Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Athens Pride 2013- και μια μπανάνα για το ΕΣΡ






Στις 8 Ιουνίου το Athens Pride 2013 με το σύνθημα «Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ». Πιο κάτω σας μεταφέρω τα αιτήματα των εν Ελλάδι LGBT που θα έπρεπε να ήταν αιτήματα όλων μας για να ζήσουμε σε ένα υποφερτό κόσμο.
Δε ζητούν τίποτε εξωφρενικό. Ισότητα, ενημέρωση, προστασία από τη ρητορική (και πρακτική) μίσους, στην καθημερινή ζωή, στο σχολείο, στα ΜΜΕ. Συμμόρφωση με το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων με αλλαγές και προσθήκες στους υπάρχοντες νόμους ώστε να έχουμε τρόπο να αμυνθούμε και εφαρμογή των νόμων.
Για μένα όλα αυτά είναι απολύτως αυτονόητα. Είναι οι βάσεις στις οποίες οφείλει να στηρίζεται κάθε κοινωνία διότι προϋπόθεση της πολιτισμένης ζωής είναι ο σεβασμός για τον άλλο και η αποδοχή τού (απολύτως αυτονόητου κι όμως για κάποιους δυσνόητου) ότι ίσοι δε σημαίνει ίδιοι.

'Αυτονόητα' τα λέω, κι όμως, πριν εμφανιστεί το διαφημιστικό spot για να προσκληθούμε εμφανίστηκε κρούσμα ―βλακείας ή σκοπιμότητας δεν ξέρω, μα σίγουρα προκατάληψης. Σαν υπενθύμιση ότι, δυστυχώς, είναι αναγκαίος ο αγώνας.
Διότι χθες το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι «η προβολή των λεσβιών, των γκέι,  των αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων στην κοινωνία και των διεκδικήσεών τους…. δε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα» άρα, (βάσει άρθρου τάδε, παράγραφος τάδε) αρνείται τη δωρεάν μετάδοση.
Τα προεκλογικά των κομμάτων αντιθέτως, η Ολομέλεια είδαμε να τα θεωρεί απολύτως «κοινωνικού χαρακτήρα» αφού στις εκλογές προβάλλει ασταμάτητα διαφημίσεις των πάμπλουτων και ήδη υπερχορηγημένων και υπερδανεισμένων πολιτικών οι οποίοι, καλοπληρωμένοι, βολεμένοι στα κληρονομικά τους κόμματα, τα μολαταύτα καταχρεωμένα, χρηματοδοτούνται θέλοντας και μη από τους πολίτες (των LGBT συμπεριλαμβανομένων).

Δεν ξέρω ποια είναι τα μέλη του ΕΣΡ και πώς διορίζονται αλλά θέλω να τους πω ότι σε καμιά περίπτωση δεν πείθομαι ότι οι πράσινοι ήλιοι και οι μπλε φλόγες αποτελούν «κοινωνικό μήνυμα». Μάλιστα τους θεωρώ απολύτως αντι-κοινωνικούς, ξεπερασμένα σύμβολα  εγωιστικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς ανθρώπων οχυρωμένων πίσω από τα προνόμιά τους, ένα από τα οποία είναι και το να μοιράζονται τηλεοπτικό χωροχρόνο με ροζ τηλέφωνα και τηλεμάντεις.

Μα τα έχουμε ξαναπεί, τα έχουμε δει. Ένα τρυφερό λεσβιακό φιλί ενόχλησε ενώ δεν ενόχλησε καθόλου ο εξευτελισμένος 'Λέλος' που καβαλάει  μπανάνες και αποκαλείται «ζώο» ή ο φορτηγατζής που παρουσιάζεται ως μεγάλη συμφορά να σε ανεβάσει στη νταλίκα του όταν κάνεις autostop. Χυδαιότητες ανάλογες κάθε κουνιστής «συκιάς» και «φτερούς» των χουντικών κωμωδιών σα να μην πέρασε σχεδόν μισός αιώνας από τότε. 
Αλλά, κι αν δεν το παίξουν από τα κανάλια το spot και το Athens Pride είναι εδώ.
Ιδού το διαφημιστικό
(και παρακαλώ διαδώστε):
-- ΕΔΩ 
ήταν για σχεδόν 2 εικοσιτετράωρα το διαφημιστικό spot που δεν άρεσε στο ΕΣΡ. Δυστυχώς κατάφεραν να αφαιρεθεί κι από το youtube. Ευτυχώς υπάρχει το  dailymotion που για άλλη μια φορά σωζει την κατάσταση. 
O σύνδεσμος: Athens Pride




______________________
Για μια άλλη αντίθετη άποψη (εκ των έσω) σας συστήνω το άρθρο του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου ο οποίος έστειλε το εξής μήνυμα και τα αίτια της στάσης του αναλύει σε άρθρο του: Η χρεοκοπία του LGBT* ακτιβισμού στην Ελλάδα


Chatzistefanou Panagiotis
Καλώ όλους τους φίλους και φίλες μου σε αποχή από την κατάπτυστη καπηλεία του Pride. Εδώ και καιρό επιχειρείται η προσπάθεια πειρατείας του κινήματος απελευθέρωσης ομοφυλόφιλων (κλπ) από διάφορους επιτήδειους που ορέγονται το 10% του εκλογικού σώματος και της οικονομικής ισχύος που η συγκεκριμένη ομάδα εκπροσωπεί. Φέτος, ξεδιάντροπα, η πορεία θα γίνει υπό την αιγίδα της Αμερικανικής πρεσβείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντισταθείτε στην καπηλεία των αγώνων για την ελευθερία. Προτείνω να συμμετέχετε στην πορεία αλληλεγγύης προς τους Τούρκους. Αν πρέπει οπωσδήποτε να εκφράσετε την συμπαράσταση σας στο glbt κίνημα, καλύτερα να το κάνετε στο πλαίσιο μιας γενικής εξέγερσης απέναντι στην τυρανία παρά να συμπαραταχτείτε με τους κουτοπόνηρους διαχειριστές της διαφορετικότητας.


_______________
Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί:

  Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
  Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
  Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
  Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
  Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
  Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
                  Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.
                  Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.


Και η Απάντηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου:


Επίσης:
από Left.grΟι διοργανωτές του φεστιβάλ τονίζουν ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για την προβολή τους στο Μετρό της Αθήνας, αλλά η ΣΤΑΣΥ φαίνεται πως προτιμάει να χάσει έσοδα από το να αναρτήσει αφίσες του Athens Pride στους διαφημιστικούς τις χώρους.
____________________________________________
 Athens Pride 2013
8 Ιουνίου, Πλατεία Κλαυθμώνος
athenspride.eu, από όπου σας φέρνω τα Αιτήματα. 




15 σχόλια:

  1. Το άνοιξα ταυτόχρονα με το δικό σου...

    http://logia-starata.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5900.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/lZhRM+%28%CE%9B%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. LOl και Αχ τι ναι τούτο Αφρικανέ μου; Τι 'ναι τούτο;
      Το
      ‘..Στην πατρίδα μου αυτούς .... τους λέγαμε πούστηδες, συκιές άντε και αδελφές. ..... Εγώ έτσι έμαθα να τους λέω και έτσι θα συνεχίσω να τους λέω’
      όμως
      μου θύμισε κάτι ωραίο- προ της Συμμετοχής σου εδώ― όταν είχαμε τον Β' (ή Α;) Παμπλόγκιο Πόλεμο. Αφορμή ένα άρθρο για τσόντες και μια blogger που θύμωσε με το Χωστήρα και του είπε 'εσύ τα λες αυτά που τόσα χρόνια μας έλεγες εκείνα;' Θαύμασα την απάντησή του: 'Ναι έλεγα γιατί δεν ήξερα. Μια ζωή νταγάνια θα μείνουμε;' .

      (Τα νταγάνια ποτέ δεν εμαθα τι είναι όμως).

      Διαγραφή
    2. Κάτι σαν "στόκοι" είναι η μετάφραση" :)

      Καλά, έχω ζήσει Βλογκικούς πολέμους οπότε έχω χάσει το μέτρημα! :)

      Διαγραφή
    3. Στόκοι ε;
      Κι εγώ που νόμιζα Γαϊδούρια ή βόδια...

      Διαγραφή
    4. Πες το κι έτσι...ότι εξυπηρετεί τον καθένα :)

      Διαγραφή
  2. αντι να επιδοθούμε σε σχόλια τύπου "να πάνε να γαμηθούνε" και λοιπά που εκφράζουν χαμηλό επίπεδο από πλευράς ανθρώπων που είναι ή σέβονται την διαφορετική σεξουαλική προτίμηση, μπορεί να γίνει το εξής:

    αφού ΚΑΝΕΝΑΣ σοβαρός άνθρωπος δεν παρακολουθεί πλέον τηλεόραση, να δημιουργήσουν στο γκουγκλ ένα hangout κι από 'κει να μεταδίδουν ζωντανά το Athens Pride, έχοντάς το πρώτα διαφημίσει ατομικά σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άσε μετά το ΕΣΡ να είναι η γνωστή καλογερική κομπανία με τις παγιωμένες απόψεις κτλ. Κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός και θα καταλάβει ο κόσμος σιγά-σιγά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για ζωντανά (ωραία ιδέα)
      αλλά πιστεύω όσοι νοιάζονται το ξέρουν γι αυτό κάθε χρόνο έχει και πο πολλή επιτυχία. Ο αγώνας μ΄αυτά όμως (όπως και με το Αντιαπαγορευτικό/της Αποποινικοποίησης που ξέρω πιο πολύ) είναι να καταφέρεις να σε δει κι ο κόσμος που κάθεται σπίτι του και πιστεύει ότι δεν υπάρχεις― Όχι με τη θαυμαστική έννοια αλλά με τη μεταφρική. Ξέρεις 'δεν έχουμε πούστηδοι εμείς στο Ιράν/ Αγανιστάν/Ελλάδα,' αφού ο Έλληνας (Ιρανός/Αφγανός κ.α.) είναι άΝΤρας με νι και ταυ .
      Να το δει και το παιδί που κρύβεται σπίτι και σκέπτεται την αυτοκτονία και να αποδεχθεί τον εαυτό του.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, Δάφνη. :-)

    Πραγματικά, τα αιτήματα των μελών της LGBT κοινότητας είναι αυτονόητα και ως τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται. Γιατί, από τη στιγμή που οι συνθήκες στον κόσμο μας αλλάζουν και οι ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσεξουαλικοί άνθρωποι δεν "κρύβονται" πια, αλλά αγωνίζονται να κάνουν φανερή την ύπαρξή τους, λένε "είμαι εδώ", και οι νόμοι θα πρέπει να αλλάζουν, ώστε να συνεχίζουν να αποτυπώνουν την πραγματικότητα, προστατεύοντας το δίκαιο και στις νέες, διαφορετικές συνθήκες.
    Ως προς το ΕΡΣ και την άρνησή του να προβάλλει τη διαφήμιση του Athens Pride, δε με εκπλήσσει. Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από ένα όργανο που έχει δείξει πολλάκις την έλλειψη σοβαρότητας και τον αναχρονιστικό του χαρακτήρα!
    Το σποτάκι το διαδίδω,με χαρά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς
      και που διαδίδουμε όσο μπορούμε.

      Καλό ξημέρωμα πρώην Άγνωστη!

      Διαγραφή
  4. Στη δε διαφήμιση με τον φορτηγατζή, όλος ο χαμός, που οδήγησε εν τέλει και στην απόσυρσή της, έγινε όχι από τους ομοφυλόφιλους, αλλά από τους φορτηγατζήδες. Αυτοί παρεξηγήθηκαν πιο πολύ. Η περίπτωση του Λέλου, πάντως, τη θυμάμαι και αηδιάζω τόσο με τους διαφημιστές που την εμπνεύστηκαν όσο και με αυτούς που γέλασαν μαζί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χυδαίοι και οι μεν και οι δε και ενδεικτικό το πόσο 'έπιασε' στο κοινό. Χρειάστηκε να αποθρασυνθούν και να κάνουν εκείνο που ψάχνει ( Νοσοκομείο;) Ζώων για το Λέλο για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

      Για τους φορτηγατζήδες σωστά το λες, μάλιστα προχθες που έψαχνα το θέμα κάπου διάβασα ότι διαμαρτυρήθηκαν για το Βρυκόλακα και τότε έκαναν το gay τάχα για να τους δείξουν ότι έλα μωρέ..με αγάπη το κάναμε..πειραζόμαστε και οι φορτηγατζήδες θύμωσαν ακόμα πιο πολύ.
      Αηδία.

      Αλλά Thomas χάρηκα που σε έχουμε ξανά κοντά μας.

      Διαγραφή
  5. Υπέγραψα κι εγώ στο κατέβασμα της αισχρής διαφήμισης!
    Εύγε Δάφνη για μία ακόμα φορά!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν ντροπή για όλους μας, ντροπή να ζούμε σε τόπο που γελά με τέτοια.

      Καλό ξημέρωμα με πολλά ευχαριστώ!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.