Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τα σεμεδάκια, οι άστεγοι κι οι νεραντζιές των Αθηνών






Από τα πιο ανάλγητα και ακαλαίσθητα θεάματα της χρονιάς πρέπει να είναι τα γελοία πλεκτά στα δένδρα πλάι σε παγωμένους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας.
Το κίνημα Yarn Bombing που βομβαρδίζει με τις κακογουστιές του πόλεις ευκατάστατες βρίσκοντας (υποθέτω) απασχόληση σε άχρηστους που δεν ξέρουν τι  να κάνουν το χρόνο τους πολύ άστοχα επέλεξε μια χώρα στην οποία οι άστεγοι αυξάνονται και οι κάτοικοι παγώνουν λόγω της εγκληματικής φορολόγησης της πετρελαίου. Αν τόσο σου αρέσει το πλέξιμο χιπστερά μου γιατί δεν πλέκεις την Κάλτσα του Άστεγου; Αν έχεις χρήματα για πέταμα αντί να ντύνεις τις νεραντζιές με σεμεδάκια γιατί δεν αγοράζεις κουβέρτες και πλεκτά για τους άστεγους, γιατί δε νοικιάζεις ένα χώρο για να τους στεγάσεις, γιατί δεν προσφέρεις φαγητό ή ένα κρασί να νιώσουν άνθρωποι και να ζεσταθούν;
Ποια αναλγησία, ποια αποκτήνωση οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους δε γνωρίζω. Ωστόσο, πάλι καλά, ακούστηκε πάλι η φωνή της λογικής στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι πρώτοι που σχολίασαν μίλησαν για ένα κίνημα 'απολιτίκ πλασμάτων τύπου Ατενίστας' κι αυτό προκάλεσε μια επιθετικότατη απάντηση από τη φεϊσμπουκική σελίδα των Ατενίστας. Με την απάντησή τους θεωρώ ότι χάνουν το δίκιο τους αλλά το έχω συνηθίσει πια, ελάχιστοι αντέχουν την κριτική κι ακόμα πιο λίγοι καταλαβαίνουν πόσο υπέρ τους θα ήταν να εκμαίευαν μια συγγνώμη επειδή κατηγορήθηκαν άδικα.
Με την απάντησή τους επέλεξαν την άμυνα έτσι που τελικά μοιάζει να υπερασπίζονται το άστοχο ντύσιμο των δένδρων και των παγκακιών.
Και ιδού οι αντιδράσεις:


―Ρε δεν βάζετε τα πλεκτά σε κανένα άστεγο αντί να τα φοράτε στα δέντρα?

―Συγγνώμη, επειδή δεν έχω πιει ακόμα καφέ κ υπολειτουργώ, αυτό με τα πλεκτά στα δέντρα δεν ήταν τρολλοφότοσοπ; Όντως το έκαναν οι @atenistas;

―Θεωρώ λαϊκισμό να βγαίνεις και να κατακρίνεις την παρέμβαση με τα πλεκτά σε δέντρα,στάσεις και παγκάκια

―Αν έπλεκες καλτσάκια για το άγαλμα του Τρούμαν, θα υπήρχε μήνυμα. Αν ντύσεις νεραντζιές, απλώς κάτι είδες κάπου και κάπως αντέγραψες.

―Δέντρα χίπστερ με πλεκτά.

―Τελικά τα πλεκτά στα δέντρα τα κράζουμε; Όχι; Να φέρω τις βελόνες μου;

―Κόσμος υποφέρει από φτώχεια και ο Καμίνης την είπε πάλι την μαλακία του...θα ντύσει τα δέντρα με πλεκτά...

―Άμα 'ντύσαν με πλεκτά πουλόβερ τα δέντρα στη Σταδίου να πάνε να ντύσουν κ αυτό στο Σύνταγμα που αυτοκτόνησε ο Δ.Χριστούλας τον Απρίλη του'12

―Πλέξε εσύ πουλόβερ για τον άστεγο που τον έχεις γραμμένο στα γιορτινά παπαράκια σου αλλά τώρα με τα δέντρα τον υπερασπίζεσαι πρώτη γραμμή.

―Σε άλλες εποχές θα μ' άρεσαν τα πουλόβερ στα δέντρα. Σήμερα όμως τέχνη είναι να φτιάχνεις σπίτι από χαρτόκουτο, μαντάμ Σουσού.


δηλαδή άμα οι ατενίστας αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσει ο ήλιος θα μας απλώσουν μια ωραία εμπριμέ τέντα.

Ελπίζω να μην κλέψει κανείς άστεγος τα πουλόβερ με τα οποία τόσο όμορφα στολισαν τα δέντρα οι ατενίστας.

BREAKING NEWS: Με βαριά πνευμονία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού νερατζιά που δεν προμηθεύτηκε πουλόβερ από τους Ατενίστας.




Θα το ξηλώσω το πλεχτούλι να το πάω στον άστεγο της γειτονιάς μας. Σόρυ Καμίνη-ατενίστας, φωνάξτε όσους εισαγγελείς θέλετε.

θες να αγιάσεις &δεν..: μετά την διάψευση των ατενίστας για συμμετοχή στα πλεκτά, η πατρίδα περιμένει με αγωνία ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη

Και με τους ατενίστας δεν έχω πρόβλημα δηλαδή. Τόσοι και τόσοι συμπολίτες μας δεν ξέρουν τένις, κάποιος πρέπει να τους μάθει

Ατενίστας βαράμε;

τι διαφορά έχει ο ατενίστας από τον... φασίστας;                                        καμία. κι οι δύο έχουν μανία να καθαρίζουν.

φασινίστας;

Οι απολιτίκ Ατενίστας που καίγονται για τις τσίκλες στα πεζοδρόμια και δε δίνουν μία για τους ανθρώπους

Και επιτέλους τί πρόβλημα έχουν με το τένις οι ατενίστας?

Ανήθικο δίδαγμα: Το να ξύνεις τσίχλες από τα πεζοδρόμια ή να καθαρίζεις τοίχους από τις αφίσες τη στιγμή που στο διπλανό στενό πεθαίνει κόσμος και δε λες κουβέντα γι' αυτό δεν είναι θετική δράση. Είναι κοινωνική αφασία. Και σε κάνει να φαίνεσαι απάνθρωπος. Και κτήνος. Κι άμα τις αρπάξεις από κανέναν μην απορήσεις μετά για το λόγο, γαμημένε Ατενίστα.



____________
To Yarn Bombing ξεκίνησε στο Τέξας όταν νοικοκυρές έψαχναν τρόπο να αξιοποιήσουν το μαλλί πλεξίματος που τους περίσσευε. Ουδέποτε επαινέθηκαν για το καλό τους γούστο και ουδεμία σχέση έχουν με Τέχνη. Το ξέρουν και τα μέλη του Κινήματος που ως μια αρετή των έργων τους δηλώνουν το ότι δεν κρατούν πολύ αλλά φεύγουν πιο γρήγορα και εύκολα από το Graffiti. Εδώ παραδείγματα.

26 σχόλια:

  1. ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΟΥΝ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ντζίιιιιιιιιζους Κράιστ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κάτι πήρε το μάτι μου στο Facebook νωρίτερα, αλλά το θεώρησα ανέκδοτο, όχι σοβαρή είδηση, και δεν το διάβασα καλά !!! Καλά, δεν ντρέπονται ;;;;;;

    Πωπωωωωωω !!! Κι εγώ φώναζα στην μάνα μου που με το που ήρθε να μ' επισκεφτεί, μου γέμισε το σπίτι σεμεδάκια (τα σιχαίνομαι) !!! Υπάρχουν και χειρότερα ... ... ... ΠΟΛΥ χειρότερα !!!

    Σε φιλώ, Δάφνη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτοι;
    Κι εγώ απεχθάνομαι τα σεμεδάκια αν και μερικά, όπως εκείνο που η μυτούλα του κρύβει την οθόνη της τηλεόρασης ή το άλλο που πρέπει να μετακινηθεί για να ανοίξει το ψυγείο, έχουν ένα σουρεαλισμό που έχει αρχίσει να με γοητεύει.

    Καλά Χριστούγεννα Αγγελική μου, ό,τι ποθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη για να καταλάβω, αυτή η βλακεία (λόγω τόπου και χρόνου που εφαρμόστηκε) είναι των χίψτερ Ατενίστας; Πόσο νούμερα είναι αυτά τα παιδιά :(

    Καλά Χριστούγεννα με υγεία και δράσεις ουσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι κατάλαβα το αρνούνται. Αλλά τόσο αμυνόμενοι που κινούν υποψίες..

      Καλές γιορτές Mahler μου
      με όλα τα καλά!

      Διαγραφή
  4. Η απανθρωπια εγινε εργοχειροΤι τραγικος σουρεαλισμος...Ανθρωποι ξεπαγιαζουν και καποιοι ντυνουν τα...δεντρα!Αχ! ατυχε Ιονεσκο!!!Ποση εμπνευση εχασες που δεν εζησες στην Ελλαδα του Μνημονιου!Σε φιλω καλη μου,καλες γιορτες με υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελώς όμως Βάσω μου και απορώ που δεν το βλέπουν..

      Χρόνια Πολλά με ό,τι επιθυείς!

      Διαγραφή
  5. Το να ντύνεις τα δέντρα με πλεχτά είναι χαζό .Αλλά είναι της μοδός οπότε ...Όπως της μοδός είναι και τα πετσετάκια και τα σεμεδάκια των μαμάδων σας που γίνονται τσάντες των 3000 ευρώ από τους DOLCE CAMBANA.Όταν περάσει η μόδα θα μείνουμε όσοι μας αρέσει η δημιουργία με τα χέρια και η ψυχοθεραπεία που μας προσφέρει αυτή η απασχόληση.
    Καλές γιορτές σε όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω η αθλιότης του κροσέ των Dolce e Gabbana ήταν περαστική διότι το ενδιαφέρον στην επίδειξη όταν φορέθηκε στην πραγματική ζωή θύμιζε μιζέρια.

      Χρόνια Πολλά Χρυσάνθη μου!

      Διαγραφή
  6. Μου τα έδειχνε ο Θωμάς ο βάρβαρος χθες. Και τώρα αναρωτιέμαι: ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σεμεδάκια και πλεκτά.
    Υπέροχα αν δεν κοιτάξουμε πρώτα τον άνθρωπο τι να τα κάνουμε τα υπόλοιπα;

    Χρόνια πολλά καλή μου Δάφνη, καλά Χριστούγεννα με υγεία,αγάπη και ευτυχία.
    Είθε να πραγματοποιηθεί κάθε σου ευχή.

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα
      και με πολλούς έρωτες Ερωτοεθισμένη μου!

      Διαγραφή
    2. από τις καλύτερες ευχές ομολογουμένως.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  8. Ό, τι πιο γελοίο έχω δει..κι επειδή αγαπώ το πλέξιμο και αναγκαστικά το έχω περιορίσει λόγω κόστους, αναρωτιέμαι πόσα ξοδεύτηκαν για να κάνουν τα δέντρα να μοιάζουν τόσο γελοία...
    Νόμιζα πως κάποιος κάνει πλάκα στην αρχή...τι να πω!!

    Χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αγαπώ το πλέξιμο. Πολύ.
      Μα.. όχι κι έτσι..

      Καλές γιορτές Maria μου, με αγάπη!

      Διαγραφή
  9. και μετα λενε οτι οι εξαρτημενοι ειναι "ασταθεις-ανωριμοι και ψυχωτικοι οι περισσοτεροι"....βρε εκει εξω γινεται το "ελα να δεις" μεσ στο τσερβελο των ανθρωπων!!!!!! (σε σημειο θλιβερο...) χρονια πολλα με υγεια κ αγαπη....(με λιγοτερα πουλοβερ στα δεντρα κ περισσοτερα εκει που πραγματικα χρειαζονται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά που το λες Maria μου,
      αλλού είναι η τρικυμία εν κρανίω.. στους straight, τους τάχα λογικούς και προσαρμοσμένους..

      Χρόναι Πολλά σου εύχομαι, με ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  10. Και οι ..."Σεμεδίστας" λοιπόν...

    Θα το δεχόμουν ως "χάπενινγκ" ως σημαίνον "να ντυσουμε τη γύμνια μας και τη γύμνια των άλλων..." (εν προκειμένω όσων ...μας καθονται να τους ντύσουμε κατα το γουστο μας με παρδαλά τσουράπια και πουλόβερ για σκανδιναβούς κρυόκωλους). Αλλα δεν ανησυχώ ούτε το προσέχω πολύ. Είδα και στη Θεσσαλονίκη τις προάλλες δυό νεραντζουλες ντυμένες (εκει έκαναν οικονομία-α ρε φτωχομάνα Σαλονίκη!!!- και στο μαλλί ...και στη δουλειά) στα παρδαλά... Φαντάστηκα κανένα διαφημιστικό τρικάκι του οπιθσεν κειμένου καταστήματος...

    Πάντως θα ανησυχουσα αν το "κινημα" των ΣΕΜΕΔΙΣΤΑΣ λάβαινε διαστάσεις επιδημίας. Τότε θα ανησυχουσα πραγματικά για την εθνική μας παροιμιώδη αναισθησία που συνηθιζε μέχρι τώρα εκτονώνεται σε υστερικές κορώνες ξέχειλου συναισθηματισμού.

    Η κ. Χρονοπουλου πάντως δεν χαρίζεται σε κανέναν και πράττει καλώς!!!
    Ας έχουμε διαρκώς το νου μας έξω. Η αιθαλομίχλη τωρα μας κρύβει όσους
    Πεινουν πονουν διψουν απελπίζονται. Οι κοινωνίες που δεν έχουν σταρμένα τα μάτια τους στον άλλον ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ!
    Καλές γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς με διασκέδασε το Σεμεδίστας σας κύριε Τσίγκα!

      Με πολλά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια σας εύχομαι
      Καλές γιορτές παρά την αιθαλομίχλη!

      Διαγραφή
  11. ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ
    οπιθσεν means ό π ι σ θ ε ν
    και σταρμένα means σ τ ρ α μ έ ν α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ατενίστας

    χαμόγελο του παιδιού

    και όλα αυτά τα καλόπαιδα θα καταρεύσουν σαν χάρτινος πύργος στην συνείδηση του λαού...

    θυμάμαι το ΠΙΚΠΑ Κύμης ένα κτήριο εξάμβλωμα της Κύμης που από μέσα γινόντουσαν οι πομπές ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ γκρεμίστηκε για να μην εξάπτει τα πάθη...

    όλα αυτά είναι πληντύρια συνηδείσεων με χιλιάδες αμαρτίες...

    θυμάμαι το πρόεδρο του χαμόγελου με τους τσιγγάνους... τι δηλητήριο έβγαζε....

    μπρρρρρρρρρρρρρ

    μακριά από τους φιλόπτωχους και τους προστάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτο δίκιο έχεις akrat μου..
      Το Χαμόγελο Του Παιδιού πίστευα ότι στιγματίστηκε όταν ο Πρόεδρός του εκόπτετο για το 'ξανθό αγγελούδι' ενώ ούτε στιγμή δεν αναρωτήθηκε πού ήταν τα άλλα παιδιά όταν οι γονείς οδηγηθηκαν σε φυλακές. Πίστευα.... αν και δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, τον είδα να ζητιανεύει εισφορές εν όψει εορτών..

      Μακριά από Φιλανθρώπους και Σωτήρες
      φίλε μου!

      Διαγραφή
  13. Βρίσκω κάπως υπερβολική την κριτική σου για τους "Ατενίστες". Δεν ανήκω σ' αυτούς ούτε βρίσκω σωστά τα όσα κάνουν. Ειδικά το όνομά τους δεν βλέπω γιατί να παραπέμπει σε Ισπανία. 'Ομως κακό δεν κάνουν. Ηλιθιότητα το ντύσιμο των δέντρων, χωρίς αμφιβολία και σίγουρα θα μπορούσαν να διαθέσουν ενέργεια και άλλους πόρους σε πιο αναγκαίες πράξεις, αλλά μέχρι να τους καταλογίζουμε "αποκτήνωση" νομίζω έχει αρκετή απόσταση. Με κάποια καθοδήγηση (αν δεν την βλέπουν αρνητικά και αντεπιτιθίθενται) ίσως θα μπορούσαν κα να φανούν χρήσιμοι. Αυτοί, πάντως από αλλού ξεκίνησαν, δηλαδή να ομορφήνουν την Αθήνα, μιά ουτοπία, για μια μικρή ομάδα χωρίς πολιτική δύναμη. Αν θα εξελιχθούν προς χρησιμότερες δράσεις εξαρτάται από αυτούς, φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατ΄αρχήν αγαπητέ μου Ευώνυμε δε χρησιμοποίησα για τους Ατενίστας τη λέξη 'αποκτήνωση' διότι δεν ήταν οι Ατενίστας αλλά το διεθνές κίνημα Yarn Bombing που είχε τη φαεινή ιδέα.
    Δεύτερον δεν πιστεύω στην καθοδήγηση, δεν θεωρώ ότι αυτό μας λείπει.
    Πιστεύω στη στοιχειώδη κοινωνική συνείδηση και την ενσυναίσθηση και ελπίζω πάντα στο καλό γούστο― με το οποίο δεν εννοώ την αισθητική αξία των πλεκτών αλλά την ευφυΐα να μη ζεις σε μετάφραση.

    Τι προσάπτω στους Ατενίστας;
    Οι Ατενίστας (όσο τους ξερω) θα ήταν μια χαρά κινηματάκι σε καιρό ειρήνης. Κατ΄εμέ ζούμε πόλεμο, σκληρό με πάρα πολλά θύματα γι αυτό και θεωρώ προσβολή των νεκρών αλλά και εμπαιγμό κάθε αισθητική προσέγγιση. Θεωρώ επίσης ανάλγητους νέους ανθρώπους που δηλώνουν απολιτίκ σε χώρα με στρατόπεδα συγκεντρώσεως και θερμοκρασία 6°C στις φυλακές.
    Στηνν Αθήνα προέχει η φροντίδα των αστέγων και των αδέσποτων, η θέρμανση, η σίτιση και χίλια δυό άλλα. Με το να χρωματίζεις σκάλες (αντιγράφοντας Τούρκους και Ισπανούς) απλώς λουστράρεις την επιφάνεια και (κατ' εμέ) γίνεσαι συνεργός της συμμορίας που μας κυβερνά.

    Και σου τα λέω αυτά εγώ που ουδέποτε στη ζωή μου ανήκα σε κόμματα ή είχα πολιτική δράση.

    Καλή Πρωτοχρονιά φίλε,
    με όλα τα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.