Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο― κι εσείς κύριοι Δικηγόροι;







Άλλη μια καταδίκη που πληρώνουμε εσείς κι εγώ. Άλλη μια δικαίωση κρατουμένων που μου δίνει χαρά.
Για όσους δε θυμούνται θα υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα επιδοτείται για τους μετανάστες με χρήματα που χάνονται κάπου στο δρόμο κι οι μετανάστες φυλακίζονται σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Απεργίες πείνας, βασανιστήρια, φτώχεια, απομόνωση,  κακομεταχείριση δε φτάνουν στα ελληνικά νοικοκυριά που ενημερώνονται από τα συστημικά κανάλια. Τους καλλιεργείται η εντύπωση ότι πληρώνουν τους μετανάστες και τους φυλακισμένους ενώ αυτό που πληρώνουμε όλοι μας είναι τα κλεμμένα κονδύλια και τη βίαιη συμπεριφορά κάθε ούγκανου ένστολου που βιάζει με γκλομπ, χτυπάει, κρεμάει στον ήλιο ανθρώπους άμοιρους κι αβοήθητους. Κι ύστερα εμείς, εσείς κι εγώ, πληρώνουμε την αποζημίωση.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φτάνουν συχνά τέτοιες υποθέσεις και πάντα ο ενάγων δικαιώνεται. Δε φτάνουν όλες όμως. Οι περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται τη βία με σκυμμένο κεφάλι κι οι περισσότεροι βασανιστές συνεχίζουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έτσι, μπροστά στα μάτια όποιου βλέπει. Και σαν τους Ναζί μετά γυρίζουν σπίτι κι αγκαλιάζουν το παιδί τους δίχως ενοχή.

Αλλά η απορία μου είναι η εξής:
Αφού με υπογραφές, με άρθρα, με διαδηλώσεις δεν καταφέραμε τίποτε πώς γίνεται και δεν υπάρχει ένας –ΈΝΑΣ- δικηγόρος που να ασχολείται αφιλοκερδώς (gratis― όπως όταν αναλαμβάνουν δολοφόνους, εαν τους  έχει κάνει σταρ η τηλεόραση) και να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υποθέσεις αυτών των ανθρώπων;
Αν πήγαιναν όλες (λέμε τώρα, ουτοπικά) οι Αμυγδαλέζες θα έκλειναν. Η χώρα δε θα άντεχε την κακή δημοσιότητα. Δεν πάνε όμως παρά ελάχιστες. Χωρίς χρήματα, χωρίς γνώση του νόμου, φοβισμένος   κι έγκλειστος ποιος θα τα βάλει με το δεσμοφύλακά του; Αναμενόμενο αυτό. `
Όμως αναρωτιέμαι. Όπως απορώ πώ΄ς γίνεται και δεν έχουμε στην Ελλάδα ένα εισαγγελέα που να ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις επειδή προσβάλλουν το αίσθημα Δικαιοσύνης του, έτσι απορώ που τόσα χρόνια δε βρέθηκε ούτε ένα δικηγορικό γραφείο ανθρώπων με όραμα.
'Η υπάρχει;
Αν ναι, παρακαλώ να με πληροφορήσετε.




Η είδηση 
από την Καθημερινή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για τις φυλακές Ναυπλίου




Μία ακόμα καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα στο θέμα των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Η υπόθεση άρχισε όταν 16 κρατούμενοι των φυλακών Ναυπλίου, (10 Ελληνες, δύο Ρουμάνοι, δύο Ουκρανοί ένας Τούρκος κι ένας Αμερικάνος), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης και συγκεκριμένα τη στενότητα του χώρου, λόγω υπερπληθυσμού.
«Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 3 της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ορίζει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να υφίσταται απάνθρωπη, ατιμωτική επιχείρηση ή βασανιστήρια», δηλώνει στο «kathimerini.gr» ένας εκ των δικηγόρων της υπόθεσης και αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.
Η συγκεκριμένη ετυμηγορία εντάσσεται σε μία σειρά αποφάσεων, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτσελίκης, έχει διαπιστώσει ανάλογες παραβιάσεις τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια και σε άλλες φυλακές της Ελλάδας, όπως του Κορυδαλλού, της Κομοτηνής, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Τρίπολης.
«Οι παραβιάσεις αφορούσαν εκτός από τη στενότητα του χώρου και την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τροφίμων», προσθέτει ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση από κοινού με τον κ. Αντώνη Σπάθη.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 5.000-15.000 ευρώ σε κάθε κρατούμενο – προσφεύγοντα που υπέστη τη βλάβη, εξαιτίας της παραβίασης του άρθρου 3 και η οποία θα καθοριστεί ανάλογα με τον χρόνο κράτησης του κάθε ατόμου.
Παράλληλα, η χώρα υποχρεούται να μεριμνήσει ώστε να μην δημιουργηθούν στο μέλλον οι συνθήκες που ευνοούν την παραβίαση του συγκεκριμένου δικαιώματος.
«Υπάρχει κακό προηγούμενο με τις φυλακές Ιωαννίνων, όπου το δικαστήριο διαπίστωσε τρεις φορές παραβίαση και έκανε έντονη σύσταση στην Ελλάδα αναφέροντας ότι παραβιάζει με τρόπο δομικό το άρθρο 3», καταλήγει ο κ. Τσιτσελίκης____________________________________


Στη Βουλή το ξέρουν βεβαίως για τα χρήματα. Και το παρουσιάζουν με τη χυδαιότητα που έχουμε συνηθίσει. Η απληστία παρουσιάζεται ως εξυπνάδα. Αναίσχυντα, δημοσίως.
Για να πάρει μια ιδέα όποιος ζούσε σε άλλο Γαλαξία τα τελευταίά΄χρόνια, ιδού:





«Το ελληνικό κράτος επιμένει να αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με δαιμονοποίηση, αστυνομική καταστολή και ρατσιστική βία, μολονότι η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. με στόχο να συγκροτήσει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική ανέρχεται σε 374 εκατομμύρια ευρώ, από το 2007. Εκ των οποίων τα 162 εκατομμύρια δεν ξέρουμε καν πού βρίσκονται...» από: Είναι πολλά τα λεφτά Χασάν

Tο video
έχει ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό κι εγώ το έχω ξανανεβάσει. Κάθε φορά που το βλεπω παθαίνω ταχυπαλμία. Όμως θα το αναρτώ ξανά και ξανά για όποιον δεν το έχει δει.  


Στην ερώτηση του τίτλου  απευθύνομαι στους πάμπλουτους και καλοπληρωμένους δικηγόρους σταρ που βλέπουμε πάντα παρόντες στις διάσημες αβανταδόρικες υποθέσεις. Και βέβαια όμως υπάρχουν κάποιοι που έχουν ανεπτυγμενο το αίσθημα δικαιοσύνης: Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών  http://omadadikigorwn.blogspot.gr/

Διάφορα σχετικά: Ροζ Κάρτα

Δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βιας  (Ετήσια Έκθεση 2013 

Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών: 
unhcr.gr/1againstracism/

4 σχόλια:

  1. Η ανάδειξη τέτοιων θεμάτων με πείθει για το ότι, δε χάθηκαν, ακόμη κσι σήμερα, οι ανθρώπινες ευαισθησίες από όλους και μου θυμίζει το του Μενάνδρου:"Ως χαρίεν εστ΄ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η!" (Πόσο ωραίο πράγμα είναι ο άνθρωπος, όταν είναι άνθρωπος!)
    Συγχαρητήρια, κυρία μου.
    Ίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έτρωγε πρόστιμα απο την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό, από τις λεγόμενες "καλές εποχές". Όταν πχ προσπαθούσε να κυνηγήσει τα "φρουτάκια". Και μαζι μ' αυτά έπαιρνε η κατρακύλα και τα ιντερνετ καφέ! Και πέφτανε και απαγορεύσεις σε τουρνουά gaming πανελλήνιας -και όχι μόνο- εμβέλειας. Και αυτά είναι μόνο από τα ελαφρά, τα κωμικοτραγικά περιστατικά, όσο περνάει ο καιρός και ζορίζουν οι καιροί, βλέπουμε και τέτοια αίσχη σαν αυτό που επισημαίνεις.

    Και η απορία που μου δημιουργείται εμένα είναι η εξής:
    Αφου δεν υπάρχει καμία διάθεση συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξόν απ' αυτές που μας συμφέρουν, ε;) τι διάολο κόπτονται οι ιθύνοντες να παραμείνουμε εντός της με νύχια και με δόντια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιθύνοντες κερδίζουν. Και μόνο η Ευρωβουλή όπου εξορίζουν με παχουλούς μισθούς και προνόμια τους ενοχλητικούς τους είναι μεγάλη βοήθεια για τα κόμματα, δίχως να ααφερθούμε και σε μίζες.
      Αν κάποιος λάδωνε για να βγούμε είμαι σίγουρη ότι θα είχαμε βγει Πρεζιντέντε μου..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.