Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Μια αγγελική με πάει στου σουλτάνου το χαμάμ στη Μύκονο

Το σπίτι μυρίζει αγγελική κι αγιόκλημα. Άνθισε η αγγελική που κρέμεται στο δρόμο από την ψηλή μας μάντρα γιατί την περιορίζει η μεγαλοπρεπής λευκή πικροδάφνη που έχουμε στην αυλόπορτα.
Πλάι της το σκυλί στέκεται σα σε μπαλκονάκι και γαυγίζει κάποιους περαστικούς που το εκνευρίζουν. Κι εγώ κόβω λουλούδια για τα σπίτι που μοσχοβολά με τη λεμονάτη μυρωδιά της αγγελικής και την απογευματινή γλύκα του αγιοκλήματος.
Από το Νότιο Ημισφαίριο μάς ήρθε η αγγελική μα όπως και ο ευκάλυπτος της Αυστραλίας ταίριαξε κι εγκλιματίστηκε τόσο που μοιάζει να ήταν εδώ από πάντα  σαν τη ντελικάτη κάπαρη που κρέμεται από τις σχισμές των βράχων.

Από όσο ξέρω κανείς δεν την τραγούδησε κι υψηλή ποίηση δε γράφτηκε γι αυτή. Όμως η μυρωδιά της, όταν την έχουμε σε βάζο μέσα στο σπίτι είναι σαν κάτι να θυμίζει. Κι αλήθεια θυμίζει σε όλους μας επειδή χρησιμοποιείται ευρέως στη σαπωνοποιία.
Τη νύχτα το δωμάτιό μου μυρίζει αγιόκλημα μα, όταν μπει το πρώτο φως καθώς θροΐζει η βαριά κουρτίνα μου, το αγιόκλημα υποχωρεί και τον αέρα μου τον καταλαμβάνει η αγγελική που στέλνει το νου στα λευκά σαπουνάκια του Τούρκικου Χαμάμ και με ξυπνά γλυκά μέσα σε μιά φρεσκάδα σαν αυτή που αναδίνουν καθαρά κολλαριστά σεντόνια.
__________

Για τη μη τραγουδισμένη αγγελική:

Ιαπωνικό Πιττόσπορο (Pittosporum tobira) είναι το γένος της κι έχει πάνω από 200 είδη. Τα πιττόσπορα περιέχουν ουσίες τοξικές που χρησιμοποιούνται στο σαπούνι κι απωθούν τα πουλιά.
Ο θάμνος γίνεται ψηλός αναλόγως πού θα φυτευτεί κι είναι ανθεκτικός και πλούσιος δίχως να ζητά φροντίδες.

__________________________________________________________

10 σχόλια:

 1. Δάφνη Δάφνη μυρωμένη και μαγευτική ανάρτηση.
  πολύ μου άρεσε, άι!

  κάτι άλλο τώρα.
  κάνε ανάρτηση και γράψε ΟΧΙ!!
  Όχι, Η παλιά διεπαφή του Blogger να ΜΗΝ καταργηθεί τους επόμενους μήνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλημέρα

  αισθάνομαι την οσμή της

  εδώ στα πατήσια περνάω μέσα από 10 τουλάχιστον μουσμουλιές...

  τι υπέροχο θέαμα αυτού του Κινέζικου φυτού

  τι υπέροχο χρώμα πράσινο και μουσμουλί...

  μαγεία..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι τους πιάνει κι όλα τα αλλάζουν μόλις τα συνηθίσουμε! Να το σταματήσουμε Blues μου.
  Ω τα Πατήσια akrat! Κάποτε ήταν ο κήπος της Αθήνας κι ακόμα, βλέπω, κάτι μένει― κι η μουσμουλιά μ' εκείνο το κάπως ανατολίτικο φύλλωμα, πόση δροσιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. με ρωτάς αν "Το όχι μου θα ακουστεί ή καλύτερα να γράψουμε στο Blogger;"
  όλα να τα κάνουμε!
  αρκεί ν ακουστούμε και να εισακουστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αχ, αχ σαν να τη μύρισα! Μα ποιά είναι άραγε η αγγελική, να ψάξω στο google πως τη λένε εδώ μήπως μπορώ να φυτέψω μία. Μου αρέσει πολύ η μυρωδιά της φρεσκάδας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ιαπωνικό Πιττόσπορο (Pittosporum tobira) είναι το γένος,
   δες : http://www.e-flowershop.gr/product.php?products_id=161
   Δεν ξέρω αν αντέχει τα χιόνια σου αλλά πλάι σε παράθυρο σίγουρα ζει. Εδώ είναι πολύ ανθεκτική και όταν δεν ανθεί έχει πλούσιο σκούρο φύλλωμα.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ !! Θα ψάξω να τη βρω, έχει κάτι ωραίες φάρμες μεγάλες που έχουν όλων των ειδών τα λουλούδια!

   Διαγραφή
 6. Υπέροχο το άρωμα της Αγγελικής και ακόμη περισσότερο του Αγιοκλήματος. Την πρώτη την έχω από το 1984! 'Εκανε θητεία σε γλάστρες επί 16 χρόνια ώσπου βρήκε μιά θέση στο παρτέρι κάτω από τη βεράντα μου... Κρίμα που κρατάει λίγο το άρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλήθεια, δεν το είπα πως μοιάζει αθάνατη. Ελπίζω να το διαβάσει η Lyriel αγαπητό Μ. Η σιγουριά πως θα ξανανθίσει λιγοστεύει τη στενοχώρια που δεν κρατά πολύ η ανθοφορία.

   Διαγραφή