Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανάπτυξη; ―Καλπάζουσα. Δείτε τον Όμιλο Λάτση τον ελληνικό στο Ελληνικό!




Η είδηση: Στον Όμιλο Λάτση το Ελληνικό
Με έναν μόνον διεκδικητή, τη Lamda Development συμφερόντων Λάτση, το ΤΑΙΠΕΔ, προχωρά στο ξεπούλημα του «φιλέτου» του Ελληνικού, αφού την Πέμπτη, ενέκρινε την τεχνική προσφορά της εταιρίας κρίνοντας πως είναι «καταρχήν συμβατή»...το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έκρινε την τεχνική προσφορά της Lamda Development για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό.... Aπό: Τhe press project
Το σύνθημα: 

Ελληνικό: Η τύχη του στα χέρια μας




Από χθες κυκλοφορεί η ανωτέρω εικόνα που δε θέλει εξηγήσεις, είναι εύγλωττη (κατά μια μεταφορά περί οφθαλμών που σατίριζε ο Εμμανουήλ Ροΐδης).
Σήμερα μάθαμε ότι έγινε δεκτή η προσφορά του Ομίλου Λάτση ― σιγά μη δε γινόταν, αφού χάριν αυτής της  προσφοράς στήθηκε η πώληση. Στις μπανανίες έτσι γίνεται, δε χάνουν τον καιρό τους σε ανταγωνισμούς μεταξύ τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες αφού είναι πιο συμφέρον αν κάνουν μοιρασιές ― ίσως και σε χαρτοπετσέτα* μετά το φαγητό και το καλό κρασί.
Οι διαμαρτυρίες πολιτών συνεχίζονται. Η κυβέρνηση δουλική μπροστά  στους εργοδότες της απαγορεύει να παραστούν στις διαμαρτυρίες οι αληθινοί ιδιοκτήτες (που δεν είναι παρά οι αυριανοί πολίτες: τα παιδιά).
Από όσο ζω κι όσο έχω διαβάσει δεν θυμάμαι άλλη εκλεγμένη κυβέρνηση να συνέχιζε ποτέ  καταστροφικό έργο τόσο αμέριμνα αγνοώντας τη συνειδητή αντίθεση των πολιτών. Για τα εγκλήματα που διαπράττονται δεν υπάρχουν επιχειρήματα μα αντί αυτό να γεννήσει μια φυσικώς ανθρώπινη αμφιβολία στους κυβερνώντες τους σπρώχνει, με αυτοπεποίθηση υπερανθρώπου να επιβάλλουν τα σχέδιά τους με δια της καταστολής, έσχατου  μέτρου (κι ανύπαρκτου σε δημοκρατίες).
Στη δημοκρατία λες: πείσε με!
Στη δικτατορία λες: ανάγκασέ με!
Μαντέψτε τι πολίτευμα έχουμε.

Ιδού λοιπόν σκέψεις κι αντιδράσεις:


Πως γίνεται όλες οι αποκρατικοποιήσεις να έχουν μία προσφορά; αναρρωτιέται ο & το ερώτημα είναι εύλογο

 ‏@adiasistos 
Στα 80 €/τμ διαβάζω πουλιέται το ελληνικό. Καλή τιμή. Τόσο είχε δώσει μια θεία μου μια αποθήκη στα Γρεβενά. Όχι μέσα στα Γρεβενά.



Giannis Lerias Όποιος νομίζει ότι όλος αυτός ο διωγμός που υπέστη η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (ρευστό περιβάλλον, υπερβολική φορολόγηση, γραφειοκρατία, έλλειψη χρηματοδότησης κ.λπ.) είχε άλλο σκοπό από το να αποτραπούν οι επενδύσεις στη χώρα και να μείνουν ελάχιστοι ημέτεροι ενδιαφερόμενοι, καλά θα κάνει να αναθεωρήσει... Ίσως το καλύτερο "ακίνητο" της Μεσογείου που εάν αξιποιηθεί θα κάνει το Μόντε Κάρλο και το Μονακό να μοιάζουνμε παιδικές χαρές.... Οι προτάσεις που έγιναν κατά καιρούς (εκτός από τις ανεδαφικές των εκτός τόπου και χρόνου ρομαντικών π.χ. να ξαναγίνει αεροδρόμιο ή να γίνει 100% πάρκο) έδειξαν τις απίστευτες δυνατότητες της περιοχής. Όμως το κράτος δυστυχώς είναι εδώ. Αφού αποθάρρυνε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία (μιλάμε για επένδυση 4-6 δις ευρώ που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας), τελικά κατάφερε να τους διώξει όλους πλην ενός, ο οποίος θα το πάρει σε τιμή που ούτε χέρσο αγρόκτημα στην άκρη του πουθενά δε βρίσκεται...
Μια χαρά !!!

 ‏@epan_e_kinisi  
Ο Λάτσης για τις παρανομίες σε Mall κ χρεοκοπία Eurobank αντί να πάει φυλακή παίρνει δώρο το Ελληνικό. Εσύ βλάκα κατάσχεση κ φυλακή για 500€




 @dikeram

Ρε μαλάκες ο Λάτσης αγόρασε το Ελληνικό για το καλό της χώρας αλλά δεν φτάνει το μυαλό σας μέχρι εκεί (με αφορμή κάτι που διάβασα στο τλ)


Δεν είναι θέσεις εργασίας η διάσωση του Λάτση με το Ελληνικό ;Τι ήθελες ; Αλλον έναν άνεργο κι απολυμένο της ;

"Θα πληρώσουμε 2,5 δις ευρώ και θα χάσουμε το Πάρκο στο Ελληνικό"




Δηλαδή 2 χρόνια σαμαρισμού με αυταρχισμό και ακροδεξιά μόνο και μόνο για να πάρει ο Μελισσανίδης τον ΟΠΑΠ και ο Λάτσης το Ελληνικό?



Από: ΒΙΟΖΩ


Ελληνικό: Η τύχη του στα χέρια μας!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
EllinikoΝΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Δράσεις και Εκδηλώσεις
Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014
Όσο οι όμιλοι επιχειρήσεων υποβάλλουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις κερδοσκοπικές προτάσεις τους για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, με διαδικασίες αυθαίρετες και αδιαφανείς, εμείς παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας ώστε να παραμείνει δημόσιος-κοινόχρηστος χώρος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες διοργανώνουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού τηνΚυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 πρόγραμμα δράσεων με γενικό τίτλο «Ελληνικό: η τύχη του στα χέρια μας» και μας καλούν να συμμετάσχουμε καταθέτοντας τη δική μας εμπειρία από αγώνες και διεκδικήσεις.
Το διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού (είσοδος από Λ.Ποσειδώνος).
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ!
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
Στις 27 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης στο «Ταμείο αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) τεχνικών φακέλων και οικονομικών προσφορών για το διεθνή διαγωνισμό «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του παραλιακού χώρου του Αγίου Κοσμά.
EllinikoΌπως είναι γνωστό, μια δημόσια έκταση 6.204 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο – αδόμητο χώρο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, προγραμματίζεται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες τα επόμενα 99 χρόνια για εκμετάλλευση.
Από την επίσημη ανακοίνωση προκύπτει ότι, μετά την αποχώρηση όλων των κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μοναδικός «διαγωνιζόμενος» είναι πλέον ο “Lamda Development”, συμφερόντων του ομίλου Λάτση.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012, δίνεται η δυνατότητα στον λεγόμενο «επενδυτή» να κατασκευάσει πολυώροφες κτιριακές εγκαταστάσεις 1,7εκατ.τ.μ. ακόμη και επί της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με «διαρρέουσες» στα Μ.Μ.Ε πληροφορίες, οι προθέσεις της «Lamda Development» είναι να κατασκευάσει στους προαναφερόμενους χώρους εμπορικά κέντρα, καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες, καθώς και ένα μικτών και πολλαπλών χρήσεων «πάρκο», το οποίο δεν θα είναι δημόσιο και θα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης», όπως αναφέρεται.
Προκειμένου να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση στο μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθείται, το οποίο αδιαφορεί για την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η Lamda Development αναφέρει ως «συνέπεια» της επένδυσης την «δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας», προσπαθώντας να εξαπατήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους στη χώρα μας, κυρίως νέους, τροφοδοτώντας τους με ψεύτικες ελπίδες. Γιατί, το ζήτημα δεν είναι η εξασφάλιση κάποιων προσωρινών ή μονιμότερων θέσεων εργασίας, αλλά θέσεις εργασίας, που να σέβονται τους εργαζόμενους και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα.
EllinikoΑκόμη, σύμφωνα με «διαρρέουσες» πληροφορίες, το αντίτιμο από την παραχώρηση αυτής της δημόσιας γης, δεν θα ξεπεράσει το 0,5 δις. ευρώ και θα καταβληθεί σε πολλές ετήσιες δόσεις, σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται δηλαδή για πραγματικό ξεπούλημα. Επί της ουσίας πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση, εφ’ όσον το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να καλύψει το κόστος κατασκευής μιας σειράς αναγκαίων έργων υποδομών και μετεγκατάστασης δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων, το οποίο κόστος είναι πολλαπλάσιο του προσφερόμενου τιμήματος.
Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με τα σχέδια εκποίησης και περαιτέρω δόμησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού. Πολύ περισσότερο, όταν το όποιο οικονομικό όφελος από αυτή την ιδιωτικοποίηση θα είναι εντελώς ασήμαντο και πρόκειται να καταλήξει στην μαύρη τρύπα του «χρέους» της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με ιδιώτες για κανένα οικονομικό αντίτιμο, δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε σε οποιονδήποτε το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Σαρωνικού, δεν αποδεχόμαστε την εξαφάνιση του τελευταίου αδόμητου χώρου στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Το Ελληνικό να παραμείνει ελεύθερος-δημόσιος- κοινόχρηστος χώρος και να «αξιοποιηθεί» για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, για την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ήδη, τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε στην Γενεύη μια πρώτη έκκληση για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την διάσωση του Ελληνικού, της παραλίας του Σαρωνικού, του Υμηττού και την μετατροπή τους σε έναν ευρωπαϊκό «πόλο πολιτισμού».
Οι παραλίες, οι ακτές, οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν δημόσια αγαθά. Το Ελληνικό αποτελεί δημόσιο αγαθό. Το Ελληνικό δεν παζαρεύεται, δεν παραχωρείται, δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ! ΒΙΟΖΩ


15 Μαρτίου '14: Μόλις άκουσα στο ραδιόφωνο) με τροπολογία απαλλάσσεται φόρων για το Ελληνικό η Lamda  του Λάτση- και τέτοιου είδους συμβάσεις είχαμε να δούμε από τη Χούντα.
Καλά πάμε..


____________________________________________

Σύνδεσμοι-Σημείωση-Credits

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων 16ης και 17ης Μαρτίου (από το ΒΙΟΖΩ): σε.pdf
Παρουσίαση της μελέτης του Πολυτεχνείου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: biozo.pdf
Δεν επέτρεψαν μαθητική διαμαρτυρία για το Ελληνικό: Τhe press project

*Ιστορία:
«....εκείνη την περιβόητη χαρτοπετσέτα στην οποία οι νικητές  του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σχεδίασαν πρόχειρα πώς θα μοίραζαν τις σφαίρες επιρροής στη μεταπολεμική Ευρώπη.
Ακόμα τα πιόνια πολεμούσαν όταν ο Τσώρτσιλ κι ο Στάλιν συμφώνησαν επηρεάζοντας το μέλλον εκατομμυρίων που πίστευαν πως όριζαν τη μοίρα τους οι μάχες, οι εμφύλιοι, οι φυλακές κι οι θούριοι...» (από ΕΔΩ).



Εικόνες: πάνω Αυγή, αεροφωτογραφία  The Press Project

Υπογράφουμε κατά του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς στο: https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dCpbldb

8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κι απέραντη αηδία φίλε Λύσιππε.
      Ας κοινοποιούμε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Όχι μόνο το Ελληνικό που, ναι, είναι το φιλέτο.Ολόκληρη η παραλία από το Νέο Φάληρο ως το Ελληνικό και πιο κάτω θα δει σύντομα τι εστί ανάπτυξις...Και ξέρεις τι λέει ο κόσμος; Κόσμος που μόλις χτες έβγαινε και φώναζε και διεκδικούσε;Λέει "εγώ ρε φίλε έμεινα άνεργος και με τα τούτα και με τα κείνα θα χάσω και το σπίτι μου,χέστηκα για την παραλία,καλύτερα να την κάνουνε λατσοχωριό, μπορεί να βρω και καμιά δουλειά",καταλαβαίνεις Δάφνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι λένε;
      Ας πάνε μια βόλτα βόρια στο αυθαίρετο Golden Hall των Λάτση να δουν ως πού οι αποχετεύσεις του ως τα φανάρια του Ψυχικού..

      Μα για να μιλήσω πιο σοβαρά αν δεν καταλαβαίνουν πως κάτι τετια είναι εγκύηση ότι θα παραμείνουν άνεργοι.. τι να τους κάνω; Εύχομαι να το σκεφτούν Βιβή μου.

      Διαγραφή
  3. Ως προς το ερώτημα το πολίτευμα μπορεί να ονομαστεί και "δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου (τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις) δεν ένιωσε ποτέ ότι ο χώρος του ανήκει. Από παιδιά μαθαίνουμε ότι η γή αποτελεί μια τάξη ιδιοκτησίας είτε ιδιωτική , είτε κρατική, αλλά σε καμία περίπτωση κοινωνική. Προβάλλεται η εικόνα του οικοπέδου φιλέτου και όχι του ελεύθερου χώρου για όλους. Αποκλεισμένος ο καθένας από τα εκάστοτε κιγκλιδώματα του ιδιώτη η του κράτους νιώθει πως ούτε μία πέτρα απ την παραλία της περιοχής του δεν μπορεί να μετακινήσει γιατί δεν είναι δική του. Δεν μπορείς έτσι να αγαπήσεις τον χώρο, δεν μπορείς να δεθείς μαζί του, και δεν μπορείς να τον υπερασπιστείς όταν ..θα υπογράφονται τα νέα συμβόλαια πωλητών και αγοραστών. Στην Αθήνα το τσιμέντο μας έχει καταπιεί, δεν βιώνουμε την ομορφιά (του χώρου), πώς να διεκδικήσουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε; Μάθαμε να ζούμε έτσι και μείς και τα παιδιά μας αποξενωμένοι όχι μόνο απ τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους αλλά και από το φυσικό περιβάλλον. Πριν χρόνια κάηκε η Πάρνηθα και οι Αθηναίοι….;
    Ελπιδοφόρο είναι μόνο αυτό που κάνουν οι κάτοικοι στις σκουριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέτεις ένα μεγάλο ζήτημα Στράτο.
    Πρόσφατα διάβαζα ενα βιβλίο για την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο και την Οθωμανική αυτοκρατορία και εντόπιζε αυτή τη διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ένα πασάς έκανε δωρεά τζαμί με τους μεντρεσέδες του, ξενώνες, λουτρά, κουζίνες, βιβλιοθήκες, κήπους μα έξω απ΄την πύλη του δε νοιαζόταν, ας ήταν σκουπιδότοπος. Οι Μεδίκοι αντίθετα έχτιζαν πεζούλια στον τοίχο του παλατιού τους να κάθεται ο κόσμος να ξαποστάσει, να πουλήσει, να κουβεντιάσει κι ας ήταν μπροστά στα παράθυρά τους.
    Ως προς κάθε τι δημόσιο παραμένουμε ανατολή. Έτσι ήταν πάντα, όχι λόγω των Οθωμανών κι έτσι είναι ακόμα, το βλέπουμε και στην καθαριότητα.

    Καλο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.