Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Για την πίπα του Άη Βασίλη




Ο Santa Claus ―από το Νικολάους δηλαδή Νικόλαος― μας ήρθε από μύθους των γερμανικών φυλών και με τον εκχριστιανισμό ενσωματώθηκε στη νέα θρησκεία και έγινε ο Άγιος με τα δώρα που έρχεται στα παιδιά όπως οι Μάγοι της (φανταστικής) 24ης Δεκεμβρίου πήγαν στο μικρό Χριστό. Κράτησε με τη χοντρή κοιλιά και το πρόσχαρο γέλιο την παλιά του μορφή που δε μοιάζει με αποστεωμένους Χριστιανικούς Αγίους, όπως κράτησε και το λαμπρό ουράνιο έλκηθρο.

Μύθος της εποχής μας είναι ότι τον κατασκεύασε η Coca Cola― που όντως τον διόρισε εκπρόσωπο και πρεσβευτή της κι εργάζεται σκληρά γι αυτήν κάθε Δεκέμβριο― αλλά τον παχουλό γέροντα με τη γενειάδα και τα κατακόκκινα τον συναντάμε ήδη από το 19ο αιώνα στη Βόρεια Αμερική όπου ο μύθος διαδόθηκε κυρίως λόγω ενός δημοφιλούς ποιήματος ("A Visit From St. Nicholas του Clement Clarke Moore) το οποίο εικονογράφησε ο επιτυχημένος πολιτικός σκιτσογράφος Thomas Nast). Στο Ναστ χρωστάμε την εικόνα που γνωρίζουμε με τα γυαλάκια και την πίπα που τον περασμένο αιώνα έγινε τσιγαράκι.

Και γι' αυτή την πίπα θα σας μιλήσω σήμερα διότι με διασκέδασε.
Από τον Οκτώβριο του 2012 ξέσπασε το ζήτημα στην Αμερική όταν μια καναδική εταιρία αποφάσισε να αφαιρέσει την πίπα αφού τα τελευταία χρόνια, λίγο με τα σκανδαλάκια παιδεραστών Αη Βασίληδων που ευνοημένοι από την υποχρεωτική μεταμφίεση έπιαναν δουλειά σε μαγαζιά όπου ανενόχλητοι χαϊδολογούσαν τα παιδάκια μπροστά σε ανυποψίαστους γονείς, λίγο με τις αλλεπάλληλες συζητήσεις περί 'role models' και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Santa έχει πολλά ζητήματα να λύσει ώσπου να θεωρηθεί υγιής για τα μέτρα της εποχής μας, ο παλιός καλός Σάντα απέκτησε προβλήματα image αφού πλέον σχολιάζεται το πάχος του και η επιμονή του να μην κόψει το κάπνισμα.
Έτσι η εταιρία είχε τη φαεινή ιδέα να τον εκσυγχρονίσει αφαιρώντας το τσιγάρο (ή πίπα) από την εικόνα αλλά και το συγκεκριμένο στίχο από το κλασικό ποίημα υποστηρίζοντας ότι είναι ξεπερασμένα αφού τα ΜΜΕ πια απαγορεύουν αναφορές στο κάπνισμα, ιδίως στην παιδική ζώνη. Εξ άλλου υπάρχουν πολλά προηγούμενα όπως π.χ. ένα περιττό χορταράκι στο στόμα  του Λούκυ Λουκ  που οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι στα αρχικά σχέδια ήταν το λεπτό άφιλτρο τσιγαράκι που δεν αποχωριζόταν ποτέ διότι έστριβε ή κάπνιζε ακόμα και πάνω στη Ντόλυ του.

Προς μεγάλη μου χαρά αντέδρασε η Ένωση των Βιβλιοθηκών (American Library Association)  που διαφωνεί με τη λογοκρισία και το πολιτικά ορθό που συσκοτίζει την ιστορική μας γνώση και άρχισε η διαμάχη.
Οι Βιβλιοθήκες έχουν δίκιο αλλά δεν πιστεύω να νικήσουν. Εκτός.. εκτός αν βρεθεί παραθυράκι. Διότι ήδη εμφανίστηκε το επιχείρημα πως ο Άγιος δεν καπνίζει ταμπάκο αλλά την απόλυτα νόμιμη (σε κάποιες Πολιτείες) και ευεργετική Κάνναβη, κι απόδειξη η καλή του διάθεση, το κέφι και το γέλιο του όσο κι η χοντρή κοιλιά που τι άλλο δείχνει από μια ασυνήθιστη για την ηλικία του κλίση προς τα κουλουράκια λόγω μαστουρο-υπογλυκαιμίας (αγγλιστί 'the munchies').




_________________________________
Αριστερά το πρώτο σκίτσο του Thomas Nast 

Το ποίημα ολόκληρο: wiki/A_Visit_From_St._Nicholas

Για την αλλαγή του στίχου και την αντίδραση:inquisitr377449



25 σχόλια:

  1. Οι Αμερικάνοι τελικά συνεχίζουν να με εντυποσιάζουν και προσπαθούν όλο και περισσότερο για να αλλάξουν την άποψη για την "πουριτανική" κοινονία τους.
    Τώρα μάλιστα που η κίνηση αυτή έγινε κι από την ένωση βιβλιοθηκών πιστεύω ότι δίνει ακόμα μεγαλύτερο κύρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να είναι ένα σημαδάκι ότι κλείνει ο κύκλος του Political Correctness; To εύχομαι Tommy..

      Διαγραφή
  2. Αχαχα! Πίνει μπάφους ο Αη Βασίλης? Ιδού το ερώτημα που θα κληθώ να απαντήσω στο μέλλον! Εδώ θα το στείλω το παιδί να πάρει την απάντησή του! Μη μου λέει πως τα επινοώ και τον κοροϊδεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ θα μου το στείλεις το 'νινί' να τα σπουδάσει όλα, μπάφους, κο και ζα τόσο που δε θα έχουν πια καμία λάμψη και δε θα κινδυνεύει- ποιο αγόρι θα ζηλέψει τη ζωή του i vasili (ή όπως είπε χθες ο Τιτανοτέθοιος aiva-silly);

      Διαγραφή
  3. Εδω που τα λεμε... εδω και αρκετα χρονια ο "αγιος" Coca θα μπορουσε ανετα να ειναι brand logo η και ο ιδιος ο ευφημισμος της απανταχου παιδεραστιας. Δεν το λεω δογματικα αλλα ως προσωπικη εκτιμηση, με τον ιδιο τροπο που θεωρω τους κλοουν ευφημισμο του μπαμπουλα και πολυχρωμη ενσαρκωση του τρομου! Περαν αυτου ομως με την πιπα(!), τα γλυκα(!) και το γαλα(!) και το 3 σε 1 μεγεθος του(!), νομιζω οτι ειναι και η διαβιωση του Διονυσου που μεταφερθηκε μαζι με την υπολοιπη ομαδα της φθηνοπορινης εορταστικης περιοδου στο καταχειμωνο. Αλλα οπως και να χει με πιανει λιγο θλιψη και μιζερια καθως και ασφυξια στη μαλθακοτητα αυτων των "πιστων" Του, που δεν νιωθουν τιποτα για την εκαστοτε διαμορφωση και κοπτοραπτικη των συμβολων τους... γιατι η coca σε μπουκαλι(!) ηταν κατι που μεχρι ενα σημειο μπορουσες να το δεις ως προσαρμογη στην εποχη (σημειολογικα παντα...lol) αλλα τωρα τι θα βαλουν... τον Αγιο με ηλ.τσιγαρο? Και δεν καταλαβαινω χωρις το κατι-τις του στην πιπα της ειρηνης πως θα μπορει... to get high to the sky... και να "τρυπαρει" σε ολα τα σπιτια χασκογελοντας?



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόνυσσος του Βορρά.. ναι..
      Και όντως.. να 'το μου έφερες και νέο πειστήριο:High in the sky..
      Your Grace,
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Άγιε μου Βασίλη, λες ότι ζε θα μου φερεις ζώρο αν ζεν είμαι καλό παιζάκι, και όντως το έκανες! Επειζή, πίνω μπάφους και παίζω προ, ζύο χρόνια τώρα ζεν πήρα ζώρο!

    Κι εσύ, όμως, δεν πας πίσω... Bad boyyyyy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θυμάμαι και σε πολλές φωτογραφίες τον Άγιο με πίπα, ενώ με τσιγάρο δεν υπάρχει κατι στην μνήμη μου...
    Συνήθως να σαβουριάζει μπισκότα και να κάνει σσσσ τον θυμάμαι
    Νομίζω η coca cola ευθυνεται μόνο για το κόκκινο χρώμα των ρούχων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την πίπα τη μακριά την πορσεάνινη στο χέρι δεν τη θυμάσαι;
      Κι εγώ έτσι πίστευα για τα κόκκινα αλλά ανακάλυψα πως συνέβη αντίθετα. Βρήκα εικόνες του από το 19ο αιώνα έτσι όπως τον ξέρουμε στα κόκκινα με γουνάκι. Για το γούστο του στο ντύσιμο πήρε τη δουλειά στην Coca Cola.

      Διαγραφή
  6. to prwi skeftomoun apo pou prohlrthe to onoma claus,htan pou tha mas enhmerwnes dafnh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μου το έστειλες το μήνυμα τότε Ελένη μου και κάθησα να τα γράψω. Είχα διαβάσει για το θέμα με το ποίημα από μέρες και το είχα στο νου μου αλλά δεν είχα αποφασίσει αν θα το έγραφα ως σήμερα το πρωί... Χαίρομαι που σε ενημέρωσα, και σου εύχομαι ο Αη Βασίλης ή Σαντα να σου φέρει πολλά δώρα φέτος!

      Διαγραφή
    2. efxaristw ki antapodidw dafnh,me th seira mou efxomai se sena,ston mr.kastell kai st agaphmeno zwntano naxetai mia xronia gemath ygeia ki o,ti kalytero sto spitiko sas.polla filia.

      Διαγραφή
    3. Καλή καρδιά που έχεις Ελένη που θυμήθηκες το σκυλάκι μας (και τον Κύριο Κastell).
      Ευχαριστώ πολύ πολύ
      και σου στέλνουμε κι οι τρεις την αγάπη μας ―σ' εσένα, τον άνδρα σου και την οικογένειά σου,και σε όποιους αγαπάς να τους έχεις πάντα κοντά σου!

      Διαγραφή
  7. Κανέναν δεν αφήνουν να "αγιάσει" πια..τους πείραξε τώρα το πάχος και η πίπα του Σάντα..φίτνες να γίνει ο Άγιος?...έχουν σοβαρά θέματα να λύσουν πάλι οι πολιτικά ορθοί..καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Δάφνη

      τελικά μούφα η ιστορία που με έθρεψε με την κοκα κόλα ε???

      βρε γμτ και προχτές την έλεγα σε ένα τραπέζι φτου να πάρει ο διάσκος...

      και απαγόρευσαν την πίπα του αγίου... τι άλλο θα δούμε από τους πολιτικά ορθούς ανάθεμά τους...

      πάντως πολύ μου άρεσε η τούμπα με την κάνναβη... ο άγιος κάπνιζε χόρτο χαχα

      μωρέ δεν είχαν και ναργιλέ εκεί πάνω ....


      εν τω μεταξύ να πετάξω τον παπού στο σαλόνι με την πίπα? ξέρεις τον γεροναυτικό.... ώρα για να βρω κάτι πιο κορεκτ να κρύβω την υγρασία...

      Διαγραφή
    2. Μα είδες πια maria μου; Σταματημό δεν έχουν, ούτε τα ιερά και όσια (σαν την κοιλίτσα του Σάντα) δεν αφήνουν ήσυχα..
      Καλή Πρωτοχρονιά σου εύχομαι!

      Διαγραφή
    3. akrat
      κι εγώ το πίστευα ως θέσφατο αυτό της Coca Cola- το αναφέρω μάλιστα και στο (υπέρψαγμένο σε όλα τα άλλα) σε άρθρο μου στο Φαρφουλά, αναρτημένο πια και στο άλλο μου blog: Η Πιο Σκοτεινή Ημέρα ― Χριστούγεννα, Σατουρνάλια και Χειμερινό Ηλιοστάσιο .
      Λόγω των ημερών έχει μεγάλη επισκεψιμότητα κι αναρωτήθηκα σήμερα μήπως πρέπει να διορθώσω. (Έβαλα σύνδεσμο τελικά διότι η διόρθωση δεν είναι έντιμη, το άρθρο έτσι εκδόθηκε).

      Ναργιλέδες δεν έχουν στο Βορρά φαίνεται, προτιμούν την πίπα την πορσελάνινη σα σόμπα Ολλανδική- τέτοια να πάρετε του παππού να ζεσταίνει και τα χέρια καθώς την κρατάει..

      Καλή Πρωτοχρονιά να έχεις
      κι όλα τα καλά!

      Διαγραφή
  8. Η τάση μας να υιοθετούμε τα "ξένα", είναι απερίγραπτη, τόσο που ξεχνούμε την δική μας ιστορία, εαν μπορώ να χρησιμοποιήσω εγώ αυτόν τον όρο...

    Ο "δικός" μας Άγιος Βασίλης, ο Μέγας Βασίλειος, ένας απο τους Τρεις Ιεράρχες κατά την Ορθοδοξία, έχοντας διοργανώσει έναν έρανο για να βοηθήσει τους φτωχούς, θέλησε να επιστρέψει τα κοσμήματα και χρυσαφικά που περίσσεψαν πίσω στους δωρητές. Όμως μη γνωρίζοντας ποιος έδωσε τι, έφτιαξε πίτες μέσα στις οποίες έβαλε απο ένα κόσμημα και τις μοίρασε στους δωρητές, ξεκινόντας έτσι το έθιμο της βασιλόπιτας με το φλουρί.
    Αντί λοιπόν να δεχόμαστε προσωπικά τα δώρα, γιατί απλά δεν τα συγκεντρώνουμε και με ένα λαχνό, καθένας να λαμβάνει και κάτι φεύγοντας; Άλλωστε το νόημα αυτών των εορτών αγάπης, είναι να μοιράζεσαι...
    Όμως όχι. Μεγαλώνουμε τα παιδιά κι εμεις οι ίδιοι, μαθημένοι να δεχόμαστε τα δώρα απο έναν ξένο άγιο και να επιτρέπουμε στις εταιρίες μαρκετινγκ, να διαμορφώνουν την εικόνα και το πρότυπο που πρέπει να έχουμε στις γιορτές...

    Καλή Χρονιά Δάφνη, με τους δικούς μας Αγίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες αγαπητέ μου Ben κι είναι ωραία η ιστορία από την οποία ακόμα έχουμε τα κάλαντα και την πίτα:
      «...Άγιος Βασίλης έρχεται
      και δε μας καταδέχεται
      από την Καισαρεία
      σ' είσ' αρχόντισσα κυρία.

      Κρατάει κόλλα και χαρτί
      ζαχαροκαντιοζυμωτή
      χαρτί και καλαμάρι
      δες κι εμέ το παλικάρι.

      Το καλαμάρι έγραφε
      τη μοίρα μου την έγραφε
      και το χαρτί ομίλει.
      Άγιε μου καλέ Βασίλη,

      κάτσε να φας, κάτσε να πιείς
      κάτσε τον πόνο σου να πεις
      κάτσε να τραγουδήσεις
      και να μας- και να μας καλοκαρδίσεις...»

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Η αλήθεια είναι πως δεν την είχα ξαναδεί την εικόνα του καπνίζοντος αγίου... Του λιχούδη σίγουρα!! Τόσα πολλά και ουσιαστικά προβλήματα έχει ο κόσμος, το τί βάζει στο στόμα του ο κυριούλης τους πείραξε;! Τί να πω;!
    Πολλές ευχές Δάφνη μου για μια χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη και όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που εσύ θέλεις γύρω σου!! Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου να τώρα που την ξέρεις κι αυτή την πλευρά του Σάντα...

      Σου στέλνω τις ευχές μου Χρυσοχέρα,
      για ό,τι επιθυμείς κι ακόμα περισσότερα!

      Διαγραφή
    2. Ωρε παίδες διάβασα τα κάλλαντα που μας έδωσε η καλή μας η κα Δάφνη


      πόσο ανθρώπινα είναι ποσο αντιπροτεστάντικα και ορθόδοξα είναι

      αγαλλίαση

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ τα αγαπώ akrat- αυτά ιδιαίτερα,
      που καταφέρνουν μέσα στον εαρτασμό (που φέρνει το μαντάτο πως ο Άγιος έρχεται)
      να εισάγουν και φλερτάκι και να ζητά ο τραγουδιστής 'εσύ είσαι αρχόντισσα κυρία' αλλά 'δες κι εμέ το παλικάρι'. Πόση τσαχπινιά!
      Και πόσο αλήθεια.. γιατί χωρίς 'παιχνίδι' είναι άνοστη η ζωή ('Φάβα χωρίς κρεμύδι/σα χορός χωρίς παιχνίδι' λένε εδώ στο νησί).

      Καλή Χρονιά akrat, με αγάπη και φαντασία!

      Διαγραφή
  10. Θυμάμαι ένα παλιό σκίτσο με τον αϊ βασίλη ζεμένο στο έλκηθρο και ο τάρανδος στη θέση του οδηγού να αναφωνεί: ζήτω η επανάσταση!
    Καλή χρονιά να 'χουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.