Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Blogs και χρήμα: Διαφήμιση στα ελληνικά blogs



Γελάτε κι εσείς μ' αυτά;

Η διαφήμιση σε ελληνικό blog είναι ένα από τα ανόητα του Διαδικτύου, μια ακόμα περίσταση θριάμβου της φρούδας ελπίδας εις βάρος λογικής και αισθητικής. Καθώς είναι φτιαγμένη για άλλα μεγέθη (που υπολογίζουν με δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις κι όχι με τις εκατοντάδες ή, στην καλύτερη, τις μονοψήφιες χιλιάδες της ελληνικής γλώσσας) συνήθως ο blogger, αφού πήρε $3 το πρώτο εξάμηνο, επιλέγει την «επιθετική» διαφήμιση, αυτή που μπαίνει στη μέση του κειμένου.
Για να καταλάβετε για τι ποσά και τι μεγέθη μιλάμε ένας τρόπος μέτρησης πόσο πρέπει να πληρωθεί ο ιστότοπος είναι το CPM (Cost-per-thousand-impressions) δηλαδή ένα σταθερό ποσό (τύπου πέντε σέντς του δολαρίου) για κάθε 1.000 –ναι 1.000 εμφανίσεις της σελίδας. Που, αν δεν έχετε blog δεν ξέρετε ότι παίρνει χρόνια να χτίσεις εμπιστοσύνη και ένα όγκο δουλειάς που θα σου φέρνει 1000 επισκέψεις την ημέρα― τις οποίες ελάχιστοι έχουν (―έχουμε: τολμώ να πω με καμάρι γιατί έχω βάλει πολλή δουλειά σ' αυτό το σαλονάκι με μόνη αμοιβή μου τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας).
Το αν η επιθυμία να αυξηθεί η κίνηση επηρεάζει τη θεματολογία είναι άλλο θέμα και θεωρώ ότι όποιος την πατάει και χάνει αναγνώστες επειδή η σελίδα του πια μοιάζει με  ιστότοπο καναλιού (μα δίχως τους ρεπόρτερς, την πείρα και την πρόσβαση σε πληροφορίες της επαγγελματικής δημοσιογραφίας) είναι άξιος της μοίρας του και, δεν ξέρω εσάς αλλά εμένα, blogs που έβαλαν διαφήμιση με έχασαν και δε βλέπω να με έχουν αντικαταστήσει. 
Το καλό blogging γίνεται με πάθος κ αφοσίωση. Αν λοιπόν επισκεφθώ κάποιον που αφήνει να γελοιοποιείται το κείμενό του προκειμένου να πάρει σε έξι μήνες πενταροδεκάρες (κυριολεκτώ), τότε νομίζω σωστά αμφισβητώ την ακεραιότητά του.

Αλλά πείτε μου, εσείς γελάτε όταν κάτω από το: 
 Διαβάζοντας την εξαιρετική δουλειά του Jo Di στο κείμενο «Η λύση στην οικονομική ασφυξία», γεννήθηκε στο μυαλό μου το παρακάτω ερώτημα:

βλέπετε να σας απαντά το AdSense με:

Θέλεις οικονομικό στρώμα;

και:


ή πιο κάτω
όταν στα «ποιος» σας έχει, είτε ο διάβολος την ουρά του ή ο αλγόριθμος την ευφυΐα να τοποθετεί διαφήμιση που μοιάζει με εικονογραφημένο τεστ επιλογής;
_______________________

18 σχόλια:

  1. καλημερα
    ποσο δικιο εχεις
    το βλεπω και εγω σε αρκετα μπλογκς και γελαω
    εγω γραφω για μενα και αν αυτο αφορα και 8-10 ατομα ακομη ακομη καλυτερα
    ολα τ αλλα ειναι αστεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια τελείως ανήτη απληστεία Άσωτε.
      Αν είχαμε κέρδη θα το σεβόμουν, θα έλαγα οκ, στο κάτω κάτω σωστό είναι να αμοίβεται η δουλειά μας αλλά τα ποσά για τα ελληνικά είναι τόσα γελοία που λες πώς να εμπιστευτώ την κρίση αυτού του ανθρώπου που ο ίδιος δε σέβεται το κείμενό του.

      Διαγραφή
  2. Ευτυχώς έχω βάλει το Adblock στον browser μου και δεν βλέπω πουθενά διαφημίσεις. Έχω γλιτώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Adblock??
      Πολύ έξυπνη ιδέα (το έχω για τα pop up windows) αλλά το να τις βλέπω νιώθω πως με πληροφορεί για την αιθαιροβαμοσύνη και τη λουζεροσύνη του γράφοντος.

      Διαγραφή
    2. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Αν και νομίζω τις διαφημίσεις δεν τις επιλέγει ο ιδιοκτήτης του μπλόγκ αλλά η google και καλά ανάλογα με το αντικείμενο και περιεχόμενο του μπλόγκ. Μπορεί να κάνω και λάθος.

      Διαγραφή
    3. Το addblock ηταν και ειναι κλασσικη επιλογη μονοδρομος αλλα για ανθρωπους που δουλευουν με 10 η 20 tab στον mozilla μπορει να γινει εφιαλτης σε βαθος χρονου -καταπινει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποσα μνημης.

      Και οχι, η νοοτροπια πως "η μνημη στους τωρινους υπολογιστες ειναι τεραστια" ΔΕΝ ειναι επιχειρημα. Ο mozilla καταπινει 800 ΜΒ μετα καλημερα και πριν τον καφε σε καθε μηχανημα που χρησιμοποιω. Την υπολοιπη μερα.... αστο καλυτερα.


      FMM

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με την/τον FMM.

      Τη διαφήμιση mahler76 την αποφασίζει αλγόριθμος με βάση τα ενδιαφέροντα εκείνου που βλέπει κι όχι του ιστοτόπου. Υπολογίζει τι έχεις δει παλιότερα, που ενδιαφέρθηκες, που είπες 'δε μου αρέσει'.
      Όμως ο ιδιοκτήτης του ιστοτόπου αποφασίζει τον τύπο διαφήμισης: pop up windows, διαφήμιση στη μέση του κειμένου ή 'διακριτική' στο πλάι και πόση. Όσο πιο ενοχλητικό τόσο πιο πολλά δίνει στον ιδιοκτήτη (Λέω δίνει.. για εκεί που έχουν άλλα μεγέθη εννοείται. Εδώ δεν αξίζει)

      Διαγραφή
    5. Δάφνη μου δεν ήξερα πως ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου διαλέγει το που θα μπει κλπ η διαφήμιση και πως λειτουργεί.

      Όσο για το Μοζιλα, για αυτό και δεν τον χρησιμοποιούμε και παίζουμε με chrome. Και 100 σελίδες ανοιχτές, πάλι δουλεύει :)

      Διαγραφή
  3. συμφωνώ με το σκεπτικό σου ,γιατι ακριβώς αυτο ειναι και το δικό μου!Ο αδερφός μου ,μού έχει βαλει ένα προγραμμα που δεν βλέπω τις διαφημίσεις σε μπλογκς ,ουτε σε σάιτ ενημερωτικά ,ούτε περιμενω 5 δευτερα σε άλλα για να τελειωσει η διαφημιση!
    Καλό Σαββατοκύριακο Δάφνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νάσια μου
      το Ad block είναι καταπληκτικό. Το ε΄χω για τα pop up που ξεπετιούνται καικαθυστερεί αλλα διαφημίσεις βλέπω και, για τους παραπάνω λόγους, τη θεωρώ ενημερωτική.

      __Μ΄εσένα το παράπονό μου είναι που κλείνεις τα σχόλια και δε μπορώ να αφήσω ένα 'γεια'

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Δάφνη!

    Δηλαδή τα έσοδα από τις διαφημίσεις είναι ψωροδεκάρες;; Κρίμα :(

    Συμφωνώ μαζί σου ότι θα ήταν ωραίο να αμείβεσαι για την δουλειά σου (εφ' όσον η δουλειά σου αξίζει να πληρωθεί). Και επιπλέον, λίγη αισθητική στις διαφημίσεις δεν βλάπτει! Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, που αν μη τι άλλο, μου ξεκαθαρίζει ότι αν αποφασίσω να βάλω διαφημίσεις στο μπλογκ θα σε χάσω από αναγνώστρια, Να' χω το νου μου, που λένε!

    Υ.Γ. Η απάντηση στο ερώτημα πολλαπλής επιλογής "Ποιος διαπραγματεύεται για λογαριασμό της στα μπορντέλα των Βρυξελλών;" είναι... "Κανένας από τους παραπάνω"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θλιβερό αγαπητέ Μαραμπού που τα μεγέθη μας είναι μικρά και δεν αξίζει. Γι αυτό θα έχανες μέρος της εκτίμησής μου- εμε΄να από το δικό σου δε με χάνεις, παραείναι ενδιαφέρον και συγγενικό μου).

      Για σοβαρά ποσά υπάρχει κι η άλλη η έμμεση από την οποία πλουτίζουν οι σελέμπριτις στο Διαδίκτυα μα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα.. Μάλλον πρέπει να γράψω και γι αυτή.. (λες να τους ξυπνήσω και να πλουτίσουμε;)

      Διαγραφή
    2. Δάφνη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την υποστήριξη! Δύσκολα να βάλω διαφημίσεις, εξάλλου δεν θα προλάβω, από το πρωί μας πεθαίνει η Μαλακατέ!!! Πάρε θέση.

      Διαγραφή
    3. Το έχασα...
      πού μυαλά, επέστρεψα στο νησάκι και φυτεύω βασιλικούς (οι πρώτοι εν τη απουσία μου ξεράθηκαν όπως γίνεται όταν από κήπο περάσουν εργάτες...).

      Διαγραφή
  5. Χα! ή πρέπει να είμαι πολύ "ιντερνετικά άουτ" ή τυχερή ή παντελώς άσχετη, γιατί στα σχεδόν έξι χρόνια blogging, δεν έπεσα σε blog με διαφημήσεις και μάλιστα με τόσο κακόγουστες διαφημήσεις... δεν ξέρω τι είναι οι διάφορες "προ-φυλάξεις", το μόνο που έχω είναι ένα πρόγραμμα για ιούς! :-P
    (Εδώ δεν βλέπω πια TV ούτε για ειδήσεις και θα βάλω και διαφήμιση; απαπαπα! :-D )

    ΑΦιλάκια Δάφνη μου και ευχαριστώ για τις εκάστοτε ενημερώσεις σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην έχεις δει ποτέ μάλλον σου ε΄χουν εγκαταστήσει κάτι που δεν το θυμάσαι..

      Καλό σαββατοκύριακο Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  6. Μα είστε βεβαία??? εγώ είχα πρόταση για 35 Ευρώ ημερησίως..... Εσείς λέτε για 35 ευρώ σε ένα χρόνο... Ένας εκ των δύο σφάλει.... αχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.