Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η ομορφιά είναι στα μάτια αυτού που βλέπει; Ω έρωτες!




'Beauty is in the eye of the beholder'  λέει η παροιμία που έρχεται (υποτίθεται) από τα ελληνικά του 3ου αι.π.Χ. και ταξίδεψε (μα όχι τόσο λιτά συμπυκνωμένη) μέσω θεάτρου προ του Σαίξπηρ και Σαίξπηρ και φιλοσόφων και λοιπών ώσπου μια κυρία μυθιστοριογράφος* (απ' αυτές που μια χαρά τα καταφέρνουν σε κάθε εποχή) την κατέγραψε γραπτώς έτσι ακριβώς το 1878.
Αλλά η κυρία πια καταχωρήθηκε στους ελάσσονες και δε θα μας απασχολούσε εδώ― αν δεν τύχαινε να διαβάσω μια χαριτωμένη πραγματεία πάνω στη γοητεία και να θυμηθώ τη φράση αυτή και το Νάρκισσο, που όπως λέει ο Wilde**, η Λίμνη στην οποία πνίγηκε τον έκλαιγε όχι για την ομορφιά του αλλά επειδή  ήταν ωραία τα νερά της όταν καθρεφτίζονταν στα μάτια του. Σας έρωτας  δηλαδή.
Διότι μόνο αυτόν ερωτευόμαστε, αυτόν που στον καθρέφτη των ματιών του βλέπουμε έναν εαυτό μας που να μάς εμπνέει
*Η Margaret Wolfe Hungerford (née Hamilton), έχει ξεχαστεί σήμερα μα όταν τη γνώρισε η Μme Kastell ήταν διάσημη στους Αμερικανούς θαυμαστές της με το ψευδώνυμο η 'Δούκισσα'. Φίλες δεν ήμασταν ποτέ γι αυτό πολλά δε θα πω. Μόνο πως η Ιρλανδή αυτή χήρα που έγραψε το πρώτο της βιβλίο στα δεκαοκτώ τα κατάφερε να είναι πολύτεκνη μητέρα (παντρεμένη δις), πολυγραφότατη και αταξίδευτη. Σήμερα αν τη θυμόμαστε είναι γι' αυτή τη φράση και για μια άλλη, του Τζαίημς Τζόυς που αναφέροντας το best seller της 'Molly Bawn' λέει 'Δε μου αρέσουν τα βιβλία που έχουν μέσα Μόλλυ', κλείνοντας το μάτι στον αναγνώστη πονηρά με το γνωστό του χιούμορ).


** Από τα πεζά ποιήματα του Όσκαρ Γουάιλντ, 'Ο Οπαδός' σε μετάφρασή μου εδώ
_______________________

3 σχόλια:

  1. Ακριβώς έτσι.
    Και σ' αυτό τον καθρέφτη μπροστά, στεκόμαστε και ποζάρουμε στην αρχή με όλο μας το νάζι. Ότ-αν κάποια στιγμή μετά από καιρό, πιάσουμε τον εαυτό μας σε μια ανύποπτη στιγμή, παρατημένο και ξινό, τότε πάει ο έρως, έφυγε απ την κλειδαρότρυπα!
    Φυσικά και φταίει ο καθρέφτης, πρέπει να χάλασε :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ξεθυμαίνει ο έρωτας my Lyriel μα η λατρεία κι η καψούρες μένουν (βοηθούν κι οι χωριστές κρεβατοκάμαρες).. Καλό σαββατοκύριακο με επισκέψεις ράστα και σορμπέ mango (η αγάπη μου)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο, μα πόσο δίκιο έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.