Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Το βάσανό μου πάλι ―εξ ου μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση για πρωινό



Η γειτόνισσα μου δίνει κωδικό για να συνδέομαι στο διαδίκτυο όταν είμαι στην Αθήνα.  Φεύγει στην Αντίπαρο και το αφήνει ανοιχτό μήπως έρθω.

Η κόρη της, μαθήτρια γυμνασίου, μου κάνει καψόνια: όταν δεν το χρειάζεται κλείνει το διακόπτη, μα δεν το παραδέχεται.
―Σε παρακαλώ, πετάγομαι καθώς την ακούω να φεύγει, μην το κλείσεις, έχω επείγουσα δουλειά.
―Μα δεν το κλείνω, απορεί με σηκωμένα φρύδια και ύφος αθώο. Όμως, συνήθως μαζί της φεύγει κι η σύνδεση. Κι αμέσως μόλις ακούσω το σκυλί και το κλειδί και επιστρέψουν, να το που ως δια μαγείας ξαναέρχεται.
Την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ, παρά διαβεβαιώσεις μου το έκλεινε από το πρωί τις Τετάρτες για τις οποίες παρακαλούσα ειδικά επειδή έχω εκπομπή. (Αύριο δεν την ξαναπατάω, έχω κανονίσει να πάω στης φίλης μου).

Αλλά: Μια ολόκληρη πολυκατοικία. Μαζί με τη διπλανή (μεσοτοιχία) πάνω από 30 συνδέσεις, όλες κλειδωμένες. Πάνω από 30 συνδρομές δηλαδή, χρήματα πεταμένα ως φόρος υποτελείας στο κεφάλαιο.

Το Nobel ευρηματικότητας εκεί έπρεπε να είχε απονεμηθεί:
 Στα σαΐνια που τον 20ο αιώνα εμπνεύστηκαν πως μια μεγάλη οικογένεια/ομάδα/ παρέα με μια κουζίνα αγοράζει 1 συσκευή, 1 απορρυπαντικό, 1 πάγιο παροχής ηλεκτρικού, νερού κ.λ.. Αν όμως τους πείσεις να έχουν ιδανικό τους την 'πυρινική' οικογένεια― 1 μαμά +1 μπαμπάς + 2 παιδιά ― τότε τα κέρδη υπερπολλαπλασιάζονται αφού, ίδια ώρα κάθε μέρα, σε μικρά ασφυκτικά κουτάκια θα ανάβουν ίδια φουρνάκια για να ψήσουν τα ίδια φαγητά (που μεγάλο μέρος τους θα πεταχτεί) και σε κουζίνες εφοδιασμένες με ίδια κουτιά "οικογενειακού μεγέθους" για κάθε προϊόν που τους έχεις πείσει ότι χρειάζονται.

Genius, ε;
Πιο πολύ δε γίνεται..
________________
εικόνα
Χριστός με ψώνια, φημισμένο έργο τoυ Banksy.
(Το  θέμα έχω δει και σε λάδι κάποιου νέου, μα δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω αν το λάδι ήταν πριν ή μετά την εκδοχή Banksy. Αν ξέρετε για τι μιλάω βηθήστε με― τρέμω μην κοπεί ή σύνδεση, δε γίνεται να ψάχνω.)

ΠΡΟΣΘΕΤΩ
Προφήτης ήμουν; Ευτυχώς πρόλαβα να δημοσιεύσω εδώ (κι αν ξέρατε πόσα έχει χρειαστεί να τα ξαναγράφω ή να τα ψάχνω χάνοντας πολύτιμο χρόνο μια και εδώ ήρθα για δουλειές). 
Δημοσίευσα νωρίς απόγευμα και αμέσως η σύνδεση κόπηκε και δε μπόρεσα να μεταφέρω στο Fb όπως συνηθίζω. Μετέφερα μετά τα μεσάνυχτα που επέστρεψα. Και τώρα, κατάκοπη μετά την Παρουσίασή μου, νυσταγμένη, βασανίζομαι εδώ να τελειώσω αυριανά. 


2 σχόλια:

  1. Κι όχι μόνο αυτό !!! Αλλά αν πας να κάνεις μια συλλογική ενέργεια (του στυλ "παιδιά, να κάνουμε μια σύνδεση για όλη την πολυκατοικία για να μας έρθει φτηνότερα" σε θεωρούν και καρμοίρη/κλέφτη/απατεώνα/ανήθικο ή δεν ξέρω γω τι).

    Όταν ο μεγάλος μου γιος ήταν στην Πρώτη τάξη του Δημοτικού, πήγε φωτογράφος και τράβηξε την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία της τάξης. Μας ήρθε, λοιπόν, ειδοποίηση σε όλους τους γονείς και τιμοκατάλογος με διάφορα "πακέτα" (αν την ήθελε κάποιος σε κορνίζα ή σε διάφορα μεγέθη ή σε πολλά αντίγραφα κλπ. κλπ.), ανάμεσα στα οπόία υπήρχε και η επιλογή να την λάβεις ηλεκτρονικά με email και να την εκτυπώσεις ο ίδιος, αν το επιθυμείς. Η τιμή της ηλεκτρονικής έκδοσης της φωτογραφίας ήταν £19 (περίπου 23 ευρώ). Έφριξα !!! Λέω, χρεώνει ο τύπος 23 ευρώ στον κάθε γονιό για ομαδική φωτογραφία ;;; Για την ίδια φωτογραφία ;;; Ληστεία !!! Σκέφτηκα, λοιπόν, να πω σε κάποιες από τις μητέρες άλλων παιδιών να συνεργαστούμε, να παραγγείλει μία από μας την φωτογραφία (προσφέρθηκα εγώ) και να την διανείμει έπειτα στις υπόλοιπες, μοιράζοντας έτσι το κόστος των 23 ευρώ μεταξύ μας, αντί να πληρώσει η κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Το δέχτηκαν πολύ χαρούμενες (κάποιες μάλιστα με ευχαρίστησαν για την ιδέα γιατί είχαν πάνω από 1 παιδί στο σχολείο, οπότε το κόστος πολλαπλασιάζονταν) και μαζευτήκαμε 5-6 και πήραμε την φωτογραφία με μηδαμινό κόστος.
    Την επόμενη χρονιά που το ξαναπρότεινα, δίστασαν πολλές και μάλιστα μου είπαν ότι δεν το θεωρούσαν πολύ ηθικό γιατί ήταν σαν να έκλεβαν τον φωτογράφο και δεν αισθάνονταν άνετα να το ξανακάνουν !!!! Άκουσον, άκουσον !!!

    Μα είναι δυνατόν μετά να μην πιστεύω στους πσεκαζμούς ;;; :-p

    Καλό σου απόγευμα και Καλή εκπομπή (θα προσπαθήσω να σε ακούσω και σήμερα :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου η ιστορία σου
      είναι το τέλειο παράδειγμα του πόσο βαθιά έχει ριζωθεί αυτή η κουταμάρα.

      Θα έκλεβαν το φωτογράφο που τις εξαπατούσε, ε; Καλά, αυτό είναι ανεκτίμητο!

      (Η εκπομπή είχε τεχνικά προβλήματα και στενοχωρήθηκα πολύ).
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.