Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το μαύρο της ΕΡΤ πάλι: του Π.Χ.Κούτρα Επιστολή απόγνωσης



Ο αγαπημένος μου φίλος Πάνος Χ. Κούτρας και πολύ σπουδαίος σκηνοθέτης (γνωστός κυρίως από την αριστουργηματική 'Στρέλλα') αντιμετωπίζει προβλήματα που εμποδίζουν να τελειώσει τη νέα του ταινία. Μια ακόμα συνέπεια του μαύρου στην ΕΡΤ.
Ιδού το κείμενο περί της υπόθεσης από το flix 
και η επιστολή:


Ο Πάνος Χ. Κούτρας και η Ελένη Κοσσυφίδου, μαζί συνέταιροι της εταιρείας παραγωγής 100% Synthetic Films, στέλνουν ανοιχτή επιστολή διεκδικώντας τα αυτονόητα: ανάληψη των ευθυνών, λύση στο έλλειμμα που δημιούργησε το κλείσιμο της ΕΡΤ και η μοιραία αργοπορία στην αποκατάσταση των πραγμάτων: η Δημόσια Τηλεόραση λειτουργεί, το «Xenia» εξακολουθεί να μη λαμβάνει ούτε τα οφειλόμενα χρήματα, ούτε μια υπεύθυνη απάντηση για το σχέδιο που πρόκειται ν’ ακολουθηθεί. Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό, είναι εξοργιστικά πρακτικό: χωρίς τα προϋπολογισμένα χρήματα της ΕΡΤ, η ταινία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Κι όχι μόνο το «Xenia»: το πρόβλημα αφορά και άλλες ελληνικές παραγωγές τις οποίες το κλείσιμο της ΕΡΤ βρήκε στη μέση της παραγωγής τους. Η έκκληση των συντελεστών του «Xenia» είναι ίσως μια καλή αφορμή και για μια πιο συλλογική διεκδίκηση. Παραθέτουμε παρακάτω αυτούσια την ανοιχτή επιστολή της 100% Synthetic Films για ενημέρωση και συζήτηση.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς: Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα | Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Υπ. Οικ. Πηνελόπη Παγώνη | Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο | Ειδική Διαχειρίστρια ΔΤ Αφροδίτη Γουγά | Υπεύθυνο Προγράμματος ΔΤ Δημήτρη Σοφιανόπουλο | Υπεύθυνο Οικονομικών ΔΤ Χρήστο Κουπελίδη | Τέως Διευθύνοντα Σύμβουλο και ειδικό διαχειριστή ΕΡΤ ΑΕ και νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Attica Bank Γκίκα Μάναλη
Εχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, αντοχής και κάθε απόπειρα επικοινωνίας και συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς, απευθυνόμαστε, ως σκηνοθέτης και παραγωγός προς όλους τους εκπροσώπους του κράτους που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα λόγω συνθηκών, με τα κινηματογραφικά πράγματα στη χώρα μας σήμερα.
Βρίσκομαστε στο τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της παραγωγής της κινηματογραφικής ταινίας «Χenia», μια συμπαραγωγή Ελλάδας - Γαλλίας - Βελγίου, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από τους ακόλουθους ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς :
  • ARTE FRANCE CINEMA (Γαλλο - Γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι)
  • CNC - CINEMA DU MONDE (Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου )
  • EURIMAGES (Χρηματοδοτικός οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συμπαραγωγή, διανομή, προβολή και ψηφιοποιήση των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών έργων)
  • MEDIA (Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών εργων)
  • CENTRE DU CINEMA ET DE L’AUDIOVISUEL DE LA FEDERATION WALLONIE BRUXELLES (Κέντρο Κινηματογράφου Βρυξελλών)
Στην Ελλάδα η ταινία έχει συμπαραγωγούς τους εξής φορείς:
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • NOVA (Ελληνικό Καλωδιακό κανάλι)
  • FEELGOOD ENTERTAINMENT (Ελληνική εταιρία διανομής και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών)
και την ΕΡΤ Α.Ε., μέσω της εκ νόμου (Ν.3905/2010) υποχρέωσης της, η οποία δυνάμει των αποφάσεων της 200695/2.11.2012-9441/27.12.2012-3272/16.5.2013 έχει επισήμως ανακοινώσει ότι είναι συμπαραγωγός στην εν λόγω ταινία. Στην κατοχή μας υπάρχει η σύμβαση συμπαραγωγής θεωρημένη από τη Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία έχει υπογραφεί από την εταιρεία μας αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της από την ΕΡΤ Α.Ε.
Ο λόγος γνωστός σε όλους μας. Στην μέση των γυρισμάτων τον περασμένο Ιούνιο πληροφορηθήκαμε το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ. Εμεις βέβαια συνεχίσαμε τα γυρίσματα. Θα ήταν αδύνατον να σταματήσουμε από επαγγελματισμό απέναντι στους χρηματοδότες μας αλλά και από συνέπεια απέναντι στη συνειδησή μας ως κινηματογραφιστές. Σίγουρα, το κάναμε παίρνοντας ένα τεράστιο ρίσκο αλλά έχοντας απόλυτη πίστη στις δεσμεύσεις ενός έννομου κρατικού μηχανισμού. Και είμαστε στο σήμερα.
Η ΕΡΤ Α.Ε. δεν υπάρχει πιά, και ενώ οι υποχρεώσεις της έχουν μεταβιβαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η μεταβατική κατάσταση της Δημόσιας Τηλεόρασης λειτουργεί και εκπέμπει, ενώ εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τύπου ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την δέσμευση για άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας, οι αρμόδιοι κωφεύουν, εθελοτυφλούν, απέχουν.
Και εμείς βρισκόμαστε πλήρως εκτεθειμένοι προς τους συμπαραγωγούς μας και όσους εργάστηκαν για την ταινία.
Βρισκόμαστε εκτεθειμένοι προς όλους τους φορείς Ελλάδας, Γαλλίας και Βελγίου και προς όλους τους άλλους χρηματοδότες μας με επικείμενες δυσμενείς και απρόβλεπτες αξιώσεις εκ μέρους τους, λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης παράδοσης ενός άρτιου καλλιτεχνικού έργου που αδυνατεί λόγω μη εκπλήρωσης του χρηματοδοτικού του πλάνου να ολοκληρωθεί.
Το Eurimages έχει δηλώσει ότι πρόκειται να υπαναχωρήσει της χρηματοδότησης εφόσον ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας υπεκφεύγει. Επίσης, λόγω της εκκρεμότητας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, έχει διακοπεί η χρηματοδότηση από τον γαλλικό τραπεζικό οργανισμό (Cofiloisirs) που έχει αναλάβει την ρευστότητα της ταινίας.
Ως συνέπεια όλων των παραπάνω αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε την ταινία. Aδυνατούμε να την καταθέσουμε σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Aδυνατούμε να αποφύγουμε τον διασυρμό εντός και εκτός συνόρων.
Πάνω και πέρα απ' όλα αυτά, είμαστε ασυνεπείς στις πληρωμές μας απέναντι στους συντελεστές- συνεργάτες-τεχνικούς-προμηθευτές που έχουν εργαστεί ή έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην παραγωγή της ταινίας. Ολοι έχουν δείξει μέχρι τώρα μεγάλη κατανόηση, το χρονικό όμως διάστημα της οφειλής μας είναι πλέον των έξι μηνών. Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί γιατί και αυτοί με τη σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις όπως και αυτές προς το κράτος, να ανταπεξέλθουν στα βάρη τους που καθημερινά αυξάνονται. Είναι αυτονόητο ότι θα προχωρήσουν σε ένδικα μέσα εναντίον μας.
Είμαστε επίσης οφειλέτες προς φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και υπόχρεοι σε βεβαιωμένες οφειλές δημοσίου.
Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος που δυναμιτίζονται οι υγιείς και δυναμικές δράσεις που έχουν ως επίκεντρό τους το ελληνικό σινεμά και τους ανθρώπους του, το μοναδικό ελληνικό πολιτιστικό προϊόν που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται διεθνώς και μεταφέρει την ελληνική κουλτούρα και τη δημιουργικότητα του πιο ενεργού και δραστήριου δυναμικού της στο εξωτερικό.
Αναρωτιόμαστε επίσης για πόσο καιρό σε αυτή τη χώρα θα καταπατούνται νόμοι (N.3905/2010) του ίδιου του κράτους από το ίδιο το κράτος, για πόσο καιρό ακόμη θα διασύρεται ο πολιτισμός αυτής της χώρας από ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες κομπάζουν και καμώνονται ότι σε όλες του τις εκφάνσεις και εκφράσεις, αποτελεί την αιχμή του δόρατος του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ζητούμε οι αρμόδιοι να ανάλαβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της ταινίας, οι οποίες είναι πραγματικές και νομικές και διασφαλίζονται από την ελληνική έννομη τάξη και προστατεύονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικά για ευθύνη από τις διαπραγματεύσεις/ προσυμβατική ευθύνη/ευθύνη από αδικοπραξία.
Ζητούμε οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι όλων των Ελλήνων κινηματογραφιστών που βρίσκονται χρεωμένοι και εκτεθειμένοι από την εκκρεμή κατάσταση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικου φορέα, να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα της κατάστασης, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν αυτό που οφείλουν. Να στηρίξουν επιτέλους ανοικτά και απερίφραστα τον ελληνικό κινηματογράφο που αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική γέφυρα ουσιαστικής και δημιουργικής επικοινωνίας με τον υπόλοιπο πλανήτη και το αύριο.
Τέλος ζητούμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να μας ειδοποιήσουν άμεσα έαν έχουν αλλάξει γνώμη και δεν θέλουν να είναι συμπαραγωγοί στην ταινία. Τουλάχιστον, να γνωρίζουμε ρητά πόσο μόνοι είμαστε τελικά ως κινηματογραφιστές και ως Ελληνες.
[Η επιστολή αυτή έχει μεταφραστεί και θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς του εξωτερικού που μας έχουν στηρίξει οικονομικά και απέναντι στους οποίους η εταιρεία μας και το ελληνικό κράτος βρίσκονται υπόλογοι.]
sign


Σχετικά

Πόσο κινδυνεύει το ελληνικό σινεμά από το κλείσιμο της ΕΡΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.