Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Υιοθέτησα ένα γείτονα― και 7 με 9 ξέρετε πού θα είμαι




― Δάφνη σήμερα σου έχουμε δώρο, μου είπαν στην περασμένη βάρδια μου τα παιδιά που δουλεύουν στην αποθήκη της Ανακύκλωσης.
Νόμιζα πως θα ήταν βιβλία (που παρεμπιπτόντως θα το ξαναπώ: τα ξεχωρίζω και σας περιμένουν όποτε έρθετε, δωράκι από μας για σας). Δεν ήταν βιβλία και τον κοίταξα με παράπονο, υπέθεσα πως με πείραζε γιατί συχνά όταν διαχωρίζω απελπίζομαι αν κάποιος που δεν ήξερε έχει κλείσει σε σακούλα κάτι βρώμικο (γι αυτό το θέμα θα σας πω πιο πολλά πιο κάτω).
Αλλά δεν ήταν φάρσα το δώρο, είχε κρυφτεί. Κι όταν εμφανίστηκε, κόκκινο ριγέ και χνουδωτό, σκίρτησε η καρδιά μου από χαρά. Τους είχα σκάσει τόσο καιρό με το όνειρό μου, επαναλαμβάνοντας πως μας είναι απολύτως απαραίτητο κι είναι ντροπή να έχει στους δρόμους αδέσποτα κι εμείς, τόσοι άνθρωποι, να μη μπορούμε να στεγάσουμε μπλα μπλα και μπλά και με καταλάβατε: Αποκτήσαμε Γατάκι. Το οποίο είχε φάει ήδη σολομό, κοιμάται μέσα τα βράδια και αλητεύει ανάμεσα στους κάδους όλη την ημέρα.
Τώρα το νέο μου όνειρο είναι να φυτέψουμε ένα δενδράκι έξω από την πόρτα. Δεν ξέρω ακόμα τι μα αδειάζω συχνά τα νερά που τυχαίνει  τα μαγαζιά να μας τα στέλνουν μισογεμάτα και κάθε φορά λυπάμαι που δεν έχουμε κάτι να μεγαλώνει απ΄αυτά σαν την ιδέα μας.

Είμαστε χρήσιμοι οι εθελοντές διότι βοηθάμε (όσοι θέλουμε) στο ξεχώρισμα ανακυκλώσιμων όποτε κάποιος βιαστικός τα φέρνει αδιαχώριστα αλλά και επειδή υποδεχόμαστε κι εξηγούμε τι μαζεύουμε και πώς σε όσους θέλουν να συμμετέχουν αλλά δε γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Είναι πολύ βολικό φτάνοντας να βρουν κάποιο γνωστό τους πρόθυμο να εξηγήσει.

Γι αυτό αποφάσισα ότι αν ακόμα δεν έχετε έρθει είναι χρήσιμο να σας πω τι μαζεύουμε διαχωρισμένα κατά κατηγορίες. Σας περιγράφω τα καλάθια-κάδους μας:

―μαλακά πλαστικά (μπουκάλια νερού/ αναψυκτικών)
―σκληρά πλαστικά
―σακούλες πλαστικές
―εφημερίδες
―περιοδικά
―χαρτί λευκό (π.χ. φωτοτυπίες, αποδείξεις, επιστολές)
―χαρτί γυαλιστερό, χαρτόνι, χάρτινες σακούλες
―αλουμίνιο (π.χ. 'κουτάκια' μπύρας, αναψυκτικών)
―σίδερο (π.χ. κονσέρβες)

Τα δυό τελευταία με διασκεδάζει να τα ξεχωρίζω πλησιάζοντάς τα στο μαγνήτη στον οποίο κολλά το σίδερο (καπάκια μπύρας κ.λ.).

Το άλλο που με διασκεδάζει είναι η μεγάλη ζυγαριά κι αν έρθετε στη βάρδια μου δε θα μου γλιτώσετε, θα σας ζυγίσω.

Αυτό που δε με διασκεδάζει όμως είναι η μυρωδιά όταν κάποιος έχει ξεχάσει να ξεπλύνει το μπουκάλι με γάλα και  το ξέχασε να σαπίζει στη σακούλα ώσπου να μας το φέρει. Ή το μπουκάλι του λαδιού που στάζει ή ό,τι σαπίζει και λερώνει τα υπόλοιπα. Τα ανακυκλώσιμα συμπιέζονται, γίνονται δέματα και αποστέλλονται αλλά πρέπει να είναι καθαρά. Γι αυτό συστήνω, αν δεν έχετε μαγαζί, να επιλέξετε τι καταναλώνετε πολύ και να μαζεύετε κυρίως αυτό. Π.χ. νερά που όλοι εδώ πίνουμε εμφιαλωμένα, ή περιοδικά ή ό,τι.
Επίσης, μια και δεν ανακυκλώνουμε το τέτραπακ όλοι εμείς πια μάθαμε να το αποφεύγουμε όπως αποφεύγουμε και τις πολλές σακούλες όταν ψωνίζουμε.

Όπως κάθε Δευτέρα σε λίγες ώρες, θα πάω στη βάρδια μου. Αν έχετε όρεξη είστε ευπρόσδεκτοι να προσφέρετε, εκτός των ανακυκλώσιμών σας και λίγο χρόνο. Ζητάμε εθελοντές.
Το άλλο που ζητάμε είναι υιοθεσίες. Όχι γατιών μόνο αλλά γειτόνων. Απόψε πηγαίνοντας με τα δικά μου θα περάσω από ένα φίλο που έχει μηχανή και θα τον ταλαιπωρούσε να κουβαλάει. Δεν είμαι η μόνη, το 'Υιοθέτησε Ένα Γείτονα' είναι ένας ακόμα τρόπος να καθαρίσουμε τον τόπο που ζούμε και να συμβάλουμε καθένας όσο κι όπως μπορεί.
Ακολουθήστε μας
και για απορίες και ξενάγηση
σήμερα  7-9 μ.μ. θα είμαι εγώ εκεί
και σας περιμένω.
________________________________________________________________
Στη φωτογραφία
 Προσοχή: στη σακούλα άχρηστα είναι το τέτραπακ που δεν το μαζεύουμε και το κλειστό μπουκάλι από γάλα που  θα έχει σαπίσει και θα μυρίζει. Ενώ στον κάδο πλάι οι κονσέρβες που μας έφεραν ξεπλυμένες.
Πιο πολλά στο blog μας: moikonos

18 σχόλια:

  1. Να σας ζήσει το γατάκι (πολύ τα αγαπάω τα γατάκια)! :-)
    Καλή συνέχεια στην εθελοντική σας δράση και στις "υιοθεσίες" γειτόνων! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ.
      Ξεθάρρεψε κι είναι χαρά θεού. (Του πήγαμ και μαλακιά πετσέτα για κρεβατάκι στο ράφι που διάλεξε για να κοιμάται).

      Διαγραφή
  2. Ροδιά,Δάφνη,να φυτέψεις!Μια ροδιά "Ερμιόνη" που κάνει ρόδια ψιλόφλουδα, ανοιχτόχρωμα,τέλεια για φάγωμα.Εκτός αν θέλεις ρόδια για χυμό.Βάλε τότε μια Wonderfull.

    Γιατί δεν ανακυκλώνετε τέτραπακ,δεν ανακυκλώνονται γενικά και κάνουμε εμείς εδώ βλακεία ή εσείς δεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβή μου η ροδιά σπουδαία ιδέα, είναι από τα δένδρα που λατρεύω. (Ερμιόνη; Δεν το ήξερα).
      Για το τετραπακ αν θες δες την απάντησή μου πιο κάτω στη Tzina. Υπάρχουν εταιρίες διαλογής (δες http://www.vrisko.gr/advdetails/2b3g625j22663h44d76k4k61b60545cj ) μα για μας ακόμα είναι δύσκολο, προέχουν άλλα επείγοντα κι είμαστε ακόμα στην αρχή (μηνών είναι το εγχείρημά μας και δεν έχουμε κρατική χρηματοδότηση οπότε προχωρούμε βήμα-βήμα).

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. βρε βρε βρε το κουτσούνι...

    μια γλύκα..... εμείς είμαστε σε κουτί ορόφου.... που τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κρίμα..
      τα λατρεύω, το ξέρεις. Όσγη λύπη κι αν έχω τα μάτια κι η αγκαλιά τους με παρηγορούν...

      Διαγραφή
  4. Mανιώδης της ανακύκλωσης εδώ και χρόνια, ξεχωρίζω και πλένω μπουκάλια και συσκευασίες πριν τις βάλω στους μπλε κάδους και τους τελευταίους μήνες έχουμε τοποθετήσει στην αυλή κομποστοποιητή για την ανακύκλωση των οργανικών απόβλητων της κουζίνας, όμως με έπιασες αδιάβαστη με το τετραπακ.
    Δηλαδή δεν ανακυκλώνεται;.
    Και τί γίνεται, το πετάμε στα σκουπίδια;..
    Κρίμα τόσες συσκευασίες !

    Ομολογώ πως δεν το ήξερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προχωρημένη Tzina,
      κερδίζεις την εκτίμησή μου (και για την κομποστοποίηση από την οποία στο μέλλον μπορούμε να παράγουμε και ενέργεια μα προς το παρόν φτιάχβνω λίπασμα).
      Για το tetra-pak λοιπόν: Η εταιρία επιμένει ότι ανακυκλώνεται. Ωστόσο μια και αποτελείται από χαρτί-αλουμίνιο+ πολλές φορές λίγο πλαστικό, δεν είναι εύκολη η ανακύκλωσή του. Σε κάποιες χώρες φτιάχνει η εταιρία μονάδες και αναλαμβάνει το ξεχώρισμα (δες π.χ. ΕΔΩ). Δυστυχώς εμείς ακόμα δεν έχουμε τον εξοπλισμό, είμαστε στην αρχή, πρωτοβουλία των κατοίκων με όρεξη αλλά παρελθόν λίγων μηνών και πολλές άλλες επείγουσες προτεραιότητες (π.χ. ένα φορτηγάκι μικρό που να χωρά στα στενά της Πόλης).
      Στην Αττική δε γνωρίζω τι γίνεται αλλά και για εκεί έχω αμφιβολίες (που βεβαίως εύχομαι να μην είναι βάσιμες).

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. Δάφνη δηλαδή τα κουτιά από χυμούς δεν ανακυκλώνονται? Επίσης οι συσκευασίες που πετάμε άπλυτες, με υπολοίματα μέσα, πετιούνται ή πλένονται κάπου?

    Είχα ακούσει ότι για να ανακυκλωθεί το χαρτί πρέπει να είναι σε μέγεθος Α4. Ισχύει ή ανακυκλώνονται και τα μικρά χαρτάκια?

    Εχεις καταλάβει ότι τώρα που σε βρήκα θα λύσω όλες μου τις απορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear μου e-diary ευχαρίστως σε ό,τι ξέρω να απαντήσω:
      Το χαρτί ανακυκλώνεται ανεξαρτήτως μεγέθους. Το χρώμα κάνει τη διαφορά. Σημειώματα, μπλοκάκια, A4 ή Α3 πάνε μαζί φτάνει να είναι λευκά, οχι γιαλιστερά. Χωριστά ανακυκλώνονται και τα σκούρα- χρωματιστά (σακούλες μανάβη, αυγοθήκες κ.λ.).
      Το σωστό είναι να είναι πλυμένα, ιδίως οι κονσέρβες (σκυλοτροφής, τόννου κ.λ.). Αυτό βέβαια φαντάζομαι σε κάθε τόπο αλλάζει. Π.χ. εμείς έχουμε κλειστή αποθήκη, πρσάρουμε εντός και φυσικά πρέπει να λάμπουν. Αν ο Δήμος τα μαζεύει σε ανοιχτό χώρο τύπου χωματερής ίσως μαζεύονται άνθρωποι που διαχωρίζουν και καθαρίζουν για το μικρό ίδιον όφελος (έχεις δει τα παιδάκια Roma που μαζεύουν αλουμίνιο ή χαλκό από καλώδια). Όχι για το υγιεινότερο για την περιοχή,

      Για τo tetra-pak αν θες δε πιο πάνω την απάντησή μου στη Tzina Varotsi.
      Το αστείο είναι πως κι εγώ μέχρι να ασχοληθώ το είχα για το πιο ανακυκλώσιμο..
      Καλό απόγευμα
      (κι ότ,ι απορία, αν ξέρω χαρά μου να την απαντάω)

      Διαγραφή
    2. Αρχικά να σου πω μπράβο για την πρωτοβουλία σας! Δεν είχα καταλάβει ότι πρεσάρετε εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ειχα φανταστεί ότι απλά τα συλλέγετε και τα στέλνετε κάπου!

      Οι ερωτήσεις μου εμένα αφορούσαν τους κλασικούς μπλε κάδους της Αττικής. Μου έλυσες πολλές απορίες! Σε ευχαριστώ και συνεχίστε την καλή δουλειά...

      Διαγραφή
    3. Στην Αττική μαθαίνω ότι σε κάποιες γειτονιές οι κάτοικοι προσπαθούν να βάλουν και καφέ κάδους για όσα γίνονται λίπασμα. Σίγουρα εκεί είναι πιο οργανωμένα.
      Εμείς διαχωρίζουμε και συμπιέζουμε για να μην είναι και επιίνδυνη η μεταφορά, και.. είμαστε μόνοι με δικές μας ατομικές μετοχές των €100 ο καθένας κι άγριο πόλεμο από το Δήμο (ως τώρα, διότι πάντα ελπίζουμε...). Προς το παρόν τα έσοδα πάνε στο νοίκι και τους 3 εργάτες μας, όνειρό μας ένα φορτηγάκι κι ύστερα το πιο δύσκολο, το γυαλί που υπάρχει άφθονο εδώ..
      (Μια και τα λέμε, ξέρεις είμαι πολύ περήφανη για τη διαφάνεια: στο blog μας δημοσιεύουμε πάντα εικόνα του τριαξονικού που φεύγει και το τιμολόγιο).

      Καλή σου μέρα Dearκι ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

      Διαγραφή
  6. h mouria,xwris moura omws giati peftoun kai gemizei o topos zwyfia,gia mena einai to idanokotero dentro ki otan megalwsei vazeis kai mia kounia gia....kounia mpella.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα μουριά στον κήπο μου στο Λυκαβηττό Ελένη μου, η σκιά και το θρόισμά της μαγικά και μου θυμίζουν τις γειτονιές που μεγάλωσα που οι δρόμοι έχουν μουριές ή νεραντζιές..
      Κι η κούνια ω να ξερες πώς μου λείπει γιατί εδώ το χώμα είναι ελαφρύ και ο αέρας δυνατός και (εκτός ευκαλύπτων στις ρεματιές) δεν έχουμε ψηλά δένδρα..

      Καλή σου μέρα, τι μου θύμισες!

      Διαγραφή
  7. Χρήσιμη ανάρτηση αφού, συν τοις άλλοις, μαθαίνουμε.

    Καλησπέρα και όσο για το δέντρο... ροδιά βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο το πιο το πιο αγαπημένο μου δένδρο είναι η ροδιά, μόνη μαζί με λεύκα που φύεται στον του Άδη και μοιάζει στολισμένη πάντα με καρπούς και άνθη όλα μαζί. Θα αντέξει; Θα ρωτήσω και θα δράσω ανάλογα..

      Καλή σου μέρα φίλε Ευρυτάνα!

      Διαγραφή
  8. "βράβευση της εβδομάδας" για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.