Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Με τους Γενίτσαρους και το Χατζή Μπεχτάς απόψε



Για όποιους ξέρουν
ένα νεύμα φτάνει.
Μα για τα πλήθη τα άμυαλα
άχρηστη είναι η Γνώση.
                                                  Χατζή Μπεχτάς Βελή

Ήρθαν τα βιβλία μου, το καταλάβατε; Όποτε έρθουν καινούργια βιβλία πέφτω για μέρες στο κρεβάτι και με αλλαγές στα μαξιλάρια και το τσάι μου περνούν οι ώρες δίχως να το καταλάβω. Σηκώνομαι να κλείσω το παράθυρο, ανάβω φως κι ύστερα ξημερώνει και το ξανασβήνω κι η στοίβα με τα διαβασμένα όλο ψηλώνει.
Στα πράγματα επιβάλλω πειθαρχία. Δε μου αρέσει να τριγυρνούν. Πριν διαβαστούν τα βιβλία περιμένουν σε συγκεκριμένα τραπεζάκια. Και ύστερα, και μόνο τότε, διαβασμένα, μπαίνουν στις βιβλιοθήκες. Αν μου άρεσαν και αν πιστεύω πως θα τα ξαναδιαβάσω. Αν όχι, αν μου ήταν αδιάφορα, αν είναι από εκείνα που διαβάζουμε από περιέργεια ή αν τα βαρέθηκα, μαζεύονται σε ένα καλάθι και χαρίζονται. Δεν έχω χώρο για ανεπιθύμητους και πληκτικούς, ποτέ δεν είχα.
Το ίδιο κάνω και με ρούχα και παπούτσια. Ό,τι δε φορεθεί πετιέται ή χαρίζεται. Είναι ένας τρόπος να αισθάνομαι ήρεμη, να βάζω τάξη στο χάος της ύπαρξης και να γελιέμαι ότι εδώ τουλάχιστον, στο δικό μου το βασίλειο, επικρατεί αυστηρή αξιοκρατία, μια αρμονία στην οποία κάθε τι έχει τη χρήση και τη θέση του. 
Έχω μεγάλη πολυθρόνα στο γραφείο μου με ένα φαρδύ δερμάτινο σκαμνί για τα πόδια αλλά η πραγματική μου απόλαυση είναι να διαβάζω στο κρεβάτι με ένα μικρό τετράδιο για να σημειώνω. Θα βρέξει απόψε έμαθα, και περιμένω τη βροχή σα ραντεβού  διότι γύρω  από το δωμάτιό μου έχω ένα καναλάκι για να μην τρώει τους τοίχους το νερό που κατεβαίνει από τα βράχια, και όταν είμαι στο κρεβάτι κελαρύζει σα ρυάκι. Κι είναι αλήθεια ραντεβού. Με τους Γενίτσαρους, τους Μαλεβί και Μπεχτατσήδες και με τις τύψεις που για χάρη τους πάλι δε σήκωσα τηλέφωνο και αρνήθηκα να βγω. Για έρωτες ποτέ δεν παραμέλησα τους φίλους μου. Τα κάνω όμως συχνά  για τα βιβλία αφούκι εγώ, όπως είχε πει ο νεαρός Μάνος Χατζιδάκις σε μια Αιγυπτιώτικη εφημερίδα, "δε γράφω μόνο αλλά και διαβάζω''.


___________________________________
Ποίημα του Χατζή Μπεχτάς σε δική μου μετάφραση.
Αποψινοί Γενίτσαροι: από 'The Janissary Tree' του Jason Goodwin. 
Νεανική συνέντευξη Μάνου Χατζιδάκι: afmarx


Εικόνα: 
η βιβλιοθήκη της κρεβατοκάμαράς μου.

16 σχόλια:

  1. Έχεις το καλύτερο ραντεβού απόψε...μου αρέσει που έχεις βιβλιοθήκη στην κρεβατοκάμαρα..
    Σίγουρα θα περάσεις ένα όμορφο βράδυ!
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλό διάβασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι μου θυμίζει αυτός ο ενθουσιασμός.... Που θα πάει, θα το εντοπίσω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ήξερα Κατερίνα ότι εσύ θα το αναγνώριζες το αίσθημα..
      Καλό σαββατοκύριακο με τα καλύτερα βιβλία!

      Διαγραφή
  3. Μερικά βιβλία τα διαβάζεις και δεν σου αρέσουν ή δεν τα καταλαβαίνεις. Αν τα απορρίψεις δεν θα μπορέσεις να τους δώσεις άλλη μιά ευκαιρία. Φυσικά δεν αναφέρομαι στις ακραίες περιπτώσεις, όπως τα βιβλία της γνωστής κυρίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ξέρουμε διαβάζοντας αν κάτι είναι στρυφνό και θα το καταλάβουμε αργότερα ή αν απλώς είναι μπούρδα. Βέβαια και έχω βιβλία που είναι καλά αλλά δε μου αρέσουν (π.χ. James Joyce που δεν είναι my cup of tea) αλλά είναι άλλα που μονάχα θα κιτρίνιζαν αδιάβαστα και περιφρονημένα.
      Κι ύστερα έρχεται μια ηλικία που ξέρουμε πια ότι όσο κι αν εξελιχθούμε ως οντότητες η Κβαντική Φυσική (λόγου χάριν) θα παραμείνει απρόσιτη. Κρίμα δε θα ήταν;
      j

      Διαγραφή
  4. Πολύ θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω το σπίτι σου (και μάλιστα με βροχή!). 'Ετσι όπως το περιγράφεις μοιάζει πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ.
      Είναι από τα παλιότερα που επιβίωσαν δίχως προσθηκες και επειδή εδώ που ζω έγιναν μόδα οι διακοσμητές και το ψευτοκυκλαδίτικο zen αποφάσισα συνειδητά να το κρατήσω όπως ήταν αλλά ζεστό, με χρώματα.
      Καλώς ήρθες στο ονταδάκι.

      Διαγραφή
  5. Μαγεία!

    Φιλάκι!

    ...και καλή ανάγνωση!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχα

    ενδιαφέρον ενδιαφέρον.....

    αν ήξερεςπόση μοναξιά έβρισκα σαν έψαχνα για αυτά τα θέματα....

    ούτε πουλί δεν με άκουγε...

    χαίρομαι που τα ψάχνεις πες μου βγήκε κάνα νέο βιβλίο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, κι είσαι ο μόνος που με νοιώθει akrat. Η Ελλάδα έκλεισε σφικτά τις πόρτες στο Βαλκανικό/ισλαμικό παρελθόν και σα παλιούς αλχημιστές παίρνουμε τις πληροφορίες σκόρπια από όπου βρούμε (π.χ. όπου σοβαρά για τον Αλή Πασά έχει και Μπεχτατσήδες, Μαλεβίδες κ.λ.)
    Του Κοροβίνη βέβαια θα τα ξέρεις μα το περιεκτικότερο είναι το παλιότερο: 'Οι Δερβίσαι' του Βλαδίμηρου Μιρμιρόγλου.
    Και ο Ρουμί (όπου τον βρει κανείς) για έμπνευση και μυθιστορήματα όπως οι Γεννίτσαροι (που τέλιωσα χθες το βράδυ ) του Βυζαντινολόγου Jason Goodwin ο οποίος ως φοιτητής έπαθε τρέλα (καλή ώρα) με την Πόλη.
    Πες μου κι εσύ πηγές, αν έχεις άλλα να μοιραστούμε το μοναχικό μας πάθος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω παντως θα ηθελα να δω σε καποια φωτογραφια αυτο το καναλακι γυρω απο το δωματιο που πεφτει εκει το νερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.