Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Διάβολος είναι ο άνθρωπος― Για τα δελφίνια
Τα παιδιά θα πάρουν το καλύτερο μάθημα αν αρνηθούμε να τα πάμε να δουν αιχμάλωτα δελφίνια. Θα διδαχθούν τη συμπόνια, την αγάπη και το σεβασμό για όλα τα πλάσματα στη Φύση.

Στην εποχή μας ο εκπαιδευτικός σκοπός τέτοιων θεαμάτων  αποτελεί πρόφαση, τα ντοκιμαντέρ είναι απείρως αποτελεσματικότερα διότι η κάμερα  μας  δίνει περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες. 
Η αιχμαλωσία συνιστά κακοποίηση.

Αν τα ζώα επινοούσαν Διάβολο θα του έδιναν ανθρώπινο πρόσωπο. Η ατυχία του δελφινιού είναι το πρόσωπό του με το  διαβολικά  παραπλανητικό χαμόγελο ανθρώπου.

________________________________________________
Έχω ξαναγράψει για τα δελφίνια και την κακοποίησή τους. Αν αντέχετε: Αγαπάτε τα δελφίνια; Ναι, κι εγώ..

 Παρακαλώ βοηθήστε να σταματήσουν οι (παράνομες από το 2012) επιδείξεις δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Ας υπογράψουμε κι ας διαδώσουμε: http://chn.ge/19dPaIH
το προς υπογραφήν κείμενο από την Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ) .

Target: Hellenic Ministry of Rural Development and Food,
Ministry of Environment, Energy and Climate Change
Minister of Rural Development and Food - Athanasios Tsaftaris
Minister of Environment, Energy and Climate Change - Ioannis Maniatis 
Subject: Ban Cetacean Captivity in Greece
Dear Minister Tsaftaris, Dear Minister Maniatis


Αξιότιμε κύριε Τσαυτάρη, Αξιότιμε κύριε Μανιάτη,

Η απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα με τον Νόμο 4039/2012 (άρθρα 12 και 13) στη χώρα μας, έδειξε ότι η πολιτεία έλαβε επιτέλους υπόψη της τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της για την καλή μεταχείριση των ζώων, και ότι καταδικάζει την ταπείνωση και τη βάναυση μεταχείρισή τους σε παραστάσεις. Η απαγόρευση αυτή χαιρετίστηκε από ολόκληρο τον κόσμο, και συνέβαλε στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας προς το εξωτερικό. Με έκπληξη όμως, διαπιστώνουμε ότι τώρα, στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου που έχει τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ»(άρθρο 13, σελ. 96), προτείνεται μια εξαίρεση, σύμφωνα με την οποία οι παραστάσεις με ζώα θα επιτρέπονται και πάλι στις εγκαταστάσεις των ζωολογικών κήπων. Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο, άγρια ζώα όπως λιοντάρια, τίγρεις, δελφίνια, αρκούδες κ.λπ, όχι μόνο θα μπορούν νομίμως πλέον να συμμετέχουν σε παραστάσεις, αλλά οι παραστάσεις θα χαρακτηρίζονται επιπλέον ως «εκπαιδευτικές» ή «προγράμματα ευαισθητοποίησης».
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εκπαιδευτική αξία στις παραστάσεις με ζώα, ενώ ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει τέτοιου είδους θεάματα. Επιπροσθέτως, όπως αποδεικνύει τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διενήργησε η Born Free Foundation και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για τον Τερματισμό της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τονΑΡΚΤΟΥΡΟ, οι ζωολογικοί κήποι δεν κατορθώνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν, ενώ τόσο η νομοθεσία όσο και η εφαρμογή της είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να λειτουργούν και στην Ελλάδα χώροι οι οποίοι φιλοξενούν άγρια ζώα για επίδειξη στο κοινό, χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου με το τόσο επιβαρυμένο ιστορικό, για το οποίο οι νόμοι δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ, ούτε μετά από την διαπίστωση της έλλειψης σχετικών αδειών και της σωρείας παραβάσεων κατά την εισαγωγή των ζώων, ούτε μετά από τις σχετικές αποφάσεις για την κατάσχεση των δελφινιών, ούτε ακόμα και όταν ο Νόμος 4039/12 τέθηκε σε ισχύ.
Ειδικότερα τα δελφίνια, όπως όλα τα κητώδη, είναι ζώα ιδιαιτέρως χαρισματικά, και αναγνωρίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες ως οντότητες εξαιρετικά εξελιγμένες. Νέες μελέτες αναδεικνύουν όλο και περισσότερες ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και κητωδών, ενώ παράλληλα επιστήμονες παγκοσμίου κύρους συμφωνούν ότι τα κητώδη πρέπει να αναγνωριστούν ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα», και εργάζονται για να κατοχυρωθούν δια νόμου ταδικαιώματά τους. Θεωρούν δε ηθικά απαράδεκτο τον εγκλεισμό τους σε δελφινάρια, την παρουσιάσή τους υπό μορφήν εκθέματος στο κοινό, και τη χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις με ή χωρίς το πρόσχημα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση τριών μεγάλων οργανώσεων, τα δελφινάρια της ΕΕ αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/22/ΕΚ για τους ζωολογικούς κήπους. Στην εν λόγω έκθεση, επισημαίνεται ότι η ευζωϊα των κητωδών στην αιχμαλωσία είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά προβληματική έως αδύνατη, ενώ η κακοποίηση αναπόφευκτη, τόσο για τα δελφίνια που έχουν αιχμαλωτιστεί από τη θάλασσα, όσο και γι’ αυτά που έχουν γεννηθεί στις δεξαμενές των δελφιναρίων. Επίσης, έχει γίνει πλέον γνωστό ότι, στην αιχμαλωσία, τα δελφίνια παρουσιάζουν διάφορες σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα (12) - αντιβιοτικά, αντιόξινα, αγχολυτικά, κλπ - όχι μόνον στα δελφινάρια της Ασίας αλλά ακόμα και σε εκείνα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα καθώς επίσης και η έγκυρη πληροφόρηση έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η αντίθεση (1) του κόσμου προς την εκμετάλλευση και την αιχμαλωσία των δελφινιών, και τα δελφινάρια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεκατρία κράτη - μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο) δενέχουν δελφινάρια. Πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Κροατία, η Κύπρος, και η Σλοβενία, έχουν προχωρήσει ή προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση της λειτουργίας των δελφιναρίων, ενώ η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών θεσμοθετήθηκε προσφάτως και στην Ινδία. Στην Ελβετία, το τελευταίο δελφινάριο έδωσε την τελευταία του παράσταση για το κοινό, στις 20 Οκτωβρίου του 2013 και, έκτοτε, έκλεισε οριστικά, ενώ οι εισαγωγές νέων αιχμάλωτων δελφινιών στη χώρα αυτή έχουν ήδη απαγορευτεί. Στην Αμερικανική Μιννεσότα, ο ζωολογικός κήπος, μετά από 34 χρόνια, αποφάσισε να μη συνεχίσει τη λειτουργία δελφιναρίου στο χώρο του. Τα δελφινάρια στηνΤουρκία βάλλονται συνεχώς από τις αντιδράσεις ενημερωμένων πολιτών, στη Γερμανία, οι 7 από τις 9 εγκαταστάσεις με αιχμάλωτα δελφίνια αναγκάστηκαν να σταματήσουν για πάντα τη λειτουργία τους, το δελφινάριο Ρίμινι της Ιταλίας έκλεισε επίσης, κ.ο.κ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και σταθμίζοντας την ανάγκη και το δικαίωμα να ζούμε σε μια δίκαιη κοινωνία που προωθεί την σωστή ενημέρωση, την υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση των μελών της, αιτούμεθα τα εξής:

1) Την απαγόρευση διατήρησης κητωδών σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα και
2) τη διαγραφή ολόκληρης της πρότασης εξαίρεσης: «Εξαιρούνται επίσης, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται εκπαιδευτικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης» από το άρθρο 13, του Ν. 4039/2012, ούτως ώστε το άρθρο 12 του ιδίου Νόμου να συνεχίσει να απαγορεύει ρητώς ΚΑΘΕ παράσταση με ζώα στην Ελλάδα και ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ, όπως όταν αρχικά διατυπώθηκε.
Έχω ξαναγράψει για τα δελφίνια και την κακοποίησή τους. Αν αντέχετε: Αγαπάτε τα δελφίνια; Ναι, κι εγώ..
___________________________________________________________
Εικόνα
Κάτω: filikaki-blog που μου έστειλε και το petiition


2 σχόλια:

 1. Ε, αυτή τη φορά δεν τ' άνοιξα όλα τα λινκ, να με συμπαθάς, μου πέσανε κάπως βαριά, αν και πάντα εκτιμάω σε μια ανάρτηση τα λινκ τεκμηρίωσης.
  Άνοιξα βέβαια το λινκ του petition και υπέγραψα, βαυκαλιζόμενος ότι κάτι κάνω, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως είναι άλλη ιστορία,
   μίλησα μάλιστα γι αυτό πριν λίγες μέρες σε ομιλία μου
   (παρότι είχα κληθεί για άλλο θέμα: οροθετικές γυναίκες)
   όταν αναφέρθηκε ως απορία από προλαλήσασα.

   Αυτό με τα links τι να σου πω, το θαυμάζω έχεις κερδίσει ακόμα περισσότερο σεβασμό αφότου έμαθα ότι όντως τα ανοίγεις. Όταν ξεκίνησα το blog μού έτρωγε πολύ χρόνο η αναζήτηση των σωστών συνδέσμων. Χρειάστηκε να γραφτώ στο Stat Counter ― αναγκάστηκα να ερευνήσω όταν παράγινε το κακό με υβριστικές επιθέσεις ανωνύμων (a la Χωστηρέϊκο, καλή ώρα, αλλά τα δικά μου είχαν αιτία την Πολιτική και το γνωστό ΚΩΜΜΑ ΑΙΧΘΡΟΝ ΤΙΣ ΟΡΘΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΑΤΗΚΕΙΣ―
   όπου, τσεκάροντας τα IP, τα πού και πώς μπαίνει ο πελάτης και τι κάνει όταν μπει, ανακάλυψα ότι την τόσο σημαντική κατ' εμέ υπηρεσία υποστήριξης των λεγομένων μου δεν την εκτιμούσε σχδόν κανείς. Έκοψα τα πολλά-πολλά λοιπόν κι επιτρέπω στον εαυτό μου μονο τα απολύτως απαραίτητα, ίσα-ίσα για να μη χάσω κάθε σεβασμό για το κοινό μου.

   Το ουσιώδες όμως είναι που υπέγραψες Πρεζιντέντε μου. Από τα βάθη των ωκεανών ένα δακρυσμένο (?) δελφινάκι κάνει μια ευχή για σε και για το λεπτό που αφιέρωσες για μα σωθεί η φυλακισμένη μαμά του.

   Διαγραφή