Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Γιατί θα ψηφίσω



Έρχονται κείμενα και προσκλήσεις σε αντιεκλογικές διαδηλώσεις και δε μπορώ να πω ότι δε με συγκινούν. Τα θεωρητικά επιχειρήματα περί μη συμμετοχής έχουν μια βάση κι εύχομαι από καρδιάς να ήταν σωστά.
Όμως εγώ που ποτέ δεν ψήφιζα έβλεπα κάθε φορά με θλίψη να δίνεται η Εμπιστοσύνη στα κτήνη.
Ιδεολογικά λοιπόν αναγνωρίζω τον πειρασμό μα θεωρώ αφελές  κι ανεύθυνο, προκειμένου να διατηρήσω μια τάχα ηθική ακεραιότητα, να μείνω αμέτοχη περιμένοντας σα βουδιστής καλόγερος η παθητική αντίσταση να διώξει το τέρας.
Ειδικά τώρα, ειδικά στη σημερινή Ελλάδα, θα ψηφίσω.

Είχα πολλά να πω μα πριν λίγο διάβασα το εξαιρετικό άρθρο του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου στο Κουτί της Πανδώρας και. με ξέρετε, αν κάποιος τα λέει καλύτερα προτιμώ να τον ακούσουμε:
Χαρείτε απόσπασμα:

«….Είναι εύκολο να περιφρονήσει αηδιασμένος κανείς όλες αυτές τις σουρεαλιστικές πατερίτσες που καθεστώτος  καθώς μεταμφιέζονται σε ποτάμια, αυγές, ελιές και οτιδήποτε άλλο γραφικό σχήμα λόγου μπορεί να συλλάβει η πεπερασμένη σκέψη των εμφανώς βουκόλων προπαγανδιστών τους.
Είναι όμως λίγο πιο δύσκολο, αλλά πιθανώς πιο χρήσιμο για το καλό όλων μας, να αδράξουμε την ευκαιρία της συναισθηματικής φόρτισης που δημιουργεί η ιδέα των εκλογών, να εμπνεύσουμε την πεποίθηση που διασπείρεται, έστω και ως ψεύτικη υπόσχεση, έστω και ως εθιμοτυπική διαδικασία, ότι με μια γραφειοκρατική επιλογή, κάποια τυχαία Κυριακή, η μοίρα αυτής της χώρας και του λαού της θα πάει προς το καλύτερο. 
Και είναι δύσκολο αλλά άξιο προσπάθειας να συντηρήσουμε το όραμα των δημοκρατικών εκλογών αφού ακόμα και η μίμηση μιας αλήθειας, έστω και ως ψευδεπίγραφη, μεταφέρει το μήνυμα, και έτσι διατηρείται ζωντανή την ζωτική ψευδαίσθηση ότι αργά αλλά σταθερά η κοινωνία οδεύει προς κάτι καλύτερο.
Το καλύτερο ούτως ή άλλως για την Ελλάδα την συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία είναι σαφές – πρέπει οπωσδήποτε να εξαφανιστούν από όλα τα κλιμάκια της εξουσίας του Ελληνικού κράτους και κατεστημένου εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν φέρει την Ελλάδα στο σημείο του να διαπραγματεύεται την τσιμεντοποίηση των αιγιαλών της χώρας ως αναπτυξιακή προοπτική, δηλαδή να απαλλαγούμε από την κάστα εκείνη που επιχειρεί τον βιασμό της ίδιας της ψυχής της χώρας και του εκμαυλισμού της προκειμένου να διαιωνιστεί η η επικερδής για το παρόν καθεστώς διάλυση της κοινωνίας, άλωση της οικονομίας και ταχεία εκποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών....» 
__________________________________________________________________



Credits
Στο τεύχος 17 (31 Ιανουαρίου 1899) της αναρχικής εφημερίδας "Νέον Φως" του Πύργου Ηλείας δημοσιεύτηκε  επιστολή κατά των εκλογών από ομάδα αναρχικών της Πάτρας: vrahokipos.net.



Αναρχική απελευθερωτική δράση Θεσσαλονίκης: 
Εκλογές?? Όχι Ευχαριστώ!! anarchypress 


Παναγιώτη Χατζηστεφάνου: Το τρομερό δίλημμα της αποχής στις εκλογές: koutipandoras

16 σχόλια:

  1. Eγώ πάλι δεν ξέρω τι να πρωτοψηφίσω...Επιφυλάσσομαι,μέχρι να γίνει κόμμα το : "Παράγκα και όραμα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ζωή δεν ψήφιζα μα πια άλλαξαν τα πράγματα.. Παράγκα σκέτη βλέπω αν δεν αντιδράσουμε..

      Καλό σου Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Είμαστε αποχαυνωμένοι!Καιρός να αντισταθούμε και να θυμόμαστε πως η μοίρα του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος!
    καλή ψήφο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή ψήφο
    κι ακόμα καλύτερο μέτρημα εύχομαι Νάσια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρνούμαι να πάω να ψηφίσω όσο η ψήφος μου στον έναν δεν πάει σε αυτόν ,αλλά σε άλλον με περισσότερα κουκιά .Όταν οι πρώην μικροί ξεχνούν και κάνουν τα ίδια τώρα που μεγάλωσαν λίγο παραπάνω .Ψήφιζα πάντα μέχρι πριν από 5 -6 χρόνια .Τώρα αρνούμαι να το κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι έτσι θα αρνηθείς να αντισταθείς σε κυβέρνηση που έφτιαξε στρατόπεδα συγκέντρωσης, νομοθετεί με βουλεύματα και επιβάλλεται με ΜΑΤ;
      Οι ένστολοι μπάτσοι και καραβανάδες θα ψηφίσουν όπως και τα κομματόσκυλα. Εύχονται να μην παμε και πάλι να κυβερνούν με 10%.

      Διαγραφή
  5. Πόσο θα συμφωνήσω...ειδικά τώρα, πρέπει να ψηφίσουμε!
    Καλό βράδυ και καλή ψήφο αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είναι ιδεολογικά αφελές και ανεύθυνο αμέτοχο και παθητικό, το να απέχουν π.χ. οι αντιεξουσιαστές από το πανηγύρι των εκλογών το οποίο νομιμοποιεί τους νέους τοπικούς άρχοντες και κυρίως τους θεσμούς μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης , τότε οι χρυσαυγίτες (σε αντίθεση) που ψηφίζουν και συμμετέχουν δεν είναι αφελείς, δεν είναι ανεύθυνοι, δεν είναι αμέτοχοι, δεν είναι παθητικοί… είναι υπεύθυνοι πολίτες, και κυρίως κάνουν ενεργητική αντίσταση που θα διώξει το τέρας. Κάθε υπεύθυνος λοιπόν πολίτης του Πειραιά μιας και δεν μπορεί να απέχει ανεύθυνα σαν τους αναρχικούς πρέπει να πάει στο δεύτερο γύρο να υπερψηφίσει έναν απ τους δύο μονομάχους, η καλύτερα να ψηφίσει αντιεφοπλιστικα τον ξάδελφο του Νίκου Μιχαλολιάκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι γατήσιο να έχεις ουρά τότε ο σκύλος είναι γάτα;
      Κάτι λείπει από την εξίσωσή σου φίλε Στράτο. Ας μην απλοποιούμε.
      Κι ακόμα, ας μην φέρνουμε τους Ούγκανους ως παράδειγμα― εξαιρούνται λόγω βλακείας και κτηνωδίας όποτε συζητάμε για ανθρώπους. Ή, για να το πω πολιτικότερα, τους θεωρώ (και το έχω ξαναπεί) ένα σαμαρικό κατασκεύασμα ποικιλοτρόπως χρήσιμο σ αυτόν και το κομματίδιό του.

      Και κάτι ακόμα: Δε μιλούσα για το δεύτερο γύρο, στον οποίο μάλλον λευκό βλέπω λογικό σε πάμπολλους δήμους. Μιλούσα για την Ευρωβουλή αλλά και για την Περιφέρεια και τους Δημοτικούς Συμβούλους ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο Δήμαρχος. Κι αυτό επειδή δίχως αντπολίτευση δεν υπάρχει Δημοκρατία.

      Διαγραφή
  7. ψηφίζουν οι αντιεξουσιαστες πλεον επιλεκτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και γω ακομα ψαχνω τα αστικα μου δικαιώματα...

    καβλάγκουρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καβλάγκουρα
      δε μπορώ να σκεφτώ τι να σου απαντήσω. Ζαλίστηκα.
      Το όνομά σου μου θύμισε ένα καθηγητή στο Λονδίνο, έτσι τον λέγαμε...

      Διαγραφή
  9. Ωραία τα λέει ε; Ξέρει τι λέει, ακου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.