Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Για ένα αγγλικό πυρσό― δίχως λαμπαδηφόρο




Ένα έθνος 'of shop keepers' είπε τους 'Αγγλους ο Μαρξ και φαίνεται πως τίποτε δεν άλλαξε από τότε που περπατώντας, διαβάζοντας και πίνοντας ανάμεσά τους, μελέτησε τον Καπιταλισμό.
Αυτή η κλίση τους προκάλεσε αμηχανία πριν λίγες μέρες όταν αποκαλύφθηκε πως από πριν ακόμα γίνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών κάποιοι λαμπαδηδρόμοι πλουτίζουν πουλώντας τους πυρσούς που σε άλλες χώρες φυλάγονται ως κειμήλια. 
Σόκαραν τα δημοσιεύματα όταν ανακαλύφθηκαν στο ebay οι πρώτοι πωλητές. Με τη δημοσίευση όμως αντί να δημιουργηθεί σκανδαλάκι μάλλον μαθεύτηκε η ευκαιρία ευκολότατου κέρδους κι εντός εβδομάδων το κλίμα άλλαξε υπέρ της εμπορίας μετά τη χρήση ώσπου η διαδικτυακή δημοπρασία έφερε σε μια κυρία  £153,300 (τα οποία όμως πρόσφερε για δημόσιο έργο της κοινότητάς της).
Κάθε πυρσός κόστιζε £495 αλλά δινόταν μόνο £215 στο λαμπαδηδρόμο στον οποίο θα έμενε ως ενθύμιο.  8.000 είναι οι δρομείς που διένυσαν 300 μέτρα ο καθένας φέροντας τη συμβολική φλόγα ως σκυτάλη του Ολυμπιακού πνεύματος σε 1.019 πόλεις και χωριά. 

Ελπίζω (εσείς οι δικοί μου αναγνώστες) να μη σοκάρεστε. Διότι για τη μαντάμ που απεχθάνεται τις κούφιες φιέστες και τα άδεια μυαλά των αθλητών τούτη η επικερδής επιχειρηματικότητα είναι το πιο ευχάριστο και το μόνο ενδιαφέρον νέο που έμαθε σχετικά με το θέμα.





Εικόνες
Το άνω φωτοσόπιασμα διάβασα σόκαρε κάποιους που δε γνώρισαν τις λατρευτές μου Absolutely Fabulous και υπέθεσαν πως οι Αγγλίδες φέρονται πάντα σα τσουλιά στο Φαληράκι. 
Αριστερά, από ebay: 
Atlanda '96  για $3,000 και Athens '04  για $1,399, 

8 σχόλια:

  1. Η έκπτωση των αξιών είναι διεθνές φαινόμενο και η χώρα μας δεν είναι εξαίρεση. Ούτε η Αγγλία (καλλίτερα το ΗΒ) είναι (δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του ΗΒ 'Αγγλοι). Το ότι η ανθρωπότητα, γενικώς, είναι ακόμη παντελώς ανώριμη αποδεικνύεται κάθε μέρα, αρκεί να δεις τις ειδήσεις... Άλλες ομάδες είναι ανώριμες σε ένα θέμα κι άλλες σε άλλο. Το κακό είναι ότι η δική μας ανωριμότητα εκδηλώθηκε με οικονομικά αποτελέσματα και όλοι ξέρουμε πόσο ...δαγκώνουν αυτά!
    ΥΓ: Πάντως εγώ δεν διεκδικώ βραβείο ωριμότητας... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα αν είμαστε όλοι ανώριμοι τι συνιστά ωριμότητα, dear Μ.;
    Γνωρίζω τη μίξη κατοίκων του ΗΒ και της Κοινοπολιτείας του (πήγα σχολείο εκεί) αλλά όπως έγραψα, δε θεωρώ έκπτωση αξιών τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Ακόμα και επί φούσκας λίγοι πλούσιοι Έλληνες θα νοιάζονταν να δώσουν τόσα χρήματα για να αγοράσουν ιστορικό κειμήλιο, ενώ εκεί υπάρχει πωλητής διότι υπάρχει και αγοραστικό ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ πολύ τη λατρευτή μαντάμ
    να μνημονεύει μερικές φορές στις απαντήσεις της και μερίδα Ελλήνων που εξ αιτίας της "ανωριμότητας" ( προσφιλούς λέξης δια κάλυψην και άφεσην αμαρτιών όσων φταίνε)
    πληρώνουν ξένες προς αυτούς πράξεις συνουσίας..
    Την καλημέρα μας από μια Αθήνα που βράζει..
    :Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασχίζω, πασχίζω ελίτσα μου, γι αυτό κάθε βοήθεια δεκτή μήπως ενώνοντας τις φωνές μας τους τον ζαλίσουμε τον έρωτα.. Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Τότε να εμπορευτεί και η Ελλάδα της φλόγα που δίνει!

    (Η Μαρία είμαι με τους κωδικούς του Άσκαρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξέραμε να πουλάμε φλόγα θα πουλούσαμε κι αέρα κοπανιστό & δε θα είχαμε ανάγκη...
      Μαρία ανέλαβες τελικά; Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  5. Η Ολυμπιακή θρησκοληψία δεν θα έπρεπε να συν + κινεί σκεπτόμενους ανθρώπους ..

    Είναι εξίσου χυδαία με την πρακτική των πολλών, που αποφεύγουν να ενθαρρύνουν τα "παιδιά" τους στην κατεύθυνση της ελεύθερης και αδέσμευτης σκέψης, αλλά αντίθετα τα παγιδεύουν αδίστακτα στις εγωϊστικές και περιοριστικές ιδεοληψίες τους, όπως πχ αριστεροσύνη, εθνικοφροσύνη, θρησκοληψία και άλλους περιοριστικούς "-ισμούς" ..

    Καλό απόγευμα !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δε συγκινεί και κανένα σκεπτόμενο.. Από την εποχή του Σικιελιανού έχει τα ασχοληθεί το πνεύμα με κάτι τέτοια νόμιζω. Negentropist ευχαριστώ για το σχόλιο που μ΄έστειλε κι από 'κεί ν' αμφισβητήσω λίγο τη Ρεαλιστική Πραγματικότητα που πολύ κουράζει τελευταία.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.