Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πόσα ζώα ανέχτηκα για να σε αποκτήσω;




Θα το θυμάστε το παλιό αστείο με το Δημοσιογράφο και τη σταρ με το βιζόν παλτό:
― Kυρία μου ξέρετε πόσα ζώα υπέφεραν για να φορέσετε εσείς αυτό το παλτό;
―Εσείς ξέρετε πόσα ζώα υπέφερα για να το αποκτήσω;

Καθώς μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων και ήδη (νομίζω) πλησιάζουμε σε βικτωριανά μεγέθη, ο πλούτος άρχισε πάλι να γίνεται ξεδιάντροπος. Οι επαναστάσεις στην Πολιτική, την Ηθική και την Τέχνη ξεπηδούσαν πάντα από τη μεσαία τάξη, τη τάξη των γραμμάτων, την τάξη, δηλαδή, εκείνων που βιοποριστικό τους μέσο έχουν το μυαλό τους κι όχι τα χέρια και τη γη·  κι αυτή η Μέση Τάξη εδώ και πάνω από δυό αιώνες κρατά το μέτρο, ένα μέσο όρο ηθικής από τον οποίο, ως αντίδραση, γεννήθηκαν πολλά καλλιτεχνικά ρεύματα και κοινωνικές επαναστάσεις. Η Κρίση του καιρού μας αυτή τη Μέση Τάξη χτυπά και τα σημάδια άρχισαν να φαίνονται.
Μεγάλο παράδειγμα εγωιστικής προστυχιάς οι γούνες. Στη φρίκη τού πώς παράγονται κάποιες απ' αυτές δε θα μπω (αν όμως αγνοείτε συστήνω να μάθετε για τα μωρά Αστρακάν ή για το πώς στέκει όρθια η τρίχα). Δε θα το κάνω εδώ όμως επειδή η ιδέα μού είναι εξ ίσου απεχθής όπως κι αν γίνεται ο φόνος αφού  ακόμα κι αν το ζώο δεν πονά πρόκειται για ένα περιττό άχρηστο θάνατο. Διότι αν κάποτε στη Σιβηρία και την Αλάσκα θα πέθαινε από το κρύο ο άνθρωπος χωρίς γούνα, σήμερα η βιομηχανία παρέχει προϊόντα το ίδιο ζεστά μα ελαφρότερα και αδιάβροχα ακόμα και για τα πιο αφιλόξενα κλίματα. Πόσο μάλλον εδώ για μια γυναίκα που φορά ένα εξώπλατο σε δωμάτια με κεντρική θέρμανση και θέλει ένα σύμβολο πλούτου για τα λίγα βήματα που χωρίζουν το αυτοκίνητο από την είσοδο ενός θεάτρου.
Πριν είκοσι χρόνια με  έντονες πιέσεις της PETA εκείνοι που μας διαμορφώνουν τις απόψεις, οι σταρ κι οι μόδιστροι κι οι τηλεοπτικοί, συμμετείχαν κι όρθωναν τη φωνή τους με αποτροπιασμό έτσι που δε  ρίσκαρε ποτέ πολιτικός ή μεγάλη σταρ του Δυτικού Κόσμου να εμφανιστεί ντυμένη με ψοφίμια. Οι φημισμένοι Οίκοι Μόδας δεν  παρουσίαζαν γούνες στις εικόνες από τις επιδείξεις τους κι αν έφτιαχναν (που έφτιαχναν) το έκαναν σιωπηλά και σαν από πίστη για κάποιες παλιές καλές και πάμπλουτες πελάτισσες που, υπονοούσε η σιωπή, λίγο-λίγο θα πέθαιναν και μαζί τους θα πέθαινε και η βάρβαρη συνήθεια άλλων αιώνων.
Αυτά τότε. Πριν χτυπηθεί η μέση τάξη.  Διότι με την Κρίση οι μεγάλοι Οίκοι άλλαξαν. Εμφανίστηκαν διαφημίσεις στη Vogue και το Vanity Fair και άρχισαν να φωτογραφίζονται με γούνες ηθοποιοί που παλιότερα θα κατέστρεφαν την καριέρα τους αν δε φαινόταν με πράξεις και με λόγια να καταδικάζουν το θάνατο των αθώων πλασμάτων στο βωμό της ματαιοδοξίας.
Πρώτη ανεγκέφαλη το μοντέλο Naomi Campell που ήταν και μέλος της PΕTA* κι είχε φωτογραφηθεί γυμνή πλάι σε φωκάκι στην επιτυχημένη καμπάνια " Προτιμώ γυμνή παρά με γούνα" αλλά το ξέχασε λέει και δε συσχέτισε όταν απαιτήθηκε να περπατήσει την πασαρέλα με γουναρικά. Ανόητη όμως και ήδη παλιωμένη πλάι στο Ρώσο πλουτοκράτη της δεν παίζει πια μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση ήθους.
Οι αληθινές εγκληματίες είναι οι τρεις καινούργιες που θεωρούν (κατά ομολογία τους) εαυτούς 'role models' άρα όφειλαν να ήταν πιο προσεκτικές. Κι αλήθεια δεν ξέρω ποια φταίει πιο πολύ. Το πλουσιοκόριτσο Kim Kardashian  που (ως νέα Paris Hilton, που ήταν και συμμαθήτριες) μεταμορφώθηκε σε σκουπιδοβασίλισσα (Trash Queen) ακούραστη και ακριβοπληρωμένη ή το λαϊκό παιδί μεταναστών η J Lo που ως Νεοϋορκέζα όφειλε να ξέρει κάτι παραπάνω. Κι ακόμα πιο επικίνδυνη η Μάμα Monster Lady Gaga που εμφανίστηκε με γούνα και μικρό σκυλάκι (ως αξεσουάρ, δεν το ξαναείδαμε) ενώ επηρεάζει τα μυαλά και τα ψώνια αμέτρητων φανατικών 'μικρών τεράτων' (όπως λέει τους θαυμαστές). Νεοϋορκέζα κι αυτή, κόρη μεταναστών που οραματίζεται τον εαυτό της ως μεγάλη καλλιτέχνιδα, κάνει τεράστια ζημιά στη δουλειά χρόνων της PETA. Η δύναμη αυτών των γυναικών είναι τεράστια. Οι εικόνες τους ταξιδεύουν και γίνονται μέρος της εικονογραφίας της εποχής μας ενώ κάθε σοβαρή  κριτική για τις γκάφες τους πνίγεται στη σιωπή λόγω συμφερόντων κι ακούγεται μεμονομένα και σπάνια από μοναχικούς παλαβούς των media που επιβιώνουν ως άλλοθι πολυφωνίας.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μην έχουμε πια περιοδικά σαν εκείνα που πιθήκιζαν τις ξένες μόδες αλλιώς θα είχαμε κι εδώ μια μπουζουκτζού που θα πόζαρε με το γουναρικό της για να διαμαρτυρόμαστε ώστε να 'κάνει νούμερα' και να ανεβαίνει το κασέ. Απ' αυτά γλυτώσαμε και έτσι που στις μέρες μας πήγαμε στο άλλο άκρο κι ο πλούτος μοιάζει ένοχος ίσως (αν δε συχνάζετε στο Gstaad ή την Αράχωβα) ίσως να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με ψοφίμια. Δεν είναι ότι σωθήκαμε όμως, οι μόδες που διαπλάθουν ήθη μέσω όσμωσης έρχονται κι επιδρούν σ' εμάς― κι ίσως πιο ύπουλα τώρα που αγνοούμε τις πηγές.
Διότι εκεί που ακόμα έχουν τον Τύπο που υποβοηθά το πονηρό σχέδιο των τραπεζιτών οι γούνες φέτος εμφανίστηκαν δίχως (πολλές) αναστολές. Στο λαό επέστρεψαν μουλωχτά όταν πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε ένα κουνέλι βαμμένο ροζ σε τσάντα του Lοuis Vuitton-τσάντα ακριβή αλλά όχι απλησίαστη και το κουνέλι, όπως και το αγελαδινό δέρμα από το οποίο φτιάχνονται τα περισσότερα δερμάτινα δε μοιάζει έγκλημα διότι.. 'τρως κουνέλι όπως τρως μοσχάρι- γιατί να πεταχτεί το υλικό;'. Καμιά αντίρρηση να πεταχτεί, λέμε, κι ανοίγουμε παραθυράκι δίχως να το καταλάβουμε. Γι αυτό το λόγο παλιότερα η PETA ήταν κατά και της ψεύτικης γούνας που διαιωνίζει την εικόνα και την ιδέα πως οι γυναίκες είναι όμορφες σκεπασμένες με τομάρια. 
―Και, μια και είμαστε στο θέμα θα ήθελα μια και καλή να το ξεκαθαρίσω στις  Ελληνίδες ότι η γούνα η ψεύτικη, η faux όπως σωστά λέγεται, δεν είναι οικολογική. Από πού οι πανηλίθιοι των περιοδικών και οι μπουτικιέρηδς εφηύραν την ονομασία δεν ξέρω αλλά 'οικολογικό' δεν γίνεται να ονομαστεί ύφασμα συνθετικότατο που μολύνει το περιβάλλον για να φτιαχτεί, μολύνει και για να καταστραφεί όταν το πετάξουμε. Γι αυτό παρακαλώ μάθετε να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους- 'faux leopard' ονομάζω κι εγώ το αγαπημένο μου παλτό, ραμένο σε αληθινούς Λονδρέζους γουναράδες του '60 που μου πηγαίνει και το απολαμβάνω αψηφώντας τους φανατικότερους της PETA, αλλά 'οικολογικό' δε θα τολμούσα να ισχυριστώ πως είναι.
Μα ας γυρίσουμε στο φλέγον:Τη γούνα δεν τα χρειαζόμαστε πια. Έχουμε θέρμανση, έχουμε αυτοκίνητα, δεν ταξιδεύουμε με ανοιχτό έλκηθρο στα χιόνια και έχουμε και ντοκιμαντέρ που μας δείχνουν την πραγματικότητα και θα ήταν κτηνωδία να προσποιηθούμε άγνοια. Όσο κι αν τη φορέσουν οι (ξένες πια) τηλεπερσόνες κι οι τραγουδίστριες, παρακαλώ αντισταθείτε. 














__________________________________

Naomi Campell: Google
J Lopez: google
Κim Kardashian: google
Lady Gaga,στη Σούπα μου:MmeKastell.soup

*PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) peta.org



23 σχόλια:

  1. θα ήθελα να ισχυριστώ ότι αυτό είναι ένα καθαρά γυναικείο άρθρο, αλλά από τη μια υπάρχουν αρκετοί μαλάκες που πηγαίνουν και αγοράζουν γούνες σαν δώρο στις γυναίκες τους, καθώς και αρκετοί gay-tard fags που φοράνε τα αγαπημένα τους leo-tard τομάρια και βγαίνουν έξω για πασαρέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο και χαίρομαι που κι άλλοι ξέρουν πως δεν είναι γυναικείο.
      Υπήρξε μια τάση στη μουσική για γούνες (Rap/ Hip Hop) και έχουν κάνει πολύ καλές διαφημίσεις της PETA γυμνοί με τατουάζ και το σύνθημα 'Ink no MInk' όπως και διάσημοι παλεστές κατά των κυνομαχιών (I chose to fight-dogs don't).
      Δεν ασχολήθηκα επειδή, ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια παράδοση― μόνο το Μαζωνάκη θυμάμαι με μια προβιά αλλά νομίζω δε μετράει σα role model..

      Διαγραφή
  2. kalh xronia,kalo mhna.eftyxws edw kai merika xronia de vlepw na kykloforoun gounarika.ma einai kai geloio maftes tis thermokrasies na kotsareis th gouna.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελοίο και ντροπή. Η ζέστη δεν τους πείραζε, νομίζω με την Κρίση άρχισαν να ντρέπονται.

      Καλό σου μήνα Ελένη και Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  3. Κατά τα άλλα αυτά είναι τα ΖΩΑ και εμείς οι άνθρωποι του πολιτισμού.

    Καλή χρονιά Δάφνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είχαμε την ευγένειά τους..

      Καλή χρονιά Περικλή και Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Ευτυχώς που δεν μου πάνε οι γούνες γιατί στο λέω πάνω σου ή πάνω σε μια γυναίκα κομψή όπως εσύ μου αρέσουν. Ντρέπομαι που το βλέπω έτσι, γιατί ξέρω πως και η φο είναι βλαβερές για το περιβάλλον κι ας έχουν ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα (κατά τη γνώμη μου...). Τα υπόλοιπα ταξικά με βρίσκουν σύμφωνη αν και είμαι μια λαϊκιά ανανταμ μπαμπανταμ που ποτέ δεν θα βάλει γούνα, γιατί θα μοιάζει με μαούνα! Για να γίνει αυτός ο πλανήτης φιλικός προς ό,τι φιλοξενεί, πρέπει να γίνει μια "ολική καταστροφή" και οι περισσότεροι που θα επιβιώσουν να είναι λαικοι και να μην συνεργάζονται για να φτιάξουν την κοινωνία που οραματίζονται οι πληβείοι μεσαίοι και οι ελάχιστοι πατρίκιοι! Τότε και τα ζώα θα ζούσαν ισότιμα με τους άνθρώπους. Εκτός του ό,τι θα ζούσαν και οι άνθρωποι.
    Καλή χρυσή χρονιά Δάφνη μου! Ευτυχής για την διαδικτυακή μας γνωριμία. Είσαι μια υπέροχη γυναίκα, μια κυρία και με εμπνέεις με την κομψότητα,την ασυμβίβαστη φύση και το πνεύμα σου. Να είσαι καλά εσύ και όσοι αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να απαντήσω Georgina μου σε τόσα πολλά καλά λόγια από μια γυναίκα που κι εγώ θαυμάζω για το μυαλό και την αυτοπεποίθησή της;
      Καλή Χρονιά και.. είναι τιμή να μη σου πηγαίνουν οι γούνες (πίστεψέ με)!

      Διαγραφή
  5. καλη χρονια. ωραιο αρθρο όσον αφορα τις γουνες.αλλα επέτρεψε μου να σε διορθώσω σε κάτι."επαναστατικη" η μεσαια ταξη, ή μεση όπως την αποκαλεις? Αυτό είναι τουλαχιστον ανιστόρητο. η πλεον αντιδραστική φάρα ειναι αυτή των "νοικοκυραίων" που επειδή δουλεύουνε σε ένα γραφείο νομίζουνε πως κανουνε πνευματική δουλεια. μάλιστα αυτή η ταλαντευση που εχουνε ποτε προς το προλεταριατο τη μια, οπου ανηκουνε με βαση την παραγωγική διαδικασία (αφού το "εργάτες" έχει αντικατασταθεί με το "εργάτες και εργαζόμενοι") και την αστική τάξητη άλλη, που ονειρεύνται πως ανήκουνε τους κάνει και πιο επικίνδυνους αφου δείχνει πως δεν αντιλαμβανονται πληρως το ρόλο τους στην κοινωνία αλλά και την ιστορία. τα σημδια της παρακμής ήτανε πάντα εδώ απλά τώρα μπορέσαμε να τα δούμε όταν η λουμπενοποιήση της μέσης τάξης δεν κρυβότανε πλέον από τα δανεικά των τραπεζων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Gio...
      σε είχα στο νου μου και το περίμενα (από εσένα και κάποιους άλλους).. Ξέρω, ξέρω.. οι στοί..οι μπουρζουάδες, οι 'νοικοκυραίοι' και άλλα προσβλητικά. Κι όμως η καινούργα ανάγνωση της Ιστορίας ως πιο μακρυνή τι μας λέει; Κι ο Βελουχιώτης γιος δικηγόρου ήταν, κι ο Μαρξ αστός που απολάμβανε την κουβέντα με το βιομήχανο Έγκελς όσο και τις απολαβές της (αστικότατης) Βρετανικής ΒΙβλιοθήκης, κι ο Τσε γιατρός που αλληλογραφούσε με την αστότατη μαμά του, κι οι Σουρεαλιστές, κι οι Ντανταϊστές αστοί.
      Τώρα που η μέση τάξη χτυπιέται αλύπητα πιστεύω πως αρχίσαμε να βλέπουμε την αξία της.

      Ξέρω πως διαφωνείς που εγώ τους εκτιμώ τους 'νοικοκυραίους'
      αλλά σου εύχομαι
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή ανάλυση του θέματος και μου αρέσε πάρα πολύ ότι τόνισες πως στο ελλαδιστάν δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο!
    Νομίζω ότι στη χώρα μας η "πλούσιοι" έχουν από χρόνια αναπτύξει μια χιπστερική αντίληψη περί οικολογίας και αποφεύγουν τέτοιες προκλήσεις!

    Καλή δημιουργική χρονιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι οι δικοί μας πλούσιοι είναι εκ Λονδίνου και προτιμούν Stella MacCartney που δε δουλεύει ούτε με δέρμα- όσο για τη μάνα και τη θειά τους δεν τις βλέπουμε αν δεν πάμε στο Richmond ή στο Gstaad. Βλέπουμε μόνο τα λαϊκά σουσουδίστικα αντίγραφα για να εκτονώνουμε το σνομπισμό μας θάβοντάς τα.. (αλλά αυτή η κοινωνική ανάλυση είναι για άλλο άρθρο..)

      Καλή χρονιά με καλά κέρδη tommy!

      Διαγραφή
  7. Εγώ φοράω γούνα Δάφνη μου κι έχω δύο και μου πάει και είναι σούπερ και δεν θα σταματήσω να την φοράω ότι κι αν λένε μερικοί. Με ζεσταίνει τα βράδια απίστευτα αν και μαδάει λίγο κι εννίοται μου γλείφει και τη μούρη.

    Adopt a Stray Animal. Save a Life and get Warm!

    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ τι ωραία το λες!
    Τέτοια κι έχω εγώ.. έξω από το Φούρνο τη βρήκα πεταμένη και από τότε μεγάλωσε!

    'Εχεις δει τη σειρά της PETA με τα σκυλιά; Η Ελιζαμπέτα Κανάλις κρατά ένα μικρούλι σα γκέκα και λέει 'αν δε θα φορούσες το σκύλο σου πώς φοράς άλλα ζώα;'

    Καλή Χρονιά Ben!Αχ τι ωραία το λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποτέ δε μου άρεσαν οι γούνες...έβλεπα ας πούμε ελληνικές ταινίες παιδί και απορούσα γιατί γίνονταν τόσο θέμα για μια γούνα..μεγαλώνοντας κατάλαβα, είδα, διάβασα και αηδίασα περισσότερο..ειδικά με όσα δήλωνε μια γούνα και με το πως "παράγονταν"...

    Καλή, δημιουργική χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν σύμβολο πλούτου τότε επειδή σε κάποιες περιοχές ήταν μέσο επιβίωσης. Ξεχνάμε τι βαρύ κι ασήκωτο γινόταν το μάλλινο παλτό με τη βροχή τότε που δεν είχαμε όλοι δικό μας αυτοκίνητο κι ο κόσμος περπατούσε. Το προνόμιο να φοράς ένα ζεστό πανάλαφρο παλτό επιδρούσε στην υγεία όσο και στη στάση σώματος, γι αυτό έδινε 'αρχοντιά' (δεν περπατούσες σκυφτός και ταλαίπωρος).

      Τώρα έχουμε επιλογές και λόγω σπατάλης ενέργειας η θερμοκρασία στις πόλεις έχει ανέβει. Και πιο πολύ, όπως λες, έχουμε και πληροφόρηση, μάθαμε τι γίνεται ώσπου να φτάσει το παλτό σ' εμάς.

      Καλή χρονιά Maria μου!

      Διαγραφή
  10. κακώς το συνεχίζω γιατί το θέμα του αρθρου είναι άλλο, εντούτοις για να καταλάβω ο Βελουχιώτης σαν γιος δικηγόρου που ήταν, έκανε μια αστική επανάσταση με το αντάρτικο, προφανως με άλλους αστους (γιους βιομηχανων ή και εφοπλιστών ας πουμε. Κι ο Μαρξ ένας αστός που με τον φιλο του (και μην ξεχνιωμαστε) βιομήχανο Έγκελς έκανε σαν καλός μπουρζουάς αυτό το κολοσσιαιαο έργο δίνοντας όραμα στους κολασμένους της γης, γιατί ήτανε μικρές οι απολαβές της (αστικότατης) Βρετανικής ΒΙβλιοθήκης, κι ο Τσε που διατηρούσε σχεσεις παρα την απόσταση με την αστότατη μαμά του, (κάτι αντιδραστικότατο αν δεν κάνω καπου λαθος), έκανε τουρνέ στην Λατινική Αμερική...ή κατι τέτοιο. Ή αν κατα τα φαινόμενα κάνω λάθος σκέψεις και παρερμηνευω τα λεγόμενα σου (τετοιος ειμαι...)όλες οι παραπάνω αν και επαναστασεις, εντουτοις είναι αστικές?... Not even close...πάντα φιλικά Gio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Gio
      δεν είπα πως οι 'αστοί΄κάνουν αστικές Επαναστάσεις. Είπα πως οι (καθ' όλα αυθεντικές) Επαναστάσεις ξεπηδούν από την αστική (τη Μεσαία) τάξη. Ο (πολύ αγαπητός μου) Άρης συγκεκριμένα είχε απολύτως 'αστικό' μυαλό γι αυτό κι ήταν συνειδητά δηλωσίας και υπερήφανα πατριώτης. Μα δε θα πιάσουμε έναν..

      Αυτό που θέλω να πω είναι πως φορτίζοντας τις λέξεις με αρνητική χροιά (μπουρζουάδες- αστοί= κακό/ εργαζόμενοι=καλό) φυλακιζόμαστε πίσω από τείχη που μας εμποδίζουν να δούμε την Ιστορία.
      Σήμερα (δεν το λέω μόνο εγώ) δεν υπάρχουν πια εργαζόμενοι αλλά φορολογούμενοι και χτυπιέται όχι ο 'λαός' (όποιος κι αν είναι) αλλά η τάξη των μικρο ή μεσαίων ιδιοκτητών. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της οικονομικής μας κρίσης διότι αυτή η τάξη (που πρώτη φορά στην ιστορία της έγινε η πολυπληθέστερη) ήταν ο στόχος των τραπεζιτών τα τελευταία χρόνια.

      Κι αν διαφωνείς όμως.. παρακαλώ σκέψου το λίγο..
      κι ευχαριστώ (ξανά) που σχολιαζεις.

      Διαγραφή
  11. Αντιπαθώ μέχρι αηδίας τις γούνες! κάποτε, είχα μια ωραία βεραμάν ψεύτικη, αλλά την πέταξα όταν έμαθα πως στην κίνα σκοτώνουν γάτες για να κατασκευάζουν τις 'fake' γούνες!... Ώς που θα φτάσει η ματαιοδοξία μας, δεν ξέρω...

    Σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη, δημιουργική χρονιά, πραγματοποιώντας όλα σου τα σχέδια!
    Φιλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι είναι το προλεταριάτο; Προλεταριάτο είναι εκείνη η κοινωνική τάξη που ζει αποκλειστικά από την εργασία της και όχι από το κέρδος από κάποιο κεφάλαιο. Επομένως η τάξη εκείνη, της οποίας η ευτυχία ή η δυστυχία, η ζωή ή ο θάνατος εξαρτώνται από την οικονομική συγκυρία, με μια λέξη από τις διακυμάνσεις του ανταγωνισμού. Ποια η διαφορά του προλετάριου από το δούλο; Ο δούλος αποτελεί ιδιοκτησία ενός αφεντικού και γι’ αυτό η ύπαρξη του δούλου, όσο μίζερη και αν είναι, είναι εξασφαλισμένη. Ο προλετάριος είναι δούλος όλης της αστικής τάξης και όχι ενός αφεντικού και γι’ αυτό η ύπαρξή του δεν είναι εξασφαλισμένη όταν κανείς δεν αγοράζει την εργασία του, όταν κανείς δεν έχει ανάγκη την εργασία του. ΌΛΟΙ αυτοί οι "αστοί" που επικαλεισαι απλα αντιληφθηκαν την πραγματικότητα και με το εκτοπισμα τους παρεσυραν τις μαζες σε Επανασταση (πάντως δεν κεκινησαν σαν αστοι αυτες τις Επαναστασεις μην λεμε ανοησιες...ανεξαρτητα αν γεννηθηκαν σε αστικο περιβαλλον). Η μέση τάξη που λυπασαι για την καταντια της ειναι απλα ενα τσουρμο δουλων που σαν καλα αρνακια βελαζοντας δυνατα ελπιζουν να σωθουν απο τον κακο λυκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ.. ναι; Διότι αν
      «Προλεταριάτο είναι εκείνη η κοινωνική τάξη που ζει αποκλειστικά από την εργασία της»
      τότε προλετάριος είναι κι οδικηγόρος (αν οι γονείς του τον αποκλήρωσαν και δεν του άφησαν το διάρι της γιαγιάς) κι ο καθηγητής κι ο πολιτικός ίσως (αν έτυχε να μην έχει περιουσία);

      Γι αυτό λέω αγαπητέ Gio πως οι όροι αυτοί είναι πεπαλαιωμένοι.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.