Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Κουφοντίνας, 17Ν και Λογοκρισία (Τα σχόλια)




Το ότι συγγραφείς και βιβλιοπώλες εκφράζονται υπέρ της Λογοκρισίας είναι σοβαρό. Γι αυτό και αρνούμαι να πάρω στα σοβαρά τα πεπαλαιωμένα κούφια αλλά επικίνδυνα επιχειρήματά τους. Συλλέγω όμως απαντήσεις σοβαρότατες, δεικτικές ή ειρωνικές που ελπίζω ότι βάζουν τα πράγματα στη θέση τους:

Daphne Chronopoulou
Αλήθεια τώρα είναι μερικοί που ενοχλούνται από την έκδοση του βιβλίου του Κουφοντίνα;

Να υποθέσω ότι είστε εσείς που το βιβλίο του Ξηρού ούτε που το αντιληφθήκατε (επειδή εκείνο δεν το έβγαλε ο Λιβάνης που βγάζει τη Μαντά που αγαπάτε;).

Το ότι συγγραφείς και βιβλιοπώλες εκφράζονται δημόσια υπέρ της Λογοκρισίας δείχνει πόσο έχει χαθεί το μέτρο και σε τι κατάπτωση έχει πέσει η χώρα. 

Πολλά θέλω να πω μα είμαι αλλού κι έχω άλλα στο νου μου. Μα από δω που είμαι ένα έχω να σας πω:



Βερολίνο που σας χρειάζεται!

Γερμανία που σας χρειάζεται για να διδαχθείτε την αξία και τη σημασία της αποδοχής της Ιστορίας και της ζωής μαζί της.




Το Κομοδίνο Προτείνω να διαταχθεί η απόσυρση και η καύση στην πυρά του βιβλίου του Κουφοντίνα στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών,της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας!!!

 @mavriohia
Πάμε άλλη μία.Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια :Kαταδίκη σε ισόβια σιωπή δεν προβλέπεται .Ακόμα!



@risinggalaxy 

Συνεχίζεται -στα αμερικάνικα πρότυπα FoxNews- ο ιδεολογικός πόλεμος της ακροδεξιάς για ασήμαντες αιτίες(Κουφοντίνας). Η αριστερά τσιμπάει



@iadamidis 
Τουλάχιστον οι Πυρήνες όταν έβγαλαν βιβλίο έκαναν αυτοέκδοση, δεν πήγαν στον πλέον κατεστημένο εκδοτικό οίκο... #koufontinas

Ada Gata
Ρε σεις... έχω το Paradise Lost του Milton στη βιβλιοθήκη μου. Σκληρή βία, όχι μαλακίες. Χώρια που είναι point of reference όλων των serial killers. Να το κάνω προσάναμμα ή όχι;

Giannis Lerias Και πόσοι έγιναν ναζιστές επειδή διάβασαν το Mein Kampf του Αδόφλου Χίτλερ...

Να υποθέσω ενοχλεί o #koufontinas  εσάς που του Ξηρού δεν το αντιληφθήκατε (επειδή δεν το βγαλε ο Λιβάνης που βγαζει  Μαντά που αγαπάτε;)

@dikaih_katara 
Έχω διαβάσει καμιά 50αριά σελίδες και δεν περιγράφει πουθενά πώς να κατασκευάσεις βόμβα. Πεταμένα λεφτά... #koufontinas #book

@skolarikis 
Ας ξεκινήσουμε απ´ την αρχή. Είναι δυνατόν να έχουν το δικαίωμα οι φυλακισμένοι να χρησιμοποιούν μολύβια ? :-P #koufontinas

@nenamou 
Αραγε η ταινια θα ειναι καλυτερη απο το βιβλιο?

@velze_voula 
Ακόμα δεν το είδαμε εκρηκτικό το βαφτισαμε , καθίστε ρε μπορεί να αγάπησε ο άνθρωπος #koufontinas

Δημήτρης Κουφοντίνας ‏@dkoufodinas 
Να πάρετε το βιβλίο μου. Είναι μπόμπα!


@DKapralos 
Πες τα: RT @carboni_ciro: Ρε βιβλίο έγραψε δεν ξανασκότωσε #17ngr #koufontinas





@TermaTaPsemata

ρε στο Λιβάνη πήγες να εκδόσεις το βιβλίο σου, στηρίζεις τους καπιταλιστές;



Nikos Stabakis Επειδή κάποιοι, βλέπω, διαβάζουν πολύ "Καθημερινή", να πω ότι το όλον point του επισυναπτομένου άρθρου είναι παντελώς άκυρο, αν είναι να μιλάμε με έλλογα επιχειρήματα, και δη όταν εγκαλούμε οποιονδήποτε για "κακογραφία" και μόλις παραπλεύρως για εγκληματική δραστηριότητα σε χώρα που έχει π.χ. για υπουργό Υγείας... αυτόν που έχει. [Επίσης να πω ότι το (όντως) στέλεχος της ΝΔ που συνεχάρη για το...ήθος της την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου που αρνήθηκε να διαθέσει το βιβλίο βρίσκεται στις παρυφές τις ΧΑ και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι πρέπει να συλληφθούν οι γονείς του Γρηγορόπουλου, αλλά δεν είδα να εγκαλείται το κόμμα της, ούτε να χαλά η επιδερμίδα του "σοβαρού πολυχώρου". Σε κάποιους φαίνεται, και ορθά, φυσιολογικό και αναμενόμενο το ότι ένας ξεκάθαρα ακροδεξιός χώρος, πλέον, συνομιλεί συχνά-πυκνά με τον ναζισμό.] ‪http://www.kathimerini.gr/.../einai-kati-xeirotero-apo...
www.kathimerini.gr
Συχνά οι δολοφόνοι γράφουν και βιβλία. Διάφοροι εγκληματίες έχουν γράψει την αυτοβιογραφία τους, συνήθως μέσα από τη φυλακή.


S L
Σχολιάζει μια κυρία στον κο Κορτώ:"πάντως είναι φοβερό το πως μπορεί κάποιος να μπλέξει στα καλά καθούμενα"
Αγαπητή κυρία και κύριε Κορτώ,άνθρωπος σκεπτόμενος που λάβρος ζητά προληπτική λογοκρισία έναντι άλλου ανθρώπου δεν μπλέκει απ το τίποτα και έχει ΗΔΗ πάρει θέση.Καλό είναι,οι ενήλικες,να προσέχουμε τί θέσεις παίρνουμε καθότι η ζωή κάνει κύκλους.

 ‏@Mafaldas7 
Αν ο Παναγούλης σκότωνε τ δικτάτορα κ έγραφε βιβλίο θ σταματούσε ναναι ήρωας της δημοκρατίας?Δλδ ο Κουφοντίνας κατηγορείται π ηταν εύστοχος?

@N0nServ1 

Χατζηνικολάου: "ματωμένα χρήματα αυτά που θα βγάλει ο Κουφοντίνας απ'τις πωλήσεις του βιβλίου". Ώστε έγκλημα η έκφραση γνώμης ενός κατάδικου



@choricos 

Ο Κουφοντίνας χρωστά ευγνωμοσύνη στον κυβ.Εκπρόσ.,την κΜπακογιάννη κ τα ΜΜΕ.Χωρίς την συμβολή τους το βιβλίο του θα περνούνε απαρατήρητο...



@v_emman 
Δεν χρειαζόμαστε το βιβλίο του Κουφοντίνα ρε, έχουμε το βιβλίο του @PanosKammenos. Αυτό που έλεγε ότι αρχηγός της είναι ο Ανδρέας.

 ‏@cmorfakis 
Το 1981 η ακροδεξιά ΝΔ θεωρούσε αρχηγό της 17N τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2014 θεωρεί τον Τσίπρα!!! Διαχρονικά ταγάρια.

Chatzistefanou Panagiotis
Με πληροφόρησαν ότι έγινε η ακόλουθη ανάρτηση που με αφορά προσωπικά από τον Auguste Corteau

"Παρακαλώ τον κύριο Παναγιώτη Χατζηστεφάνου, με όλη την καρτερικότητα που μπορώ να συνάξω αυτή την στιγμή, να σεβαστεί την ψυχική μου δυσπραγία και να μην την επιδεινώνει περαιτέρω με τις αλλεπάλληλες, βάναυσες λεκτικές του επιθέσεις. Κι αν ούτε αυτή μου η έκκληση τον ικανοποιεί, παρακαλώ θερμά τους κοινούς μας φίλους -οξύμωρο σχήμα, αλλά έτσι είναι το άτιμο το Facebook - να πάψουν να μου τις μεταφέρουν και να αναπαράγουν την βιαιοπραγία των προαναφερθεισών αναρτήσεων."

Η απάντηση μου, για όποιον ενδιαφέρεται, ακολουθεί.

Ψυχική δυσπραγία? Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι με αυτή την φράση. Μήπως εννοείς την ιδιωτεία που δεν σου επιτρέπει να σε επηρεάζει η περιρρέουσα κοινωνική κατάσταση αλλά σου αφήνει περιθώρια να καλλιεργείς κλίμα δίωξης ιδεών προκειμένου να φιμωθούν συγγραφείς και να νομιμοποιηθεί στην συνείδηση του αφελούς κοινού η άτυπη απαγόρευση βιβλίων που δεν είναι αρεστά στο καθεστώς που εκπροσωπείς και υπηρετείς?

Να το βουλώσω δηλαδή ως ένδειξη σεβασμού απέναντι σε κάποιον που συμμετέχει ενεργά σε εκστρατείες για την παρακώλυση της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών και καλεί τους εκδότες πάσης Ελλάδας σε Μακαρθικές πρακτικές ιδεολογικής δίωξης συγγραφέων και βιβλίων?

Ποτέ των ποτών.

Είναι ενδιαφέρουσα αλλά πολύ κουτοπόνηρη η τακτική σου να στρεψοδικείς προβάλλοντας δακρύβρεχτα το μελόδραμα της όποιας προσωπικής σου βασάνου ως άλλοθι και ασπίδα προκειμένου να αποσιωπούνται εκείνοι που σχολιάζουν την δημόσια σου δραστηριότητα.

Αυτή η δημόσια σου δραστηριότητα, εκτός από την κατανοητή αυτοπροβολή που επαιτείς προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ευπώλητα τα Άρλεκιν που δακτυλογραφείς, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και επεκτείνεται σε απόπειρες αποσιώπησης οποιουδήποτε εκφράζεται χωρίς την έγκριση σου για την δημόσια δραστηριότητα και εικόνα που εσύ ο ίδιος καλλιεργείς ενδελεχώς σε κάθε ΜΜΕ που τυχαίνει να σε φιλοξενεί. Αν δεν την προσέξεις εσύ αυτή σου την τάση να θες να κάνουν μόκο όσοι τολμάνε και σου ασκούν κριτική, τότε θα το προσέχουν άλλοι για σένα. Την μια πρέπει να το βουλώσει ο Βερύκιος για χάρη της λατρεμένης σου μητέρας, μητριάς, whatever. Την άλλη πρέπει να το βουλώσει ο Κουφοντίνας - και ο εκδότης του - επειδή είναι ιδεολογικός σου αντίπαλος. Τώρα, έχεις το θράσος να μου ζητάς να το βουλώσω και εγώ επειδή "βιαιοπραγώ λεκτικά" όπως βαφτίζεις τον συναγερμό που κρούω εναντίον όχι μόνο εσένα αλλά και οποιουδήποτε τολμάει να διανοηθεί ότι μπορεί να καλλιεργεί κλίμα λογοκρισίας και δίωξης. Μεθαύριο, που θα έχεις αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα στις Ναζιστικές κοπριές που διαπρέπεις, ποιός ξέρει τι θα αποπειραθείς για να το βουλώσουμε όλοι μας μια και καλή.

Mάθε λοιπόν - άπαξ δια παντός - πως δεν πρόκειται κανείς να το βουλώσει επειδή εσύ έτσι γουστάρεις. Έτσι απλά.

Όσον αφορά τα διαχειριστικά τρικ και τους ψυχολογικούς εκβιασμούς - κλαψ, η μαμάκα σου, λυγμ, η ψυχική σου πως την λένε - να πας να τα εφαρμόσεις σε όποιο θυματάκι έχεις πρόχειρο απόψε. Δεν μασάω εγώ με τα κροκοδείλια δάκρυα μιας Μακιαβελικής κλαψομούνας από την κάτω γειτονίτσα.

Αφού συμπαρατάχθηκες με τους διώκτες της ελευθερίας, θα έχεις την αντιμετώπιση που σου αξίζει, και εσύ, και όλη η ακατονόμαστη δράκα αδίστακτων αριβιστών στην οποία ανήκεις και με την οποία συμπορευόμενος, οργανωμένα και συνειδητά παράγεις προπαγάνδα, αποπροσανατολισμό, εκλογίκευση και απολογίες για λογαριασμό της φρίκης που υπηρετείς και υφιστάμεθα οι υπόλοιποι που δεν εννοούμε να σκύψουμε το κεφάλι στον καθεστωτικό τρόμο.

Και αυτή η μεταχείριση θα διαρκέσει μέχρι του πικρού τέλους, επειδή διαρκεί εφ' όρου ζωής και το στίγμα που φέρεις, αυτό του πρόθυμου υπηρέτη της πιο σκοτεινής τυραννίας που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα.



@miltostr  
Επειδή εξαντλήθηκε η 1η έκδοση του βιβλίου Κουφοντίνα παρακαλούνται οι γελοίοι που ζητάνε απαγόρευση να μη κάνουν σχόλια μέχρι να βγει η 2η.
@choricos
Ο Κουφοντίνας χρωστά ευγνωμοσύνη στον κυβ.Εκπρόσ.,την κΜπακογιάννη κ τα ΜΜΕ.Χωρίς την συμβολή τους το βιβλίο του θα περνούνε απαρατήρητο...
@choricos
Εξαντλήθηκε το βιβλίο Κουφοντίνα. Η δύναμη των ΜΜΕ αναμφισβήτητη.Η ευφυΐα τους συζητήσιμη...

@monkiedear
Άρα, ο Κουφοντίνας ξέρει και γράμματα.

 ‏@blacktom1961  
Λοιπόν: όσο κι αν απεχθάνομαι την , έχω να πω ότι ο Κουφοντίνας γράφει πολύ καλά.


Nikos Stabakis Αλλά εδώ η αισθητική γίνεται άλλοθι. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ενώ η ηθική παραμένει στη γωνία, γιατί είναι το μόνο πραγματικό πάτημα. Κυκλικό επιχείρημα. Πώς είναι δυνατόν να ξέρουμε πώς γράφει ο Κουφοντίνας αν δεν τον διαβάσουμε (δηλ. αν έγραφε καλά θα ήταν ΟΚ), παρεκτός αν υποθέσουμε ότι αφού είναι δολοφόνος άρα...; (Πάλι η ηθική, ο Wilde στριφογυρίζει στον τάφο του.)

@MsLouellaDeVil
Κουφοντίνας: γεννήθηκα 17 Νοέμβρη Λίτσα Πατέρα: συγχαρητήρια, είσαι σκορπιός

@FragileAlex
10.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου που έγραψε ο Κουφοντίνας εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες...



 ‏@pitsirikos 
Πάντως, όταν το Χόλιγουντ ήθελε να κάνει ταινία την 17Ν, δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς: 17N GOES TO HOLLYWOOD

@kanekos69 
Υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις. - Δημήτρης Κουφοντίνας

 ‏@Kentavros_Eirwn
Να σας πω το τέλος του βιβλίου του Κουφοντίνα για να μην το αγοράζετε τσάμπα: ο Κουφοντίνας το έκανε.

@marilier1 
@dkoufodinas γιατί έβγαλες βιβλίο από εκδόσεις Λιβάνη κ όχι Γεωργιάδη, να βλέπαμε τον Αδωνι να χτυπιέται τσιρίζοντας: γεννήθηκα 17Ν, στη tv!

@kpandrou 
Μετα την επιτυχια κουφοντινα στο βιβλιο βλεπω να κανει συμβολαιο με την heaven ο @xristodoulos_xi για απαγορευμενα νησιωτικα

S L
Επειδή πουλά σαν τρελός ο Κουφοντίνας,είπανε στο ΜΕΓΚΑ να μας πλασάρουν ότι ο Βαβύλης πούλησε 800.000 Καινές Διαθήκες που έγραψε..
Ο Μπόμπολας τις αγόρασε;

@dkoufodinas 
Επειδή ρωτάτε την τιμή του βιβλίου να σας πω ότι με ένα 'σαρανταπεντάρι' το παίρνεις.



@FragileAlex  
Μα κι αυτός ο Κουφοντίνας να μην ανοίξει τότε διάλογο με τον Παύλο Μπακογιάννη; Τον σκότωσε και με το αίμα του εκλέχθηκαν τόσες και τόσοι...

@LSaklabanis
-Δεν έχουμε νοσοκομεία. -Νο problem -Οι τράπεζες παίρνουν σπίτια. -Νο problem -Ο Κουφοντίνας έγραψε βιβλίο. -Φοβερό! Που οδεύουμε;

@N0nServ1am 
Σου κατάσχουν καταθέσεις, μισθούς, ακόμα και το σπίτι. Αλλά ο κίνδυνος είναι να βγάλει βιβλίο ο Κουφοντίνας.

@galaxyarchis 
Ποια είναι η διαφορά του Γεωργιάδη από τον Κουφοντίνα; Ο Κουφοντίνας δεν έκρυβε ότι ήθελε να σκοτώσει τα θύματά του.

@blossom_grrrr 
Έχει δικαίωμα να βγάλει λεφτά από βιβλία ο Λιακόπουλος αλλά όχι να γράψει ένα ο Κουφοντίνας? Από πότε ρε τζιμάνια?

@iamcramped 
ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΕ Κ Ο ΜΠΑΡΟΟΥΣ ΒΛΑΚΑ ―@Katselos Ο Κουφοντίνας βγάζει βιβλίο κ δολοφονεί κ βγάζει φράγκα πουλώντας το, ωραίο

@risinggalaxy
ΕΔΩ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ @Katselos Ο Κουφοντίνας βγάζει βιβλίο και δολοφονεί και βγάζει φράγκα πουλώντας το, ωραίο..

@harva8 
Γράφει βιβλίο ο Κουφοντίνας και πέσατε να τον φάτε. Το μαλάκα τον Κοέλιο που έχει καταστρέψει ζωές με τις συμπαντικές μαλακίες του τίποτα!!


Daphne Chronopoulou Και θα το αγοράσω και θα το διαβάσω.
Σε μια χώρα που έχουμε best sellers της Δημουλίδου
και που τον πρώτο τόμο της βιογραφίας του Βελουχιώτη νομίζω μόνο εγώ τον αγόρασα (διότι ο δεύτερος βγήκε ΜΑΖΙ με τον πρώτο σε ένα τόμο) όποιος νομίζει ότι θέλει να μιλά γι αυτά ας κάνει ένα κόπο.
Αλλιώς, εξ ίσου εντίμως, ας σιωπά.
Πάντως να έχουμε συγγραφείς και βιβλιοπώλες που φρίττουν δείχνει το να μην πω...


______________________________________________________
Εξηγώ: 
Την αντίθετη άποψη που συστήνει Λογοκρισία  εδώ δεν τη μεταφέρω. Θα τη βρείτε εξ άλλου παντού, σε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ή βουλευτή που (ίσως) ψηφίσατε.

Πολλά ευτράπελα των φανατικών κατά της έκδοσης θα βρείτε στη μεγάλη συλλογή της Κίρκης εδώ και εδώ 

και
Συνέντευξη Δ. Κουφοντίνα που 'κόπηκε" από ΤΟ ΒΗΜΑ




36 σχόλια:

  1. Επειδή τις τελευταίες μέρες είμαι λίγο στον κόσμο μου, δεν είχα μάθει αντιδράσεις για την κυκλοφορία του βιβλίου του Κουφοντίνα. Αλλά εννοείται ότι ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ό,τι θέλει. Το ζητούμενο είναι, θεωρώ, να έχουν όσοι τον ακούν ή τον διαβάζουν την κρίση/πληροφόρηση/γνώσεις να αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που ακούν ή διαβάζουν. Και, αναλόγως, να του δίνουν σημασία ή να το προσπερνούν. Και, εν πάση περιπτώσει, από πότε το να μαθαίνεις τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν στον κόσμο είναι αξιόμεμπτο, από τη στιγμή που έτσι σχηματίζεις ολοκληρωμένη, σφαιρική άποψη για τα πράγματα, εσύ ο ίδιος και όχι άλλοι για σένα;
    (Το αστείο είναι, πως λίγες μέρες πριν σκεφτόμουν να παραγγείλω το Mein Kampf του Χίτλερ. Έχοντας διαβάσει τόσα για το πόσο καλός δημαγωγός ήταν, ήθελα να διαπιστώσω αν και στο βιβλίο του φαίνεται κάτι τέτοιο. Αλλά μετά φαντάστηκα το πώς θα με κοιτούσαν στο βιβλιοπωλείο και παράτησα την ιδέα: άσε, σκέφτηκα, θα το πάρω καμια φορά που θα είμαι στην Αθήνα! Χαχα!)
    Παρεμπιπτόντως, κάποια τουιταρίσματα έχουν τόση πλάκα, που θα τα μοιραστώ στο fb - πολύ το διασκέδασα, διαβάζοντάς τα!
    Να περνάς καλά στο Βερολίνο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αγών μου μπορεί να μην αξίζει ως βιβλίο αλλά για ιστορικούς λόγους αξίζει να διαβαστεί. Θα αγοράσω του Κουφοντίνα, διάβασα του Ξηρού κι όποιος δε νοιάζεται ας μην τα διαβάσει αλλά ας σιωπά.
      Αλίμονο αν φτάσουμε να φοβόμαστε τα βιβλία. Κι ακόμα πιο αλίμονο αν συγγραφείς υποστηρίζουν τη λογοκρισία και αν υπάρχουν βιβλιοπωλεία που συνιστούν την αυτολογοκρισία.

      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου,
      πριν λίγο επέστρεψα στην Αθήνα- δυστυχώς δεν έμεινα πολύ..

      Διαγραφή
    2. Στην ταινία "Fahrenheit 451" θυμάμαι χαρακτηριστικά την σκηνή της ανακάλυψης και καταστροφής μιας από τις τελευταίες βιβλιοθήκες του κόσμου (μιας και το βιβλίο έχει απαγορευτεί). Μέσα στα αποκαΐδια βλέπει κάποιος και το παραλληρηματικό Mein Kampf που οι ιδιοκτήτες της βιβλιοθήκης είχαν διασώσει αντιτιθέμενοι στο έγκλημα της καύσης ενός βιβλίου. Προφανώς για την (μονίμως) προεκλογική Ελλάδα, κάτι τέτοια είναι ψιλά γράμματα.

      Διαγραφή
  2. Βρε τι γίνεται στον κόσμο...Τόσα νέα βιβλία, τόσοι νέοι συγγραφείς, τόσο καλιαρντό στην πιάτσα της ανάγνωσης κι εγώ έχω ξεμείνει να διαβάζω από το καλοκαίρι που μας πέρασε το "Ιστορία της παρακμής και της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας" του Gibbon. Που θα πάει όμως, 700 σελίδες μου έμειναν μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστούργημα διαβάζεις και πολύ καλά κάνεις.
      Τον έχω πάντα πλάι στο κρεβάτι μου και τον επισκέπτομαι συχνά και σπαστά σα Ποίηση. (δεν ξέρω αν έχει τύχει να δεις AYTO μου).

      Καλή ανάγνωση, θα τον έχεις φίλο για πάντα..

      Διαγραφή
    2. Είναι πραγματικά από τα συναρπαστικότερα αναγνώσματα που έχω συναντήσει. Μνημείο της εποχής του αλλά και της διάνοιας του συγγραφέα του. Κάποια στιγμή θα κάνω δώρο στον εαυτό μου και το έργο σε φυσική μορφή μιας και είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να αγαπήσω πραγματικά τα ψηφιακά βιβλία. Προς το παρόν, είναι πάντα μαζί μου μέσα στο κινητό μου :)
      Σε ευχαριστώ πολύ και για το λίνκ. Δεν το ήξερα καν. Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

      Διαγραφή
    3. mahler76, από ποιόν εκδοτικό οίκο διαβάζεις αυτό το έργο, πόσους τόμους έχει τελικά (επισκέφτηκα τη βιβλιοnet, αλλά άκρη δεν έβγαλα) και πώς σου φαίνεται;
      (Συγνώμη, Δάφνη, που βγάζω λίγο από το θέμα, αλλά μου κίνησε το ενδιαφέρον η αναφορά σας στον Gibbon - διάβασα και τον σύνδεσμο που παρέθεσες.)

      Διαγραφή
    4. Άκυρη η παραπάνω ερώτηση, δεν είχα δει το αμέσως προηγούμενο σχόλιό σου. :-)
      Εξακολουθώ, βέβαια, να έχω την απορία: πόσους τόμους του μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική γλώσσα ...

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα. Η αλήθεια είναι πως αλλού έχω δεί να αναφέρουν, 6, αλλού 12 τόμους. Υποθέτω έχει να κάνει με το πως το χωρίζουν οι εκδοτικοί οίκοι το έργο (;).
      Στα Ελληνικά το βρήκα στο site της Πρωτοπορίας να κυκλοφορεί, όχι ολόκληρο ακόμα από τον εκδοτικό οίκο Ελεύθερη Σκέψις. Το ανολοκλήρωτο του έργου αφενός, το σημείωμα δε των εκδοτών που κάνει λόγο για "Λόγοι, που ο καθένας μπορεί να φανταστεί ή θα διαπιστώσει διαβάζοντας αυτό το έργο, συντέλεσαν στο να μην εκδοθεί αυτό στα Ελληνικά," παραπέμποντας σε συνωμοσία Ελληνόκαμμένων site, με ώθησαν να το αναζητήσω στην αγγλική γλώσσα. Όλως τυχαίως το βρήκα σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή, δωρεάν δηλαδή κι έτσι το απολαμβάνω άσχετα αν με δυσκολεύει λίγο η ανάγνωση στα αγγλικά. Αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να μπείς στο έξοδο του να αγοράσεις αυτό τον καιρό κάποια από τις έντυπες αγγλικές εκδόσεις, μπορώ πολύ εύκολα να στο προωθήσω, σε μέηλ καθώς είναι σε μορφή pdf. Είναι περίπου 3237 σελίδες, δεν αναφέρεται εκδοτικός οίκος (δεν έχει κάποιο εξώφυλλο). Υποθέτω πως είναι η αρχική έκδοση καθώς δεν υπάρχουν υποσημειώσεις και σχόλια του μεταφραστή (όπως συνήθως γίνεται σε μεταγενέστερες εκδόσεις ιστορικών έργων). Αν το θέλεις μου λες. Καλό υπόλοιπο Κυριακής.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση και την πρόθεσή σου να με εξυπηρετήσεις, mahler76 - όμως, δυστυχώς, δε με ελκύει καθόλου να διαβάζω κείμενα σε ψηφιακή μορφή (είμαι παραδοσιακός τύπος. :-) ).
      Κρίμα που μάλλον δεν έχει εκδοθεί ολόκληρο το έργο στα ελληνικά. Στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου βρήκα τρεις διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, που ο καθένας, αν θυμάμαι καλά, έχει εκδόσει μόνο έναν τόμο από αυτούς που υπάρχουν συνολικά. Εξ ου και μπερδεύτηκα, προηγουμένως. Ίσως, πάντως, το αναζητήσω σε μια έντυπη αγγλική έκδοση.
      Να είσαι καλά - και πάλι, σε ευχαριστώ πολύ. :-)

      Διαγραφή
    7. Εγώ το έχω στα αγγλικά, με σκληρό εξώφυλλο.
      Βρίσκονται πια τέτοιες εκδόσεις και σε τιμή ευκαιρίας δείτε π.χ. ΕΔΩ ή στο αγαπημένο μου www.biblio.com στο οποίο βρίσκω συχνά παλιές εκδόσεις είτε πάμφθηνα είτε σπάνια συλλεκτικά (έψαξα το συγκεριμενο για σας:: ΕΔΩ ).

      Ωστόσο, ομολογώ ότι είναι ένα από τα βιβλία που θα βόλευαν πολύ ψηφιακά, δεν είναι μυθιστόρημα να χάνεσαι ενώ συχνά κάτι θυμάσαι, κάτι θες να ξαναδείς και γενικά διαβάζεται αποσπασματικά σαν ανθολογία.

      Στα ελληνικά εκτός κι αν βρεθεί τίποτε παλιό αποσπασματικό δε νομίζω να υπάρχει δυστυχώς..

      Καλό βράδυ και καλά μας διαβάσματα!

      Διαγραφή
    8. Υ.Γ.
      Και μια και το κουβεντιάζουμε, ως παράδειγμα: πρώτη έκδοση 6 τόμοι, τιμή:£17,500.00(€21123.13) στο
      <a href="http://www.biblio.com/search.php?stage=1&pageper=20&keyisbn=history+decline+fall+roman+empire&omit_product_types=bp,bd,ns&strip_common=1&program=1005&order=pricedesc> ΕΔΩ</a>
      αλλά στο ίδιο (είναι συμβεβλημένοι παλαιοβιβλιοπωληδες από πολλές χώρες) θα το βρεις και με €2-3 τον τόμο..
      Φαντάζεστε τι κόλλημα παθαίνω όταν αρχίζω να τα ψάχνω...

      Διαγραφή
    9. Δεν τα ήξερα τα σάϊτ αυτά. Ευχαριστούμε πολύ. Καλά μας διαβάσματα όπως λες.

      Διαγραφή
    10. Ευχαριστούμε, Δάφνη! :-)
      Τώρα, βέβαια, να σου πω, mahler76, ξανασκέφτομαι την προσφορά σου. Δε βλάπτει να το έχω το έργο σε pdf - να βρίσκεται. Μπορεί να μην ξαναβρώ την ευκαιρία να αποκτήσω μια free ψηφιακή μορφή. Οπότε, ναι: στείλε το μου, σε παρακαλώ, στο tolovelifeforwhatitis@gmail.com.
      Ευχαριστώ προκαταβολικά! :-)
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    11. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου το στείλετε κι εμένα, αν μπορείτε, στο g.zarko.f@gmail.com

      Διαγραφή
    12. @Γεροπαράξενος
      Έφυγε ο Gibbon. Καλή σας ανάγνωση και από εδώ :)

      Διαγραφή
    13. Πώς χαίρομαι που θα μεγαλώσει η ομάδα θαυμαστών του Γίββωνα!
      Καλή ανάγνωση
      κι ευχαριστώ Mahler που έκανες να καρποφορήσει ο μικρός μου κήπος.

      Διαγραφή
    14. Δάφνη μου κι εγώ δεν το περίμενα πως τον ξέρει και θέλει να τον διαβάσει τόσος κόσμος. Πολύ χαίρομαι :)

      Διαγραφή
    15. Αγαπητέ μου Mahler
      to 2008 που είχα γράψει για το Περί Γραφής το άρθρο που σου έδωσα πιο πάνω, ουδείς ενδιαφέρθηκε.
      Το ενδιαφέρον αποδεικνύει πως ο ενθουσιασμός σου είναι μεταδοτικότερος από τον δικό μου καθώς κι ότι το κοινό τουτου του blog διακρίνεται από τη φιλομάθειο όσο κι από τη γενναιοδωρία του.

      Άβε Άξιοι Αναγνώστες μου,,
      επισκέπτες του μικρού μου κήπου
      η εκτίμησή μου για σας μου δίνει κουράγιο και δύναμη!

      Διαγραφή
    16. Λες να είναι μεταδοτική η αγάπη μου για τον Gibbon; Όπως και να έχει είναι πολύ όμορφο που μπορούμε να μοιραζόμαστε διαδικτυακά γνώση και πληροφόρηση. Πάντα τέτοια εύχομαι :)

      Διαγραφή
  3. Έτσι γίνεται στις επιχειρήσεις, έχει δικαίωμα ο επιχειρηματίας να πουλάει και να εκδίδει ό,τι θέλει.
    Μην περιμένουμε από το κάθε βιβλιοπωλείο να μπει στο ρόλο της βιβλιοθήκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν το περιμένουμε.
      Όχι όμως το ότι αρνείται να πουλήσει κάτι να το διατυμπανίζει ως παράδειγμα ήθους ενώ είναι το αντίθετο. Διότι όποιος ασχολείται με το Λόγο οφείλει να γνωρίζει ότι οι πράξεις τιμωρούνται μα τα λόγια είναι απολύτως ελεύθερα.
      Αλλιώς χαθήκαμε Librarian.. χαθήκαμε..

      Διαγραφή
  4. Η κοινωνία ξεπέρασε το μεσαίωνα κατακτώντας ελευθερίες έκφρασης, όχι εύκολα και όχι σε χρόνο dt.

    Κάποια βιβλία είναι καταδικασμένα ή ευλογημένα ανάλογα με τον ψυχισμό του αναγνώστη.
    Κάθε βιβλίο έχει το ταξίδι του στο χρόνο, που είναι μεγαλύτερο μόνο από την ικανότητα του συγγραφέα.
    Τώρα είναι ο ντόρος που γίνεται από εκδοτικά συμφέροντα ή από τους διαφωνούντες που φορές κάνουν και τη καλλίτερη διαφήμιση.

    Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, θα το διαβάσω γιατί με ενδιαφέρει ότι έγινε με τη 17Ν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα.
      Ακόμα και ψέματα να έλεγε ποιος που μελετά την Ιστορια της εποχής θα μπορέσει να το αγνοήσει;
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Εγώ τώρα είμαι μία: φασίστρια ("Ο αγών μου"), αναρχική ("Η δημιουργία της τάξης στην ανθρωπότητα"), αλκοολική (ολόκληρη λίστα του Shakespeare), σκληρή σαδομαζοχίστρια (λόγω του αγαπημένου μου De Sade), ναρκομανής (Hendrix, Joplin, Morrison)....

    Κάθε βιβλίο, ταινία, μουσική, πίνακας "μεταφέρει" δύο ιστορίες: τη δική του και του δημιουργού. Οι δύο ιστορίες είναι, πολλές φορές, αλληλένδετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι είναι και πρεζάκια με σάπιο χέρι όλα τα πιτσιρίκια που ακούν Σιδηρόπουλο και δολοφόνος όποιος ακούει Phil Spector..
      Μεσαίωνας Λέυκη μου!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Δάφνη :-)

    Θα με συγχωρήσεις, αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου. Στα σχόλια που διάβασα εγώ - και που δέχομαι ότι μπορεί να μην είναι και ολοκληρωμένα - δεν κατάλαβα να τέθηκε ποτέ θέμα Λογοκρισίας, αλλά θέμα οικονομικής εκμετάλλευσης (μικρής ή μεγάλης, δεν έχει σημασία) από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - συγγραφέα, εκδότικού οίκου, βιβλιοπωλών κλπ. και εμπορευματοποίησης του θανάτου αθώων θυμάτων της ένοπλης πάλης.

    Το να μιλάμε για Λογοκρισία στη σημερινή εποχή, στην οποία ο καθένας μας μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να "εκδόσει" ό,τι θέλει μέσω διαδικτύου, είναι τουλάχιστον αστείο. Όπως επίσης και το να κατηγορούμε κάποιους ότι εκφράζονται υπέρ της λογοκρισίας των εκδοτικών οίκων, όταν η "λογο-κρισία" - η κριτική και η κρίση τους, δλδ, απέναντι στον λόγο οποιουδήποτε συγγραφέα - είναι η ίδια τους η δουλειά και φυσικά λογοκρίνουν - όπως κάθε επιχείρηση - βασει οικονομικού συμφέροντος.

    Δεν πείθομαι με τίποτα ότι ο Λιβάνης εξέδωσε το βιβλίο του Κουφοντίνα λόγω της πίστης του "στον πλουραλισμό των ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ρευμάτων" (sic). Και επίσης δεν πείθομαι με τίποτα με τα επιχειρήματα του Κουφοντίνα ότι και καλά "το βιβλίο ήταν βέβαιο ότι θα δεχόταν μια λυσσαλέα επίθεση. Και το κόστος μιας τέτοιας επίθεσης θα μπορούσε να συντρίψει ένα μικρό εκδοτικό εγχείρημα" (<-από την κομμένη του συνέντευξη στο Βήμα), οπότε γι' αυτό διάλεξε τις εκδόσεις Λιβάνη, παρόλο που - σύμφωνα με δική του μαρτυρία πάλι την συνέντεξή του στο Βήμα - "στα 10 τελευταία χρόνια συνεργάστηκα σαν μεταφραστής και σε (άτυπη) επιμέλεια βιβλίων με διάφορους μικρούς εκδοτικούς οίκους, που με στήριξαν και με τίμησαν και τιμώ το θάρρος τους να βγάλουν τα βιβλία τους με το όνομά μου".

    Κύδος στον Σάββα Ξηρό, ο οποίος αυτό-εξέδωσε το δικό του βιβλίο και το διέθεσε με 15 ευρώ, τιμή πολύ λογική για αυτοεκδοθέν βιβλίο. Το βιβλίο του Κουφοντίνα "έπιασε" σε λίγες ώρες μόνο 150 χιλιάρικα (μιας και διάβασα ότι εξαντλήθηκε ήδη η πρώτη έκδοση των 10000 αντιτύπων, 15 ευρώ έκαστο) κι αυτά τα 150 χιλιάρικα φύγανε από "τους αδύναμους, τους άνεργους, τους νέους που πλημμύρισαν τα βιβλιοπωλεία" και πήγανε στον πάμπλουτο ήδη Λιβάνη (γιατί δέχομαι πως ο Κουφοντίνας ακόμα δεν έχει δει δεκάρα τσακιστή απ' αυτά). Αν αυτή η κίνηση είναι κίνηση αριστερού επαναστάτη που μάχεται επί 40 χρόνια εναντίον της κοινωνικής αδικίας και εκμετάλλευσης, τότε ... ... ... ... ... σηκώνω τα χέρια ψηλά.

    Και παρόλο που το Twitter δεν το πολυχρησιμοποιώ, διάβασα δυο-τρία tweets εκεί που μου άρεσαν και με τα οποία συμφωνώ:

    "Ο σύντροφος Κουφοντίνας βγάζει βιβλίο. Όχι βέβαια ελεύθερο στο internet. Ψυχάκιας τρομοκράτης ειναι ο άνθρωπος. Οχι βλαξ."

    "Ο Κουφοντίνας εκδίδει βιβλίο στον οίκο Λιβάνη. Ο Τσε Γκεβάρα μόλις άλλαξε πλευρό στον τάφο του."

    «Η πραγματική ξεφτίλα δεν είναι που ο Λιβάνης εκδίδει τον Κουφοντίνα,αλλά που ο Κουφοντίνας εκδίδεται στον Λιβάνη».

    Καλή σου εβδομάδα σου εύχομαι. Διορθώθηκε η βλάβη του ΟΤΕ στο σπίτι σου ή ακόμα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου ευχαριστώ που θυμάσαι το βάσανό μου: Μόλις σήμερα διόρθωσαν το ένα νούμερο, μα δεν είμαι εκεί, τώρα είμαι στην Αθήνα και χρησιμοποιώ σύνδεση της ευγενικής μου γειτόνισας.

      Στο θέμα τώρα:
      Τα twits που μεταφέρεις όντως διασκεδαστικά, το τελευταίο εκφράζει ακριβώς αυτό που σκέφτηκα.. (σκεφτηκα κι άλλα πιο βρώμικα της δουλειάς όπως το ότι από τον Κουφοντίνα δε θα ζήτησε ο εκδότης να πληρώσει τα έξοδα όπως γίνεται με πολλούς συγγραφείς που ελπίζουν να μπουν στο ράφι Λιβάνη δίπλα στης κυρίας Κυριακού για να καταξιωθούν).
      Στη θέση του δε θα το επέλεγα. Αλλά δεν είμαι στη θέση του.

      Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι αυτοβιογραφούνται, λένε την ιστορία τους κ.λ. Το κάνουν και πολιτικοί, πρωθυπουργοί που σκότωσαν πολύ περισσότερους.

      Συζητώ εδώ λοιπόν την οργή των αμαθών, και ενοχλούμαι ιδαίτερα (όπως το λέω) όταν βιβλιοπώλες και συγγραφείς πέφτουν στο ατόπημα να μπερδεύουν την αξιόποινη πράξη με την ελευθερία λόγου και υπερασπίζονται τη Λογοκρισία.

      Ως συγγραφέας επίσης γνωρίζω πως ναι, ταξιδεύει το κείμενο ιντερνετικά αλλά αν μια ωραία ημέρα κοπεί το ηλεκτρικό ή το τηλέφωνο, αν στηθεί ένα wall (όπως συμβαίνει στην Κίνα με το Google ή όπως προσπαθούν πολλές κυβερνήσεις) το βιβλίο μας θα χαθεί. Γι αυτό κι ακόμα εκδίδουμε χάρτινα βιβλία και δε βλέπω να σταματάμε ειδικά όσοι γράφουμε/ζούμε σε τόπους με μυστήριο παρελθόν κι αμφίβολο μέλλον.

      Καλό σου απόγευμα,
      ελπίζω να με κατάλαβες.

      Διαγραφή
  7. Μπορείτε να στείλετε και σ' εμένα σε pdf το βιβλίο του Κουφοντίνα; Αν ναι να ποστάρω το mail μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπορώ παρακαλώ να λάβω όπως κάνατε με ορισμένους άνωθεν το βιβλίο του Κουφοντίνα σε μορφή PDF?voltastodasos@hotmail.gr.ευχαριστώ σε όποιον το κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      δε σας απάντησα διότι το βιβλίο του Κουφοντίνα δεν υπάρχει (ακόμα ίσως) σε ηλεκτρονική μορφή. Το αγορασα σε μορφή βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.
      Κατηγορήθηκε μάλιστα ο Κουφοντίνας που δεν το μοίρασε ηλεκτρονικά δωρεάν και απαντά στη συνέντευξή του της οποίας δίνω σύνδεσμο.

      Αποσπάσματα ίσως βρείτε αν γκουγκλάρετε μα ολοκληρο κυκλοφορεί μόνο έντυπο.

      Τα μπερδέψατε με το βιβλίο που συζητάμε στα σχόλια το οποίο είναι του παλιού ιστορικού Gibbon, όχι του Κουφοντίνα.

      Καλό σας απόγευμα!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.