Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Έχω κάτι του Τετάρτου Κόσμου μέσα μου;




Έβγαινα με παρέα από ένα εστιατόριο.
―Σας άρεσε το φαγητό; με ρώτησε ένας κύριος.
―Κι εσάς τι σας νοιάζει; απάντησα.
―.. δικό μου είναι.. το μαγαζί...

Δεν το 'χω να θυμάμαι τους ανθρώπους αν δε μου έχουν συστηθεί. Μα δυστυχώς έχω το άλλο. Αυτό που στα αγγλικά λέγεται snappy, το να απαντώ απότομα δηλαδή. Αστεία κάτι τέτοια όταν τα διηγείσαι αλλά στην πράξη δεν είναι ευχάριστα, δίνουν την εντύπωση αντιπάθειας ενώ δεν είναι παρά μια στροφή εντός, μια αφηρημάδα όταν με απορροφούν πολύ ο εαυτός μου κι εκείνα που αγαπώ. 
Χάνω άραγε κάθε ευγένεια τότε και βουλιάζω σε ένα εγωιστικό πρωτογονισμό κλεισμένη στα δικά μου σαν αρχαία φυλή; Ή μήπως το αντίθετο; Μήπως η ιδέα μου για τους πρωτόγονους είναι υποκειμενική και άκρως πολιτισμένη ενώ εκείνοι ήταν γεμάτοι περιέργεια και ενδιαφέρον γα τον έξω κόσμο;


Αργούν να έρθουν νέα βιβλία και ξαναδιάβασα τον λατρευτό μου Λεβί-Στρώς που ταξίδεψε στο Νότιο Ημισφαίριο και μελέτησε την άπλα του νέου κόσμου (τους Ινδιάνους) και το συνωστισμό του παλιού (τους Ινδούς). Στους 'Θλιβερούς Τροπικούς' του λέει ότι οι Ινδιάνοι είναι το παρελθόν μας ενώ η άγονη γη κι ο υπερπληθυσμός  των Ινδιών το μέλλον μας. Μου θύμισε ένα ενδιαφέρον video από τη συνάντηση της ομάδας του εξερευνητή Jean-Pierre Dutilleaux με τη φυλή των Toulambis (Papua, Νέα Γουινέα) που δεν είχε ξαναδεί λευκό. Δείχνει την πρώτη συνάντηση.

Χαρείτε το, 
μια επαφή με τους εναπομείναντες του παρελθόντος μας, τους τελευταίους κατοίκους του Τέταρτου Κόσμου:




Περισσότερα:  forbiddenknowledgetv  

(Μικρά αποσπάσματα υπάρχουν και σε videos με ελληνικούς υποτίτλους μα αυτά που βρήκα δεν είχαν φυσικό ήχο αλλά μουσική οπότε προτίμησα αυτό: https://youtu.be/xd0I1xAICOc που είναι και πολύ μεγάλο.)



17 σχόλια:

  1. αφού δεν έχεις κάτι τριτοκοσμικό, εντάξει.
    ωραίο το βιντεάκι αν και με τις χειραψίες... τέλος πάντων!
    σε λίγο θα του εκχριστιανίσουνε και μετά θα παίζουν όλοι μαζί φλάουτα όπως στο mission.
    πού να πάει κανείς να βρει την ησυχία του;;;;
    αστειεύομαι, φυσικά. φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χειραψία ναι, ξενίζει ως ευρωπαϊκή. Μα πρόσφατα είδα ένα άγαλμα αρχαίο με χειραψία κι έμαθα πως ονομαζόταν 'δεξίωσις'. Είναι κίνηση ειρηνική να δίνεις το δεξί, το χέρι του όπλου.
      Καλή σου μέρα Blues!

      Διαγραφή
    2. όσο ζω μαθαίνω.
      πολύ ωραίο αυτό το δεξίωσις.
      Συναντηθήκαμε, δεξιωθήκαμε και φιληθήκαμε.
      -αν και έχει άλλη έννοια στις μέρες μας, όπως και να το πάρεις μια χαρά είναι.
      φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. "λέει ότι οι Ινδιάνοι είναι το παρελθόν μας κι άγονη γη κι ο υπερπληθυσμός των Ινδιών το μέλλον μας..."

    ζοφερό...μπορεί άραγε να αποτραπεί με ...ειρηνικά μέσα;

    καλημέρα από...παραδίπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω θα μπορούσαμε με το ειρηνικότερο, την αντισύλληψη. Αλλά ο εγωισμός δε μας αφήνει..
      Καλή σου μέρα παρα-γειτόνισά μου!

      Διαγραφή
  3. Εμείς στον πέμπτο τι να πούμε δηλαδή; εδώ και μερικούς μήνες ζω μόνη, γυμνή και ξυπόλυτη και μ' ενοχλεί ότιδήποτε εισβάλει στον προσωπικό μου χώρο. Και μπορεί οι άλλοι να σκέφτονται ότι δεν πάω καλά, αλλά εγώ είμαι καλύτερα από ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς ξυπόλυτες (μα και με ανεμιστήρα που έμαθα είχες το χθες βράδυ) έχουμε το προνόμιο να ζούμε μεταξύ πέμπτου και πρώτου- ενώσαμε τον κύκλο στις Κυκλάδες γι αυτό μην τους ακούς!

      Διαγραφή
  4. Τουλάχιστον έκανε χρήση ευγενείας ο άνθρωπος. Εμένα όταν μου απευθύνονται άγνωστοι λες και είμαστε κολλητοί δέκα χρόνια, εκεί να δεις πως αντιδρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ευγένειά του είναι η ντροπή μου
      αγαπητέ μου Ben.|
      Για το άλλο που λες, τους ενικούς και τα 'φιλάκια' από αγνώστους ανοχή καμμία. Γι αυτό την πάτησα. Πλήρωσε ο άνθρωπος την αγένεια των άλλων.
      Καλή σου μέρα με καλό μαγείρεμα!

      Διαγραφή
  5. Αυτή τη στιγμή ακούω για την "ύφεση" του 6% που μας αναμένει το 2013 και αναρωτιέμαι πόσο σημαντικός να είναι αυτός ο όρος για τον δικό τους πολιτισμό και πόσα από τα δικά μας δεινά είναι πολύ μακρυά γι' αυτούς (ακόμη...)! 'Αραγε ξέρουν τι σημαίνει "τράπεζα", "επιτόκια", "χρέος"; Πόση ευτυχία στο να τα αγνοείς όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράδεισος μας φαίνεται η ζωή τους..
      Καλή σου μέρα Ευώνυμε κι ας είναι το μέλλον σκοτεινό σαν το σημερινό καιρό..

      Διαγραφή
  6. Εγώ συνήθως ξεχνάω κι αυτούς που μου έχουν συστηθεί..έχω παρατηρήσει πως είμαι μάλλον αδιάφορη σε ότι αποφασίσω ότι δεν "έχει ενδιαφέρον"..δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω...
    Πάντως νομίζω πως έχουμε δώσει λάθος έννοια στον πολιτισμό...επειδή κάποιοι αντί για κόκαλα κρέμασαν μια γραβάτα στο λαιμό δε σημαίνει ότι δεν είναι άγριοι και όχι με την καλή έννοια...ο θάνατός μας, η ζωή τους και φροντίζουν για αυτό με λύσσα..(που να λυσσάξουν και να φαγωθούν αναμεταξύ τους)...
    Το βιντεάκι το είχα δει παλιότερα..το παρακολοθούσα με το στόμα ανοιχτό!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο σε όλα έχεις maria.
      Τα videos είναι πολλά, υπάρχουν ακόμα και ρώσικο, κινέζικο κι ένα ελληνικό (που έχει μουσική κι όχι φυσικό ήχο γι αυτό δεν το προτίμησα. Προτίμησα αυτό, το πρώτο της αυθεντικής σειράς διότι είναι αμοντάριστο (και αφηγείται ο ίδιος ο Dutilleaux ). Αν το ανοίξεις στο youtube θα δεις και τη συνέχεια που τους καλούν στον καταυλισμό.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι Δάφνη αντιδρώ πολύ διαφορετικά από εσένα όταν μου τύχει να συναντήσω η να δω κάποιον για πρώτη φορά η όταν μου μιλήσει κάποιος ξένος.
    Πασχίζω να του δείξω από την στάση του σώματος μου μέχρι και την πρώτη λέξη που θα του απευθύνω ότι είναι πολύ σημαντικός για μένα, και παρατηρώ ότι συνήθως,για να μην σου πω πάντα η ανταπόκριση των ανθρώπων είναι ζεστή.
    Κάτι σαν τους Παπούα,που πείστηκαν όπως δείχνει το video σου να τους προσεγγίσουν μόνο και μόνο επειδή η συμπεριφορά των άλλων έδειχνε καλοσύνη και ζεστασιά.
    Μόνο έτσι ανοίχτηκαν!
    Και οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν αυτήν την ανάγκη!

    Πάω να δω τα υπόλοιπα video.
    Συγκλονιστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είσαι καλύτερος άνθρωπος από εμένα αγαπητή xristin.. Στη θεωρία συμφωνώ μαζί σου μα δεν το εφαρμόζω (πάντα).
    Χαίρομαι που σου άρεσαν, Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.