Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

'Σάββατο να 'ναι Μάστορα..'




'Σάββατο να 'ναι Μάστορα
κι ας είναι χίλιες ώρες' 
λένε οι οικοδόμοι γιατί η δουλειά δεν κουράζει όταν  έρχεται η αμοιβή, το σαββατόβραδο και η κυριακάτικη αργία.
Το σκέφτομαι τα Σάββατα που οι δικοί μας εργάτες στο Συνεταιρισμό Ανακύκλωσης Μοίκονος δουλεύουν ως τις 10.00 το βράδυ και φεύγουν ιδρωμένοι και κατάκοποι. Δε έχει γι αυτούς μπαράκια, ποτά και τη Μύκονο των περιοδικών, μόνο ένα μπάνιο και ύπνο όπως μου λένε. Και Κυριακή, ενώ επίσημα δε δουλεύουν άλλοτε πήγαιναν να τσεκάρουν το γατάκι μας μη μένει μόνο κι άλλοτε περνάνε για δουλειά με κλειστές πόρτες για να μη μαζεύονται όσα 'οι πελάτες' (όπως τους λέμε) αφήνουν έξω από την πόρτα μας.
Πήγα λοιπόν απόψε να βοηθήσω λίγο μήπως τους ξεκουράσω και φωτογραφήθηκα με το απόκτημά μας που πολύ χρειαζόμασταν, το Φορτηγό Μας, που αγοράσαμε από τα κέρδη μας.

Αν είστε στη Μύκονο ελάτε κοντά μας φέρνοντάς μας ανακυκλώσιμα αλλά και, αν μπορείτε, προσφέροντάς μας λίγο από το χρόνο σας. Χρειαζόμαστε εθελοντές που όπως εγώ θα βάζουν γάντια και θα διαχωρίζουν. 
Ελάτε, ο κόπος σας θα πιάσει τόπο..

____________________________________________________
Ακολουθεί Ανοιχτή Επιστολή μας
και εικόνες του νέου κάδου 'ανακύκλωσης' που εμφανίστηκε στη Μύκονο. Μαζεύονται 'σύμμικτα' τα υλικά (όπως βλέπετε). Δεν είναι του Μοίκονος- μη μπερδευτείτε. 
Φωτογραφίες και λεζάντα της Katy Fouski:

Ο νιοφερτος κάδος ανακύκλωσης γυαλιού στον Κόρφο ...και, φυσικά, μαζι με γυαλί, καταλήγουν απο την πρώτη μέρα, οικιακά απορριματα- σύμικτα λοιπόν!

Μα πότε θα το συνηδητοποιήσουμε;;; Μόνο με ανακύκλωση ΣΤΗΝ ΠΗΓΉ γίνεται δουλειά! Ο ΜΟΙΚΟΝΟΣ έχει δείξει το δρόμο, ένα χρόνο τώρα , αλλά κάποιοι δεν καταλαβαίνουν (ή κανουν ότι δεν καταλαβαίνουν) δυστυχώς...



Από το blog μας του ΜοίκοΝΟΣ: moikonos.wordpress.com, αναδημοσιευμένο και στο


Aνοιχτή επιστολή του αστικού συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, σχετική με τα έργα και τις ημέρες της περίφημης ΕΕΑΑ και του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που την καλύπτει. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις αθλιότητες του περασμένου καλοκαιριού, όταν δήμος και ΕΕΑΑ βάφτιζαν τα σύμμεικτα απορρίμματα ανακυκλώσιμα και τα μετέφεραν στην Αττική, η ανακύκλωση στη Μύκονο σταμάτησε. Ότι γίνεται (και γίνονται πολλά) οφείλεται, αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των πολιτών και του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ.

Ενόψει καλοκαιριού, ΕΕΑΑ και δήμος ξαναθυμήθηκαν την ανακύκλωση … Ενώ στα λόγια αναγνωρίζουν την τεράστια συμβολή του συνεταιρισμού, μαζί και ο ΕΟΑΝ, αρνήθηκαν την προσφορά του συνεταιρισμού να στηθεί δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης, που θα αξιοποιεί την αποκτημένη τεχνογνωσία του και τις υποδομές του και θα διαχειρίζεται τα όποια οφέλη, με διαφάνεια, για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Προτιμούν να αναθέσουν το έργο της ανακύκλωσης σε τοπικό εργολάβο, σε μια εγκατάσταση που προσομοιάζει με χαβούζα. Περισσότερα, όμως στην επιστολή.

Από μέρους της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη περιμένουμε το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος και τις ενέργειες της εισαγγελέως περιβάλλοντος, στις καταγγελίες μας για τα αίσχη του περασμένου καλοκαιριού. Για τις αντίστοιχες εξηγήσεις του κ. Σγουρού δε γίνεται λόγος. Αυτός έφυγε νωρίς …   


Αγαπητοί συμπολίτες,

με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε μόλις προσφάτως ότι οι ιθύνοντες του Δήμου Μυκονίων, σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  (ΕΕΑΑ), προωθούν το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων  στη Μύκονο από την πίσω πόρτα.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά οι προεκλογικές δεσμεύσεις για συνεργασία με τον Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία) αποδεικνύονται κούφια λόγια.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕΑΑ με έγγραφά της αποδέχεται τη δυνατότητα τού ΜοίκοΝΟΣ να χρηματοδοτηθεί από το σύστημα για τον όγκο των προϊόντων που έχει στείλει προς ανακύκλωση μέσω της έκδοσης παραστατικού πιστοποίησης από το Δήμο Μυκονίων. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Όμως, με πρόσφατο έγγραφό της η ΕΕΑΑ προτείνει αυτό να γίνει μέσω της τροποποίησης της υπάρχουσας σύμβασης με το Δήμο μας, μία τροποποίηση η οποία καθορίζει τα εξής:

Επανέρχεται το σύστημα του μπλε κάδου, στο οποίο θα τοποθετούνται όλα τα ανακυκλώσιμα χωρίς καμία διαλογή εκ των προτέρων. Επανερχόμαστε δηλαδή στο παλιό και ήδη αποτυχημένο μοντέλο του ενός κάδου (μαζί με όλα τα σκουπίδια, ασφαλώς), αγνοώντας προκλητικά τη διαλογή στην πηγή για την οποία μάχεται ο ΜοίκοΝΟΣ και η οποία θεωρείται τοις πάσι ως η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εν συνεχεία, οι μπλε κάδοι θα μεταφέρονται σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) με εξοπλισμό και έξοδα του δήμου, όπου θα γίνεται η διαλογή και το υπόλειμμα θα θάβεται στον ήδη κατεστραμμένο ΧΥΤΑ.

Με άλλα λόγια, όλα σε έναν κάδο (άρα τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα ανακτώνται θα είναι κατά πολύ λιγότερα, αφού θα είναι ανακατεμένα με βρώμικα σκουπίδια), διαλογή τους από ιδιώτη επιχειρηματία (άρα ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της ανακύκλωσης, προσπορισμός των κερδών από τον ιδιώτη που βάζει τον Δήμο και τους εργαζόμενους να δουλεύουν προς όφελός του και εμάς να πληρώνουμε δημοτικά τέλη και φόρους), σημαντική οικονομική επιβάρυνση του δήμου για την αποκομιδή και μεταφορά τους (η χαρά του εργολάβου)  και καταστροφική επιβάρυνση μίας ολόκληρης περιοχής που έχει υποστεί ανεπανόρθωτη μόλυνση λόγω της ανικανότητας των διοικούντων το Δήμο Μυκονίων.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ο Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ θα εναντιωθεί με όποια μέσα διαθέτει (και δεν διαθέτει ακόμα) σε όποιες προσπάθειες από οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί την ανακύκλωση και τα απορρίμματα, που αποτελούν ανεκτίμητη δημόσια περιουσία, προς ίδιο όφελος.

Χρειάζεται όμως να επισημάνουμε την ολιγωρία, την υποκρισία, την αδιαφάνεια, τον εμπαιγμό, την έλλειψη οράματος καθώς και την απουσία, εκ μέρους των διοικούντων, κάθε αίσθησης δημοσίου συμφέροντος, κάτι το οποίο εκ του νόμου, πολιτικά και ηθικά καλούνται λόγω θέσης να υπερασπιστούν.    

Ο Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ είναι και θα είναι παρών στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να κρατήσουμε την Μύκονο καθαρή, αξιοπρεπής και πολιτισμένη, κόντρα στις σπασμωδικές προσπάθειες των ιθυνόντων να αποδείξουν για άλλη μία φορά ότι αποτελούν την ουρά της κοινωνίας.

Δεν θα τους περάσει!

ΥΓ:

Προς επίρρωση των ως άνω θέλουμε να θυμίσουμε ότι το έτος 2015 (του χρόνου δηλαδή) γιορτάζουμε τα 400 χρόνια ίδρυσης του Κοινού των Μυκονίων (8 Οκτωβρίου 1615), του πρώτου Κοινού στο Αιγαίο και το οποίο φιγουράρει στην κορυφή της προμετωπίδας εντός του Δημαρχιακού μεγάρου.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως αυτοί οι ημι-αμόρφωτοι πρόγονοί μας με τα κολλυβογράμματά τους ήταν από τους πρώτους που, εν μέσω τουρκοκρατίας, αντιλαμβάνονταν την σπουδαιότητα του κοινού συμφέροντος και προχωρούσαν στην ίδρυση του Κοινού, ενώ οι σημερινοί παρα-μορφωμένοι προύχοντες είναι τόσο πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους πετώντας κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος στον ξέχειλο κάδο των σκουπιδιών.


Τους παραδίδουμε στη χλεύη της ιστορίας και των επόμενων γενεών.     
______________________________________________________
Εικόνα:
 Μπροστά στην αποθήκη μας εγώ με γάντια, πλαστικά στα χέρια και το καμάρι μας: το Φορτηγό μας.
Η μπλούζα μου by (και δώρο του παλιού φίλου) George Vanakos (Remember The Future)

7 σχόλια:

  1. Μια χαρά τα καταφέρνετε στην Μύκονο με την ανακύκλωση.
    Να δούμε πότε θα ξυπνήσουμε στην Άνδρο να σας ακολουθήσουμε.
    Προς το παρόν καμαρώνουμε την χωματερή μας που πήρε πάλι φωτιά και ντουμάνιασε ο τόπος.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμάς Xristin μου πήρε φωτιά ο ΧΥΤΑ (που σαπίζει). Αν περιμέναμε από Δημάρχους... Οι πολίτες το παλεύουμε κόντρα στο ρεύμα..
      Αλλά στην Άνδρο κανονικά περίμενα να ήσασταν πιο οργανωμένοι. Τι κρίμα.

      Την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  2. σπουδαία δουλειά

    μου μιλούν για αυτή Μυκονιάτες φίλοι

    χίλια μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή της "κρίσης" (όχι προς το καλύτερο τουλάχιστον) είναι βέβαιο. Εμένα άλλη είναι η απορία μου:
    Με όοοολα αυτά που ασχολείσαι, πότε βρίσκεις χρόνο να γράφεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν εννοώ το blog, ε; Για το "εκδίδομαι και πληρώνομαι" μιλάω.
      Τη διαχείριση χρόνου σου να 'χα ο αναβλητικός, και θα είχα μεγαλουργήσει σου λέω...

      Διαγραφή
  4. Και πού να υπολόγιζες και το καθημερινό διάβασμα, τη γιόγκα, τις τεκίλες...
    Μα είναι που τα απολαμβάνω και δεν τα βλέπω σα δουλειά.
    Εκεί ίσως να είναι η αιτία της αναβλητικότητας φίλε Πρεζιντέντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.