Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ηρωίνη και Προκατάληψη;




Άκουσα σήμερα για κάποιο επιχειρηματία ότι είναι έμπορος ναρκωτικών, έχει κάνει και φυλακή. Τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, έχουμε περάσει καλά, έχουμε κοινές παρέες, αλλά  σε καμιά περίπτωση δε θα έλεγα ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα ή ότι είμαστε φίλοι.
Είχε συλληφθεί για χρήση ναρκωτικού στη δεκαετία του '80, έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε. Κι η ρετσινιά παραμένει παρότι εμείς που ξέρουμε είμαστε βέβαιοι ότι ποτέ δεν εμπορεύθηκε κάτι παράνομο― ποτά πουλάει τα οποία, παρότι βλαβερά, είναι απολύτως νόμιμα.
Δεν είναι σπάνιες τέτοιες φήμες και εκ πείρας ξέρω ότι άμα τρυπώσουν σε ένα μυαλό είναι πολύ δύσκολο να τις ξεσκαλώσεις όσες αποδείξεις κι αν φέρεις.
Και σκεπτόμουν τι παράξενο. Κυκλοφορούν άνθρωποι που καταχράστηκαν εκατομμύρια, που έχουν  κατακλέψει τους  συνεργάτες, τους υπαλλήλους τους και το κράτος, μα αν καθίσουν πλάι μας κανείς μας δεν ανησυχεί μην του κλέψουν το πορτοφόλι. Όχι μόνο αυτό αλλά σε κάποιους (― συγκεκριμένα, για να φέρω ένα παράδειγμα) δίνεται και άτυπη  άφεση αμαρτιών μέσω δουλειάς στην τηλεόραση, τους δίνεται δηλαδή βήμα και πρόσβαση κάθε πρωί  σε εκατομμύρια σπίτια και μυαλά. Αντίθετα όμως, η παραμικρή υπόνοια ΄ναρκωτικών' αποτελεί ρετσινιά ανεξίτηλη κι ας είναι η χρήση τους κάτι που δεν αφορά παρά το χρήστη.
Κι αυτή η διαφορά δεν είναι κάτι γενικό κι αόριστο και ατομικό αλλά χαρακτηρίζει την κοινωνία μας κι έχει αιτία και όνομα: Λέγεται προκατάληψη.
_______________________________________________
εικόνα
Πηγαίνοντας στην Πόλη, σήμερα στις 8.00μμ

17 σχόλια:

  1. τα θερμά μου συγχαρητηρια ωραίο άρθρο...καλό ξημέρωμα

    (ώρα αμερικής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε δεκαετία που σέβεται τον εαυτό της,έχει και έναν ''ανεξάρτητο'' δημοσιογράφο σε ρόλο εισαγγελέα,που κάθε μέρα κάνει ''αποκαλύψεις',για απάτες,για ναρκωτικά κλπ,κλπ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ισχύουν...Όσο για την τηλεόραση,Δάφνη μου,ζoύμε στην χώρα,όπου ο Λαζόπουλος έχει το δικαίωμα να παρουσιάζει τους gay ως παρωχημένες κατίνες καρικατούρες ,να λέει on air ''γαμώ την πουτάνα μου'' και ''μαλάκα'' όποιον επιθυμεί ,την ίδια στιγμή που συλλαμβάνεται δημοσιογράφος για το «ανεκδιήγητη»...
    Κάποιες φορές σκέφτομαι πως βιώνουμε ''πουτινική'' δημοκρατία αλλά δεν το λέμε παραέξω για να μη μας πούνε ''καραγκιόζηδες''...Όσο περνά ο καιρός το επιβεβαιώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως Bre Melaxrinaki μου.
      Για τον τηλεαριστοφάνη το έχω πει πολλές φορές πόσο εντυπωσιάζομαι με την ασυλία του. Εκείνο το πεντοχίλιαρο στο μαιευτήριο που έδωσε η μάνα όταν της είπαν πως έκανε αγόρι και τώρα το κλαίει γιατί ο γιός βγήκε αδερφή..πόσο ρατσιστικό, πόσο σεξιστικό και ομοφοβικό, πόση ζημιά έχει κάνει και πόοοοοοσα χρόνια κι απο πόοοοοσους το ακούμε!

      Δεν έχω αμφιβολία πως ζούμε φασισμό. Εξ άλλου πέρα από Παστίτσιους και προωσπικές εμπειρίες έχουμε και στοιχεία. Να, δες, έτσι για παράδειγμα Facebook: Η Έκθεση με τα Κυβερνητικά αιτήματα δεδομένων Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων έκανε πέρσι πιο πολλά αιτήματα για άρση απορήτουαπό την Τουρκία.

      Διαγραφή
    2. σημ.στο σχόλιο: δεν ξέρω αν φαίνεται: Η φράση "Facebook: Η Έκθεση με τα Κυβερνητικά αιτήματα δεδομένων" είναι σύνδεσμος.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Bλέπω επιλεκτικά τηλεόραση Δάφνη μου,και προτιμώ να ρίξω στο πάτωμα ένα κιλό φακές,να τις μαζεύω μία προς μία με τα χέρια,από το να δω έστω και 2 λεπτά Λαζόπουλο...Μία φορά είδα και ένιωσα να περνάω από τεστ νοημοσύνης με πολύ άσχημα αποτελέσματα...Άξιον απορίας δε,το πως κάποιοι του έχουν δώσει τόση αξία και το έχει καβαλήσει το καλάμι...
      Ο φασισμός όπως βλέπεις πλέον,έχει μπει στα σπίτια μας και αυτό γιατί κάποιοι που στη θέση του εγκεφάλου,έχουν σκατά,φρόντισαν να τους δώσουν βήμα...Και αυτό γιατί νομίζουν ότι κάνουν ''επανάσταση'',ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι μαγνητική...Και είδαμε όλοι τα ''Ενισχυμένα τα ποσοστά της ΧΑ σε Αττική''...Αφοδεύω στο φέρετρο των δημοκρατικών σας αξιών, ω άνδρες Αθηναίοι.
      Αυτό με την άρση απορρήτου,το διάβαζα προχτές...Γενικά,θέλω να πω για όλα αυτά,τη φράση ''και μη χειρότερα'',αλλά όταν το ξανασκέφτομαι,λέω ''αφού τα χειρότερα τα ζούμε ήδη,δεν έχει πιό πάτο''...ή έχει???Είδωμεν....

      Read more: http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2014/05/blog-post_22.html#ixzz32R8p4aYZ

      Διαγραφή
    5. Το read more που βλέπεις από κάτω,είναι γιατί έσβησα το προηγούμενο σχόλιο και το έκανα αντιγραφή -επικόλληση να στο ξαναγράψω και τα πήρα όλα αμπάριζα,χαχαχαχαχα :p

      Διαγραφή
    6. Ο Λαζόπουλος είναι χρήσιμος στο φασιστικό κάθεστώς που ζούμε, γι αυτό και υπάρχει, γι αυτό και πλασάρεται. Άλλους ανεβαζει, άλλους κατεβάζει..
      Μα αυτό που με τρελαίνει είναι που τον βλέπουν και κανείς ποτέ δεν ενοχλείται από το κήρυγμα.
      Τι να πει κανείς; Κάθε χώρα έχει τους κωμικούς που της αξίζουν..

      Διαγραφή
  3. καλημέρα σου Δάφνη

    πόσο δίκαιο έχεις ....ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ και δη σε μικρή περιοχή..

    φρίκη του κερατά...

    να μην βάζουμε σε μαντριά τους ανθρώπους αυτό έχω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Γιάννη,
    χαίρομαι που συμφωνείς.

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο δίκιο έχεις!
    Συμφωνώ και με τα σχόλια παραπάνω φυσικά!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ως μία από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισαν για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.