Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η Ψηφιακή εικόνα, το τσιγάρο, η λάμπα Τέσλα κι η κακή μας μοίρα




Στις δημοκρατικές χώρες γίνεται συζήτηση πριν επιβληθούν αλλαγές. Πριν και κατά τη διάρκεια της ψήφισης νόμων στην Ε.Ε., αλλά και μετά αν πάει κάτι στραβά, ο ευρωβουλευτής που υπέγραψε κι υποστήριξε είναι υπόλογος για τις συνέπειες. 
Εδώ μάς έρχονται σα θεϊκά φιρμάνια, φαινομενικά δικτατορικά, διάφορες 'ντιρεκτίβες' κι αποφάσεις κι εμείς, πάντα κατόπιν εορτής, αιφνιδιαζόμαστε κι αντιδρούμε όσο αντέχουμε.

Όπως με την ανεφάρμοστη επιβολή της απαγόρευσης του τσιγάρου. Ένα μέτρο που οι Έλληνες όχι μόνο μισήσαμε αλλά και το ταυτίσαμε με την αντίσταση, ακόμα και εις βάρος της υγείας μας, στη ληστρική βλακεία του προηγούμενου πρωθυπουργού. Ακόμα κι όταν τα δίχως πελάτες μαγαζιά αντέδρασαν κανείς δε σκέφτηκε να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ευρωβουλευτή που ψήφισε το νόμο ή από κανάλια και δημοσιογράφους που δε μάς ενημέρωσαν τότε που ακόμα θα μετρούσε η γνώμη μας.

Τώρα ταλαιπωρούμαστε με τις δυσεύρευτες λάμπες (γλόμπους Έντισον* καλόγουστους και βολικούς) έχοντας υποστεί ξώφαλτσα την  προπαγάνδα αποκατάστασης και ηρωοποίησης του Τέσλα και την υποχρεωτική επιβολή του δικού του γλόμπου (ακαλαίσθητου και τοξικού). Είναι ένα μέτρο που επιβλήθηκε για να σώσουμε τον πλανήτη (και είπαμε: 'πράσινο' είναι το μαύρο χρήμα στην εποχή μας), έφερε αισθητικές αντιδράσεις στην αρχή κι ύστερα (αφού επιβλήθηκε) ήρθαν κι οι αποκαλύψεις πως ναι καλό για τον πλανήτη αλλά μην τύχει και πιάσουμε σπασμένη λάμπα Τέσλα διότι είναι τοξικότατη.

Σήμερα έχουμε την επιβολή εν μια νυκτί της αναλογικής τηλεόρασης. Άκουσα πως γίνεται για να τονωθεί η αγορά. Αφελές. Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερους τρόπους να τονώσουν αγορές αν θέλουν. Τα κίνητρα είναι πιο ύποπτα.
Δεν αμφιβάλλουμε πια πως αποτελούμε πείραμα ή παράδειγμα προς αποφυγήν. Η ψηφιακή τηλεόραση, όπως το διαδίκτυο, δίνει στον παροχέα τη δυνατότητα να συγκεντρώνει στοιχεία για μας. Τι είδαμε, τι ώρες, πόσες ώρες. Η μέτρηση δε γίνεται για να χαρούν οι πρωινατζήδες για την ακροαματικότητα, είναι εργαλείο επιβολής και μέσο πλουτισμού.
Σε άλλες χώρες συζητήθηκε ευρέως το ζήτημα της ψηφιακής και δόθηκε στον κάθε πολίτη η δυνατότητα να αποφασίζει αν προτιμά αναλογική (απόρρητη) ή ψηφιακή (ποιοτικά καλύτερη) τηλεόραση.

Ξανά δηλαδή μάς κορόιδεψαν και το κράτος μάς αντιμετώπισε σα παιδιά ή δούλους που δεν έχουν λόγο για το μέλλον τους. Αναμενόμενο είναι που οι αδαείς ή πουλημένοι Έλληνες πολιτικοί μάς εξαπατούν. Λογικό είναι που η Ε.Ε. δε γίνεται να μας ενημερώνει προσωπικά τον καθένα μας ότι συζητιέται αυτό ή εκείνο που σε πέντε χρόνια θα επιβληθεί. Δεν πρόκειται όμως για μυστικές διαβουλεύσεις. Πρόκειται για δημοκρατικές αποφάσεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία των εκπροσώπων μας, τις οποίες κατά συρροήν μάς κρατούν κρυφές τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν άλλες (ως πιο δημοφιλείς) ειδήσεις.
Έτσι, συνηθίσαμε να μάς έρχονται σαν εντολές θεού νόμοι και αποφάσεις που υπέγραψαν οι χρυσοπληρωμένοι ευρωβουλευτές μας τους οποίους ποτέ δεν ελέγχουμε επειδή …ναι.. (θυμώστε μου τώρα): δεν έχουμε παράδοση Δημοκρατίας.  Κι αυτό είναι που μας κρατά σαν  τους αγράμματους σε μια μόνιμη μοιρολατρεία κι ανασφάλεια, έρμαια ακατανόητων σ΄εμάς νόμων που συζητιούνται, γράφονται κι υπογράφονται ερήμην μας. 

_______________________________________________
* Η πρώτη λάμπα εφευρέθηκε από τον Άγγλο Humphry Davy το 1809 αλλά ο Thomas Alva Edison την εξέλιξε κι είναι ο πρώτος που την κατοχύρωσε και την έδωσε στην παραγωγή το 1875 γι αυτό της δίνουμε συνήθως το όνομά του.
___________
εικόνες
Πάνω: Σχεδιάγραμμα με οδηγίες χρήσεως για την πρώτης Λάμπα από edison.rutgers.edu
Κάτω: η πρώτη Λάμπα
Αριστερά: το πείραμα



6 σχόλια:

  1. Ναι, Αντίσταση: 'Ολοι δάχτυλο στη μπρίζα παρακαλώ― είναι κι αυτό μια λύση. [Μερσί ντίαρ που ήρθες στον οντά μου τώρα που έκανα αρένα τον δικό σου..]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λάμπα φθορισμού (γιατί περί αυτής πρόκειται) μάλλον έπαθε ένα κάποιο ...Βατερλώ, μιά και ο υδράργυρος που περιέχει είναι τοξικός. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις μακρυές λάμπες που τις ξέρουμε από πολλές δεκαετίες, αλλά κανείς δεν μας είπε ότι χρειάζονται ειδικό χειρισμό κι ότι κι εκείνες δεν πρέπει να σπάνε στα χέρια μας. Η διαφορά τους είναι ότι οι νέες και μικρές λάμπες έχουν ηλεκτρονικό κύκλωμα για τη διέγερσή τους εδώ: έχει πληροφορίες: http://nemesis.lonestar.org/reference/electricity/fluorescent/safety.html
    Οι νέες λάμπες LED φαίνεται να κερδίζουν γρήγορα έδαφος, αλλά ακόμη είναι πολύ ακριβές.

    'Οσο για την ψηφιακή, ο λόγος της βιασύνης είναι ότι θέλουν να κάνουν χώρο στο φάσμα για να βάλουν την λεγόμενη HD (High Definition) τηλεόραση. Εγώ δεν βλέπω διαφορά μεταξύ απλής ψηφιακής και HD, αν και θεωρητικά υπάρχει. Η ψηφιακή πάντως, αξίζει (ως εικόνα γιατί ως περιεχόμενο, χέστα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Heliotypon. Αυτό που επίσης δε μας είπαν είναι πως έχει επιβληθεί δια νόμου στην ΕΕ (και την Κούβα) & εδώ βέβαια λόγω χάους δεν εφαρμόστηκε μα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται πολύ με το θέμα.
      Όσο για την ψηφιακή.. ευκαρία να πάρουν όλοι ξένα καλύτερα κανάλια & να αφήσουν τους διαπλεκόμενους να διαπλέκονται μεταξύ τους..

      Διαγραφή
  3. Πολλά γίνονται ερήμην μας, οικονομία στην ενέργεια μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, δεν είναι μόνο οι λάμπες όσο για την ψηφιακή, εδώ στην Αχαΐα την επιβάλανε σε μια νύχτα, να τρέχει ο κόσμος να πάρει αποκωδικοποιητές. Γιατί; Για να βλέπει τα
    Σκουπίδια με καθαρή εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, δικτατορικά εν μια νυκτί.
      Κι αν τύχει να είσαι ο ημέτερος εισαγωγέας που ήξερε να έχει τους αποκωδικοποιητές του στα μαγαζιά... Ή ο άλλος που έφερε εκείνους τους πάμφθηνους-άχρηστους που θα τους αγόρασε με το κιλό και τους έδιναν προσφορά κάποια κανάλια.

      Ήλπιζα ότι κάποιοι θα αντιστέκονταν, θα το έβλεπαν σα λύτρωση, μα είναι ελάχιστοι.

      __ Αχαΐα; Εδώ και χρόνια πηγαίνω 1-2 μήνες το χειμώνα...
      Φέτος δεν πήγα αλλά έχω ακόμα λιβάνι τριαντάφυλλο και μύρο να μου θυμίζει
      το Αίγιο που μου αρέσει ιδαίτερα
      ή τις Κυριακές με ουζάκι νωρίς πλάι στη θάλασσα και 1 ώρα μετά κρασί στη χιονισμένη Ζαρούχλα μια ταβέρνα με ξυλοσομπα και μενού: μόνο χόρτα- παϊδάκια-φασολάδα.
      (Χθες μου είπαν ως άλλαξε, έχει πιο πολλές ταβέρνες αλλά μάλλον μιλούσαν για καλοκαίρια).
      Μαγευτικός τόπος.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.