Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εθελοντισμός: Πληροφορίες για όλη τη χώρα/και Προγράμματα Κατάρτησης



Ο εθελοντισμός μια είναι σχετικά νέα ιδέα στη χώρα μας αλλά απλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Έξω από συλλόγους και επίσημες ενώσεις το μεγάλο μάθημα είναι η αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς κι οι απολαβές είναι μεγάλες και γι αυτόν που προσφέρει όσο και για τη μικροκοινωνία.
Μετά την εμπειρία μου από τη θερμή ανταπόκριση που βρήκαμε στα Εθελοντικά Μαθήματα Μυκόνου, σας συστήνω να συμμετέχετε σ΄αυτό το παγκόσμιο κίνημα αλληλοβοήθειας που μόνο κανόνα του έχει την απόλυτη άρνηση οικονομικού αντιτίμου για τη συναλλαγή. Έξω από ληστρικές τράπεζες και την αυθαιρεσία των άδικων φόρων φέρνει κατ' ευθείαν το προϊόν ή την υπηρεσία από και προς εκείνον που το χρειάζεται.
Το αποτέλεσμα είναι ένας καλύτερος κόσμος για όλους μας.
Για τη δική μας μικρή συνεισφορά αν είστε στη Μύκονο τα ξέρετε. Μα όπου κι αν είστε κάτι υπάρχει κι ανακάλυψα ένα site που έχει συγκεντρωμένες και οργανωμένες ανά περιοχή τις περισσότερες εθελοντικές προσπάθειες στην Ελλάδα.
Επιλέγετε  την περιοχή σας και ανοίγουν οι πληροφορίες γι αυτήν:

Από το solidarity4all:
Αλληλεγγύη για όλους
Αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανένα μόνο του στην κρίση, έχουμε δημιουργήσει έναν ολόκληρο γαλαξία δικτύων και δομών έμπρακτης αλληλεγγύης: Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δωρεάν Διανομή Τροφίμων, Δίκτυα Παραγωγών – Καταναλωτών “Χωρίς Μεσάζοντες”, Υποστηρικτικά Μαθήματα και Σχολεία Αλληλεγγύης, Ανταλλακτικά – Χαριστικά Παζάρια, Τράπεζες Χρόνου και Κοινωνικά Νομίσματα, Στέκια και Χώρους Εναλλακτικής Ψυχαγωγίας, Δομές Νομικής Υποστήριξης και Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας.
Η «αλληλεγγύη για όλους» είναι μία ανοιχτή συλλογικότητα σε καθέναν και καθεμία που εμπνέεται από το τρίπτυχο αλληλεγγύη – αντίσταση – αυτοοργάνωση, δεν επιδιώκει ούτε να εκφράσει ούτε να εκπροσωπήσει τον πολύμορφο κόσμο, τις δομές και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά να αποτελέσει έναν πανελλαδικό κόμβο διευκόλυνσης της συνάντησης τους.
Η «αλληλεγγύη για όλους» είναι μια συλλογικότητα που επιδιώκει:
   Να διευκολύνει την επικοινωνία όλων των δικτύων και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και «τεχνογνωσίας» μεταξύ τους.
   Να κάνει ορατό και γνωστό το εύρος του κινήματος έμπρακτης και συμμετοχικής αλληλεγγύης, μέσω της καταγραφής όλων των δομών κατά γεωγραφική περιοχή και πεδίο δραστηριότητας.
   Να καταστήσει εύκολα προσβάσιμες στον καθένα και την καθεμία που έχει ανάγκη ή θέλει να βοηθήσει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την χώρα.
   Να ενισχύσει όλα τα υπάρχοντα εγχειρήματα με κάθε δυνατό τρόπο (με υλικά και ανθρώπους, οικονομική στήριξη, αλληλοκάλυψη αναγκών κτλ), καθώς και να προωθήσει τη δημιουργία νέων σε περιοχές ή θεματικές που δεν καλύπτονται.
   Να διαδώσει την αντίληψη ότι όσοι πληττόμαστε από την κρίση μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Οτι δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το υπό διάλυση «κράτος πρόνοιας». Αντίθετα, διεκδικώντας κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες, οικοδομούμε την ενότητα εργαζομένων – ανέργων, ντόπιων – μεταναστών, υγειονομικών – ασθενών, εκπαιδευτικών – μαθητών, και μέσα από την αλληλεγγύη αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα.
   Να προωθήσει διεθνείς καμπάνιες αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό πεδίο, με κινητοποιήσεις, διεθνείς μέρες-δράσεις, αποστολή ενισχύσεων οικονομικών ή σε είδος (φάρμακα, τρόφιμα), οριζόντια διασύνδεση οργανώσεων ή φορέων του εξωτερικού με δομές και δίκτυα αλληλεγγύης στην Ελλάδα.
Η «αλληλεγγύη για όλους» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για μια ζωή χωρίς μνημόνια και Τρόϊκες, χωρίς σιδερόφρακτες δημοκρατίες, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, φασισμό και ρατσισμό. Για μια ριζοσπαστική και αποτελεσματική κοινωνική αντιπολίτευση, για ένα πολιτικό ρεύμα ανατροπής.
__________________________________________________________

Εικόνα: 
Έργο Τέχνης από περσινή έκθεση. Δυστυχώς δε σημείωσα τον καλλιτεχνη― αν τον ξέρετε παρακαλώ πείτε μου ποιος είναι (δε μου αρέσει να τα βάζω ανώνυμα)
Για μάς στη Μύκονο κάνετε κλικ στην ετικέτα ή δείτε στο Facebook

Για το 'Αλληλεγγύη Για Όλους', πληροφορίες:
Ακαδημίας 74, 
7ος όροφος

Αθήνα 10678 
Τηλ: 210 3801921, 210 3801925, info@solidarity4all.gr
_________________________



Αφότου έκανα την ανωτέρω ανάρτηση φίλος μου έστειλε και το ενδιαφέρον site  με Προγράμματα Κατάρτισης Στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο. Περιλαμβάνουν πάρα πολλούς κλάδους, από Τουριστικά ως Ξυλογλυπτική, γλώσσες και μελισσοκομία και χρηματοδοτούνται κατά 90% από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δεν πρόκειται για Εθελοντισμό αλλά το προσθέτω εδώ επειδή ενδεχομένως απευθύνεται σε παρόμοιο κοινό. Δείτε το:
ΣΥΡΟΣ
KD1-001 ΑΙΘΟΥΣΑ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΡΩΣΙΚΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ5-8
KD4-002 ΑΙΘΟΥΣΑ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ1/4/20134 ΗΜΕΡΕΣ5-9

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΗΣΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΑΝΔΡΟΣ

ΜΥΚΟΝΟΣ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΕΡΙΦΟΣ


7 σχόλια:

  1. Οτιδήποτε προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα είναι αξιο συγχαρητηρίων!

    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετισμούς από παραδίπλα-βροχή έχουμε κι απόψε...
    Όμορφα έργα πάντα να κάνετε...

    Να είστε καλά,με δημιουργικές εμπνεύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς την είχαμε προχθές την καταιγίδα,
      εύχομαι σήμερα να τον χαρείτε τον ήλιο,
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς η ιδέα δεν έχει γίνει αποδεκτή από δημόσιες υπηρεσίες. 'Ισως δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον εθελοντισμό. 'Εχω προσφερθεί πολλές φορές να αναλάβω δουλειές εθελοντικά στον δήμο που ανήκω και απάντηση δεν έλαβα. Ούτε καν ένα "ευχαριστώ" για την προσφορά. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί ο εθελοντισμός, μαζί με διευθέτηση νομικών ζητημάτων που ενδεχομένως εμπλέκονται. Π.χ. θέματα ευθυνών, ατυχημάτων, πιθανών καταχρηστικών πράξεων, διαπλοκής, κλπ. Στην Ελλάδα ζούμε και πολλοί οι πονηροί, άντε να διακρίνεις τον γνήσιο εθελοντή από τον παγαπόντη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτή, οι υπάλληλοι κάθε τέτοια πρωτοβουλία τη βλέπουν σαν απειλή ή απαξίωση της δουλειάς τους. Αν γίνει αποδεκτή από το δημόσιο ακυρώνεται ως ιδέα.
      Και, απαξίωση δεν είναι αλλά είναι απόδειξη ότι το σύστημα ως έχει δεν λειτουργεί τέλεια. Παντού μας μαχονται, υπόγεια ή φανερά κατά τις δυνάμεις τους.
      Γι αυτό δεν κάναμε Σύλλογο ο οποίος μας εμπλέκει αυτόματα στο υπάρχον σύστημα (κια το τραπεζικό).
      Ο γνήσιος εθελοντής είναι αυτός που προσφέρει απολύτως αφιλοκερδώς και ως άτομο (εννοείται) δεν ανήκει καπου που υπάρχουν συμφέροντα.

      Αναφέρομαι βέβαια στο νέο κύμα Εθελοντισμού που στον οικονομικό πόλεμο που ζούμε. π.χ. Εθελεντισμός αυτής της έννοιας δεν είναι όταν κανάλι φυτεύει για δημοσιότητα (και κέρδος) στα καμμένα που οι γεωπόνοι επιμένουν πως η φύτευση άσχετων τα καταστρέφει...

      Καλό σου απόγευμα φίλε Ευώνυμε!

      (

      Διαγραφή
  4. I know other contributors to Web - Answers who did something along the same
    lines as I did, instead of just answering 50 questions.
    Today's small business owners are creating new turf on the internet. The gold market changes often, but you should still be able to make a little money off of it if you have a good amount of gold to sell.

    Visit my web page make money online

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.