Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Κακοκεφιά με 110.000 προσκυνητές― Kumbh Mela (Maha)




'This Boy has got the Blues' λέει ένα τραγούδι που αγαπώ για ένα αγόρι που θα σου πει για τη μάνα του και τον πατέρα του, τον αδελφό του που εκδίδεται στους δρόμους, τον κολλητό που πέθανε, το θείο στη φυλακή…
He's got the Blues…
Έτσι είμαι σήμερα.. μα καθένας σέρνει το σταυρό (ή την ημισέληνό του) και ως Μαντάμ δεν επιτρέπω αναντάμ και μπαμπαντάμ κι ουδέποτε αποδίδω αλλού ευθύνες για τη λύπη μου. 
Γι αυτό θα αλλάξω την κουβέντα και θα σας δώσω τις πρώτες εικόνες των Ινδουϊστικών Νερογιορτών που από τον 6 αιώνα π.Χ. ήδη μάζευαν πλήθη. Είμαστε, λέει ο μύθος, σα βουνό και σα κεφάλι καρφίτσας. Νιώθουμε μικροσκοπικοί, ξεχνάμε ότι είμαστε και πολύ μεγάλοι κι ένα εξαγνισμός ίσως μας το θυμίσει.


Η μεγαλύτερη θρησκευτική συγκέντρωση του κόσμου είναι ο κάθε 12 χρόνια εορτασμός του Kumbh Mela κατά το οποίο οι προσκυνητές βουτούν για εξαγνισμό στο Γάγγη ή το Γιαμούνα. Φέτος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό μια εορτάζεται το Maha Kumbh, το Μεγάλο δηλαδή που πέφτει κάθε 144 χρόνια.
Στις 55 μέρες που θα κρατήσει η γιορτή που άρχισε την περασμένη Δευτέρα, στο Allahabad αναμένονται 110.000 προσκυνητές.
Χαρείτε τους:












_____________
Οι εικόνες από τις πρώτες μέρες του Maha Kumbh Mela μου ήρθαν με mail αλλά υπάρχουν σε tumblr και  google και κάθε μέρα θα έρχονται περισσότερες.

10 σχόλια:

  1. oi dyo prwtes fwtografies apaixtes,oso gia thn kakokefia na paei ston agyristo,mh masas.pou de masas dhladh.filia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας πάει Ελένη μου, ελπίζω αύριο να είναι μια καινούργια μέρα...
      (κι εμένα με ενθουσίασαν οι δυό αλλά να η που η Georgina κάτω σοκαρίστηκε.. Περίεργα που είναι αυτά!!)

      Διαγραφή
  2. Πωπω Δάφνη αυτοί μπορεί να βρίσκονται σε έκσταση οι άνθρωποι, δε λέω ας κάνουν ό,τι γουστάρουν, αλλά και τέτοια φωτογραφία δεν την αντέχω ρε παιδί μου! τρίχα, παπάρια, κωλοτρυπίδα και κατάνυξη δε με κολλάει! Έχω μείνει με μια γκριμάτσα αηδίας στη μούρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα λοιπόν Georgina μου τι συναρπαστικό είναι αυτό κοινωνιολογικά. Δεν άντεξες το γυμνό άνδρα όπως εγώ (πολύ συχνά) σφίγγω ασυναίσθητα τα μάτια με λέξεις που χρησιμοποιείς.. (π.χ., από τις ελαφρότερες.. δύο τούτου του σχολίου σου)..
      Τις λέξεις δεν αντέχω διότι το αυτί μου είναι αασυνήθιστο ενώ χρόοοονια σε μπαλετοαποδυτήρια και παραλίες όπου ήμασταν όλοι γυμνοί το μάτι μου συνήθισε και δεν επικεντρώνεται...

      Πόσο ενδιαφέρον...

      (Αλλά πέραν αυτού, σου ομολογώ το έκανα σκοπίμως, ορμώμενη από τφεμινιστική συνείδηση διότι με κούρασε που πρέπει να παριστάνουμε τις άνετες βλέποντας τα ..'δικά' μας να κοσμούν τα πιο άσχετα κείμενα ενώ τα ανδρικά παραμένουν σεβαστό ταμπού...

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα! Το ήξερα πως θα σε σοκάρω! Νομίζω διαισθητικά έχω προσεγγίσει τι άνθρωπος είσαι! Δεν έχω φυσικά κανέναν γύρω μου που να σου μοιάζει, γι' αυτό και τόσο μου αρέσεις! Σε μελετώ κοινωνιολογικά όπως το είπες!
      Ελπίζω να σου περάσει η κακοκεφιά αύριο "με την πρώτη σταγόνα της βροχής" άντε να σε νανουρίσω με κάτι που αγαπώ και θα σε ανακουφίσει από τις χοντράδες που σε ανάγκασα να διαβάσεις!
      http://www.youtube.com/watch?v=mzV3cWAuxR8

      Διαγραφή
    3. Ναι; Αγαπημένο...
      και για να δεις πώς με άγγιξες δες ΕΔΩ 4η παράγραφο (δεν έχω την απαίτηση να ξενυχτίσεις)..

      Καλή σου νύχτα και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    4. Το λινκ είναι "αδιέξοδο" Δάφνη.
      Ελπίζω να νιώθεις καλύτερα.
      Έχει έναν ήλιο εδώ! Υπέροχο σήμερα!

      Διαγραφή
  3. Προσεγγίζοντας κοινωνιολογικά (έστω κι αν δεν είμαι κοινωνιολόγος) το θέμα αναρωτιέμαι γιατί όλη αυτή η παραπλάνηση των ανθρώπων με το μεταφυσικό και τις θρησκείες! Αντί να δίνουμε καλλίτερες συνθήκες ζωής στον άνθρωπο, ό,που κι αν διάλλεξε να γεννηθεί και να ζήσει αυτός, τον κάνουμε "αντικείμενο" τελετών που τίποτε δεν βοηθούν στην βελτίωση της ζωής του. Μάζα παραπλανημένη, στα βρωμερά νερά του Γάγγη λουζμένη. Προς τι; Πόσους αιώνες θα χρειαστεί ακόμη η ανθρωπότητα για να ωριμάσει στοιχειωδώς! Σκέψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως γνωρίζεις συμφωνώ απολύτως εξ ου κια προσεγγίζω ηθογραφικά κι αισθητικά..

      Αλλά kydos!! Ο πρώτος άνδρας που σχολίασε- οι άλλοι τρόμαξαν από την φωτογραφία...

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο πρώτες είναι πολύ αντιαισθητικές ακόμη και για μένα, του οποίου το γυμνό είναι μέρος του δικού μου life style. Βέβαια αν ήταν γυναικείο το γυμνό δεν θα με απωθούσε τόσο... Βλέπεις, το φύλο μου επηρρεάζει και την αισθητική μου αντίληψη.
      ΥΓ: Τι σημαίνει Kydos?

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.