Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αλητεία στο νέο Φαρφουλά-κι εγώ για τους χάρτες του Liber



Κυκλοφόρησε ο νέος Φαρφουλάς, στον οποίο όπως συνήθως, συμμετέχω. Θέμα του τεύχους Η Αλητεία και το άρθρο μου είναι για το αρχέτυπο του Τρελλού του Ταρώ.
Μα η συγκίνησή μου γι αυτό το τεύχος είναι μεγάλη διότι σ' αυτό δημοσιεύεται και το ποίημα που έγραψα για τους χάρτες του αγαπημένου μου φίλου Nicholas Liber.  Μια παρουσίαση και ένα ποίημα που πρόλαβε να διαβάσει και που του άρεσαν πολύ. Σκοπεύαμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη έκθεση που ονειρευόμασταν, με κάθε στροφή του ποιήματος να συνοδεύει ένα πίνακα. Δυστυχώς μας πρόλαβε ο Θάνατος, η έκθεση δεν έγινε μα το ποίημα και το τεύχος τα αφιερώνω σε όλους εμάς τους αλήτες της γης που πορευόμαστε με χάρτες της καρδιάς και, βεβαίως σας το συστήνω.

Περιεχόμενα:
Η ΖΩΗ ΘΕΛΕΙ ΑΛΗΤΕΙΑ!
Μνήμη Μανόλη Αυτιά - Λούη
Η αλητεία βρίσκεται αναμφίβολα στο DNA των συνεργατών και των φίλων του Φαρφουλά. Πιάνοντας ένα θέμα που δεν έχει τέρμα (όπως δεν έχουν τέρμα οι δρόμοι της περιπλάνησης, και της ελευθερίας), φτιάξαμε ένα ταξιδιάρικο τεύχος που πάει πέρα δώθε στον χώρο και στον χρόνο... Δείτε παρακάτω:
«Οι απαρχές της Μπητ Γενιάς», μια αδημοσίευτη διάλεξη του Τζακ Κέρουακ (μτφρ. Ευτυχία Μικέλλη).
Ο Ξεμείνης ένα έντυπο-οδηγός περιπλανώμενης εργασίας των Ελλήνων Hobos του ’80 που αναδημοσιεύουμε ολόκληρο.
Η «Αδελφότητα των Αλητών» και το συνέδριό της στη Στουτγάρδη το 1929.
«Το βαλς των κατσαρών τριχών στην ιπτάμενη παράγκα του Σίμου», ένα ...αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του 1961 για την θρυλική παράγκα του υπαρξιστή Σίμου.
ΕπίσηςΝίκος Τσιφόρος: «Τα Χριστούγεννα του Παεικιέλα», Τέος Ρόμβος: «Ο ταξιδευτής», Τεύκρος Ανθίας: «Τέσσερα ποίηματά του και δύο κείμενα γι’ αυτόν από τους Γιώργο Φράγκο και Νίκο Λέκκα», Θάνος Γώγος: «Τα πρακτικά της μπάρας», Δάφνη Χρονοπούλου: «Ο τρελός του Ταρώ», Πάτροκλος Λεβεντόπουλος: «Περί Αλητείας»,Μπάμπης Κοσοβίτσας: «Ένας αρχαίος αλήτης», Απόστολος Θηβαίος: «Η ιερή αλητεία», Παρασκευή Σιδερά-Λύτρα: «Η αλητεία στον μύθο», Εύη Τσακνιά: «Η παιδική ηλικία της αλητείας», Λένα Κωνσταντέλλου: «Η περιπλάνηση μέσα από τη λογοτεχνία», Ανωνύμου: «Βιογραφία Παναΐτ Ιστράτι», Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού: «Αλητεία και τέχνη, η περίπτωση του Κόμη Κώστα ντε Βαλαμόντε», Δ. Καράβολας - Μπ. Κοσοβίτσας: «Η εγκυκλοπαιδική γνώση για την αλητεία», Νίκος Βουτυρόπουλος: «Ο πλάνητας Ρίλκε», Ζαχαρίας Στουφής: «Ένα σχόλιο για τον άσωτο υιό», Νίκος Μητρογιαννόπουλος: «Περιπλανώμενη ζωή, η αλητεία στο λαϊκό τραγούδι», και «Τζαμάρισμα για τα ’80ς», Έφη Χρυσού: «Αλητεία, όπως λέμε punk;», Κωνσταντίνος Μπούρας: «Αλητεία φιλοσοφική».
Διηγήματα και ποιήματα από τους: Θ. ΜπασιάκοΔ. ΤούλιοΔ. ΚατσούρηΓ. ΣκαμπαρδώνηΧ. Τσατσαρώνη, Κ. Ριζάκη,Κ. ΚούσουλαΧρ. ΤουμανίδηΝ. ΣταμπάκηΓ. ΑναστασοπούλουΣ. Ρόκου,Δόκτωρα Ψι και Νώντα Τσίγκα. Η Δάφνη Χρονοπούλου γράφει στη μνήμη του εικαστικού Νίκου Λυμπερόπουλου τους «Χάρτες του Nicholas Liber».
Μεταφράσεις: Ο Δημήτρης Νικηφόρου μεταφράζει από τα ρωσικά Βλαντιμίρ Βισότσκι και Σεργκέι Γιεσένιν. Ο Γιώργος Μπλάνας μεταφράζει Φρανσουά Βιγιόν. Ο Χ.Δ. Τσατσαρώνης ανέκδοτα του TomWaits, όπως τα λέει στις συναυλίες του.
ΕικαστικάΠανίκος Τεμπριώτης - Κώστας Ρεούσης, «Ο ωραίος τρομοκράτης». Βιβλιοκριτικές από τους, Νίκος Λέκκα, Απόστολο Θηβαίο, Λεωνίδα Γαλάζη και Ιφιγένεια Σιαφάκα.
Το editorial έγραψε από την Μασσαλία ο GillesLukas.
Μαζί με το τεύχος, κυκλοφορεί το 9ο φύλλο της εφημερίδας Η Ηχώ της Αεραλάνδης με θέμα: Αλητεία και Αλήθεια.
Η παρουσίαση του τεύχους θα γίνει την Κυριακή 1 Ιουλίου 2014, στις 8.00 μ.μ., στο μπαρ Bedouin στο Γκάζι (Δεκελέων 32), όπου θα πούμε γι’ αυτά που γράψαμε, μα πιο πολύ γι’ αυτά που δεν γράψαμε...
____________________________________________

Για το Nicholas Liber: nicholas-liber-rip
Παλιότερα τεύχη του Φαρφουλά: farfoulas.blogspot
Παλιότερα άρθρα μου στο Φαρφουλά: kastellakia/Φαρφουλάς


2 σχόλια:

  1. Δάφνη μου το φέρνουν στο νησί;
    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το πάω στο 'Τρίκυκλο' που έχουν τα βιβλία μου (τώρα που έκλεισε η Scalla). Μα αν σε ενδιαφέρει όταν λάβω θα σου το χαρίσω Margo μου.

      Καλό μας απόγευμα!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.