Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Έξοδος: 1.000.000 παιδιά
Μεταξύ των προσφύγων της Εξόδου από τη Συρία είναι κι ένα εκατομμύριο παιδιά ανακοίνωσε ο ΟΗΕ σήμερα. Εντός είναι άλλα δύο εκατομμύρια άστεγα, ορφανά, πεινασμένα, δίχως σχολείο, δίχως μέλλον.
Το μεγάλο κύμα προσφύγων απλώνεται στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ κι αυτά τα παιδιά σέρνονται στους δρόμους πουλώντας κινέζικα παιχνιδάκια και χαρτομάντιλα με αντάλλαγμα στέγη, τροφή και κακομεταχείριση από ένα 'Ξάδελφό τους' (όπως τα άκουσα να λένε πριν λίγο στο CNN). Τα υπόλοιπα δράματα ελπίζω να τα φαντάζεστε. Το εύχομαι. Γιατί έχω κουραστεί πολύ από τη γενική κτηνωδία όχι μόνο των εικόνων πολέμου (που απασχολημένοι με το τι είπε και δεν είπε ο κάθε βουλευτής και τι σαλάχι έπιασε ο κάθε τραγουδιστής οι περισσότεροι την αγνοούν) αλλά και των εκατομμυρίων προσωπικών δραμάτων που συνεπάγεται.

Ιδού και λίγες εικόνες, μήπως ξυπνήσω empathy* δηλαδή τη συναισθηματική νοημοσύνη τού να μπορείς να φαντάζεσαι τι αισθάνεται ο άλλος όταν πονά, η οποία αποτελεί μια από τις βάσεις του Κοινωνικού Συμβολαίου της ανθρωπότητας και ουσία του πολιτισμού μας._________________________________
*('συναισθαντικότητα' μου είπαν πως μεταφράστηκε στα ελληνικά η αντιδανεική αυτή λέξη)

9 σχόλια:

 1. Η "συναισθαντικοτητα" που γραφεις
  ειναι ενα συναισθημα που μας "διεγειρει" στιγμιαία
  "συμπασχουμε" δηλαδη προσωρινα για καποιον αλλον που υποφερει η χαιρεται
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενας ευκολος και ανωδυνος τροπος να ηρεμήσουμε την συνειδηση μας
  γνωριζοντας πολύ καλα την αδυναμια μας "πρακτικα" να παρασχουμε οποιανδήποτε βοηθεια

  υγ.
  Θα ηθελα να σου πω όμως
  Οτι εκτιμω πολύ αυτό που κανεις γιατι τουλαχιστον «διεγειρεις» την δικη μου  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλά πολλά ευχαριστώ
   και για την άποψη
   αλλά και για το κουράγιο που μου δίνεις dear Velvet!

   Καλό απόγευμα...

   Διαγραφή
 2. Χωρίς να γνωρίζω τα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης στη Συρία, επισημαίνω ότι ΚΑΙ εδώ οι θρησκευτικές διαφορές έπαιξαν τον ρόλλο τους. Απ' ό,τι διαβάζω, μεγάλο μέρος των επαναστατών ανήκουν σε ακραίες ισλαμικές ομάδες και επιδιώκουν την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στη χώρα. Πολύ ανησυχητική αυτή η εξάπλωση των ακραίων ισλαμικών θέσεων και επιδιώξεων, τόσο στις αραβικές, αλλά ΚΑΙ στις δυτικές χώρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χμ ναι, βεβαίως..
   Επίσης διαβάζουμε για Μουσουλμάνους μισθοφόρους πληρωμένους από Άραβες και οδηγούμενους από τις ΗΠΑ ώστε να γίνει αναπότρεπτη η επέμβασή τους όπως στην περίπτωση Καντάφι.
   Αγαπητέ μου Ευώνυμε δεν είμαστε παντογνώστες κι η διεθνής πολιτική είναι πολύ σύνθετη υπόθεση. Τα τωρινά (όσοι ζήσουμε) θα τα κατανοήσουμε σε δεκαετίες γι αυτό και αποφεύγω να εκφέρω γνώμη, ειδικά για Σαρία και ό,τι άπτεται της Ισλαμοφοβίας.

   Καλό απόγευμα..

   Διαγραφή
  2. Σίγουρα είναι πολλά που δεν γνωρίζουμε ούτε θα μάθουμε ποτέ. Σχέδια μακροπρόθεσμα που κανείς δεν φαντάζεται, με στόχους συνήθως οικονομικούς, εξυφαίνονται από τους δυνατούς του χρήματος και της εξουσίας. Αλλά η "ισλαμοφοβία" είναι κάτι άλλο. Η βαρβαρότητα του ισλάμ δεν είναι μύθος. Μαστιγώματα, λιθοβολισμοί, αποκοπή μελών, κρεμάλες, νόμοι απάνθρωποι, (τάχα θεϊκοί), απαξίωση των γυναικών, φρίκη σε όλη την πιθανή διάσταση. Δεν θα μπορούσες να πεις ότι όποιος απωθεί αυτή την φρίκη είναι ισλαμοφοβικός!

   Διαγραφή
  3. Θα μπορούσα να πω όμως πως αν εκεί οι μόνες εικόνες που έφταναν ήταν εσταυρωμένοι, παιδόφιοι παπάδες και παλαβοί που αυτομαστιγώνονται το Πάσχα η εικόνα της Δύσης θα ήταν άλλη..

   Διαγραφή
 3. "Κι απ' το Θάνατο ακόμα, πιο πικρή είσαι Προσφυγιά"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή