Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Εσείς πόσα βιβλία διαβάσατε το 2013;





Έπεσα σε μια διαφήμιση ηλεκτρονικού αναγνώστη που ανακοίνωνε ότι η νέα συσκευή έχει μπαταρία που κρατά 8 εβδομάδες. 'Για φανατικούς αναγνώστες' λέει. Και κάτω με μικρότερα γράμματα εξηγεί ότι ο υπολογισμός έγινε για ανάγνωση μισής ώρας την ημέρα.
Με έπιασαν τα γέλια βέβαια. Για τόσο εγώ δε θα σας έλεγα αναγνώστες αλλά, εν τέλει, η διαφήμιση με έκανε να αναρωτηθώ πόσες ώρες ή πόσα βιβλία διαβάζουν οι άνθρωποι γύρω μου.
Θυμάμαι ένα παλιότερο, στην Αγγλία, που υπολόγιζαν ότι αναγνώστης θεωρείσαι αν διαβάζεις για απόλαυση 10 βιβλία το χρόνο. Λίγο μου φαίνεται αλλά το έψαξα.
Σε όλη τη γη λοιπόν, πρώτοι είναι οι Ινδοί που αφιερώνουν στην ανάγνωση 10 ώρες και 42 λεπτά την εβδομάδα. Ταϊλανδοί, Κινέζοι, Αιγύπτιοι και Τσέχοι ακολουθούν.  Μετά έρχονται Ρώσοι, Σουηδοί, Γάλλοι, Ούγγροι και Σαουδάραβες  με σχεδόν 7 ώρες ενώ στις σχεδόν 6 είναι οι Τούρκοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί κι οι Αμερικάνοι.
Έλληνες εννοείται δε μετρήθηκαν. Προσωπική μου παρατήρηση είναι ότι στην Ελλάδα μετά τα 30 διαβάζουν μόνο οι γυναίκες. Οι άνδρες κάπου μεταξύ 27 και 33 συνεχίζουν να αγοράζουν μα δεν τα διαβάζουν και από τη κρίση των 33 και μετά ούτε που αγοράζουν πια άλλο από αθλητικές φυλλάδες ή φυλλάδες γενικώς ανάλογα τα ειδικά τους ενδιαφέροντα (αυτοκίνητα, τσόντες ή ό,τι).
Αυτό έχει σημαντική επίπτωση στα βιβλία που εκδίδονται. Τα ρομάντζα που απευθύνονται σε μάνες νεογέννητων είναι παγκοσμίως πολύ επικερδής κλάδος ενώ οι μελέτες και η Ποίηση δεν πουλάνε παρά σε ένα μικρό ειδικό κοινό. Ανάμεσα είναι τα σκανδαλοθηρικά κάθε είδους, από τα σοβαρά ('κουτσομπολιό για μορφωμένους' όπως έλεγε μια φίλη τα ημερολόγια και τις αλληλογραφίες που αγαπώ) ως τα απολύτως χυδαία που ανθούν σε εποχές ευημερίας.
Εγώ, υπολογίζοντας συντηρητικότατα, διαβάζω το λιγότερο 50 ώρες την εβδομάδα και επειδή διαβάζω πολύ γρήγορα μου βγαίνει πάνω-κάτω ένα μέτριο σε μέγεθος βιβλίο την ημέρα. Εσείς πόσο διαβάζετε;













Εκδόσεις στην Ελλάδα (2013):

Έθνος: 30%
Ιστορία: 30%
Βιογραφία/γυναικεία λογοτεχνία: 20%
Ιστοριογραφία: 10%
Οικονομία: 10%
Πολιτική (καθεστωτική): 10%
Ψυχολογία: 10%



Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που πραγματοποιήθηκε προ διετίας και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του:



Στην Ελλάδα του 2013 και της κρίσης, η γνώση «διανέμεται» απο 1.500 βιβλιοπωλεία όλων των ειδών και περισσότερα απο 3.500 σημεία πώλησης βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων Τύπου καιτων… σούπερ -μάρκετς). 

Το 50% και πλέον των βιβλιοπωλείων και σημείων πώλησης βιβλίων βρίσκεται στην Αθήνα και το υπόλοιπο στις μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα). 

Μετά το 2008, η διαφαινόμενη -τότε - και ήδη διαμορφωθείσα σήμερα οικονομική κρίση έχει τις επιπτώσεις της και στην αγορά του βιβλίου. 

Έτσι, αν το 2006 της - οικονομικής αλλά όχι απαραίτητα και πνευματικής ευμάρειας - τυπώνονταν περί τoυς 10.296 (το πρώτο οκτάμηνο του χρόνου και μη συμπεριλαμβανομένων των e-books) τίτλους βιβλίων, το 2011 της διαμορφωμένης κρίσης, ο αριθμός των τίτλων «έπεσε» στους 8.333.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το 1990 υπήρχαν στη χώρα 374 εκδοτικοί οίκοι και ο αριθμός «εκτοξεύτηκε» τριπλασιαζόμενος στους 927 (συμπεριλαμβανομένων πολλών εκδόσεων που ανέλαβαν οι εκδότες εφημερίδων με ειδικές τιμές ως προσφορές των ειδησεογραφικών εντύπων τους).
Κατά το 
- Στην Ελλάδα, το 18% των εκδοτών παράγουν το 77% του συνολικού αριθμού των τίτλων.
- Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εξακολουθούν να διοικούνται απο τους ιδρυτές ή τους απογόνους των ιδρυτών τους. 
- Η βιβλιοπαραγωγή είναι απολύτως συγκεντρωτική στην πρωτεύουσα καθώς το 82% των εκδοτικών οίκων βρίσκονται στην Αθήνα, το 11% στη Θεσσαλονίκη και μόλις το 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η «έκρηξη» στην ελληνική αγορά του βιβλίου ήρθε μόλις το 2006, όταν σημειώθηκε αύξηση 10.000 νέων τίτλων σε μία χρονιά, αλλά μετα το 2008 διαφάνηκαν ήδη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με κατακόρυφη μείωση των εκδιδόμενων τίλων αλλά και του αριθμού των εκδοτικών οίκων. 

Είναι χαρακτηριστικό (όπως αναφέρεται στην αποκλειστικά ξενόγλωσση έρευνα - απευθύνεται στους ξένους επισκέπτες της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης) πως στην Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, υπήρχαν το 1990, 374 εκδοτικοί οίκοι και το 2011 ειχαν φτάσει τους 927.

Ακολουθώντας, μάλιστα, τις διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις αντίστοιχες συσκευές, 70 Έλληνες εκδότες διαθέτουν, σήμερα, περί τους 4.000 e-τίτλους βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων) ενώ μόνο την τελευταία διετία πουλήθηκαν στην ελληνική αγορά περί τις 50.000 συσκευές iPad. 



Η παρουσία του λογοτεχνικού βιβλίου κινείται μεταξύ 30-40% των συνολικών τίτλων στα 10 πιο ευπώλητα.  Την μερίδα του λέοντος στα επιτυχημένα λογοτεχνικά βιβλία έχουν τα δύο είδη που κυριαρχούσαν και πριν την κρίση, δηλαδή το ιστορικό μυθιστόρημα (είτε αναγνωρισμένων διεθνών συγγραφέων όπως ο Έκο είτε "ελληνικού [βλέπε αλυτρωτικού] ενδιαφέροντος" -- Βυζάντιο, Σμύρνη, κλπ) και το ερωτικό μυθιστόρημα, είτε στην πιο εκλεπτυσμένη είτε στην πιο "ροζ" του μορφή. Το πολιτικό μυθιστόρημα είναι ανύπαρκτο, ενώ έχει μια παρουσία το κοινωνικό μυθιστόρημα, όχι όμως αυτό το οποίο αναφέρεται ευθέως στην περίοδο της κρίσης. Σημειώνεται ότι σπανιότατα απαντά κανείς στην Ελλάδα ιστορικά μυθιστορήματα τα οποία να καταγράφουν την ταξική πάλη σε μια εποχή οικονομικών και εθνικών αλλαγών· με άλλα λόγια, σπανιότατα απαντά κανείς οτιδήποτε που να σχετίζεται με αυτό που ονόμασε "Ιστορικό Μυθιστόρημα" ο Γκιοργκ Λουκάτς. Το ελληνικό "ιστορικό μυθιστόρημα" τείνει μάλλον στην σφαίρα της αλυτρωτικής εθνικιστικής φαντασίωσης με στοιχεία σεξουαλικής ίντριγκας. leninreloaded
___________________________________________________________________
Εικόνα
Η βιβλιοθήκη στο δωμάτιό μου



41 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά! Με υγεία και χαρά! Καλό βράδυ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη γελάω με τη μπαταρία με το μισάωρο διάβασμα! χαχα!
    Αυτή η χρονιά, λόγω δουλειάς, πήγε πολύ καλά το διάβασμα, υπολογίζω ότι διάβασα γύρω στα 50 βιβλία. Πρέπει να τα μετρήσω!
    Άραγε η ανάγνωση αυτών των βιβλίων πόσες ώρες φορτίσματος να θέλει;;; χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτο;
      Απορώ τόσοι διαφημιστές πώς δεν το πρόσεξαν..
      (Αν δεν το πέταξα μάλλον πρέπει να το σκανάρω το εύρημα διότι είναι κι από το περιοδικό του Harvard!)

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  3. Η φιλαναγνωσία ποσοτικοποιείται μόνο εφόσον περιοριστούμε σε μια κατηγορία βιβλίων π.χ. λογοτεχνικά. Σε αυτή την κατηγορία λοιπόν, η (ας μου επιτραπεί) συγκομιδή μου ήταν μάλλον φτωχή. "Τερέζα" του Φρέντυ Γερμανού, "Το χαμένο σύμβολο" του Dan Brown, "Ιστορία των μεταμορφώσεων" του Γιάννη Πάνου, "Φλογισμένη πορφύρα" του Γιώργου Ρούσσου και μερικά ακόμα.

    Το πιο σημαντικό μέρος του (δυστυχώς άφθονου λόγω αναδουλειάς) χρόνου μου διατέθηκε σε άλλου είδους ανάγνωση π.χ.:
    - "ΦΕΚ 174/Α'/8-8-2013" με τις σχετικές εγκυκλίους (νομοθεσία περί αυθαιρέτων) με την κρυφή ελπίδα να "κάτσει" κάποια δουλειά...
    - "Ποιά Τουρκία; Ποιοί Τούρκοι" του Φραγκούλη Φράγκου.
    - "Η μαύρη ββιβλος του πετρελαίου" των Σάιφερτ και Βέρνερ.
    - "Masters of Jazz - George Benson" Υπέροχη, πολυτελής έκδοση της 4Π όπου διαβάζεις το βιβλίο ακούγοντας ταυτόχρονα μουσική από τα ένθετα CD.
    - "Structural Analysis and Design of Tall Buildings: Steel and Composite Construction" του Bungale S. Taranath (η Αγγλική γλώσσα και ορολογία είναι σημαντικός παράγοντας επιβράδυνσης).
    - "Boeing B737NG Aircraft Systems CBT/WBT for pilots" (όχι ακριβώς βιβλίο, αλλά για να το "καταφέρεις" χρειάζεται προηγουμένως προσεκτική ανάγνωση πάρα πολλών σελίδων. Επίσης χρειάζεται διαρκείς επαναλήψεις).
    - "The Quantum World: Quantum Physics for Everyone" του Kenneth Ford (τα ως άνω περί Αγγλικής γλώσσας και ορολογίας)
    - Επιμορφωτικά περιοδικά π.χ. "ΟΙΝΟΧΟΟΣ" κ.λπ.
    - Μια σειρά από υπέροχα βιβλία για παιδιά (παρέα με τον Μιχαήλ Λεριά) όπως π.χ. "Χριστούγεννα με τον Άντερσεν", "Μήλο της γνώσης" του Billioud - εκδόσεις Καστανιώτη, "Διαστημική Ακαδημία" του Σαββάλα
    - Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε blogs ειδικού κυρίως ενδιαφέροντος.

    Ίσως βέβαια η παραπάνω κατανομή να αδικεί κάπως τη λογοτεχνία, αλλά είναι τα ενδιαφέροντα του καθενός που καθορίζουν που θα κινηθεί και με τι θα ασχοληθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται πλουσιότατη η συγκομιδή σου Γιάννη μου. Νόμίζω πως μετράμε ό,τι 'βιβλίο' (όχι περιοδικό δηλαδή) διαβάστηκε για απόλαυση κι όχι μονάχα λογοτεχνικά. Και μερικά σου πολύ θα τα ήθελα ομολογώ!

      Καλή Πρωτοχρονιά με πολλά ωραία βιβλία για το νέο έτος σου εύχομαι
      (με την ευχή και να 'κάτσει καμιά δουλειά' βεβαίως)!

      Διαγραφή
  4. Μη με κάνεις να μετράω κι απογοητευτώ....πάντως είναι πολύ παραπάνω από μισή ώρα την ημέρα και πολύ λιγότερο από 50 ώρες την εβδομάδα...
    Χμμμ...διαβάζω όσο μπορώ (όχι όσο θα ήθελα) οπότε διάβασα πολλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν το βλέπω ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Είμαι σίγουρη ότι έκανες άλλα σπουδαία που αν τα μετρούσαμε θα υστερούσα εγώ Maria μου.
      Εξ άλλου είσαι πάνω από το μισάωρο (και δίχως να μετράμε blogs).

      Καό ξημερωμα!

      Διαγραφή
  5. Αν μέτρησα καλά 10-12 μέσα στην χρονιά μαζί με αυτά που διάβασα για δεύτερη ή τρίτη φορά. Για άντρας 30 ετών καλά είμαι νομίζω αν και το έσωσα το τελευταίο δίμηνο (μαζεμένα 5 βιβλία) που ξεκίνησα νυχτερινή βάρδια.
    Εφημερίδα αθλητική εννοείται διαβάζουμε κάθε μέρα. Αν τύχει και στραβώσει η φάση τουλάχιστον τα πρωτοσέλιδα από το ίντερνετ.
    Τα μπλόγκ που διαβάζουμε μετράνε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άδικο είναι που δε μετρούν τα blogs, το ξέρω.
      Αλλά για άνδρας 3ο ετών (ο οποίος μάλιστα διαβάζει ΚΑΙ αθλητική) τι να πω, με εντυπωσιάζεις Περικλή μου.

      Εύχομαι να παραμείνεις νυκτερινός!

      Διαγραφή
  6. Τους τελευταίους δύο μήνες έχω περιοριστεί σε μισή ώρα το πρωί κι ίσως λιγότερο το βράδυ πριν κοιμηθώ. Αλλά προσπαθώ να ολοκληρώνω ό,τι ξεκινώ αφού με περιμένουν πολλά αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη.
    Πονεμένο θέμα, ειδικά το τελευταίο διάστημα (που άλλαξα χώρο και συνθήκες εργασίας) Δάφνη μου. Όταν απουσιάζω πάνω από 9 ώρες στη δουλειά και γυρίζω και κατάκοπη κι έχω το μπλογκ, πάλι καλά λέω που διάβασα και ...13 ; 15; όλο το χρόνο. Και τα περισσότερα άνοιξη-καλοκαίρι που ήμουν πιο χαλαρή!

    Φεύγω! Πάω να διαβάσω περισσότερο!
    Σε ζηλεύω να ξέρεις ( με την καλή έννοια!)

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τόσα που κάνεις πολλά είναι,
      εξ άλλου η ανάγνωση είναι απόλαυση και τέτοια πρέπει να την κρατήσουμε..

      Καλό ξημερωμα Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  7. Φέτος ήταν λίγο "φτωχή" αναγνωστική χρονιά για μένα, αφού κατάφερα να ολοκληρώσω μόλις 11 (να 'ναι καλά το goodreads που μου έκανε τη σούμα) και άφησα στη μέση γύρω στα 5-6, με το β' τόμο της Πολιτείας του Πλάτωνα να σκονίζεται υπομονετικά στο κομοδίνο μου.

    Καλό υπόλοιπο εορτών! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτωχή για σένα αλλά άνω του μετρίου..
      Από την Πολιτεία (λόγω προσωπικής μουρλίασης) προτιμώ το Φαίδρο.. Αυτόν πιστεύω δε θα τον άφηνες στη σκόνη.

      Καλή Πρωτοχρονιά Μεγαλειοτάτη με πολλά-πολλά καινούργια!

      Διαγραφή
  8. Φέτος αναγνωστικά ήταν για μένα μια καλή χρονιά, γιατί διάβασα βιβλία που από μικρή ήθελα να τα διαβάσω, όπως για παράδειγμα τον "Ξένο" του Καμύ ή την "Μεταμόρφωση" του Κάφκα. Νομίζω ότι πλέον ήμουν έτοιμη γι' αυτά.
    Μετά τη γέννηση του μικρού μου "δυσκόλεψα" ως αναγνώστρια, έγινα λίγο πιο απαιτητική. Κάτι που θα με "κρατούσε" πιο μπροστά τώρα το εγκατελειπα στο λεπτό.
    Το 2013 το μωράκι μου άρχισε να γίνεται παιδάκι, να μιλάει, να παίζει, να εκφράζεται σα μεγάλος. Διάβαζα περισσότερο νωρίς το πρωί, λίγο το μεσημέρι και λίγο το βράδυ. Μέσο όρο 3 ώρες/μέρα. Τα βιβλία που διάβασα πρέπει να φτάνουν τα 30. Αυτά για τα οποία έγραψα από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα είναι 17.

    Χρόνια πολλά με υγεία και διαβάζοντας πολλά και καλά βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες πάντα με γοητεύει. Το πώς βιβλια που δε μας έπιασαν μικρότερους τα ανακαλύπτουμε και μας μαγεύουν όταν τα φτάσουμε πνευματικά..

      Πολλά τα 30 και σου εύχομαι να αυξάνονται και να πληθύνονται μαζί με τα λογάκια του μικρού σου!

      Διαγραφή
  9. Σίγουρα αγόρασα φέτος καμμιά δεκαριά βιβλία όλο το χρόνο δανείστηκα σίγουρα άλλα τόσα από γνωστούς και φίλους και απο την δανειστική του Δήμου μας και όταν δεν είχα καινούργια βιβλία μια χαρά είναι να διαβάζεις τα παλιά και να τα βλέπεις ξανά με άλλο μάτι .Δυστυχώς για μένα διαβάζω γρήγορα και έχω και πολλή καλή μνήμη.Μου αρέσει να τα ξαναδιαβάζω γιατί ξέροντας την ιστορία στέκομαι σε λεπτομέρειες που είχα προσπεράσει στην πρώτη ανάγνωση.
    Καλή χρονιά σε όλους μας με πολλά καλά νέα και παλιά βιβλία για διάβασμα στις βιβλιοθήκες και στα κομοδίνα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω πως μοιάζουμε σ΄αυτό. Κι εγώ τα ρουφάω ταχύτατα κι ύστερα, όσα μου άρεσαν τα ξαναδιαβάζω πολλές φορές..
      Επίσης χαίρομαι που ανέφερες τις Βιβλιοθηκες!!

      Καλή Πρωτοχρονιά Χρυσάνθη μου με όλα τα καλά, για το μυαλό και για το σώμα μας!

      Διαγραφή
  10. Βλέπω πως μοιάζουμε σ΄αυτό. Κι εγώ τα ρουφάω ταχύτατα κι ύστερα, όσα μου άρεσαν τα ξαναδιαβάζω πολλές φορές..
    Επίσης χαίρομαι που ανέφερες τις Βιβλιοθηκες!!

    Καλή Πρωτοχρονιά Χρυσάνθη μου με όλα τα καλά, για το μυαλό και για το σώμα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα τα ρουφάς ταχύτατα μόνο για αυτό κάνεις. ΕΓΩ διάβασα το Might is Right του Ragnar Redbeard και έφτυσα τον τάφο του διεθνιστικού μιάσματος που θα βγάλεις από τον κώλο σου για να γίνει σκλάβος του γιου μου!

      Και του χρόνου στη Μακρόνησο μωρή σοβιετική τσούλα να έχουν κάτι να ξεδίνουν οι οι ΦασιστοΨωλαράδες Συναγωνιστές μου! 1488

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Πολύ ισχνή συγκομιδή Ιοκάστη. Μόλις ένα βιβλίο τον περασμένο χρόνο και αυτό όχι και τόσο σπουδαίο. Τουλάχιστον όμως, φαίνεται ότι διαβάζεις πιο γρήγορα απ' ότι σκέφτεσαι!

      Διαγραφή
    4. Η πρωτοεμφανιζόμενη εδώ Ιοκάστη Μαρκάκη είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μίσους και του χυδαίου λεξιλογίου που χρησιμοποιούν οι ομοϊδεάτες της.

      Δε σβήνω σχόλια εκτός κι αν προσβάλουν άλλους.
      Θα μείνει εδώ, δείγμα ήθους και αγωγής για εκείνους που φλέρταραν με την ιδέα των ναζιστών..

      Διαγραφή
    5. Λοιπόν ΤΟΝ "Ιοκάστη Μαρκάκη" δεν έτυχε να ΤΟΝ ξανασυναντήσω και είναι 100% βέβαιο οτι πρόκειται για troll μιας και η φωτογραφία είναι ψεύτικη και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία.
      Μας δίνει όμως μια αφορμή να αφιερώσουμε ένα ελάχιστο μέρος από το χρόνο μας για να ασχοληθούμε με μια χαρακτηριστική περίπτωση προσωπικότητας: Εκείνη του "βλάκα". Που κακώς το συγχέουμε με το "χαζό", τον "αφελή", το "βραδύστροφο" κ.λπ. Διότι ο "βλάκας" (χαρακτηριστική περίπτωση η "Ιοκάστη Μαρκάκη" ή όποιος βρίσκεται πίσω από αυτόν) είναι μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση προβληματικής προσωπικότητας που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οτι προκαλεί πάντα το κακό στους άλλους χωρίς καν ο ίδιος να έχει να κερδίσει οτιδήποτε. Είναι γνωστό πως όλα τα πλάσματα της φύσης αναγκάζονται καθημερινά να υπομένουν το δικό τους μερίδιο από δοκιμασίες, παθήματα και κακουχίες. τα ανθρώπινα όντα όμως έχουν το προνόμιο να είναι υποχρεωμένα να υπομείνουν ένα ακόμα φορτίο - ένα πλεόνασμα βασάνων που δημιουργούνται καθημερινά από μια ομάδα ατόμων μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο είδος. Αυτή η ομάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Μαφία, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα ή το διεθνή κομμουνισμό - είναι μια ανοργάνωτη και αχαρτογράφητη ομάδα που δε διαθέτει αρχηγό ή πρόεδρο, δε διέπεται από κανονισμούς και ωστόσο κατορθώνει να δρα με άψογο συντονισμό, σα να ατευθύνεται από κάποιο αόρατο χέρι, κατά τρόπο που η δράση του κάθε μέλους του συμβάλλει δραματικά στην ενίσχυση και στην αύξηση της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων όλων των άλλων μελών. η δράση, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά αυτής της ομάδας είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Carlo M. Cipolla στο βιβλίο του "Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας" που είναι και η πηγή των άνω αναγραφομένων.
      Όσοι το έχουν διαβάσει, έχουν σχηματίσει μια σαφή εικόνα περί ανθρώπινης βλακείας αν και αυτό καθόλου δε σημαίνει οτι είναι σε θέση να προστατευτούν από αυτή - ούτε καν να την αποφύγουν. Όσοι δεν το έχουν διαβάσει, με τη συμερινή παρέμβαση του βλάκα που μοστράρεται ως "Ιοκάστη Μαρκάκη" πήραν μια σαφέστατη εικόνα του τι σημαίνει "βλάκας" χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει οτι είναι σε θέση να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τη βλακεία, η οποία είναι γνωστό πως είναι ακατανίκητη.

      Διαγραφή
    6. Θλίβομαι. Ας δείξουμε κατανόηση,...

      Διαγραφή
    7. Από εκεί λοιπόν έρχεται ορισμός για το βλάκα που βλάπτει δίχως να έχει όφελος; Τον είχα διαβάσει από δικαστή, τώρα ξέρω..
      Πολύ ενδιεφέρον αγαπητέ μου Γιάννη, εύχομαι πάντα η Βλακεία όταν τη συναντάμε να γίνεται αφορμή για ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών και για συσπείρωση...
      Με πολλά-πολλά ευχαριστώ..

      Διαγραφή
    8. Hanlon's razor:

      Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

      ( http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor )

      Διαγραφή
    9. Μεγάλη Κατανόηση A BOOK BLOG,
      ελπίζω να το βλέπεις.

      Για μένα (κι όπως βλέπω με χαρά, και για τους αναγνώστες μου)
      κάτι τέτοια όποτε συμβαίνουν γίνονται απόδειξη πόσο απέχουμε από τη χυδαιότητα που αντιπροσωπεύουν.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Δάφνη!

    Διαβάζεις όντως με απίστευτους ρυθμούς. Δεν σημειώνω κάπου τα βιβλία που διαβάζω κάθε χρόνο, αλλιώς θα καθόμουν από περιέργεια να μετρήσω πόσα είναι, αλλά σύμφωνα με πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, υπολογίζω ότι δεν είναι περισσότερα από 4-5 βιβλία τον μήνα. Μια χαρά είναι για μένα, αφού έτσι και αλλιώς, ό,τι κι αν γίνει, πάντα θα παραμένει η επιθυμία να διαβάσεις βιβλία, που δε θα καταφέρεις να το πετύχεις ποτέ!

    Το σημαντικό είναι ότι η ανάγνωση έγινε συνήθεια και δεν πάω πουθενά χωρίς ένα βιβλίο στην τσάντα μου (μπορεί να χάσω το λεωφορείο, γιατί να χάσω και την ώρα μου μαζί;;!!) και γενικότερα, 50 σελίδες την μέρα, νιώθω ότι τις οφείλω στον εαυτό μου, σαν μια μακρόσυρτη προσευχή ενός πιστού αναγνώστη!

    Υ.Γ. Χθες, λόγω καταιγίδας, υπήρξε μια διακοπή ρεύματος, τότε ακριβώς που εγώ επιθυμούσα να συνεχίσω την ανάγνωση. Λίγο πριν, είχα διασκεδάσει με αυτό που αναφέρεις για την ισχύ της μπαταρίας του ηλεκτρονικού αναγνώστη. Αν και το βιβλίο που κρατούσα ήταν συμβατικό, ένιωσα εξαπατημένος από τον κατασκευαστή! Έσβησα το φως (που δεν υπήρχε πια) για να μην με ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και κοιμήθηκα αποθαρρυμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα 4-5 το μήνα είναι πάρα πολλά.
      Και μην ξεχνάμε ότι εμένα είναι και δουλειά μου (άσχετα αν τα απολαμβάνω) οπότε θα ήταν άδικο να συγκρινόμαστε.
      Λίστα δεν κρατάω- κυρίως επειδή πολλά τα ξαναδιαβάζω (τον Προυστ πάλι από προχθές τον εχω στο κρεβάτι μου).

      Σου εύχομαι καλή Πρωτοχρονιά με πολλά αναγνώσματα
      και θερμή αγάπη φίλε Μαραμπού!

      Διαγραφή
  12. Λοιπόν εγώ διάβασα γύρω στα 100 βιβλία φέτος. Αλλά εσύ με ξεπερνάς σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά τα 100, πρέπει να είσαι περήφανη
      εξ άλλου ήταν και η χρονιά που δημιούργησες..
      κι όπως έλεγα σε προηγούμενη ανάρτηση έχω και μια ενοχή που έχω την πολυτέλεια χρόνου να το κάνω οπότε μάλλον ντρέπομαι..

      Καλό σου βράδυ Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  13. Καλώς σε βρίσκω...το a book blog με έφερε εδώ...και δεν κρατιέμαι να ρωτήσω: "τί σημασία έχει η ποσότητα;" Θαρρώ πως μπορεί κάποιος να λέγεται βιβλιόφιλος με κεφαλαία γράμματα και να έχει διαβάσει ένα βιβλίο φέτος...και άλλος να έχει διαβάσει 100 και να είναι υπερφίαλος τενεκές (με το παρντόν)...και τανάπαλιν βεβαίως. Οι στατιστικές αυτού του είδους είναι ανούσιες - κατά την ταπεινή μου γνώμη - εξυπηρετούν δε "μαντάδες και δημουλίδες" και όχι την αγάπη για το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τενεκές μπορεί να είναι και κάποιος που διαβάζει πολύ (εγώ ας πούμε) αλλά η πείρα δείχνει πως, εκτός κι αν μιλάμε για αιρέσεις και θρησκείες με το ένα Ιερό Βιβλίο τους, η ποσότητα κι η πολυπλοκότητα κάνει κάποια διαφορά και καλλιεργείμε την ποικιλία πληροφοριών ένα πνευματικό εύρος. Όχι;
      Εξ άλλου, εδώ δεν περνάμε εξετάσεις... ένα απλό προαιρετικό υπολογισμό κάνουμε...

      Καλώς ήρθες filoteo!

      Διαγραφή
  14. Δεν μπορώ να πώ πως διάβασα πολλά ...Σχεδόν τίποτα ..( μου τρώει ώρες ο υπολογιστής ..για "ανοησίες"..το ομολογώ..)
    Ομως καθημερινά ανοίγω συνέχεια βιβλία για πληροφορίες..
    Εύχομαι Καλές γιορτές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νομίζω άδικο που δε μετράμε και τις ώρες ανάγνωσης στον υπολογιστή. Όπως και της γραφής που βλέπω γύρω μου πως γνωρίζει νέα άνθιση..

      Καλή Πρωτοχρονιά Ελίτσα μου,
      με ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  15. Φέτος έφτασα μόνο τα 6 αλλά δεν έχω τα προνόμια του Πέρι να διαβάζω στη δουλειά!
    Αλλά για άντρας 30 χρονών νομίζω ότι είμαι σε καλή βαθμίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tommy μου αγαπημένε όντως τα 6 μια χαρά μου φαίνονται
      αν υπολογίσουμε τη δουλειά αλλά και τα ξενύχτια.
      Keep it up
      και Καλή Πρωτοχρονιά
      (με καλά κέρδη!)

      Διαγραφή
  16. Αυτη τη χρονια εφτασα τα 39 βιβλια (καλος αριθμος για αντρα 38 χρονων...). Ικανοποιητικος αριθμος για μενα πιστευω Θα μπορουσα και περισσοτερα αλλα ας οψεται η δουλεια, η καταραμενη κουραση και η νυστα τα βραδια! Το πιο σημαντικο ειναι οτι μου αρεσαν πολυ σχεδον ολα απο οτι διαβασα

    Σου ευχομαι καλη χρονια!

    ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο Σ.
      μακάρι να είχαμε γύρω μας κι άλλους σαν εσένα!
      Ευχαριστώ που σχολίασες
      και σου εύχομαι Καλή Χρονιά
      με επίσης αξιοδιάβαστα..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.