Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μαραθώνιος στην αρχαία Σπάρτη κι επικίνδυνοι Παραολυμπιονίκες;





Ο Μαραθώνιος σήμερα, όπως όλα πια σε τούτη την κουκκίδα γης, αμαυρώθηκε από άλλη μια κατασταλτική φασιστική απαγόρευση. Απαγορεύθηκε η συμμετοχή στους ανθρώπους που κινούνται με αναπηρικά βοηθήματα*. Δικαιολογία το ότι οι Παραολυμπιονίκες θεωρούνται επικίνδυνοι, μπορεί να είναι τρομοκράτες που επιθυμούν να αυτοκτονήσουν καταστρέφοντας με βόμβες τον αγώνα των υγιών κι αρτιμελών φασιστών.
Ο Μαραθώνιος (αν δεν το έχετε υπ' όψιν) θυμίζει πάντα το Γρηγόρη Λαμπράκη ο οποίος πέραν της βουλευτικής του ιδιότητας ήταν και γιατρός (που δεχόταν στο ιατρείο του μια μέρα της εβδομάδας δωρεάν), ειρηνιστής μέλος του ελληνικού Κινήματος Ειρήνης αλλά και αθλητής, ο δρομέας που στις 21 Απριλίου 1963 βάδισε τον πρώτο Μαραθώνιο-πορεία για την Ειρήνη, με παγκόσμια απήχηση. Η Κυβέρνηση Καραμανλή τον είχε απαγορεύσει, πρωί-πρωί ανακοινώθηκε και απαγόρευση συγκεντρώσεων αλλά ο Λαμπράκης αλλού με συμπαράσταση κατοίκων αλλού χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ιδιότητα (και κάποια ψέματα στους χωροφύλακες ότι πήγαινε στο εξοχικό του) πέρασε τα μπλόκα, έκανε μόνος του την πορεία και τερματίζοντας  άνοιξε ένα πανώ με τη λέξη 'ΕΛΛΑΣ' και το σήμα της ειρήνης. Η φωτογραφία του είναι μέρος της εικονογραφίας του 20ου αιώνα κι η πράξη του, όπως κι η δολοφονία του ένα μήνα μετά, έμειναν στην Ιστορία και παραμένουν χαραγμένες στο συλλογικό μας ασυνείδητο.

Σήμερα είδα έναν άλλο βουλευτή στο Μαραθώνιο. Ήταν ο περιχαρής συνταγματολόγος και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ντυμένος με τα αθλητικά του (όχι κοστούμι και γυαλισμένα παπούτσια σαν το Λαμπράκη) ο οποίος, αντί αντιπολεμικού πανώ είχε καρφιτσωμένο στο στήθος του εν είδει μηνύματος το σήμα της Wind, του χορηγού που θα όφειλε (σε άλλο καιρό ή σε άλλη χώρα) να ζητήσει επίσημα κι εμπράκτως συγγνώμη από τους ΑΜΕΑ με δωρεές και ταπεινότητα.
Πού τέτοια τύχη, πού τέτοια ευσυνειδησία θα μου πείτε. Πού το empathy κι η συναισθηματική ωριμότητα για να φαντασθούν τα αισθήματα που προξένησε η σημερινή προσβολή στους γενναίους ανθρώπους που ξεκίνησαν το πρωί από τα σπίτια τους για να συμμετέχουν με όποιο μέσο μπορούν στο Μαραθώνιο που είναι κληρονομιά όλων μας κι όχι μονάχα αρτιμελών φασιστών.

Θα ήθελα γράφοντας γι αυτά να σας επιστήσω την προσοχή γιατί δεν αρμόζει και εδώ να καλυφθεί η αθλιότης με τη λέξη 'γκάφα'. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη αβλεψία, για γκάφα ή φάρσα αλλά για μια έκφανση της νοοτροπίας εκείνων που μας κυβερνούν και εκ του ασφαλούς λόγω των παχυλών μισθών τους καταργούν τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια καταδικάζοντας μας να ζούμε ανήμποροι σε μαύρα φασιστικά σκοτάδια. Γι αυτό ως παράδειγμα ας θυμηθούμε τα παλιά με ένα παραλληλισμό, τη γνωστή ναζιστική αφίσα της καμπάνιας για στείρωση κι εξόντωση των ασθενών που, το 1938 πληροφορούσε τους Γερμανούς:
«60.000 μάρκα είναι το ποσό που κοστίζει στην λαϊκή κοινότητα, στη διάρκεια της ζωής του , αυτό το άτομο που πάσχει από κληρονομική μειονεξία. Αγαπητέ συμπολίτη αυτά είναι και δικά σου χρήματα.» 
Όμως το οικονομικό κόστος δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατάργηση του ανθρωπισμού και της Πρόνοιας, ίσα-ίσα αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει κάτι σάπιο στις κοινωνίες που το μεταχειρίζονται και στα άτομα που το υπερασπίζονται. Εδώ πια το ακούμε καθημερινά, έχει γίνει η απάντηση για όσες τις βρωμιές και την απόλυτη διάλυση της κοινωνίας μας· μια βαρβαρότητα στην οποία, δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ αρνούμαι να παραδεχθώ ότι δεν αντιστεκόμαστε.




 ____________________________________________________
* αναπηρικά βοηθηήματα: στη συγκεκριμένη περίπτωση χειρήλατα ποδήλατα για τα οποία μαθαίνω ότι άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα, άλλα που έχουν πλήρως λειτουργικά τα πάνω άκρα (όπως ο Αλέξανδρος και ο Μάκης), χρησιμοποιείται το χειρήλατο ποδήλατο για πολλές δράσεις, καθώς η δύναμη προώθησης προέρχεται από τα χέρια. 

Ιδού η είδηση:

Οι διοργανωτές του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας βάζουν στοπ στην συμμετοχή Παραολυμπιακών αθλητών. Οι Αλεξανδρος Ταξιλδάρης και Μακης Καλαρας ταξίδεψαν από την Κομοτηνή στην Αθήνα με σκοπό να συμμετάσχουν στον κλασικό μαραθώνιο με τα χειρήλατα αμαξιδια τους. Οι διοργανωτές είχαν άλλη άποψη και απαγόρευσαν την συμμετοχή των δυο διακεκριμένων αθλητών φέροντας ως δικαιολογία την επικινδυνότητα των χειρήλατων για τους μη αναπήρους συμμετέχοντες. 






από andro.gr :

Για τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες, Μάκη Καλαρά και Αλέξαδρο Ταξιλδάρη, η κλασική διαδρομή από το Μαραθώνα έως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δεν είναι παρά μια ακόμα υπενθύμιση των εκατοντάδων κοινωνικών διαχωρισμών που η ίδια η πολιτεία καλλιεργεί καθημερινά μέσω των φορέων της.  

Οι δύο αναγνωρισμένοι αθλητέςαμφότεροι με κινητικά προβλήματα‒ εκδήλωσαν πριν από λίγες μέρες το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν συμβολικά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, εκπροσωπώντας το σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ».
Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (ασημένιος Παραολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) αποκαλύπτει:


«Τηλεφώνησα, εκπρόθεσμα είναι η αλήθεια, στη διοργανώτρια αρχή και εξέφρασα την επιθυμία, τόσο τη δική μου όσο και του Μάκη, να εκπροσωπήσουμε μια ομάδα συμπολιτών μας, τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, προάγοντας έτσι και την πεποίθηση ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας ανοιχτός αγώνας για όλους τους Έλληνες στην πράξη και όχι μονάχα στα διαφημιστικά σποτ. Η απάντηση που έλαβα αρχικά από τον τεχνικό σύμβουλο ήταν ότι δεν προβλέπεται κατηγορία για χειρήλατα αμαξίδια διότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια τόσο τη δική μας όσο και των υπόλοιπων αρτιμελών συμμετεχόντων. Του εξήγησα ότι η συμμετοχή μας είναι καθαρά συμβολική και ότι θα μπορούσαν να μας τοποθετήσουν στο τέλος ώστε να μην είμαστε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, και πως επίσης έχουμε συμμετάσχει ξανά σε μαραθωνίους: δυο φορές στο Νυχτερινό Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και μια στο Μαραθώνιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
”Επειδή σας άφησαν να συμμετάσχετε σε κανά δυο πανηγυράκια, δεν σημαίνει ότι θα σας αφήσουμε και εδώ”, μου απάντησε.
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Του υπενθύμισα ότι είμαστε δυο αναγνωρισμένοι Παραολυμπιονίκες και ότι θα ήταν θετικό για τον αγώνα να δει ο κόσμος δύο παιδιά με καροτσάκι να τερματίζουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο.
Εκείνος όμως συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. ”Κύριέ μου, εσείς μπορείτε να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, πρέπει να σας δεχτούμε; Σας εξηγώ ότι μπορεί να είστε επικίνδυνος για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες”.
Έκλεισα το τηλέφωνο απογοητευμένοςδεν υπήρχε λόγος να του εξηγήσω ότι τα χειρήλατα αμαξίδια δεν είναι βόμβες για τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Θα ήταν θετικό για τον αγώνα να δει ο κόσμος δύο παιδιά με καροτσάκι να τερματίζουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο…» (Αλέξανδρος Ταξιλδάρης) 



συνέντευξη στο inpost 


κι ένα σχόλιο που μου άρεσε:

αυτοί που ενημερώθηκαν για τον αποκλεισμό των Παραολυμπιακών αθλητών και παρόλαυτά θα τρέξουν στον Μαραθώνιο νομιμοποιώντας μια φασιστική και ρατσιστική απόφαση, θα πρέπει να αποκλειστούν σαν πνευματικά ανάπηροι και ιδιώτες...

Επίσης για το θέμα στη Φαρμακόγλωσσα Κίρκη

Οι εικόνες
Η αφίσα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο A. Viallard. Ψυχίατροι στην περίοδο του Ναζισμού (σε τρία μέρη): christostsantis 
Κέντρο: Οι Παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς

Κάτω η ιστορική φωτογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη με το πανώ  που έβγαλε από την τσέπη και το άνοιξε βαδίζοντας τα τελευταία μέτρα του Μαραθώνιου για την Ειρήνη.


Όμως, την αλήθεια να τη λέμε. Ό,τι κι αν έγινε από πλευράς οργάνωσης, δείτε τους μαραθωνοδρόμους όταν περνούσαν έξω από την ΕΡΤ. Αναρωτιέμαι ποια κυβέρνηση δε θα ανησυχούσε μήπως κάνει κάποιο λάθος..
Αντιδράσεις Μαραθωνοδρόμων έξω από την ΕΡΤ


__________

18 σχόλια:

  1. ap to diko sou blog enhmerwnomai dafnh ki exw mathei tosa,s efxaristw pou ta moirazesai.kalo vrady kai kalh evdomada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτο. Και ναι, αν το δικαιολογούσαμε ως απλή γκάφα του ηλίθιου υπεύθυνου θα ήταν λάθος. Είναι μια ολόκληρη νοοτροπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελώς όμως- αν δεν το έλεγαν οι ίδιοι οι αθλητές δε θα το πίστευα μα δε δείχνει άλλο, όπως λες, από τη νοοτροπία των συμπολιτών μας Κατερίνα μου.

      Καλό ξημέρωμα
      με στιγμές ευτυχίας με το Benvenuto σου!

      Διαγραφή
  3. Και μη χειρότερα θα έλεγα, αλλά βλέπω καθημερινά τα χειρότερα να εμφανίζονται...απίστευτο και ταυτόχρονα τόσο πιστευτό στην τωρινή ελληνική φασιστική πραγματικότητα...
    Πάντως βλέπω πως το σλόγκαν της Γερμανίας μένει το ίδιο μέχρι σήμερα...τώρα τους λένε απλά πόσο κοστίζουμε εμείς οι Έλληνες ίσως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί στους καημένους, ηθικούς και νομοταγείς Γερμανούς...αλίμονο μας!!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και σ' εμάς Maria μου, τα ίδια δε λένε; Άρχισαν με το πόσο κοστίζει κάθε μετανάστης (δίχως να λένε πόσο επιδοτούνται από την ΕΕ για την αποκατάστασή του) και τώρα περάσαμε στο πόσο κοστίζει η Δημόσια Τηλεόραση, πόσο κοστίζει η Υγεία και τα φάρμακά μας, πόσο κοστίζει η δωρεάν Παιδεία και βλέπω να πηγαίνουμε στο πόσο κοστίζουν οι παππούδες μας που επιμένουν να ζουν παρά τη μειωμένη σύνταξη.
      Όταν κάθε τι αποτιμάται σε χρήμα η Κοινωνία δεν έχει μέλλον. Το δράμα μας είναι που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πως η Θατσερική θεωρία εφαρμόστηκε σε μια χώρα που είχε ήδη ένα τέλειο Σύστημα Υγείας και ανεπτυγμένο ανθρωπισμό ενώ εδώ δεν έχουμε παρά το ο σώζων εαυτόν σωθήτω που μας κληροδότησαν δικτατορίες και πόλεμοι..(Αλλά ακόμα κι εκεί το ελλειματικό 'αριστερό' BBC δεν τόλμισαν να το αγγίξουν).
      Μα είναι να μην αρχίσω.. γι αυτό σταματάω
      και σου εύχομαι Καλό Ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα κα Δάφνη...

    Τι σύμπωση.... Περπάτησα σήμερα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ... στο αντίθετο οδόστρωμα.... Διαβάζοντας Παπαδιαμάντη... Ξεκίνησα από την Πλ. Μαβίλη έφτασα ως την Αγία Παρασκευή και από άλλους δρόμους επέστρεψα... Θα σου πω πράγματα που μου έκαναν εντύπωση...

    Πρώτα από όλα η χαρά ανθρώπων ΔΥΣΤΙΧΙΣΜΕΝΩΝ.... Κάτι υπέρβαροι με σημαίες εχειροκροτούσαν.... από τα μπαλκόνια ή τους δρόμους... Λίγα πράγματα... Η Αθήνα απουσίαζε... Γιατί ο κόσμος έχει λαλήσει.... Κάτι γραφικά ρετάλια παρακολουθούσαν...

    Δεύτερο.... Κάτι τύποι που πέζαν δαιμονισμένα ταμπούρλα στην υπόγεια διαδρομή κάτω από την Κατεχάκη... Κάτι αφρικάνικους δαιμονικούς χορούς ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ πληρωμένο... Εν τω μεταξύ στο άλσος Χολαργού ένα άλλο παιδάκι έπαιζε ταμπούρλο ερχόμενο από μάθημα μουσικής... Τι στο καλό μαθαίνουν αυτό το όργανο ??? Προφανώς επειδή δημιουργεί ΕΚΤΟΝΩΣΗ και μια """ μουσική"""" δαιμονική και μαζική.... Δεν μου άρεσε καθόλου....

    Τρίτο μεταξύ Σωτηρίας και τέως Ρυθμιστικού (μου την σπάει να το λέω Γεννηματάς) ήταν δεκάδες "μαραθωνοδρόμοι" της απεξάρτησης που μάλλον προμηθεύονταν μεθαδόνη. Συγκινήθηκα και σκέπτηκα ότι αυτός είναι μαραθώνιος για την ζωή...

    Τέλος έκανα σκέψη για το ποιόν της νέας γενιάς που έδινε στους αθλητές ύδωρ πάγο και σφουγγαράκια... Που στο καλό βρήκαν τέτοιο κέφι.... Προφανώς το ανέλπιστο μεροκάματο.... Ή η δύναμη της εθελοντικής προσφοράς.... Άγνωστες οι ψυχές των ανθρώπων...

    Εν κατακλείδι μου την έσπασε αυτό τα χαζοχαρούμενο πράγμα....

    Αλλά και τέλος θα πω κάτι για τους ποδηλάτες.... Πολύ μου την δίνουν... Έχουν μια αίσθηση εγωισμού τρομερή.... Ερχόταν ένας κατεπάνω μου γιατί περπατούσα στην Λ. Μεσογείων αντίθετα από τους μαραθωνοδρόμους.... Κοιταγόμαστε στα μάτια... Ακόμα τα θυμάμαι... Πίστευε ότι θα έκανα δεξιά να ανέβω στο κράσπεδο... ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ Η ΑΝΟΔΟΣ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΑ... ¨Εκανα τελευταία στιγμή κίνηση προς τα δεξιά φροντίζοντας να τον σκουντήσω την κατάλληλη στιγμή γιατί δεν παρεξέκλεινε της πορείας του.... Ήταν πλησίον του κέντρου απεξαρτήσεως.... ¨Επεσε.... Ησθάνθην ηδονή και εσυνέχισα ατάραχος την μοναχικήν μου πορεία ενώ βρίζων και ορυόμενος απεύθυνε βρισιές εναντίον μου... ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑ ΟΥΔΟΛΩΣ

    Εύχομαι μόνο να μην έσπασε κάνε χέρι ή πόδι..... Αλλά να είναι προσεχτικοί αυτοί οι εγωίσταρες.... Αυτό το αντιμετωπίζω καθημερινά γιατί περπατώ μανιωδώς... Τα θεωρούν όλα δικά τους.... Φανάρια, πεζοδρόμια.... Τι αγενή περίοδος είναι αυτή...

    350.000 ποδήλατα πουλήθηκαν λέει την περισυνή χρονιά... Πολλοί αγενής τύποι θα καβαλούν τα ποδήλατα....

    Αυτά βίωσα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε akrat
      είσαι ενημερωτικότατος.

      Δε θα το θυμάσαι πόσο κι εγώ έχω γράψει για τους ποδηλάτες.

      Το τρίτο σου μου άρεσε όπως το έθεσες (ξέρεις τη σχέση μου με το θέμα της Απεξάρτησης), σπάνια κάποιος που δεν έχει προσωπική πείρα μιλά τόσο ωραία για το θέμα.

      Καλό μας απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. Είμαι πολύ καιρό μακριά από το ιντερνετ και τώρα που επιστρέφω νιώθω σαν να βρισκόμουν αλλού. Σε άλλη χώρα. Γιατί την πραγματική πληροφόρηση την δίνουν οι πολίτες. Εσύ βέβαια Δάφνη μου δεν είσαι μία απλή πολίτης και χαίρομαι που γράφεις γιατί δεν μένεις μόνο σε έναν απλό σχολιασμό. Πολύ θα ήθελα να έβλεπα μια πιθανή απάντησή τους σε αυτό το άρθρο. Μακάρι να είχαν την ευθιξία να το κάνουν.

    Καλό ξημέρωμα Δάφνη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς γύρισε στον ψηφιακό μας κόσμο Margo μου.
      Ως τώρα όχι μόνο δεν έχω δει συγγνώμη μα χθες το βράδυ κάποιος που δήλωνε διοργανωτής πόσταρε στο Facebook φωτογραφίες (μέσα στις οποίες κι ένα παιδάκι που το έσπρωχναν σε αναπηρικό καροτσάκι ) με ένα σημείωμα ότι δεν έδιωξαν κανένα που δεν ήταν εκπρόθεσμος.
      Η πιο βρωμικη τεχνική δηλαδή, όχι μόνο δεν απολογούνται αλλά τους βγάζουν και τρελούς τους αδικημένους.Όμως σήμερα η είδηση κυκλοφορεί κι ελπίζω τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη.

      Καλό σου απόγευμα,
      ελπίζω να βρεθούμε στο νησάκι.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Γι αυτό τα γράφω και διαδίδω
      ώστε να σκεφτούν λιγάκι και να πάψουμε να βλέπουμε τέτοια τέρατα.

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, Δάφνη.

    Διάβασα την ανάρτησή σου και την είδηση όπως παρουσιάζεται στον σύνδεσμο που έβαλες και η πρώτη μου αντίδραση ήταν - όπως ήταν φυσικό - οργή. Οργή για την αμορφωσιά, για την αγένεια και για τον ρατσισμό που αντιμετώπισαν οι δύο Παραολυμπιονίκες ! Μετά ξαναδιάβασα την είδηση και την ξανα-ξαναδιάβασα κι από άλλα λινκς (που όμως δεν έγραφαν διαφορετικά πράγματα από τον σύνδεσμο που παραθέτεις).

    Δεχόμενη ως αξίωμα (γιατί ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για την εγκυρότητα μιας είδησης) ότι τα πράγματα συνέβησαν έτσι ακριβώς όπως παρουσιάζονται, τότε μετά μεγάλης μου λύπης πρέπει να δώσω το φάουλ στους Παραολυμπιονίκες μας κι όχι στον αγενή/αμόρφωτο/ρατσιστή (ή απλά overworked and underpaid που τον πετύχανε σε κακιά στιγμή) τεχνικό σύμβουλο. Γιατί αν ως πολίτης και αθλητής με αναπηρία διεκδικείς (δικαίως) ισότιμη μεταχείριση, θα πρέπει πρώτα να δείχνεις ότι αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου ισότιμα με όλους τους άλλους, χωρίς να ζητάς από μόνος σου «ιδιαίτερη μεταχείριση». Πράγμα το οποίο οι Παραολυμπιονίκες δεν έκαναν, αφού ζήτησαν να λάβουν συμμετοχή ενώ είχε παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

    Ούσα εγώ η ίδια τετραπληγική, θεωρώ ότι τα δικαιώματα των ΑμεΑ και η δίκαιη αντιμετώπισή τους από την κοινωνία είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό ζήτημα για να χρησιμοποιείται ελαφρά και για λόγους εντυπωσιασμού απ’ τον οποιονδήποτε, ιδιαίτερα από άτομα που έχουν τα ίδια κάποια αναπηρία και μάλιστα είναι και αθλητές.
    ΝΑΙ, είναι απαράδεκτο που οι διοργανωτές του Κλασσικόυ Μαραθώνιου της Αθήνας δεν έχουν ΗΔΗ κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σ’ αυτόν ΟΛΟΙ οι πολίτες (όπως μπορούν να πάρουν μέρος π.χ. στον Μαραθώνιο του Λονδίνου ή της Ν. Υόρκης).
    ΝΑΙ, είναι απαράδεκτη η γλώσσα και το ύφος του τεχνικού συμβούλου στον οποίο μίλησε ο Παραολυμπιονίκης.
    Είναι ακόμα πιο απαράδεκτο όμως να επαιτεί κάποιος «ιδιαίτερη μεταχείριση» με σκοπό να προάγει μια εικονική ισότητα δικαιωμάτων. Το να τερμάτιζαν δύο αθλητές στο Καλλιμάρμαρο πάνω σε χειρήλατα αμαξίδια δεν θα σήμαινε αυτομάτως ότι ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας ήταν ανοιχτός σε όλους τους πολίτες. Θα σήμαινε απλά ότι πάρθηκε ένα ημίμετρο, απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού (και ναι, πρέπει να το παραδεχτούμε, με μεγάλο ρίσκο για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε αθλητή), χωρίς την λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου κι αυτό δεν θα ήταν καλό για κανέναν.

    Καλό σου απόγευμα και συνέχισε να αναδεικνύεις τέτοια θέματα που δίνουν τροφή για σκέψη σε όλους μας.

    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική
      σ' ευχαριστώ από την καρδιά μου που έκανες τον κόπο να σχολιάσεις φωτίζοντας το θέμα.

      Θεωρώ ότι οι διοργανωτές όφειλαν να είχαν προβλέψει τη συμμετοχή χρηστών αμαξιδίων. Δεν είναι κι ο πρώτος, περηφανεύονται παντού πως πρόκειται για τον 31ο Μαραθώνιο.
      Επίσης όσο κουρασμένοι ή ταλαιπωρημένοι κι αν ήταν δεν έπρεπε να είχαν μιλήσει έτσι ή, ίσως, άνθρωποι που σκέπτονται έτσι δεν έπρεπε να εργάζονται σε θέσεις δημοσίων σχέσεων και μάλιστα στο Μαραθώνιο.
      Και μη νομίσεις, προσωπικά αυτές τις φανφάρες τις θεωρώ ανούσιες και συμφωνώ απόλυτα ότι κι αν είχαν τερματίσει δυο αθλητές μάλλον παραπλανητική εικόνα για την κατάσταση στη χώρα μας θα έδινε.

      Επίσης συμφωνώ ότι αν ως εκπρόθεσμοι ενδεχομένως οι δύο αθλητές στην ουσία ζητούσαν ειδική μεταχείρηση, δε βοηθούν τον αγώνα κατά των διακρίσεων.
      Συχνά, σε πολλές περιπτώσεις κάθε είδους διακρίσεων (π.χ. στα φεμινιστικά μου) το λέω ότι ίσοι δε σημαίνει ίδιοι. Μακάρι αυτό να το καταλάβαιναν όλοι..

      Καλό σου απόγευμα,
      με πολλά ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  8. Η σαπίλα σκέπασε τα πάντα σαν μαύρο κατάμαυρο σύννεφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι οι άλλοι οι συναισθηματικά ανάπηροι που βλέπουν τη φτώχεια γύρω τους συνεχίζουν να κυβερνούν άσπλαχνα..

      Διαγραφή
  9. Αν όλα ήταν εμπρόθεσμα σε αυτόν τον τόπο τότε εντάξει να τους αφήναν απ έξω.Σίγουρα δεν αλλάζουν νοοτροπίες με εμφανίσεις και θεατρινίστικα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι, κι εν τέλει Χρυσάνθη μου τα περί εκπρόθεσμων τα λένε κατόπιν εορτής. Στους ίδιους άλλα απάντησαν..
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.