Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Σα μαστιχόδεντρο η Φιλία μου καίγεται με άπαιχτο συνθέτη



Περίεργη μέρα σκοτεινή με ένα βοριά που δε δροσίζει και θάλασσες δίχως ορίζοντες. Μαθαίνω πως δεν ήρθε το Φθινόπωρο αλλά ο καπνός από φωτιές της Χίου. 
Όπως τα μαστιχόδεντρα νιώθω πυρπολημένη μια φιλία που εκτιμούσα και για να μην πικράνω με την πίκρα μου και την απογοήτευση επέλεξα να περιορίσω τη φωτιά.
Και πέρασα τη μέρα μου ακούγοντας τους ελληνικούς χορούς του Σκαλκώτα του άπαιχτου και μη λαοφιλούς συνθέτη που έγραφε για ένα καλύτερο κοινό περιφρονώντας συγκατάβαση και συμβιβασμούς μα αγαπούσε παθιασμένα και τα λαϊκά τραγούδια.
Περί δωδεκαφθογγισμού κι ατονικότητας και του πώς έφερνε τα όργανα στα άκρα των δυνατοτήτων τους για να πετύχει τη μεγαλύτερη ηχητική ποικιλία, ή για την οικονομία στη σύνθεση που λένε αυτοί που ξέρουν ότι κατάφερε να δίνει 'πλήρη μουσική εικόνα σε σύνθεση δύο λεπτών' η Μαντάμ ομολογεί ότι δεν έχει τη γνώση να μιλήσει. Ούτε για τα σολιστικά του τα τόσο δύσκολα που εν απογνώσει οι φημισμένοι σολίστ τα ονόμασαν 'άπαιχτα'.
Σαν το άξεστο αθηναϊκό κοινό που πολύ τον απέλπισε δεν είμαι ικανή να καταλάβω. Σας έχω ξαναπεί πως τα μαθήματα πιάνου άφησαν μόνο επίγνωση της ανεπειδεκτικότητάς της στη Μαντάμ. Μπροστά στη μουσική κυριαρχούμαι, σαν αρχαίος λαός, από το θυμικό κι ένα μονάχα ξέρω, αν με αγγίζει ή όχι, δίχως να κατανοώ.
Γι αυτό θα σας συστήσω μόνο με παρηγόρησε αφήνοντας τα σοβαρά στους σοβαρούς.
     Χαρείτε εδώ μαζί μου:
(κι αφήστε το να παίζει και τους 36 ελληνικούς χορούς του)

Το 1944-45 συνέθεσε το ''Κοντσερτο για 2 βιολιά και ορχηστρα'' που στο β' μέρος του ενσωμάτωσε το ρεμπέτικο τραγούδι του Τσιτσάνη 'Θα πάω εκεί στην Αραπιά'. Δυστυχώς βρήκα μόνο τούτο το μικρό απόσπασμα φτιαγμένο από θαυμαστή: http://youtu.be/4oQ1_lqG4O4
Αγαπημένη μου  όμως είναι κι η 'Τράτα' από το μπαλέτο 'Η θάλασσα', εδώ από την Ορχήστρα των Χρωμάτων:
__________
Για πιο πολλά, επιστημονικά και πλήρη:
ή, ελληνικά, http://www.musicheaven.gr/ 

11 σχόλια:

  1. Ασ'τα να πάνε, νομίζω ο ντράμερ μου είναι τώρα εκεί και σβήνει, μέχρι την πόλη φαίνεται!

    Όποιος πούστης τον έκανε τον εμπρησμό, τον οργάνωσε τέλεια! 2-3 τη νύχτα, και ενώ είχε τρομερό αέρα που θα κρατούσε μέρες! Στη μέση ακριβώς, με βοριά θα έκαιγε τα νοτιόχωρα (όπως τώρα), με νοτιά τα βορειόχωρα... Το μόνο που μας έμεινε είναι το δασάκι στη Βοήθεια, δίπλα στην πόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί είσαι Master;- ελπίζω να 'σαι καλά (κι ο ντράμερ να εσώθη).
    Πάλι θα συλληφθεί ένας παλαβός που δε θα καταδικαστεί, πάλι θα υψωθούν τσιμέντα; Κουράζει τούτη η χώρα κι απελπίζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακριά είμαι, το εξοχικό της νονάς μου πρέπει να καίγεται τώρα. Τώρα μόλις (Την ώρα που έγραφα) άκουσα ότι συλλάβανε κάτι Γάλλους για εμπρησμό. Το μεγάλο αστείο είναι ότι από τύχη δεν πήγα στο προαναφερθέν εξοχικό για ΠΣΚ!

    Χαμός γίνεται, καλά που δεν έχουμε χωράφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόλαυσε τη μουσική σου. Είναι ωραίο να μπορείς να απολαμβάνεις πράγματα. Κι εγώ χθες βράδυ στην βουνοκορφή απέναντι από το σπίτι μου στην Άνδρο έβλεπα τον ουρανό λίγο φωτισμένο και κόκκινο και νόμιζα πως θα βγει κόκκινο το φεγγάρι. Κοιμήθηκα και σήμερα που ξύπνησα έμαθα πως καίγεται και η Άνδρος.
    Κλαίω μέσα μου για κάθε φωτιά και κάθε καταστροφή.
    Είμαι καινούρια στην blogοπαρέα. Αν θέλεις έλα να με επισκεφτείς και να λάβεις μέρος σε ένα παιχνίδι που εξελίσσεται στο blog μου.
    Δ/νση:www.texnistories.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουσική ήταν για σας- εγώ την είχα απολαύσει μα ευχαριστώ για την προτροπή και την επίσκεψη στον κήπο μου, Ανδριώτισα. 'Ηρθα σ' εσάς, ωραία τα σύκα και το blog σας καλοτάξιδο!

      Διαγραφή
  5. Όλοι κάπως έτσι λειτουργούμε όταν πρόκειται για μουσική και μουσικούς που δεν κατανοούμε την συνθετική δεινότητα τους.
    Με το θυμικό.
    Μπορεί αυτό να είναι πιο αυθόρμητο και πιο γνήσιο.
    Που να τρέχεις για μουσική παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, οι πιο πολλοί έτσι λειτουργούμε xristin μου μα με πονά να είμαι με τους πιο πολλούς- ιδίως διότι μου δώθηκε μα δεν αρκεί η μελέτη. Ήμουν αυτό που λέμε 'δεν τα παίρνει το άμοιρο'.. Δόξα στο θυμικό λοιπόν...

      Διαγραφή
  6. καλημέρα από τις διακοπές...

    ηχεία δεν έχω... ξέρω όμως να πω ένα ότι η μουσική ζωή του είναι φάρος για τους έλληνες κλειστός όμως μιας και κανείς δεν τον βλέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαίνετai φίλε akrat πως σα σε παραμύθι της Χαλιμάς οι ντόπιοι φάροι έγιναν αόρατοι στους Έλληνες. Ουδείς προφήτης στον τόπο του παντού, αλλά εδώ έχει παραγίνει.
    Καλές διακοπές με πολλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.