Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Τα ΜΜΕ και η αλήθεια






Δεν είναι τυχαίο που τα ΜΜΕ αποτελούν πάντα στόχο κι εργαλείο των δικτατόρων και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Ίσως η Δημοκρατία μιας χώρας να μπορεί να μετρηθεί από τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα στο πλατύ κοινό. Η γκάμα μεταξύ αντικειμενικότητας και διαπλοκής είναι τεράστια. Από το απόλυτο ψέμα των απολυταρχικών καθεστώτων, τη διαστρέβλωση ή την απόκρυψη της αλήθειας ως την αποκάλυψη μέρους της καιτη  μεθοδευμένη τοποθέτηση τής είδησης έτσι ώστε από την προηγούμενη κι επόμενη να αλλοιώνεται δια συνειρμών.
Τα κανάλια, ενώ πουλάνε για εκατομμύρια μερικά δευτερόλεπτα στους διαφημιστές για να επηρεάσουν το κοινό, υποστηρίζουν πως ατέλειωτες ώρες βίας και τρομοκρατίας μέσω ταινιών και ειδήσεων δεν επηρεάζουν. Ποιον κοροϊδεύουν; Εμάς, και το πετυχαίνουν πολύ καλά. Δείτε τα δικά μας.
Διότι εδώ σ΄εμάς γνωρίζουμε ότι σπανίως έως ποτέ δεν είχαμε ΜΜΕ μη διαπλεκόμενα. Με την Κρίση όμως όχι μόνο παρουσιάζουν τις ειδήσεις  υποκειμενικότατα αλλά, όπως λέει το αφιέρωμα του Al Jajeera, τα κανάλια έγιναν μέρος της Κρίσης μας συμμετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις και τρομοκρατώντας τον κόσμο για να υποταχτεί. Μας έλειπαν οι αποδείξεις;
     Χαρείτε το 
video που παίχτηκε πριν δυό μήνες και, τι περίεργο, οι τηλεπατριώτες που με το παραμικρό βλέπουν σκάνδαλα σε ξένα εξώφυλλα για τις αλήθειες που τους αφορούν σιώπησαν.
Χαρείτε το, αξίζει:





_________________
Αλλά μην είμαστε άδικοι, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τη βραβευμένη δημοσιογράφο Amber Lyon που παραδέχεται πώς παραποίησε το CNN την ομιλία του Ιρανού Πρωθυπουργού με αποτέλεσμα να φαίνεται πως είπε τα αντίθετα από όσα είπε στην ομιλία του:



__________________________________________________________________

11 σχόλια:

  1. Δάφνη, όταν έσκασε το βιντεάκι το ανέβασα στο soup, και το προώθησε πολύς λαός, αλλά κανένας έλληνας. (οκ, κατανοητό, δεν το προτιμάνε το soup στην Ελλάδα)
    Αλλά αυτή η εξάρτηση από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ ειδικά, με εξοργίζει τόσο πολύ, που απορώ γιατί ο αντίποδας των "τηλεπατριωτών" που λες, δεν κάνει τίποτα για να σαμποτάρει αυτά τα ΜΜΕ..
    Τίποτα δεν είναι τυχαίο όντως. Είναι τόσο καλά μελετημένα ΟΛΑ, από το τι θα φάμε και θα πιούμε, μέχρι το τι θα δούμε και σε ποια γλώσσα, που βλέπω γριά, και θέλω να την καθαρίσω με το μίξερ..
    Το ερώτημα είναι, πόσοι μπορούμε να απέχουμε και να μη μασήσουμε σε όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δώσε μου link του soup σου girl! Αν το είχα μπορεί και να έβγαζα το άχτι μου εκεί και να μη χρειαζόνται να τα ξαναλέω. Λίγοι είμαστε τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπνοπαιδεία μέχρι να αχρηστευθεί η σκέψη.Πιθανολογώ ότι το σχέδιο είναι σε πρώιμο στάδιο,όμως πιστεύω δεν είναι τυχαία τα μακρόσυρτα βαρετά και επαναλαμβανόμενα δελτία ειδήσεων.Το παράδοξο είναι ότι ενώ ζούμε την εποχή που οι πληροφορίες μεταδίδονται με ασύλληπτη ταχύτητα και τεράστιο όγκο παραμένουμε ουσιαστικά χωρίς πληροφόρηση,χωρίς επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μερμελέχα ίσως το σάστισμα να είναι ο στόχος του βομβαρδισμού με ειδήσεις.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. είναι η δικτατορία των νεοφιλελεύθερων.... οι δημιουργοί της κρίσεως έγιναν και τιμητές των λύσεων... ανάθεμά τους...

    πάντως καμμιά σχέση με την Αργεντινή... εκεί ήταν κατάμαυρη η κατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί ήταν άλλο απ' όσο ξέρω, κι άλλα τα αίτια.. akrat μα λύση δε βλέπω κι ας μη βλέπω τα παραμυθάκια των ελληνικών ΜΜΕ..

      Διαγραφή
  5. O ελληνικός τύπος θυμίζει σκηνικό χειρότερο από το

    Professional Foul (1977)

    του Tom Stoppard !!

    Γειά σου, Δάφνη ..

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.