Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ελευθερία Τύπου; Η Ελλάδα στις 'εν μέρει' χώρες, 92η― #success_story




Η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έπεσε άλλες 19 μονάδες κατά την έκθεση του Freedom House. Κάτω από το Μάλι, την Τουρκία, την Ουκρανία.
Το τονίζω επειδή κάποιοι ακόμα θεωρούν πληροφόρηση τα κανάλια. 

Το Freedom House είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση με στόχο της την εξάπλωση της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο και από το 1993 υπολογίζει και δημοσιεύει πληροφορίες για τις αλλαγές.
Στην τελευταία Έκθεση Ελευθερίας Τύπου για το 2013 η Ελλάδα έπεσε στην 92η θέση, ψηλότερα από το Μπαχρέιν (που έπεσε κι αυτό κατά 16 μονάδες) αλλά και κατώτερη της Ευρώπης. Μεγάλη η απόκλιση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που παρότι 'εν μέρει ελεύθερα', δηλαδή στην ίδια κατηγορία με εμάς, όμως είναι πιο ψηλά: Ιταλία  64η,  Ουγγαρία 71η, Βουλγαρία 78η, Κροατία 83η και Ρουμανία 84η.
Ως πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα ανήκε στην κατηγορία χωρών με Ελευθερία Τύπου και μάλιστα κατείχε στην 29η θέση μεταξύ 197. Το 2012 έπεσε στις 'εν μέρει' και, εντός της κατηγορίας πια, έπεσε άλλες πέντε μονάδες το 2013. Η νέα πτώση οφείλεται στο απότομο και βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο. Επιπροσθέτως βαραίνουν στον υπολογισμό οι διώξεις (όπως λ.χ. η υπόθεση Πατέρα Παστίτσιου), οι μηνύσεις κι απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας των ιστοτόπων και κοινωνικών δικτύων, η παρακολούθηση δημοσιογράφων, καθώς επίσης και η δικτατορική αδιαφάνεια της διαδικασίας παραχώρησης αδειών τηλεοπτικών σταθμών.

Αν θυμηθούμε δε και την πρωτοφανή παρουσία ΜΑΤ σε χωριά όπως οι Σκουριές που ακολουθήθηκε από την εκδικητική τους επίθεση εντός φυλακής κατά κοιμισμένων κρατουμένων που και τις διώξεις και την απόκρυψη της αντίστασης των πολιτών που αντιτίθενται στην καταστροφή της γενέτειρας του Αριστοτέλη ή τη σιωπή των καναλιών για την υδρόλυση αποβλήτων πολέμου στο Λιβυκό πέλαγος, τότε σχηματίζεται μια ζοφερότατη εικόνα της πολιτικής #me_entoli_samara σε ένα τόπο που για την εφαρμογή κάθε νέου μέτρου δεν επιστρατεύονται επιχειρήματα ειδικών αλλά δυνάμεις καταστολής και  'μονταζιέρες' Ομάδων Αλήθειας'.


#me_entoli_samara και #success_story
Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου με σύνθημα 'Δε σκοτώνουμε τον αγγελιαφόρο'.  Μέσα στη λίστα των χωρών στις οποίες δεν έχουν καταδικαστεί οι δολοφόνοι δημοσιογράφων: Ιράκ, Σομαλία,  Φιλιπίνες, Σρι Λάνκα, Συρία, Αφγανιστάν, Μεξικό, Κολομβία, Πακιστάν, Ρωσσία, Βραζιλία, Νιγηρία, Ινδία. 
Ο Φόνος είναι η απόλυτη μορφή Λογοκρισίας― 
____________________________________________________________
Η έκθεση σε .pdf : The Freedom House Report 
Για την ΕΡΤ (δικά μου): 
Για τα ελληνικά ΜΜΕ: 

Τα γραφήματα είναι από Freedom House
 Πάνω: η Ελλάδα το 2013 μεταξύ Μοζαμβίκης και Λεσότο,
 κέντρο: από πίνακες Ελευθερίας Τύπου κατά κράτος από το 1993 βλέπουμε ότι η πιο ελεύθερη χρονιά μας ήταν το 2006.

6 σχόλια:

  1. Μου κάνει εντύπωση η κατάταξή μας! 'Εβαλε ποτέ κανείς περιορισμούς στην εξύμνηση της κυβέρνησης; Μας εμπόδισε κανείς να κάνουμε προσευχές και ή να επαινούμε και να δοξάζουμε τους θεοφώτιστους ιεράρχες μας; 'Εβαλε κανείς περιορισμό στη μεταφορά του αγίου φωτός με αεροπλάνο; Τι μας λένε οι Ευρωπαίοι μωρέ! Η πρώτη χώρα είμαστε στην ελευθερία, γενικώς... Μη μασάτε αδέρφια! Μας ζηλέυουν και επιβουλεύονται τον ορυκτό μας πλούτο. Αλλά που θα πάει δεν θά'ρθει η "ομάδα Ε" στα πράγματα; Εκεί να δείτε τι κοσμογονία θα συμβεί. Ακόμη και οι αστρολόγοι το πορβλέπουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομάδα Ε.. ε;
      Πολύ καλά τα λες φίλε Ευώνυμε, μας ζηλεύουν.

      Διαγραφή
    2. http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%9F%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CE%88%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BD

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ΄πολύ Ανώνυμε, δεν είχα ιδέα.
      Τώρα κοιμάμαι ήσυχη αφού η Ομάδα Ε επαγρυπνά για τους ΕΛ....

      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Μας πήρε ο κατήφορος κυριολεκτικά!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όχι μόνος του, μάς πέταξαν στον Καιάδα..και το καμαρώνουν κι όλας (#me_entoli_samara υποχρεώνονται να λένε οι υπουργοί σε κάθε εμφάνιση).
      Η αθλιότητα Μαρία μου που συναντά κανείς σε δικτατορίες..

      Καλό μας απόγευμα όμως..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.