Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γάμος για όλους και νόμιμη Μαριχουάνα― δυό νίκες και δικές μας



Το Κολοράντο και η Ουάσινγκτον ψήφισαν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα. Όχι απλώς για φαρμακευτική χρήση (όπως, από καιρό, σε πολλές άλλες πολιτείες) αλλά και για προσωπική ψυχαγωγία.
Στο Άμστερνταμ αναθεωρήθηκε η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ολλανδίας που αποπειράθηκε να αποκλείσει τους τουρίστες από τα παγκοσμίως γνωστά coffee-shops. Ο Δήμαρχος αποφάσισε να μην εφαρμοστεί ο νόμος καθώς θεωρεί ότι με την εφαρμογή του το  Άμστερνταμ θα επέστρεφε στην αυξημένη εγκληματικότητα και τη νοθεία. Δήλωσε καθαρά πως ακόμα και όσοι δεν είναι κάτοικοι Ολλανδίας θα μπορούν να επισκέπτονται τα coffee-shops της πόλης. 

Αυτά τα δυό συνδέονται με την αμερικάνικη παραδοχή πως ο Πόλεμος Κατά των Ναρκωτικών έληξε με ήττα. Επισήμως. Διότι ανεπισήμως γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ αποκόμισαν μεγάλα κέρδη αφότου εφηύραν τον κίνδυνο των 'ναρκωτικών' στις αρχές του 20ου αιώνα εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την ιδέα του 'Εσωτερικού Εχθρού' για να ενώσουν τους ανόμοιους πληθυσμούς των Πολιτειών τους αλλά και, αργότερα, για να επιδείξουν υπεροχή επιβάλλοντας  με συνθήκες  τις ιδέες και τον τρόπο ζωής τους στον υπόλοιπο πλανήτη.
Η Μαριχουάνα βαφτίστηκε 'alien drug' σαν ξένο δηλητήριο που έφερναν από το Μεξικό οκνηροί χωριάτες με σομπρέρο κι η δύναμη της προπαγάνδας ήταν τέτοια που από τον κατευθυνόμενο Τύπο δε συσχετίστηκε ποτέ με τις μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας της Κάνναβης  από την οποία κατασκεύαζαν τα γνωστά 'καναβάτσα' και το γερό σχοινί (καθώς και ελιξίρια που κυκλοφορούσαν πλανόδιοι σε σιρόπια). Βοήθησε πολύ το μεξικάνικο όνομα και πέτυχε τόσο η μεταμφίεση που όταν μαθεύτηκε στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του '30 ότι ο Λούις Άρμστρονγκ είχε συλληφθεί ένα βράδυ που έβγαινε από ένα μαγαζί 'with marijuana' πολλοί σταρ πήραν το μέρος του πιστεύοντας πως επρόκειτο για ερωτοδουλειά με κάποια άτιμη Μαρί- Χουάνα που τον είχε μπλέξει.
Οι διασκεδαστικές τέτοιες ιστορίες είναι πολλές μα περισσότερες είναι οι κατεστραμμένες ζωές από την παράλογη αυτή απαγόρευση σε ένα κόσμο που ενθαρρύνει τη χρήση του απείρως βλαβερότερου αλκοόλ.
Όμως αυτά είναι γνωστά* σε όσους ασχολούμαστε και δε θα σας κουράσω, διότι έχουμε κι ένα άλλο σημαντικότατο νέο που επίσης θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι η νομιμοποίηση του Γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου που πια επιτρέπεται σε δυό ακόμα πολιτείες (Μέην και Μέριλαντ)** και που πρώτη φορά αποφασίστηκε μέσω δημοψηφίσματος.
Μέσα στη φρίκη του οικονομικού χάους που ζούμε αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικότατες.
Είναι μεγάλη χαρά για το blog αυτό τέτοιες νίκες. Οι αναγνώστες ξέρετε πως αυτά τα δυό είναι από τα ζητήματα που υποστηρίζω ολόκαρδα και απόλυτα, δίχως αλλά και ίσως. Και το μάθαμε πια πως αφού ζούμε στην ουρά των ΗΠΑ –για καλό ή κακό- ακολουθούμε τις βουλές του Πλανητάρχη, μα τούτη τη φορά είναι για καλό. 

___________________________________________________


*Αν αγαπάτε τη Jazz ή Rock μουσική σας συστήνω τον εξαιρετικά ενημερωμένο κι ενδιαφέροντα Harry Shapiro που μεταξύ άλλων έγραψε και το "Waiting for The ManThe Story of Drugs and Popular Music" (από όπου το περιστατικό που αναφέρω).

Αριστερά στο χάρτη (του 2011) ο νόμος ανά Πολιτεία. Τα Κάγκελα ευνόητο σύμβολο, ο ερυθρός σταυρός επίσης (φαρμακευτική χρήση).




Το λευκό φιογκάκι που ίσως έχετε δει στο πέτο, σε κόσμημα και σε ιστολόγια (και στα δικά μου blogs)  συμβολίζει πως είμαστε υπέρ της Ισότητας: Γάμο για όλους.




**Στη  Washington και το Maryland νόμοι που επιτρέπουν γάμο ιδίου φύλου ψηφίστηκαν το 2012 αλλά η τελική απόφαση για την εφαρμογή τους εξαρτιόταν από το Δημοψήφισμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.
Από το 2004 ο Γάμος Ιδίου Φύλου επιτρέπεται σε: Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, New York, Maine, Maryland, and Washington) αλλά και στην District of Columbia και δύο Native American tribes.
Περισσότερα: wiki/Same-sex_marriage 

_______________________________________________________________


27 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι ζω για την μέρα που θα καταργηθεί ο γάμος ως διαδικασία (θρησκευτική, πολιτική, κοινωνική, νομική, γραφειοκρατική, βάλτε ό,τι επίθετο θέλετε) και θα αναχθεί σε τρόπο ζωής και ουσιαστικής συμβίωσης / συμπόρευσης δύο ανθρώπων. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γάμος εκτός από κατινιάρικη φιέστα (που όποιος δε θέλει δεν την κάνει) είναι κι ένα χρησιμότατο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Γι αυτό πρόκειται.
      Καλό βράδυ Αγγελική, καλώς ήρθες στον οντά μου!

      Διαγραφή
  2. Άντε να δούμε και εμείς άσπρη ή μάλλον μαύρη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..που.. τη βλέπυμε μια χαρά δηλαδή..
      αλλά άλλη γλύκα έχει το νόμιμο..

      (Πολύ καλό του άρθρο σου για τους bloggers, από εκεί έρχομαι..)

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ Δάφνη!
      Και εδώ η άποψη μου για το άλλο θέμα!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το ποστάκι μ'έκανε κι άκουσα "Στο Χάρλεμ" που'χα να τ' ακούσω χρόνια! Χαχαχαχα!

    Να σ'ενημερώσω (αν δεν το ξέρεις) πως στη χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης -ναι εμείς είμαστε αυτοί- δεν υπάρχει βιομηχανία φυσικού τεντόπανου, παρά μόνο συνθετικού. Μάντεψε γιατί τα καλύτερα τεντόπανα έρχονται από τη χώρα που δεν είναι απλά χωρίς ήλιο.. είναι θεωρητικά και κάτω από τη θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαία πληροφορία ephee μου,
      τα λέει όλα...

      Στο Χάρλεμ λοιπόν, στο Χάρλεμ!

      Διαγραφή
    2. χαχαχα, μη μου μπερδεύεις τον Τσέχωφ με τον Πιλαλί. (μπορεί να προσβληθεί ο δεύτερος)

      Διαγραφή
    3. Αχ τι θα κάνω μ' εσένα αδελφή μου φεμινίστρια..
      Αναγνωρίζεις το 'στη Μόσχα αδελφές μου...'
      γνωρίζεις και τον Πιλαλί...
      Χαρά που μου δίνεις, δεν το φαντάζεσαι!

      Διαγραφή
  4. άντε λοιπόν να πνεύσει κι από εδώ αμερικάνικος αέρας -που να μας ωφελήσει γιατί κατά πολύ μας έχει αλλάξει τα φώτα και άλλα-.
    να βρω κι εγώ ένα καλό κορίτσι ν ανοίξω σπίτι...
    χι χι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα αυτο θέλεις σου το εύχομαι,
      και μια καλή ζωή
      με δουλειές και φούντες, Ph. μου!

      Διαγραφή
  5. Κι εμείς πόσο απέχουμε από όλα αυτά; Περίπου έναν αιώνα. Και θεωρούμε και τους Αμερικάνους συντηρητικούς, τρομάρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι.. (τρομάρα μας!),
      η ελπίδα μου είναι μόνο, ως ουραγοί, να ακολουθούμε προς εκείνη την κατεύθυνση αντί της όπισθεν που τόσο μας τραβά τελευταία.

      Διαγραφή
  6. Οτιδήποτε μπορεί να πάει αυτή τη χώρα μπροστά είναι παράνομο.
    Εδώ δεν αφήνουν να ασκηθεί σάτυρα και δεν υπάρχει ελευθερία λόγου,περιμένουμε να επιτρέψουν τους γάμους ομοφυλοφίλων και τη χρήση μαριχουάνας;
    Εδώ που ζούμε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά,ας φτιάξουμε σωστό εκλογικό σύστημα και να κάνουμε τη δημοκρατία μας σωστή και δίκαιη και μετά περνάμε και σε ριζοσπαστικές για την πουριτανή κοινωνία μας αλλαγές!

    Υ.Γ.Ένα μεγάλο μπράβο στους οπισθοδρομικούς αμερικάνους για αυτά που κατάφεραν να περάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπισθοδρομικοί και πουριτανοί μα έχουν παιδεία ελευθερίας και Σύνταγμα που περιέχει όρο για την ευτυχία του πολίτη. Το δικό μας τι περιέχει; Ορθοδοξία.
      Απελπίζομαι tommy αλλά προσπαθώ..

      Διαγραφή
  7. Μπράβο, μπράβο και μπράβο!!!
    Ειδικά για τους γάμους, είμαι απόλυτα σύμφωνη!

    :)
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ό,τι αφορά προσωπική ελευθερία που δε βλάπτει τον πλησίον οφείλουμε να είμαστε απολύτως σύμφωνοι Eva μου.
      Καλή σου μέρα.
      (είδα το μετρητή σου.. πόσο πολύ τις περιμένεις τις γιορτές!)

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Ένας καλός μου φίλος φεύγει για το Ρίο.
      Αφότου νομιμοποιήθηκε εκεί ο γάμος ομοφύλων έχει φτιαχτεί μια καλλιτεχνική και ενδιαφέρουσα gay (και όχι μόνο) community.

      Ποια γκαντεμιά στη λοταρία του σπέρματος μας έριξε σ' αυτό το backwater, dear?

      Διαγραφή
  9. Εδώ μας βλέπω για πίσω ολοταχώς...ποιοι γάμοι?..ποια μαριχουάνα?
    Χμμμ...ποια δημοκρατία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπισθεν και ταχαίως
      γι αυτό μου φαίνεται ελπίδα για την ανθρωπότητα που κάποιοι κάνουν το σωστό..

      Καλό σαββατοκύριακο maria μου!

      Διαγραφή
  10. Την κοκαΐνη την έχουν νομιμοποιήσει κάπου για να πάω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εγώ πρεσβεύω την κατάργηση του γάμου, γενικώς, ως θεσμού. Η εμπιστοσύνη δεν εξαρτάται από την "νομιμοποίηση" και, ακόμη χειρότερα, από την "ευλογία" των παπάδων. 'Ολα αυτά έχουν ως κέντρο τα οικονομικά, αλλά η ζημιά που κάνουν σε συνειδήσεις και στον εγκέφαλο είναι μεγάλη!

    Πριν χρόνια, μια φίλη μου (μακαρίτισα πλέον) είχε σκεφτεί να κάνει εισαγωγή ρούχων από κάναβη και μου ζήτησε να ψάξω το θέμα γιατί άκουσε ότι απαγορευόταν. Το έψαξα και μαθαίνω ότι όντως απαγορεύεται η εισαγωγή τους γιατί θεωρούνται προϊόντα κάναβης, άρα απαγορεύονται!!!

    Η Αμερική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν μόνο επιθετικό προσδιορισμό. 'Οντας ένα συνονθύλευμα πολλών φυλών, διαφόρων ειδών κουλτούρας, ευρύτατα διαφορετικών νοοτροπιών και καταλαμβάνοντας ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο, φιλοξενεί μέσα στα σύνορά της τα πάντα! Υπάρχουν απόψεις από άκρως συντηρητικές έως άκρως προοδευτικές. Δεν υπάρχει μία Αμερική, αλλά πάρα πολλές. Ευτυχώς υπάρχει επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ευτυχώς υπάρχει επιλογή» κι αυτό είναι το θέμα.

      Για το Γάμο.. μα και βέβαια είναι οικονομικό συμβόλαιο. Όχι μεταξύ των δύο όμως. Είναι (επειδή υπάρχουν ήδη οι νόμοι) ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε πως αν χάσουμε τη ζωή/τα μυαλά μας αποφασίζει για μας το πρόσωπο που επιλέξαμε κι όχι το σόι. Μα είναι μακριά κουβέντα..

      Καλό απόγευμα
      (ωραίο του Δήμου)!

      Διαγραφή
  12. Με βλέπω στο Άσπεν με σνόουμπορντ, γυαλί και joint αναμένο να κατεβαίνω τις βουνοπλαγιές και πίσω μου ντουμάνια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία εικόνα, σου το εύχομαι Lyriel,
      (έχετε ήδη χιόνια δηλαδή ή σχεδιάζεις ski-brake;)..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.