Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Οι καταπιεσμένες πλειοψηφίες, ο Γκάτσμπυ και τα ζωγραφιστά μου νύχια


Ανακαλύφθηκε ξανά ο 'Μεγάλος Γκάτσμπυ' κι εύχομαι―αν και χλωμό― να γίνει αιτία να ξαναδιαβαστεί ο Φιτζέραλντ και η ταλαντούχα τρελή του Ζέλντα. Επ' ευκαιρία των σχετικών αναλύσεων διάβασα σήμερα στο Guardian ότι 'μιλούσαμε για καταπιεσμένες μειονότητες αλλά σήμερα έχουμε καταπιεσμένες πλειοψηφίες' που ταίριαξε με το μεσαιωνικής αισθητικής νέο:
Οι καμπάνες των ναών της Αιγιαλείας θα χτυπούν πένθιμα για 15 λεπτά από την Τρίτη και για τρεις ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το οποίο η μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θεωρεί πως αποτελεί «φίμωτρο στους έντιμους και νομοταγείς πολίτες» και με το οποίο «αυτομάτως νομιμοποιείται η κάθε μορφής ασυδοσία και παραβατικότης».

Με εκνευρίζουν όλα αυτά πολύ και με απελπίζουν και, μαζί με άλλα ρατσιστικά περιστατικά (που θα τα ξέρετε δεν έχω λόγο να τα επαναλάβω) νοιώθω πως σα σε πόλεμο χάνω κάθε δικαίωμα απλής χαράς ασήμαντης και ευτελούς αν και φιτζεράλντιας από εκείνες που είχα υποθέσει ότι θα αποτελούσαν μέρος της ζωής μου. Μία απ' αυτές; Πάντοτε, τα ζωγραφιστά μου νύχια. 

――Τα ανωτέρω επιπόλαια τα έγραψα με άπειρες διακοπές από τον κύριο Kastell στις οποίες δεν έδινα σημασία ώσπου τελείωσα το γράψιμο. Τι μου έλεγε; Πολλά που δε θα σας τα πω περί μπάσου και πιάνου και ενορχήστρωσης τραγουδιών του Morrison. Ο λόγος που τα θυμήθηκε και περιφερόταν θλιμμένα με το ουίσκι του ανά χείρας είναι που πέθανε  ο κιμπορντίστας των Doors Ray Manzarek.
 RIP, θα έλεγα μα, όπως λέει ένας καλός μας φίλος στις (πολύ συχνές) κηδείες που συναντιόμαστε
Another one bites the dust..

__________________________________________________________________
Εικόνα
Τα ζωγραφιστά μου νύχια (πάντα από τη Νάντια) πάνω στον κατάλογο της έκθεσης για το Αθηναϊκό Underground.

30 σχόλια:

  1. Το μάτι του νυχιού ...

    κατά το μάτι του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Του Θεού το Μάτι' είναι τίτλος εξαιρετικού μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη, dear,
      μα εδώ με παπάδες και νύχια μάλλον ταίριαξε

      Διαγραφή
  2. ...ή και το μάτι του Κακού (γιατί αν φας κλωτσά μ' αυτό...:) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι αν φας δηλαδή κλωτσιά με γυμνό πόδι σε χρυσό σανδάλι λες να πονέσεις πολύ Αφρικανέ
    ή μήπως..
    θα νιώσεις να ζεις σαν τον άλλο το γνωστό Αφρικανό τον έκφυλο Ηρώδη της Σαλώμης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον κύριο δεν τον ξέρω και πάσα ομοιότης με πράγματα και καταστάσεις ... μπορεί να είναι και πραγματικότητα (θα τον ψάξω όμως να δω πως τολμά να χρησιμοποιεί το όνομά Μου επί ματαίω :) ).

      ...εκεί που φοβάμαι, ναι, πάρα πολύ κι όλας! :)

      Διαγραφή
  4. Καλή ιδέα να κάνεις "ματάκια" με τα νύχια του ποδιού σου!
    Χρόνια πολλά στην αγαπητή μανούλα σου! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χειρότερο: Οι καμπάνες δεν με εκπλήσσουν, δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από δαύτους..

    Υ.Γ. Το νύχι με κοιτά ή είναι μονάχα η ιδέα μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερο κι εγώ δεν περιμένω αλλά τό τόσο πια, το τόσο μεσαιωνικό με τρέλανε..

      Υ.Γ. Εάν κατάλαβα καλά το νύχι δε σου αρέσει..

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω, κάτι μου έκανε το νύχι. Δεν έχω κάτι γενικά με τα νύχια εννοείται, τούτη τη στιγμή τα δικά μου είναι βαμμένα μοβ... Αλλά με τάραξε.

      Διαγραφή
  6. Λες το μάτι του ποδιού να φοβίσει τον μητροπολίτη;
    Έλεος, τι άλλο θα ακούσουμε (και θα το περάσουμε και στο ντούκου) !
    Ζωνόμαστε από παντού ή μου φαίνεται;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι iris μου να δουλέψει σαν τα ματάκια-γούρια και να κρατήσει μακριά τους ρασοφόρους.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχώς ούτε εμένα με εκπλήσσουν οι καμπάνες...οι έντιμοι και οι νομοταγείς ποιοι ακριβώς είναι δεν ξέρω, γιατί στο μυαλό μου έρχονται άλλοι εμένα..
    Δε θα επιμείνω...θα μείνω στα ζωγραφιστά νύχια...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με εκπλήσσει που δε μας εκπλήσσει όμως
    όπως και που σχεδόν με τύψεις πια απολαμβάνω τα ευτελή κι ας θεωρώ τον εαυτό μου τέρας επιπολαιότητας maria μου.
    Περίεργη εποχή μας έτυχε..
    Καλό μας βράδυ όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από μια περιοχή με την ιστορία των Καλαβρύτων περίμενα να τον πετάξουν με τις κλοτσιές από την μητρόπολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτο;
      Μα τελικά μήπως γι αυτό έστειλε εκεί η Εκκλησία τον συγκεκριμένο ποιμένα ομοϊδεάτη και συμφοιτητή του Πειραιώς και άλλων μπουμπουκιών;
      Δεν είναι αφελείς..

      Διαγραφή
    2. 'Ετσι, για την ιστορία, σου δίνω "αλληλογραφία" μου με τον Καλαβρύτων, μετά την υμνολογία του για τον χουντικό φονιά Ντερτιλή:
      ______________________
      Κύριε,

      Για πολλοστή φορά απεκαλύφθη το "δημοκρατικό" πρόσωπο της εκκλησίας. Δεν περιμένει βέβαια κανείς κάτι καλλίτερο από παπάδες (ναι, παπάδες είσαστε όλοι, ανεξάρτητα από τον βαθμό που σας έδωσαν οι άλλοι παπάδες...). Το ότι είσαστε άχρηστα και παρασιτικά όντα είναι γνωστό στους σκεπτόμενους (και όχι χειραγωγούμενους) ελεύθερους ανθρώπους, αλλά το να είσαστε και βλαβερά όντα, σε τέτοιον βαθμό, ώστε να εξυμνείτε χουντικά στοιχεία και να επηρεάζετε τον λαό που (δυστυχώς) σας ακολουθεί εν τη υπερμέτρω αφελεία του, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής μας. Ο "στρατηγός" του οποίου την αρετή εξυμνείτε παρέβη την ουσιωδέστερη εντολή του (καθ' υμάς) δεκαλόγου που, αν ενθυμείστε, επιτάσσει: "Ου φονεύσεις". Εφόνευσε ο εν λόγω πολιτικός (καθ' υμάς) κρατούμενος "στρατηγός" και μάλιστα παιδί, αν ενθυμούμαι καλώς. Και εδικάσθη και κατεδικάσθη από την δικαιοσύνη, ως καταλύσας την δημοκρατία, αλλά και ως φονεύς! Και αυτόν τον φονέα εξυμνείτε και συγχαίρετε, κύριε (δεν θα συνήδε με την συνείδησή μου, ως εντίμου ανθρώπου, να σας αποκαλέσω "σεβάσμιο", πολλώ δε μάλλον, σεβασμιότατο).

      Ως ανθρώπινο όν δικαιούσθε σεβασμού προς στην ύπαρξή σας. Ως ότιδήποτε άλλο είστε άξιος βαθυτάτης περιφρονήσεως.

      Με άφατο λύπη για το κατάντημά σας,

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

      Σας ευχαριστω, διοτι με καταστησατε κοινωνον των σκεψεων σας και σας συγχαιρω δια την ειλικρινειαν σας. Τα υπολοιπα αναγονται στην ελευθερια του προσωπου.
      Με αγαπη
      + ο Κ & Αι Α
      Εστάλη από τη συσκευή μου BlackBerry®

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ- κι όχι τυπικά όπως ο Σεβασμιώτατος Καλαβρύτων-
      συμφωνώ απόλυτα και σε θαυμάζω για το κουράγιο σου.
      Το χάρηκα,
      όπως και το modern touch "Εστάλη από τη συσκευή μου BlackBerry®"

      Για γέλια και για κλάματα...

      Διαγραφή
  10. Μιλάμε για παπάδες!
    Ειλικρινά περίμενες κάτι καλύτερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι tommy μου
      κι όπως ξέρεις το θέμα αυτό εσένα κι εμένα μας ενώνει.
      Όμως πρέπει να τα λέμε... να τα
      λέμε διότι έχει και κάτι νεο-ορθόδοξους διανοούμενους που πλανώνται οικτρά..

      Διαγραφή
  11. tha stathw sto pedi.pote de maresan ta sxedia sta nyxia,ma afto einai kati diaforetiko,prwtotypo kai omorfo.to de pedilo aggaliazei opws prepei to podi,ma tha mou peis an htan diaforetika to podi de tha anhke se sena.polla filia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη μου
      και, δε θα το πιστέψεις αλλά αν έχω απέραντη προκατάληψη και αηδία για κάτι είναι τα μακριά νύχια στα χέρια, το 'γαλλικό' κι όλες αυτές οι κατινιές. Μα στο πόδι είναι άλλο.. ακόμα και το χειμώνα όταν τα βλέπω το πρωί να βγαίνουν από τα σκεπάσματα μου φτιάχνουν το κέφι..

      Καλό σου απόγευμα..

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα. Γράφω στο blog σου αναφορικά με ένα σχόλιό σου σε μια άλλη ανάρτηση που διάβασα νωρίτερα σήμερα - και θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα για το τι πιστεύεις σχετικά με την "εικαζόμενη συναίνεση" στη δωρεά οργάνων. Το σχόλιο που άφησα στο blog με την ανάρτηση για τη δωρεά οργάνων διεγράφη με δημοκρατικότατες διαδικασίες, αν και ήταν τεκμηριωμένο και χωρίς ύβρεις, επειδή είμαι "ανώνυμη" και η γνώμη μου, σε ένα blog που εμφανίζεται δημόσια, δεν είναι σημαντική, κατά την άποψη της blogger - όταν διαφωνώ μαζί της, that is. Κρίμα, γιατί ήθελα να μάθω πώς το βλέπουν και άλλοι το θέμα. Τέλος πάντων, αν θέλεις αφιέρωσε μια ανάρτηση στο ζήτημα αυτό ή σχολίασέ μου, γιατί από ό,τι κατάλαβα συμφωνούμε. Και μέχρι στιγμής δεν έχω βρει άλλον να συμφωνεί μαζί μου. :-) Χαιρετώ. Άγνωστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Άγνωστη
      διαφωνώ με την υποχρεωτική δωρεά οργάνων και όχι για θεολογικούς ή μεταφυσικούς λόγους.

      Κατ' αρχήν επειδή το σώμα μας μάς ανήκει και οι νόμοι αυτό πρέπει να το σέβονται. Κι ύστερα διότι σήμερα γίνεται παγκοσμίως τεράστιο εμπόριο οργάνων, στην Ινδία έχουν ανοίξει κλινικές νεφρού /ματιού όπου ο πλούσιος Δυτικός αγοράζει όργανα φτωχών Ινδών που δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης. Υπάρχει ζήτηση δηλαδή.

      Συχνά αναφέρεται προπαγανδιστικά το παροιμιώδες παλικάρι που σκοτώθηκε με μηχανή και οι γονείς του δεν έδωσαν τα όργανα. Στις κοινωνίες μας που η πιο επικίνδυνη ομάδα για το σύστημα είναι οι νεαροί άνεργοι άνδρες (οι αναλώσιμοι που οι υπερδυνάμεις τους στέλνουν σε πολέμους), ποιος μου εγγυάται πως δε θα αρχίσουν να σκοτώνονται σε "τροχαία" για τα όργανά τους; Ή στις διαδηλώσεις;... Ή στα αστυνομικά τμήματα;

      Επίσης- για το καλό μας τάχα- η υποχρεωτική δωρέα καταλαβαίνεις ότι θα συνεπάγεται σύντομαι και την αναγραφή σε κάποια ηλεκτρονική κάρτα των προσωπικών δεδομένων μας. Θα δεις που μόλις μπει σε εφαρμογή θα αρχίσουν άλλα: Μην τύχει κι έχει το παροιμιώδες παλικάρι κανένα AIDS και ζημιωθεί ο λήπτης. Αυτό θα φέρει νέες διακρίσεις, κατάργηση των προσωπικών δεδομένων κοκ κοκ...

      Σε κάλυψα;
      Τα είχα για ειδική ανάρτηση, αλλά μια και ρώτησες...

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Δάφνη! Ελπίζω να κάνεις σύντομα μια τέτοια δημοσίευση! Την περιμένω πώς και πώς!
      Με βρίσκεις καθόλα σύμφωνη!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Ναι πρέπει.. έχεις δίκιο, δεν κάνω καλά που το καθυστερώ..

      Διαγραφή
  13. Με κάλυψες και σε ευχαριστώ. Και, αν μου επιτρέπεις, να κάνεις την σχετική ανάρτηση, θα διαβαστεί από περισσότερους από ό,τι ένα σχόλιο. Όπως σου έγραψα και παραπάνω, διαφωνώ κι εγώ με την εφαρμογή της "εικαζόμενης συναίνεσης" στη δωρεά οργάνων. Πρώτον, επειδή δε γουστάρω καθόλου να με πατρονάρει το κράτος στο τι θα κάνω, "με γνώμονα το καλό μου", όπως είδα να γράφεται. Μακριά από κηδεμονίες - δημιουργούν προηγούμενα που πιθανώς κάποια στιγμή να γυρίσουν μπούμερανγκ! Καλό είναι, λοιπόν, τέτοιες πρακτικές να "κόβονται" από την αρχή. Δεύτερον, το τι θα κάνω με το σώμα μου, αν θέλω να το καθορίσω, εξαρτάται από εμένα και μόνο. Όχι υπό την πίεση ότι, σε περίπτωση που δεν το κάνω, δίνεται το δικαίωμα στον οργανισμό μεταμοσχεύσεων να μου πάρει τα όργανα. Δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, λέγεται αυτό. Που η εφαρμογή της "εικαζόμενης συναίνεσης" αυτομάτως το παραβιάζει. Τρίτον, κανένα κράτος δεν έχει δικαιοδοσία στο σώμα των πολιτών του - μην τρελαθούμε κιόλας! Και ξεκαθαρίζω: διαφωνώ με τον τρόπο, όχι με τον σκοπό. Το ύπουλο της υπόθεσης είναι ότι χρησιμοποιείται ένας καλός σκοπός, για να καταστεί αμέσως politically incorrect να διαφωνήσεις με τα μέσα που μετέρχονται ορισμένοι για να τον πραγματώσουν. Ειδάλλως, σε περιμένει η κατακραυγή της πλειονότητας που δεν καταλαβαίνει ότι θυσιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά σου, που εξασφαλίζουν την ποιότητα της ζωής σου, για να παραταθεί η χρονική της διάρκεια. Σε ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου έδωσες να εκφραστώ. Να είσαι καλά. :-) Άγνωστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέτεις σαφέστατα,
      κρίμα που δεν έχεις blog...

      Και, ναι, κακώς αμέλησα και δεν άνοιξα κουβέντα..

      Διαγραφή
  14. Είδα την ταινία και είναι στα άμεσα σχέδια μου να διαβάσω και το βιβλίο.
    Ομολογώ ότι η ταινία ήταν αρκετά καλή.
    Αν και δεν περίμενα τον Λέο Ντι Κάπριο τόσο καλό,με εξέπληξε!
    Φιλια΄:*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.