Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Στη Γαύδο ανάστα ο Άνθρωπος ―μα οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη (με σχόλια)




Οι εξαπατημένοι προσφυγες και μετανάστες που νόμιζαν πως έφτασαν στην αληθινή Ευρώπη ξεβράστηκαν στη Γαύδο. Άρρωστοι, νεόι και παιδιά,  άλλοι χαμογελαστοί άλλοι δακρυσμένοι στις φωτογραφίες που έρχονται και με συγκινούν οι κάτοικοι που φτάνουν στην παραλία για να βοηθήσουν.
Αυτοί μόνο δίνουν φέτος το συμβολικό 'φιλί της αγάπης', αγαπητοί Χριστιανοί, κι όχι εσείς που παζαρεύετε τα γίδια αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο διότι έτσι ανασταίνεται ο Κύριος, έτσι ξεπηδά η ελπίδα κι ο άνθρωπος εξυψώνεται και γίνεται θεός.
Μην τους ξεχάσουμε εμείς: Το ακριτικό νησί με τους 200 κατοίκους του αγκάλιασε τους 140 μα παρά τη βοήθεια που φτάνει από τα Σφακιά υπάρχουν  μεγάλες ανάγκες.

Σας μεταφέρω την είδηση με ρεπορτάζ, την έκκληση και σχόλια:

Panagiotis Hadjistefanou Είναι αξιοθαύμαστοι οι κάτοικοι της Γαύδου και πολύ συγκινητικό όλο αυτό που κάνουν για τους μετανάστες που ξεβράστηκαν στις ακτές του νησιού τους. Επειδή η αγάπη είναι μόνο πράξη και ποτέ θεωρία.

"όλη η Γαύδος στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους κ τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε" RT :


pancreta.gr Ολη η Γαύδος στοπόδι" για τους 140 μετανάστες 

Apodimoi Krites “Εσωσαν 13χρονο αγόρι από ανακοπή – Η Γαύδος «αγκάλιασε» τους μετανάστες  ‪http://www.apodimoi-krites.gr/news/koinonia/ 

alter thess Γαύδος: Νοσηλεύονται 7 μετανάστες – αγώνας για την περίθαλψη των άλλων http://dlvr.it/9Kqwb0 

Επείγουσα έκκληση για τους πρόσφυγες της Γαύδου - παρακαλώ διαδώστε 
Από την Σ.Λ., αγροτική γιατρό στα Σφακιά 
Χθες Μ. Πέμπτη τα ξημερώματα 200 πρόσφυγες απ την Λιβύη βγήκαν μόνοι τους από την θάλασσα χωρίς διασώστες. Ανάμεσά τους παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες, καρδιοπαθείς. Πολλοί με κατάγματα. Η γιατρός πήρε εντολή από την ΥΠΕ Κρήτης να μεταβεί εκεί ("έλα τώρα, 3 ωρίτσες θα μείνεις") για να συνδράμει την αγροτική γιατρό της Γαύδου. 
Χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα. Εκτός από 3 βαριά περιστατικά που διακομίστηκαν με το λιμενικό (ανακοπή - έγκυος - βαριά λοίμωξη), οι 2 γιατροί συνάντησαν προκλητική αδιαφορία όσον αφορά τους υπόλοιπους. Οι εκκλήσεις τους όλη τη μέρα χθες για απεγκλωβισμό των υπολοίπων προσφύγων έπεσαν στο κενό. 
Υπενθυμίζεται πως η Γαύδος την εποχή αυτή έχει 60 κατοίκους, γι αυτό δεν υπάρχουν ούτε τα τελείως απαραίτητα για τους 200 πρόσφυγες. Προς το παρόν έχουν "καταλύσει" στο Καστρί, με μεγάλη κακοκαιρία. Τους φροντίζουν οι 2 γιατρίνες, χωρίς εξοπλισμό, πρακτικά με τα στηθοσκόπια τους μόνο. 2 γιατρίνες ανειδίκευτες, και απλήρωτες 4 μήνες. Πρέπει οι αρμόδιοι να σπεύσουν κατεπειγόντως, και να απεγκλωβίσουν ΣΗΜΕΡΑ τους πρόσφυγες. Κινδυνεύουν άμεσα ανθρώπινες ζωές.
_____________________________________

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών, καθώς η Γαύδος των 80 μόνιμων κατοίκων δεν έχει τις υποδομές για την επαρκή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
«Υπάρχει έγκυος αλλά και περιστατικό καρδιακού επεισοδίου», τονίζει η κ. Καλλινίκου που εξηγεί πως ακόμα και το κτίριο του σχολείου δεν επαρκεί για τη διανυκτέρευση όλων των μεταναστών.
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής. 
«Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», λέει η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η δήμαρχος επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου και μετά από παρέμβασή της ελικόπτερο θα μεταφέρει άμεσα στο νησί προμήθειες, καθώς η Γαύδος παραμένει αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά αφού ο κακός καιρός δεν επιτρέπει τον απόπλου από την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά.  
Μόνο για τους τραυματίες δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς με το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
“Ένα τόσο τραγικό γεγονός με ένα αίσιο τέλος. Χωρίς δομές αλληλεγγύης, χωρίς υποδομές στεγαστικές, αποκλεισμένο το νησί αυτές τις μέρες, χωρίς καράβι κι εμείς, μόνο με τη βάρκα των μεταναστών. Όμως όλοι οι ντόπιοι ακούραστοι μαγείρεψαν, φρόντισαν τους ασθενείς, τους βρήκαν κατάλυμα και κυρίως έδειξαν αγάπη στους αφρικάνους ναυαγούς. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ντόπιους Γαυδιώτες αλλά και σε μας που την αγαπάμε που δε ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα, τη φυλή”, σχολιάζει ο Βασίλης Μαθιουδάκης, στο φωτορεπορτάζ του.
Ο Γολγοθάς των μεταναστών
Οι 140 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα παράλια του νησιού λίγο πριν από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, διανυκτέρευσαν στο κτίριο του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο.
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ψαράδες του νησιού στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, τους αποβίβασαν από μεγαλύτερο δουλεμπορικό πλοίο με λέμβο στη Γαύδο λέγοντάς τους πως βρίσκονται στην Ιταλία.
Η λέμβος βρέθηκε αγκυροβολημένη ανοιχτά της Γαύδου ενώ οι μετανάστες είχαν φτάσει στην ακτή κολυμπώντας και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και αρκετές γυναίκες και παιδιά, ενώ κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Σομαλία και τη Συρία.
Η αλληλεγγύη των ντόπιων
Η Γαύδος, το νησί των 80 μόνιμων κατοίκων δεν διέθετε τις υποδομές για την επαρκή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Όπως δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
«Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», είπε η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί.
 Φωτογραφίες του Βασίλη Μαθιουδάκη, από koutipandoras
____________________________________

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.