Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Πχοιοτική γλώσσα και «Λαθρομετανάστες» στη ΔΕΘα πάρω


δεκαετχιών σταδγιακά
αυτοδίκηση
το δόγμα πούτανε
ενεργιακών (όπως γιακάς )
εξυγιάνεις (όπως Γιάννης)
υπηρεσχιών
ξέρτε καλά
σχεδγιάσαμε
τον ιδγιώτη
περιφεργιακού
εγκληματγιών
υποχώρησαν τα πιτόκια
αφορούν στη σταδγιακή
γίνονται σταδγιακά)
πριν η χώρα απογιωθεί (όπως γιό, όχι όπως απογείωση)
βγιώσαμε
απαξγιώνεις
δεν αγωνιά  (όπως γωνιά)

Και τα clichés που αρκούν για να καταλάβουμε δίχως να ακούσουμε την ομιλία:
και λέω εγώ/ φλέγεται το σύμπαν/ δεν ξέρουν τι ξημερώνει αύριο για τον κόσμο/ πιάσαμε το στόχο/ πανηγυρικά διαψεύδονται/ το δίλημμα τελειώνει/παίζουν τα ρέστα τους/κάποιοι πάλι ενοχλήθηκαν/ θυσίες δεν πάνε χαμένες/ η Ελλάδα προχωράει όρθια/
Λαθρομετανάστευση-Λαθρομετανάστες/Τρομοκράτες/επικίνδυνων τρομοκρατών


Έχω μεγάλη οργή, το ξέρετε, αλλά χθες πίνοντας τον πρωινό καφέ μου άκουσα στο ραδιόφωνο την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντίθετα από τη συνήθειά μου να αποφεύγω να χάνω τον καιρό μου με την παρούσα κυβέρνηση που συνήθως με απελπίζει και μου ρίχνει το ηθικό, παρασύρθηκα και, για να μοιραστώ μαζί σας τις παρατηρήσεις μου, σημείωνα την ψεύτικη λαϊκή Δημοτική του Αντώνη Σαμαρά που μου θυμίζει κάτι δασκάλες της μεταπολίτευσης που μιλούσαν για «Οκτώμβρη» (έτσι με μι), «Γενάρη» (λες και έχουμε αρνιά κι άλλα γεννήματα έξω απ΄τα σχολεία ή λες και δεν υπήρξε ο Ιανός), Γιούνη, Γιούλη κ.λ.

Γιατί από καταβολής φασισμού οι Έλληνες φασίστες μιλούν κακά ελληνικά; Γιατί αυτοί ειδικά οι πατριώτες που τάχα κόπτονται για τον Ελληνισμό, το έθνος και την παράδοση δεν κάνουν τον κόπο να μελετήσουν τη γλώσσα που αποτελεί ίσως το μόνο συνδετικό κρίκο αυτού τους έθνους;
Τα μαργαριτάρια των συνταγματαρχών της χούντας ήταν μόνιμη πηγή ευθυμίας στο περιβάλλον που μεγάλωσα. Οι Χρυσαυγίτες, επάξια συνέχεια των χουντικών αδαών, μάς διασκεδάζουν (τις λίγες φορές που δε μας εξοργίζουν βεβαίως) με την αμορφωσιά και τα greeklish τους.

Επάξιος κορυφαίος του χορού των φασιστών που εκπροσωπεί είναι κι ο Αντώνης Σαμαράς που ούτε το λόγιο σόι του ούτε το Κολέγιο Αθηνών κατάφεραν να τον μάθουν να μιλάει. Οι ομιλίες του διακρίνονται για το λαϊκισμό και την κενότητά τους, τις απλουστεύσεις τις προσβλητικές για το κοινό στο οποίο απευθύνονται, τα clichés, τους κοινούς και κενούς τόπους. Διακρίνονται επίσης κι από το κωμικό αναπάντεχο που διαπιστώσαμε πέρσι με την εντός Βουλής κουτσαβάκικη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, μια ψευτομαγκιά ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται κοινωνικά απροσάρμοστος― διότι ποιος θα ξεχάσει εκείνο το άρθρο όταν επιστρέφοντας από την κηδεία μας πληροφόρησε ότι είχε γνωρίσει «τον Νέλσον τον Μαντέλα», ποιος θα ξεχάσει ότι το ρεζιλίκι του να επέρεται που στις διεθνείς συναντήσεις είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί δημόσια τον όρο «Λαθρομετανάστης» σα σκανδαλιάρικο παιδί που καμαρώνει που αυθαδίασε (έχω ηχητικό ντοκουμέντο σε mp3, το προσθέτω κάτω από το Sound Cloud μου).
Για τα ωμά ψέματα, τις μαγειρεμένες αλήθειες (π.χ. ότι η Ελλάδα αγοράζει πια τα φθηνότερα φάρμακα που αλήθεια είναι αφού φθηνότερα είναι τα κατώτερης ποιότητας ―ή πχοιότητας) κι όλα τα άλλα της χθεσινής ομιλίας θα μιλήσουν καλύτερα εκείνοι που ξέρουν. Εγώ για σας κατέγραψα  λίστα τις λέξεις στη λαϊκίζουσα ψευτοδημοτική που με έκανε να γελάσω.

Ακολουθούν:
 δυό διαφωτιστικά κείμενα για τον όρο «Λαθρομετανάστης» (από νομική και γλωσσική πλευρά)
και, 
λίγα από τα πολλά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Μια μεγάλη κυριακάτικη ανάρτηση που ελπίζω να σας διασκεδάσει.


Για τον αδόκιμο απαξιωτικό  όρο «λαθρομετανάστης» που αντιβαίνει το τεκμήριο αθωότητας παραθέτω:
Από τη νομική πλευρά
«..Η νομοθεσία, παρόλο που περιέχει περιστασιακά τον όρο, όταν έρχεται η ώρα να ορίσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση, αποφεύγει την χρήση του. Επομένως, οι όροι "λαθρομετανάστης" και "λαθρομετανάστευση" δεν είναι σαφείς νομικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι παραπέμπει σε κάποια παρανομία, αλλά ο νόμος σιωπά ως προς το πώς ορίζεται η συγκεκριμένη παρανομία. 

Έτσι, η χρήση του όρου "λαθρομετανάστες" στο δημόσιο λόγο, θεωρώ ότι προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων, στα οποία αναφέρεται. Γιατί τους αποδίδει αυτομάτως την ιδιότητα του παρανόμου, χωρίς να προβλέπεται τέτοια ιδιότητα και, πολύ περισσότερο, χωρίς βέβαια να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση που να κηρύσσει τα πρόσωπα ένοχα. Έτσι πρόκειται τελικά για έναν όρο όχι μόνο τεχνικά ασαφή, αλλά, ανάλογα και με το πλαίσιο της χρήσης του, μπορεί να αποτελέσει και προσβολή της προσωπικότητας του άλλου, ως μια περίπτωση εξύβρισης....»


Από τη γλωσσική πλευρά ο Νίκος Σαραντάκος ως συνήθως λύνει κάθε απορία μας. Ως λήμμα η λέξη δεν υπήρχε προ Μπαμπινιώτη μα κι όταν τη συναντάμε «στη δεκαετία του 1920 οι «λαθρομετανάστες» για τους οποίους γίνεται λόγος στον ελληνικό τύπο δεν είναι Ασιάτες, αλλά Έλληνες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Αμερική κυνηγημένοι από τη φτώχεια. Έτσι, σε άρθρο της εφημερίδας Εμπρός (το οποίο αναδημοσίευσε πρόσφατα η Αυγή) από τον Απρίλιο του 1929 διαβάζουμε:
Το ρεύμα της μεταναστεύσεως όχι μόνον εις την Ελλάδα, αλλά και εις ολόκληρον την Ευρώπην είναι ακατάσχετον προς την Αμερικήν. Ούτε ο μεταναστευτικός νόμος, ούτε αι αυστηραί ποιναί αι οποίαι επιβάλλονται εις τους λαθρομετανάστας είναι αρκεταί δια να ανακόψουν το ρεύμα τούτο......»



 @KIRKH_
Μούγκα οι δημοσιογράφοι για την εμφάνιση Σαμαρά στη ΔΕΘ.Καλο δεν τους παίρνει να γράψουν έτσι άθλιος φασίστας που ήταν.Κακό δεν μπορούν--

KostasKatsandredakis @katsandres
τώρα ο σαμαράς στη ΔΕΘ αναλύει την τρέχουσα κατάσταση της Νορβηγίας

Ν. Τζαντζαράς
ΔΕΘα πάρω αδέρφια. Χίλιες φορές στον Aγιο Μάμμα...
Ο Σαμαράς θα ανακοινώσει χαντρούλες και ο Βενιζέλος καθρεφτάκια και το χλωμόρόσωπο-στον-καναπέ θα τα παρακολουθεί να γυαλίζουν

Tzantzaras Nikos
Αντωνάκη, 4000 αστυνομικούς για να έρθει στην Θεσσαλονίκη δεν χρειάστηκε ούτε ο Μαρινάκης...

 @elenacou 
Σσσσσσσςςς. 'Ακου... (ο Σαμαράς σκίζει μνημόνια...).

Μικροομολογιούχος: «Είμαστε στα πρόθυρα αυτοκτονίας», Σαμαράς: «Το ξέρω»! (βίντεο) http://goo.gl/nZ2HqO



@vassozacharof 
Σαμαράς: «Από εδώ και πέρα θα λέω αλήθεια»
όπως το τσάμπα wifi να υποθέσω και όοολα τα σακσες στορυ του πέοντα....




 @pamelouketo 
"Απογειωνόμαστε" είπε ο Σαμαράς. Με την Malaysian Airline.

@thegreatrobbery
Προσδεθειτε τεκνα μου, μας απογειώνει ο Σαμαράς

@adiasistos 56m
Πέρυσι είπε ο Σαμαράς απογειώθηκε η οικονομία. Φέτος λέει θα απογειωθεί ξανά. Μάλλον είναι με ανταπόκριση η πτήση δεν εξηγείται αλλιώς.

@stathisdrogosis 
για αυτό το φιλότιμο μιλάει ο Σαμαράς; Δείτε τι έλεγε πριν λίγα χρονια στη δεθ για το χαρατσι...Ψεύτης ο αφιλότιμος.. http://youtu.be/dgcUAH2pEdI 

Σαμαράς: «Από εδώ και πέρα θα λέω αλήθεια»  http://www.thepressproject.gr/article/66655/Samaras-Apo-edo-kai-pera-tha-leo-alitheia---Mexri-simera 

Ο Σαμαράς μίλησε στη ΔΕΘ, μεγάλη μέρα η σημερινή. Γιορτάζει ο Αη Γαμήσου...

Πόσα λεφτά θέλει ο Σαμαράς να έρθει να κάνει μια ομιλία με φιλότιμο, Ορθοδοξίες κτλ σε ένα prive πάρτι που κάνω για πλούσιους φίλους μου;

 @pamelouketo 
"Απολύσεις με e-mail". Γι αυτό έδωσε το δωρεάν WiFι ο Σαμαράς.

 @filokalia 
Ρε μακάκες,ο Σαμαράς πούλησε στους Τούρκους ολόκληρο ναό του Απόλλωνα στον Αστέρα, θα νοιαστεί για την Αμφίπολη ;


 @platitudinous 
Η σημαντικότερη είδηση από τη ΔΕΘ είναι ότι ο Σαμαράς αγαπά τη Βόρεια Ελλάδα και τους ένστολους.

Πάλι αυξήσεις στους μπάτσους έταξε ο Σαμαράς. Νηστικό ΜΑΤ δεν βαράει

Σαμαράς στην ΔΕΘ: 'Ευχαριστώ τα παιδιά μας τους ενστόλους'. Καταλάβατε? Δήλωση πρωθυπουργού Ευρωπαϊκής δημοκρατίας το 2014.

Του delete RT @capitalgr: Α. Σαμαράς: Σύντομα η απονομή σύνταξης θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού



Stathis Drogwsis
Η ομιλία του Σαμαρά ήταν γελοία και παραληρηματική.Είναι ντροπή για τη χώρα να έχει κουτσαβάκι πρωθυπουργό.Ντροπή και για τους δεξιούς.



_________________________________________________
Το ηχητικό ντοκουμέντο το είχα σε mp3 και δεν ήξερα πώς να το ανεβάσω εδώ. Το ανέβασα στο Sound Cloud μου και το ανεβάζω από εκεί. Συγγνώμη για τη φωτογραφία μου, το χρησιμοποιούσα μόνο για να ακούω, πρώτη φορά ανεβάζω εκεί κι ακόμα δεν το ξέρω.
Ακούστε το όμως. Για εμένα αποτελεί ομολογία εγκλήματος που θα έστεκε σε δικαστήριο, για τον Πρωθυπουργό είναι καμάρι― σε τέτοιο ανεστραμμένο κόσμο ζούμε.

_______________________________________
Και μια παρατήρηση της τελευταίας στιγμής: η ορθογραφική διόρθωση google δεν αναγνώρισε τον «Γιούλη». Με τον «Οκτώμβρη» [sic] δεν είχε πρόβλημα.


6 σχόλια:

  1. Δηλαδή, τι μας λέτε κύργια Χρονοπούλου, ότι ότι ο κύργιος Πρωθυπουργός μιλάει με ψευτοδημοτική, και λέει ασάφχιες;
    Ειλικρινά, δεν ξέρω πούτανε κρυμμένες αυτές οι τόσο... ενδγιαφέρουσες απόψεις με τα αφερέγγια συμπεράσματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ακολουθούν κατευθυντήργιες γραμμές από ύποπτα μονοπάτχια, διότι όπχιος μιλάει με το Θεό τον ίδγιο, δεν μπορεί να λέει ανακρίβγιες.
    Δεν είναι πατργιώτες αυτοί που τα αναμασούν αυτά, κύργια Δάφνη, και σας εγκαλώ στην τάξη και την ευπρέπχια, προτού η ιδγιάζουσα κατάστασή σας φτάσει στο σημείο να χρήζει γιατρικής -και αστυνομικής- παρακολούθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί από καταβολής φασισμού οι Έλληνες φασίστες μιλούν κακά ελληνικά; Γιατί αυτοί ειδικά οι πατριώτες που τάχα κόπτονται για τον Ελληνισμό, το έθνος και την παράδοση δεν κάνουν τον κόπο να μελετήσουν τη γλώσσα που αποτελεί ίσως το μόνο συνδετικό κρίκο αυτού τους έθνους;
    Aποτελεί το μόνο συνδετικό κρίκο αυτού τους έθνους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν κάνουν τον κόπο να μελετήσουν την γλώσσα (που δεν είναι μόνο συντακτικό γραμματική και τέτοια) η δεξιά μυθολογία θα καταρρεύσει σε δευτερόλεπτα. Μόνο βλαμμένοι σαν τον αδωνις και τα ουγκανα θα μείνουν να πιστεύουν.
    Άκου λέει αν συμφωνώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.