Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κατάληψη στη Μύκονο― για τη ΔΟΥ

Για εξελίξεις 2013 (παράταση λειτουργίας) δείτε εδώ



Μέχρι και 'Μύκονο- με το συμπάθιο' έχω ακούσει διότι, το έχω ξαναπεί, δύο κανάλια που παρουσίαζαν τρία μαγαζιά έφτιαξαν μια εικόνα στα δικά τους μέτρα. Εμείς που ζούμε εδώ όμως, όπως κι εκείνοι που αληθινά αγαπούν το νησί και έρχονται για την αληθινή ομορφιά του, έχουμε μια παράλληλη ζωή για την οποία δε μαθαίνετε τίποτε.
Μια απόδειξη αυτού είναι κι η απόλυτη άρνηση των ΜΜΕ να ενημερωθούν για να ενημερώσουν για τις καταλήψεις. Ναι, καταλήψεις. Των ΔΟΥ των Κυκλάδων.
Λόγω της Κρίσης βέβαια, το ξέρουμε όλοι, μας λείπουν φάρμακα, μας λείπουν και είδη πιο πολυτελή (όπως το γάλα σόγιας για όσους σαν εμένα έχουν αλλεργία στη λακτόζη), μας λείπουν και συντάξεις  και εργάτες (τώρα που έπαψαν να έρχονται καινούργιοι μετανάστες). Τα Κέντρα Υγείας αντί να εξελιχθούν υπολειτουργούν, πωλείται το νέο λιμάνι, το νερό έχει μια γεύση μούχλας και οι (κάποτε) αυστηρότατοι αισθητικοί κανόνες  που διατήρησαν διατηρητέους τους διατηρητέους τόπους έχουν καταπατηθεί.

Έως το τέλος του χρόνου θα κλείσουν κι οι ΔΟΥ των νησιών και τη δουλειά τους θα την κάνει το κεντρικό γραφείο της Σύρου. Πράγμα παράλογο για δύο τουλάχιστον βασικούς λόγους: 
1ο, τη δυσκολία μετακίνησης από νησί σε νησί 
και
 2ο, το φόρτο εργασίας, διότι (μην ξεχνιόμαστε) οι Κυκλάδες είναι πρώτες στη βαριά Βιομηχανία του Τουρισμού- για παράδειγμα ο κύκλος του υποκαταστήματος της Μυκόνου αντιστοιχεί στο 0,5 % του ΑΕΠ της χώρας μας.


Από την προ-περασμένη Δευτέρα οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν. Δε θα σας δώσω λεπτομέρειες των επιχειρημάτων και των αιτημάτων (κάτω σας δίνω σύνδεσμο). Αυτό που καίει τούτο το blog είναι που οι καταλήψεις, η επέμβαση του εισαγγελέα και γενικά το όλο θέμα αποκρύπτεται από τον κόσμο που ενημερώνεται από τα ΜΜΕ. 
Τα Δελτία Τύπου (πάνω από  2000 emails) προς άλλους Δήμους και  Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ),  κανάλια, δημοσιογράφους και παρουσιαστές ειδήσεων προσωπικά, μα ακόμα και τα twits μένουν αναπάντητα. Κι είναι ειρωνεία και κωμικό διότι αν το θέμα μας δεν ήταν η κατάληψη μα οποιαδήποτε σταρλετίτσα με το αγόρι της, ή θαλαμηγός με ηθοποιούς για κιτσογάμο, θα έτρεχαν να κάνουν ρεπορτάζ και να σας βομβαρδίζουν με έκτακτα δελτία.
Ενημερώνεστε από εμένα όμως.
Για περισσότερα δίνω links για πιο ενημερωμένες πηγές. Εδώ μονάχα θα προσθέσω ότι στη Μύκονο η κατάληψη άρχισε τη Δευτέρα, με μεγάλη υποστήριξη και περιφρούρηση από τους κατοίκους που ανά πάσα στιγμή περιμένουμε επέμβαση εισαγγελέα. 
Ως τώρα:
 η Άνδρος κλείνει τη δεύτερη εβδομάδα της, προσπάθησε να διακόψει ο εισαγγελέας μα επενέβη ο Δήμαρχος·
η Μύκονος κλείνει την πρώτη εβδομάδα·
η Τήνος έφτασε τη δεύτερη εβδομάδα μα 'έσπασε' και σήμερα λειτούργησε·
στην Πάρο απέτυχε- δε συμμετείχε ο κόσμος·
στη Μήλο ήθελαν να κλείσει και δεν αντιδρούν
και στη Σαντορίνη έγινε συμβολική διαμαρτρία διάφορων φορέων  του νησιού (29 Οκτ.).  Επέλεξαν αντί για την κατάληψη να αντιδράσουν με άλλα μέσα, εκ των οποίων κι ένα αναλυτικό έγγραφο που καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα υπέρ της 'αποψίλωσης'.

Αυτό, η ενημέρωση είναι το θέμα μου. Μπορεί να είστε υπέρ μπορεί κατά αλλά το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί κι όχι να επιβάλλεται έτσι δικτατορικά και σιωπηλά παρά τις αντιρρήσεις των κατοίκων.
Κι αυτό ελπίζω να το θυμηθείτε όταν καλοκαιριάσει και μεθυσμένοι ρεπόρτερς θα σας δείχνουν πάλι τις γνωστές με στρινγκ και με σπατάλες, πως δεν είμαστε όλοι έτσι, έχουν κι αλλιώτικους ανθρώπους τα νησιά  μα αυτούς δε θα τους δείτε.





______________________
Η Φωτογραφία είναι του Δημήτρη Ρουσουνέλου, 2 Νοεμβρίου στις 7:15 π.μ.

Σκανδαλωδώς άστοχη κίνηση η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Μυκόνου

Κ.Ε.ΠΟ.Μ Αποψιλώνεται από υπηρεσίες το νησί. Στη Σύρο η Εφορία Μυκόνου

Επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου: Mykonos Ticker

Ενημέρωση και από: eforiakoi


14 σχόλια:

  1. Αγαπητή Δάφνη,αυτό που με προβληματίζει είναι η παγιωμένη αντίληψη ότι η Μύκονος είναι τόπος διεφθαρμένων,μια εικόνα δύσκολα αναστρέψιμη.Η άλλη Μύκονος έμεινε για χρόνια παραγκωνισμένη και σιωπηρή ,δεν αντιστάθηκε,άφησε το νησί να ταυτιστεί με θλιβερές μειοψηφίες.Τώρα όμηροι μιας ψεύτικης εικόνας,δύσκολα ακουγόμαστε.Παρ'όλα αυτά δεν χάσαμε τα δικαιώματα μας σαν εντολοδόχοι μιας κυβέρνησης που πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.Υπ'αυτήν την έννοια εξεταστέο είναι αν η κατάργηση της οικονομικής εφορείας υπηρετεί το κοινό καλό.Είναι προφανές ότι η ενοποίηση των υπηρεσιών σε μια,θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομία προσωπικού και κτηρίων.Είναι επίσης προφανές ότι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της Μυκόνου από την εφορία της Σύρου,θα έχει πολλαπλάσιο κόστος σε σπατάλη χρόνου,πολλαπλάσιο κόστος σε έξοδα μετακίνησης και θα δημιουργήσει μια στρατιά μεσαζόντων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.Συνεπώς αν το κόστος είναι εκατό φορές περισσότερο από το όφελος,κανένα δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται.Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν υπηρετεί την εντολή που έλαβε,δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα κάνει το κράτος πιο απλό και λειτουργικό ώστε να μην χρειάζονται τόσα καταστήματα εφορειών.Μα αυτό είναι το ζητούμενο,αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον και σίγουρα αυτό οι πολίτες επιθυμούν.Λογικά αυτό θα πρέπει να προηγηθεί,να λειτουργήσει και μακάρι να έχουμε αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος.Τώρα όμως έχουν κάνει την ζωή μας να στρέφεται γύρω από την εφορεία.Μας έμπλεξαν ,μας πήραν το χρόνο και την σκέψη μας,σπατάλησαν χιλιάδες ώρες από την ζωή μας,μας έδεσαν χειροπόδαρα και τώρα μας τραβάνε από την μύτη.Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κράτος δικαίου,είναι κράτος εχθρικό προς τον πολίτη.Ο εχθρός είναι εντός των τειχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς όπως τα λες αγαπητέ Μερμελέχα,
      κι όποιος δεν ξέρει τα νησιά έχει την εντύπωση ότι αντιστεκόμαστε στη μηχανογράφηση. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να υποχρεώνεσαι να κάνεις ταξιδάκι για τις δουλειές σου και τι κόστος (με συνέπεια μεσάζοντες, όπως είπες) θα έχει αυτό για τις επιχειρήσεις λόγω ΦΠΑ.
      Μα κι αν υπάρχει διαφωνία, αυτό που με ενοχλεί είναι που δε συζητιέται, ώσπου να κουραστεί ο κόσμος να διαμαρτύρεται και να επιβληθεί κι αυτό όπως τόσα άλλα.
      Καλή σου μέρα,
      χάρηκα που ήρθες στον οντά μου

      Διαγραφή
  2. 'Εζησα στο νησί. Γνώρισα ανθρώπους και εννοείται πως τίποτα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται στην τηλεόραση. Οι Κυκλάδες λόγω υψηλού τουρισμού, θα έπρεπε να πληρεί όλα τα στανταρ λειτουργίας κι εξυπηρέτησης. Αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ben.
      O κόσμος νομίζει πως η Εφορία Μυκόνου απασχολείται με 'βίλλες' ανθρώπων πουφορολογούνται αλλού ενώ για να εξυπηρετηθεί ο Τουρισμός λειτουργούν κάθε μεγέθους επιχειρήσεις με πολύ συχνή επαφή με το εδώ υποκατάστημα. Όπως το λέει κι ο Μερμελέχας πιο πάνω (χρόνια επιχειρηματίας στο νησί) μόνο μεσάζοντες θα φέρει η αλλαγή και θα επιβαρύνει και περισσότερο ένα τόπο με υψηλότατα τέλη και κόστος ζωής.
      Μα έζησες λοιπόν εδώ;
      Έλα μας πάλι για ένα ποτό!

      Διαγραφή
  3. Δάφνη μου καλημέρα. Τυχεροί είστε που δεν σας πηγαίνουν, με τη Μήλο στη ΔΟΥ Γ΄Πειραιά....... Να συζητήσουν, ποιοι και τι Δάφνη μου; Διάβασα πέρυσι,και το έκανα ανάρτηση, τα αποτελέσματα ενός συνεδρίου ψυχιάτρων, εδώ στην Ελλάδα, εδώ στην Ελλάδα. Απεφάνθησαν λοιπόν ότι οι πολιτικοί μας, από τα πολλά ψέμματα που λένε έχουν πιστέψει ότι αυτά που λένε και κάνουν είναι το σωστό και για το καλό του λαού. Παρακολούθησέ τους στη τηλεόραση. Το βλέμμα τους, τις κινήσεις τους, το τόνο της φωνής τους. Θα τρομοκρατηθείς πριν προλάβεις να τρελαθείς. Δεν τους νοιάζει η ταλαιπωρία, η φτώχεια, η ανεργία η.... η.... η.... του λαού. Στο τέλος Δάφνη μου τα μισά νησιά θα τα δωρίσουν. Και δεν με νοιάζει σε ποιόν. Αν είναι Γερμανός Ρώσος ή Τούρκος. Με νοιάζει η δωρεά. Και η δική μας απάντηση πια είναι; Τα δεχόμαστε όλα ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ. Θα κάνουν τα πάντα σε βάρος μας μέχρι να μας σβήσουν και μύτη δεν θα ανοίξει. Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Χρήστο κι είναι τρομακτικότατο.
      Η θεωρία μου ήταν πως ο ΓΑΠ ήταν σα κοκαρισμένος από την υπερβολική έκριση ενδορφίνης λόγω γυμναστικής- θα ψάξω το άρθρο σου, πολύ ενδιαφέρον!!
      Καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Δάφνη μου!!
    Για όποιον έχει ακόμα δουλειά και έχει μια στοιχειώδη επαφή με τη ΔΟΥ της περιοχής του καταλαβαίνει τον παραλογισμό αυτής της απόφασης... Το πρόβλημα είναι πως διοικούν αυτήν τη χώρα άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την καθημερινότητα του μέσου πολίτη!! Δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, γιατί πολύ απλά αντί για ανθρώπους βλέπουν αριθμούς... Η γνώμη μου είναι πως ο κόσμος των νησιών μας δεν πρέπει να αφήσει να περάσει αυτός ο παραλογισμός και να δώσει τη μάχη του μέχρι να κερδίσει αυτό που του πρέπει!!
    Σε φιλώ :)

    Υ.Γ. Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου!! Είμαι πολύ-πολύ καλά, απλά δεν είχα διάθεση για πολλή ώρα στην υπολογιστή, γι' αυτό εξαφανίστηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά να είσαι Ειρήνη μου, χάρηκα που δε συνέβη κάτι..
      κι ο υπολογιστής περιμένει...
      Καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  5. Πρέπει να είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση και η εξυπηρέτηση στα νησιά το χειμώνα και είναι κρίμα. Θα έπρεπε να προάγεται η αποκέντρωση αντί να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους κατοίκους. Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι Δάφνη.
    Και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες, Lyriel,
      ειδικά στην `Αθηνοκεντρική Ελλάδα που μαστίζεται από Γραφειοκρατία
      κάτι τέτοια μέτρα, συδυασμένα με το χειμωνιάτικο καιρό, ερημώνουν τον τόπο.
      Καλό μας μήνα!

      Διαγραφή
  6. Πήρε κι αυτό (http://zeidoron.blogspot.gr/2012/11/ipad.html) το μάτι μου, και μετά γύρισε ανάποδα..

    Κουράγιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφήτης ο Βαζαίος που τραγουδούσε στα πανηγύρια μας:
      'και θα πουλώ στο ιντερνέτ
      το γάλα τω προβάτω'..
      Τι να τους πει πια κανείς;

      Διαγραφή
  7. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και αυτοί που μας κυβερνούν (και οι προηγούμενοι και οι προ-προηγούμενοι) έχουν καταληφθεί΄από ακραίο πανικό και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς μελέτη και χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις. Είδαμε πολλές τέτοιες κινήσεις. Μία απ' αυτές είναι η κατάργση κρίσιμων εφοριών. Αναρωτιέμαι τι θα κάνουν οι φτωχοί ή ηλικιωμένοι κάτοικοι που θα έχουν κάποια συναλλαγή με την εφορία ή το δημόσιο ταμείο; Θα παίρνουν το πλοίο για τη Σύρο; Κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το ταξίδι και οι προθεσμίες λήγουν, θα βρεθούν εκπρόθεσμοι, ακόμη κι αν έχουν πρόθεση να ταξιδέψουν; Και οι επαγγελματίες θα πρέπει να πηγαίνουν στη Σύρα να θεωρήσουν στοιχεία και βιβλία; Εϊναι τρελά όλα αυτά και θα το καταλάβουν όταν δουν τις εισπράξεις από τα νησιά να πέφτουν κατακόρυφα και το παρεμπόριο να ανθεί. Αντί να μειώσουν τη γραφειοκρατία καταργούν τις ΔΟΥ! 'Ηθελα να ξέρω εκείνη η δόλια ΔΟΥ Σύρου πώς θα τα βγάλει πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό το τελευταίο που λες έβαλα τον πίνακα που δείχνει τι δουλειά έβγαζε η Σύρος και τι η Μύκονος..
      Το καλοκαίρι που δουλέυουν 12-16 ωρα ποιος θα πηγαίνει ταξιδάκι για το ΦΠΑ και θεωρήσεις;
      Θα αφήνουν τις προβατίνες και τα ρουμτουλέτ για να τρέχουν ημερίσια ταξιδάκια; Δε νομίζω..
      Πάλι οι μεσάζοντες θα θησαυρίσουν,
      όπως γίνεται και με τις συνεχείς αλλαγές νόμου κι είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που οι εγγράμματοι χρησιμοποιούμε φοροτεχνικό αντί να συμπληρώνουμε τη δήλωση μόνοι μας...

      Έχω χάσει και ελπίδα και υπομονή πια..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.