival

Ianos ArtCafe στην Αθήνα
Σταδίου 24, Τ: 210 3217917
Από 26 Οκτωβρίου ως 26 Noεμβρίου 2011
________

1 σχόλιο:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.