Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Μια ανάπηρη χελώνα― Θα τη φροντίζατε;



Μια ανάπηρη χελώνα. Θα τη φροντίζατε; 
Είναι η Κυρία Τ., χελώνα της κυρίας Ράυντερ και είναι 90 ετών. Φέτος έπεσε σε χειμερία νάρκη όπως κάθε χρόνο μα ένας αρουραίος την πέτυχε κοιμισμένη και της έφαγε τα δυό πόδια. Η οικογένειά της την πήγε στο γιατρό μα δεν απέφυγαν τον ακρωτηριασμό με αποτέλεσμα να μείνει κουτσή, ανήμπορη να περπατήσει. Να που η αγάπη όμως βρίσκει λύσεις. Η κυρία Ράυντερ στενοχωριόταν πολύ και ο γιος της,  που είναι μηχανικός, κατασκεύασε από αεροπλανάκι τα αναπηρικά ροδάκια με τα οποία η  Κυρία T., θα μπορέσει να ζήσει ευτυχισμένα άλλα 90 χρόνια, ως τα βαθιά γεράματα (φτάνει κάποιος να της αλλάζει λάστιχα).
Εσείς, αν συνέβαινε στη χελώνα σας, θα το κάνατε;

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, πολλοί συμπεριφέρονται όλο και καλύτερα στο κατοικίδιό τους, μα έχω παρατηρήσει ότι  η αγάπη τους έρχεται με όρους και προϋποθέσεις. Τα ζώα αντιμετωπίζονται ως διακόσμηση ή status symbols και για να υιοθετηθούν πρέπει να είναι όμορφα, νέα, χαριτωμένα. Και μοντέρνα βέβαια. Εκεί που επέλεγαν παλιότερα τα κανίς (poodle) και τα yorkshire terrier, έγιναν ανάρπαστα τα τσιχουάουα. Εκεί που θεωρούσαν απαραίτητο στον κήπο ένα μεγάλο λυκόσκυλο, είδαμε να υιοθετούν σοκολατί ή λευκόξανθα λαμπραντόρ. Τα ζώα όμως ζουν πιο πολύ από τις μόδες. Κι ίσως αυτό, το ότι γερνάνε, και συχνά βλέπουμε περιπτώσεις κάποιου που, λ.χ., επηρεασμένος από την ταινία αγόρασε σκύλο Δαλματίας μα δυσαρεστείται που δε βλέπει πλέον το χαριτωμένο κουταβάκι του καρτούν αλλά ένα ηλικιωμένο πλάσμα με παραμορφωτική αρθρίτιδα ή δερματικά, καταλήγοντας, όπως επιπόλαια επέλεξε έτσι επιπόλαια και εγκληματικά, να πετάει στο δρόμο το άτυχο πλάσμα.
Αν αρρωστήσει, αν γεράσει, αν κουραστεί να παίζει και να διασκεδάζει τον άνθρωπο, εύκολα το κατοικίδιο βρίσκεται στο δρόμο. Ελάχιστοι φροντίζουν στα δύσκολα το πλάσμα αυτό που τους αφοσιώθηκε ψυχή και σώμα.
Μιλάω για σκύλους και γάτες, επίτηδες. Αν κινδυνεύουν αυτά ούτε θέλω να σκεφθώ τι παθαίνει ένα πουλάκι ή μα χελώνα. Το ψυχικό τους μαρτύριο είναι μικρότερο, λόγω ιδιοσυγκρασίας νομίζω δε βιώνουν αίσθημα εγκατάλειψης ή τη βαριά κατάθλιψη του σκυλιού που εκδιώχθηκε από την αγέλη. Όμως πονάνε και μια αναπηρία τους στερεί την δυνατότητα να επιβιώσουν.

Γι αυτό, δείτε την ευτυχισμένη MrsT. και πείτε μου, εσείς θα το κάνατε;
_________
[είδηση και video από one green planet και The Telegraph.]


Και με την ευκαιρία λίγα για το σύμβολο 
Η χελώνα πριν την ανακάλυψη του πλαστικού ήταν χρησιμότατη στον άνθρωπο για το καβούκι της από το οποίο παλιότερα φτιάχονταν ασπίδες και ύστερα χτένια, σκελετοί γυαλιών, φουρκέτες, πένες, κουμπιά και διάφορα απαραίτητα και πολυτελή μικροπράγματα, είναι σύμβολο γαλήνης, ηρεμίας και, λόγω της μακροζωίας της, σύμβολο Σοφίας.
Για τους αλχημιστές ήταν το χάος, massa confusa, κατά την κοσμογονία φέρει τον κόσμο στο καβούκι της σαν τον Άτλαντα. Στα αφρικάνικα παραμύθια είναι το πιο έξυπνο ζώο ενώ στο μύθο του Αισώπου που φτάνει ως τις μέρες μας αποδεικνύεται γρηγορότερη από τον επιπόλαιο λαό.
Στο Θιβέτ και την Κίνα ήταν πολεμιστής και σύμβολο αντοχής που τάχα ζούσε χωρίς νερό ή φαγητό.
Και στην Ελλάδα, εκτός που μια χελώνα σκότωσε τον Αισχύλο όταν έπεσε από τα  νύχια αετού καθώς πετούσε, τη συναντάμε και ως έμβλημα της Αίγινας και  υποπόδιο της Αφροδίτης Ουρανίας.
Η χελώνα έχει επιδράσει πολύ και ιδιαίτερα την Τέχνη 
μα.. κουράστηκα να τα θυμάμαι.. 
θα τα πούμε άλλη φορά.


6 σχόλια:

  1. Έχοντας υιοθετήσει δύο ...κοπροντόγκ ( έτσι μου τα αποκάλεσαν γιατί είναι άνευ πιστοποιητικού ράτσας) σου λέω ασυζητητί : Ναι!

    Δεν έχω δύο μήνες που υιοθέτησα το δεύτερο: ήρθε στην αυλή μου, αδέσποτο κι έμεινε!
    Κι ευτυχώς το αγάπησε και όλη η οικογένεια ! Στην ίδια αυλή υπάρχει και το θηλυκό πιτ μπουλ του ανιψιού μου! Περιττό να σου πω ότι επειδή δεν θέλω να ζηλεύει ό,τι κάνω στα άλλα δύο κάνω και στο πιτ μπουλ για να μην ζηλεύει!
    οπότε.... καταλαβαίνεις !
    Τα σκυλιά δεν τα έχω ούτε για το θεαθήναι, ούτε καν για μένα. Θέλω να προσφέρω αγάπη! Αυτό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς και άξια Αριστέα μου.
      Κι όποιος τολμά να πει για κόπρους και για μπάσταρδα καλείται πριν μιλήσει να καταθέσει τους παπύρους με τους τίτλους ευγενείας του και το χάρτη του γεννεαλογικού του δέντρου παρακαλώ.

      Διαγραφή
  2. .κι ομως δαφνη πετουν στο δρομο μελη της οικογενειας,για μενα οτιδηποτε ζωντανο υπαρχει στο σπιτι ειναι μελος του.εχω δυο σκυλια και μακαρι να μπορουσα περισσοτερα.οσο για τη γλυκυτατη κυρια τ.δεν ξερω αν θα ειχα την ευφιεστατη εμπνευση να φτιαξω τετοια πατεντα που εκανε ο κυριος.σιγουρα ομως κατι θα εκανα,με τη βοηθεια ειδικου.να ευχηθω καλο μηνα.μπανια αρχισες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου έτσι είναι, μέλη της οικογένειας και μάλιστα προστατευόμενα.

      Μπάνια όχι, είμαι σην Αθήνα επειδή βγήκε το νέο μου βιβλίο..

      Διαγραφή
  3. Εννοείται πως θα το έκανα!!!!! Έχω μια γάτα 19 χρόνια (κεραμιδόγατα αδεσποτούλα ήταν). Όταν την υιοθέτησα ήμασταν κι οι δυο μικρές και ζωηρές.. Τώρα εγώ σαραντάρισα κι εκείνη είναι γριούλα (αν και κρατιέται πολύ καλά). Θα της συμπαρασταθώ σε ότι χρειαστεί όπως θα έκανα για άνθρωπο. Προσφάτως απέκτησα και τον Πάνθηρα, τον μαυρούλη μου και έχω ακούσει ένα σωρό αρνητικά σχόλια για το χρώμα του επειδή είναι μαύρος και φέρνει υποτίθεται γρουσουζιά-άλλο κι αυτό. Όπως και να έχει τα ζώα, είναι μέλη της οικογένειας είτε είναι σκύλοι, γάτες, είτε χελώνες ή παπαγάλοι! Ότι ράτσα κι αν είναι ότι χρώμα κι αν έχουν... Και από την στιγμή που μπαίνουν στη ζωή μας, κάνουμε τα πάντα για να τα προστατεύουμε και να τα φροντίζουμε. Έχω έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με διάφορους ''ανθρώπους" που δεν διστάζουν να δώσουν το κατοικίδιό τους επειδή άλλαξαν σπίτι ή επειδή τους ενοχλεί ξαφνικά. Το κορυφαίο το άκουσα μια φορά, έκαναν ευθανασία σε γάτα επειδή έπειτα από διακοπές της οικογένειας (την είχαν αφήσει πίσω στο σπίτι) παρουσίασε άγχος και άρχισε να μαδάει. Δεν άντεχαν τις τρίχες και αντί να της δώσουν αγάπη και φροντίδα προτίμησαν την ευθανασία ... Αν είναι ποτέ δυνατόν! Μπράβο στην κυρία που ήταν ευρηματική και έδωσε στην χελωνίτσα έναν τρόπο για να μετακινείται. ... Συγγνώμη για το ''σεντόνι" αλλά με τα ζώα έχω τρέλα! Καλή συνέχεια στον μήνα σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τ άνθρωποι!
      Και τι γιατρός που το επέτρεψε!!

      Βάσια ζούμε ανάμεσα σε τέρατα..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.