Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Είστε στο Facebook; Η Δήλωση-φάρσα




H Δήλωση κυκλοφόρησε σήμερα σε όλη την Ευρώπη ώσπου διαλευκάνθηκε πως ήταν κάτι μεταξύ ανοησίας και φάρσας. Ιδού η απόδειξη: http://content.usatoday.com/.
Σας φέρνω το σοβαροφανές πρώτο κείμενο όπως πρωτοκυκλοφόρησε και προσθέτω (το 2016) και το προχθεσινό που έχει περίπου το ίδιο νόημα μα δεν είναι φροντισμένο σαν το πρώτο αλλά πρόχειρο, προδίδεται από την κακή μετάφραση (και τα κεφαλαία). Επειδή μάλιστα είναι έτσι κακογραμμένο έγινε ακόμα πιο διασκεδαστική η ιστορία με τον Θάνο Τζήμερο που δεν αντέδρασε με χιούμορ αλλά είτε ξεγελάστηκε από την τρολιά είτε τον τρόλαραν, φαίνεται θύμωσε πολύ κι απείλησε με «αγωγάρα» το site που τον εξέθεσε- εκπληρώνοντας, αν και καθυστερημένα, με την αναμπουμπούλα το σκοπό της συγκεκριμένης τρολιάς .

Αυτά τα προσθέτω στο τέλος για διασκέδαση.

Εν τω μεταξύ το έψαξα και σας εγγυώμαι πως είναι απολύτως άχρηστο να δημοσιεύετε τη Δήλωση. Θα βρείτε ενδιαφέρουσες απαντήσεις και εδώ στα σχόλια αναγνωστών.

Τη δική μου άποψ συνοψίζει θαυμάσια ο  Βασίλης Σπυρόπουλος:
Πολλά λέγονται γύρω από ένα κείμενο- δήλωση που κυκλοφορεί τελευταία και "απαγορεύει" σε οποιονδήποτε τρίτο, είτε κυβέρνητική είτε άλλη μυστική ή φανερή υπηρεσία να χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δεδομένα που περιέχονται στις σελίδες μας...Ο αντίλογος κυρίως συνίσταται στο σωστό επιχείρημα ότι αφού τα κοινοποιείς και έχεις συμφωνήσει στους σχετικούς όρους του FB δεν υπάρχει ουσιαστικά τρόπος να εμποδίσεις κάτι τέτοιο. Ωστόσο θεωρώ οτι δεν είναι εντελώς άχρηστη μια τέτοια δήλωση που επισημαίνει την έλλειψη συναίνεσης από μεριάς του χρήστη στην ενδεχόμενη "αξιοποίηση" των όποιων δεδομένων από οποιαδήποτε ρουφιανο-υπηρεσία, αν μη τι άλλο δηλώνει ότι είμαστε ενήμεροι για τις πρακτικές που μετέρχονται, δεν τις εγκρίνουμε και δεν τις αποδεχόμαστε. Και τελικά, δεν είμαστε ηλίθιοι, αντιλάμβανόμαστε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και άρα γνωρίζουμε τι μπορούμε να μοιραζόμαστε και τι όχι μέσω αυτών...

Η Δήλωση:
Εκδοχή Α΄(η 'καλή'): 
Το Facebook είναι πλέον μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ. Έτσι αν δεν δημοσιευτεί εφάπαξ μια ρητή απαγόρευση, ο καθένας μπορεί να παραβιάσει ατιμώρητα το δικαίωμα στην ιδιωτική σας ζωή σας μόλις θα δημοσιεύσετε σε αυτό το δικτυακό τόπο.
 Σας προτείνω να δημοσιεύετε μια παρόμοια δήλωση, ή μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτήν εδώ (όπως έκανα κι εγώ). Εάν δεν αναρτήσετε μια τέτοια δήλωση για μία τουλάχιστον φορά, τότε θα επιτρέπεται εμμέσως η δημόσια χρήση και επεξεργασία στοιχείων όπως φωτογραφίες και πληροφορίες που περιέχονται στις ενημερώσεις της κατάστασής σας.

Δήλωση-προειδοποίηση προς κάθε πρόσωπο, ίδρυμα, πράκτορα, φορέα ή οργανισμό ιδιωτικό ή δημόσιο ή κάθε άλλη κυβερνητική δομή συμπεριλαμβανομένης μη περιοριστικά της Ελληνικής κυβένησης ή οποιαδήποτε άλλης κυβέρνησης, ή επίσημης ή ανεπίσημης αρχής που κάνει χρήση ή παρακολουθεί αυτόν τον δικτυακό τόπο ή οποιονδήποτε από τους συνδεδεμένους με αυτόν τρίτους δικτυακούς τόπους της: 
ΔΕΝ έχετε την άδεια μου να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα στοιχεία του προφίλ μου ούτε οποιαδήποτε από το περιεχόμενο που περιέχονται στο παρόν, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών μου ή των σχολίων που έγιναν σχετικά με τις φωτογραφίες μου ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα, φωτογραφία ή προϊόν τέχνης αναρτήθηκε στο προφίλ μου. Ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά η αποκάλυψη, αντιγραφή, διανομή, διάδοση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου σχετικά με αυτό το προφίλ και το περιεχόμενο του.
  Οι ανωτέρω απαγορεύσεις ισχύουν και για κάθε εργαζόμενο, πράκτορά, φοιτητή ή άλλο προσωπικό υπό την καθοδήγηση σας. 
Το περιεχόμενο αυτού του προφίλ είναι ιδιωτικό και προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Ν.2472/1997, Ν. 3783/2009, Ν. 3917/2011 και Ν. 4070/2012), καθώς επίσης από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και αμερικάνικη νομοθεσία.

Εκδοχή β' (η κακογραμμένη):

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ, ΤΟ FACEBOOK ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ, 30/6/2016 ΔΗΛΩΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ FACEBOOK ΚΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ L. 111, 112 ΚΑΙ 113 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ. ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΟΥ, ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ( UCC 11-308-308 1 ΕΩΣ ΚΑΙ 103 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ).
__________________________

Το κείμενο αυτό έγινε 'viral' δηλαδή ταξιδεύει από προφίλ σε προφίλ. Πολλές οι αντιρρήσεις. 
Μεταφέρω για ισορροπία τη χαρακτηριστική ― και χαριτωμένη, από το συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ: 

Προς όποια σατανική εταιρία προτίθεται να μου κλέψει τα προσωπικά δεδομένα (φωτογραφίες, λίστες με αγαπημένες μουσικές-σειρές-τσόντες, καθώς και το επτασφράγιστο μυστικό ότι το πηγαίνω το γράμμα, το οποίο και φυλάσσω ως κόρην οφθαλμού) για να τα εκμεταλλευτεί και να δουν χαΐρι οι μπίζνες της, δηλώνω τα εξής. Αφενός, ευχαριστώ που μου δίνετε τόση σημασία. Αφετέρου, καθαρά για λόγους οικονομικού συμφέροντος, βρείτε κάποιον πιο σημαντικό από μένα.


2014
Προσθέτω 
Απάντηση-Παρωδία από την  Κρήτη

«Μήνυμα από την Κρήτη στον Ζούκεμπεργκ για τους λογαριασμούς του facebook!
Ετσά και κάμει καμιά κουζουλάδα το fb και μολάρει τσι πόζες μου και τσους λογισμούς μου, δηλώνω ανυπευθύνως ότι θα τους γλακώ μέχρι να τους κουτουπώσω από τον καφά και να τους ξεγιβεντίσω σ” όλο το κόσμο, από τη Ζάκρο μέχρι τη Γαύδο!
Γροικάς εκειά να θέλει ο παράωρος να φκαιραίνει τα προσωπικά μας δεδομένα για να καζαντίσει;
Οϊ… φίλε μου…!!!
Ανε θές ταραχτά, θα τον έχεις ετσά δίμουρος που σαι! Από τι μιά μας ρωτείς «ίντα νιώθεις επαέ πέρα;» κι από την άλλη μας μανίζεις με τσι κλεψιές σου!
Λοιπόν Ζούκεμπεργκ… με ξανοίγεις που σε ξανοίγω;
Μαζέψου και λογιάσου την μαντινάδα που σου τρατέρνω : «Χίλια μαχαίρια και σπαθιά, χάμε στη γη στρωμένα, τσαλαπατώ τα και παιρνώ και έρχομαι σε σένα»
Ξά σου Μάρκο, ξά σου…..»

2016  
Η χαρά του Troll

Προσθέτω τα σημερινά του Θάνου Τζήμερου ο οποίος 
πανηγυρίζει που ΄έτριξε τα δόντια' και στο Tribune  άλλαξαν το άρθρο από:

 «Ο παντογνώστης εμετικός Τζήμερος έπεσε σε γκάφα ολκής» 
σε
 «Ο παντογνώστης εμετικός Τζήμερος ΔΕΝ έπεσε σε γκάφα ολκής» --> tribune.gr



Ακολουθεί το δημοσίευμα, το οποίο εφόσον βασίστηκε σε χαλκευμένο screenshot, δικαίως προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τζήμερου.

Σε μία από τις πιο κακοστημένες πλαστές ειδήσεις έπεσε θύμα ο κατά τ’ άλλα, «παντογνώστης», Θάνος Τζήμερος.
Ο κ. Τζήμερος, που επιθυμεί διακαώς να παίξει το δικό του ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, κοινοποίησε ένα κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κατά το οποίο, το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (σύμφωνα με ανύπαρκτα άρθρα του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας), πρόκειται να κάνει δημόσιες φωτογραφίες και ενημερώσεις των χρηστών.
Ο άνθρωπος που έβρισε χυδαία τον νεκρό Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, με τις γνωστές χυδαίες τοποθετήσεις για τη μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου, καμώνεται πως είναι έξυπνος.
Ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» αντέγραψε λοιπόν το παρακάτω κείμενο για να προστατεύσει τα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα…
25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7-5

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10.29:


Εκτός από τις υβριστικές αναρτήσεις του στο Facebook, όπου μας αποκαλεί «αληταράδες» και στα σχόλια κάτω από την ανάρτησή μας, όπου επίσης μας αποκαλεί «αληταράδες», μάς έστειλε και email στο οποίο επίσης μας αποκαλεί «αληταράδες», παρά τη δημοσίευση της διάψευσής του και την αποκατάσταση που ζήτησε. Παραθέτουμε και το email του.

Ποιος θα ζει ώσπου να εκδικαστεί; Ο Τζήμερος ο ενήμερος ούτε τι γίνεται στα δικαστήρια δεν έχει αντιληφθεί;





___________
Εικόνα
Κάρτες ταυτότητας του Γερμανού καλλιτέχνη  Tobias Leingruber

18 σχόλια:

  1. Φτάσαμε γρήγορα εκεί που κάποτε σκεφτόμουν οτι θα φτάναμε...
    Αντιγράφω και επικολλώ στο προφίλ μου!

    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιγράφω και επικολλώ φυσικά. Ευχαριστούμε Δάφνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. --Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απαντώντας σε ερωτήματα υπηρεσιών, έρχεται να ακυρώσει όσα αναφέρουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των δεδομένων κίνησης και θέσης, γνωμοδοτώντας ότι αυτά δεν εμπίπτουν στο απόρρητο, άρα κάθε αστυνομικός υπάλληλος μπορεί να παραβιάζει ό,τι θέλει στο διαδίκτυο για να βρίσκει ό,τι χρειάζεται για κάθε αδίκημα, όχι μόνο τα "ιδιαιτέρως σοβαρά" που αναφέρει το Σύνταγμα.--

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εισαγγελία του Αρίου Πάγου όμως, Thoth.
      Δηλαδή μετά από κάποια διαδικασία, για περιπτώσεις που κρίνονται σοβαρότατες
      ― όχι;

      Διαγραφή
  5. Ρε παιδιά, σοβαρά τώρα; Το προφίλ δεν είναι δικό σου, είναι του Facebook. Κάντε τον κόπο και διαβάστε λίγο το Terms of Service της υπηρεσίας. Αν δε θέλετε να χρησιμοποιηθούν όσα γράφετε/ανεβάζετε, απλά σβήστε το προφίλ σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με παραξενεύει. Γνώριζα ότι ισχύουν αυτά που αναφέρει ο Ανώνυμος.
    Πάντως αυτό που γνωρίζω με σιγουριά, είναι ότι το προφίλ, δεν σβήνεται ποτέ. Μένει απλά αόρατο, ανενεργό. Κι η λογική, είναι ότι έτσι, θα το επαναφέρεις όποτε θελήσεις. Έφυγα χρόνια τώρα αλλά το προφίλ μου όχι.
    Καλή βδομάδα Δάφνη
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό γνώριζα misoagnosti.
      Το προφίλ δε σβήνει ποτέ αλλά το θέμα νομίζω είναι κατά πόσο μπορεί να διωχθεί κάποιος για κάτι που έγραψε εκεί, κατά πόσο κάτι (άσχετο ίσως) μπορεί να αποτελέσει π.χ. στοιχείο που στέκει νομικά.

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Το έλαβα από πολύ έγκυρη πηγή.
      Εξ άλλου σήμερα είναι viral στο ελληνικό Facebook.
      Το ανάρτησα και στο δικό μου προφίλ.
      Δεν είμαι όμως δημοσιογράφος, δεν ερεύνησα εις βάθος.

      Στους αναγνώστες μου επαφίεται να διαψεύδουν και να διορθώνουν
      και με χαρά θα δεχθώ κάθε σοβαρή γνώμη.

      Διαγραφή

  8. Όποιος δεν θέλει να δημοσιοποιεί τα στοιχεία, τις φωτογραφίες ή τις απόψεις του, απλά ας μην έχει προφίλ στο facebook ή ας μην αναρτά τα προσωπικά του δεδομένα. Το site δεν το έκρυψε ποτέ από που βγάζει το παντεσπάνι του, πουλά τα στοιχεία των χρηστών του και έτσι παρέχει εξατομικευμένη διαφήμιση. Όποιος μπαίνει έστω και λίγο το καταλαβαίνει αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα με την Κατ.Μαλακατέ
    Δεν γίνεται να βγάζεις την φωτογραφία σου με τα εσώρουχα ή να δημοσιοποιείς τις πιο κρυφές προσωπικές σου στιγμές και μετά
    να ζητάς να σεβαστούν τα ιδιωτικά σου και ας διαβάζουμε και τα
    ψιλά γράμματα σε ότι μπαίνουμε και κάνουμε εγγραφή, αυτά έχουν περισσότερη σημασία από τα φιλάκια στην κολλητή, τα χιλιάδες like, τα " mitsos for ever " και τα καψουροτράγουδα-αφιερώσεις!
    Καληνύχτα σας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατερινα Μαλακατέ και Irma
    συμφωνώ απόλυτα και με τις δυό σας. Στο Facebook είμαστε το προϊόν, όχι ο πελάτης.
    Έπεσα θύμα της φάρσας
    μα στο νου μου δεν είχα τα προσωπικά όσο την υπόθεση Παστίτσιου.

    Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δάφνη, αν ζητήσεις δια της δικαστικής οδού τα προσωπικά σου δεδομένα που έχει στην κατοχή του το Facebook από την προσωπική σου σελίδα(κάτι που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, Οδηγία 95/56/EC ) θα σου σηκωθεί η τρίχα κάγκελο, καθότι θα σου στείλουν ένα CD που θα περιέχει αρχεία pdf που μπορεί να είναι και πάνω από 1000(αν κάποιος είναι τρελαμένος με το facebook και ξημεροβραδιάζεται .....like βλάκας)με αμέτρητα δεδομένα που κατέγραφε το FB.
    Θα διαπιστώσεις δε, ότι όσα δεδομένα είχες διαγράψει από το προσωπικό σου προφίλ θα τα βρεις φάτσα,φόρα στο CD.
    Θα δεις όλα τα like σου,τα αιτήματα φιλίας (που κάποια από αυτά θα ήθελες να ξεχάσεις,χα,χα)και θα σου θυμίσουν ξεχασμένες φώτο από το παρελθόν που και αυτές θα ήθελες να τις ξεχάσεις. χα,χα!
    Το πείραμα έγινε από Ευρωπαίο πολίτη,η δίκη έγινε στην Ιρλανδία και αναγκάστηκε το FB να παραδώσει το CD.
    Κάποιος καλός γνώστης του συστήματος είπε μια μεγάλη αλήθεια για το FB,δηλαδή «οταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό του»
    Να σου πω επίσης, ότι ευτυχώς που ζούμε στην Ευρώπη που το θέμα με την προστασία των δεδομένων το αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά από την πατρίδα του μπάρμπα Θωμά,όπου τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα.
    Λοιπόν,conclusion!
    Aς μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει.
    Ξέρουμε πολύ καλά τι παίζεται πίσω από της κουρτίνες αυτού του μέσου δικτύωσης,και καλό είναι να προσέχουμε..
    Δεν είναι ανάγκη να ενημερώνουμε το σύστημα ότι η δυσκοιλιότητα μας έχει χτυπήσει κόκκινο και έχουμε να πάμε στην τουαλέτα 10 μέρες.
    Ποιος νοιάζεται για τις.....κενώσεις μας;
    χα,χα,χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ xristin
      για την πληροφορία πως αν ζητήσουμε επίσημα θα μας ζητηθούν- το ότι τα κρατούν το ήξερα μα καλό είναι να λέγεται..
      Διάβασα πως ήδη παλιότερες νεανικές ανησυχίες έγιναν πρόβλημαγια κάποιους που ψάχνουν για δουλειά. Ας το θυμούνται, όπως επίσης και για την περίπτωση που αργότερα θα μπλέξουν με το Νόμο..

      Διαγραφή
  12. Μα όποιος πάει και ξεγυμνώνει την ψυχή του και το είναι του στο φατσοβιβλίο μπορεί να ζητάει και τα ρέστα, αν κάποιοι τα αντιγράψουν και τα χρησιμοποιήσουν; Γύρευε ψύλους στ' άχυρα η δήλωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι για τα ξεγυμνώματα
      αλλά νομίζω πως καλό είναι να ξέρουμε τι γίνεται και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας αλλά και (στο εξωτερικό απ' ό,τι ακούω) μεγάλων εταιριών..
      Καλή σου μέρα Ευώνυμε!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.