Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Δαυΐδ και Γολιάθ― εύχομαι σήμερα...


Σε λίγες ώρες ξημερώνει η ημέρα του Δημοψηφίσματος και πια δε θα πω άλλα σχετικά. Μόνο, όπως χθες ήρθε στο νου μου το το καβαφικό «εκείνο το όχι―το σωστό» που κι αν μας ξαναρωτούσαν πάλι το ίδιο όχι θα απαντούσαμε, τώρα σας καλημερίζω με το μύθο του Δαυΐδ και του Γολιάθ. 
Ο Γολιάθ ήταν ο Γίγαντας ο Φαρισαίος και ο Δαυΐδ φτωχό παιδάκι από βασιλική γενιά που ερχόταν στο πεδίο της μάχης με φαγητό για τα αδέλφια του που πολεμούσαν με το Γίγαντα 40 μέρες. 
Ο Βασιλιάς Δαυΐδ ο φημισμένος μάς άφησε τους, ακόμα ζωντανούς εξαίσιους κι ιδιαίτερα συμβολικούς, ψαλμούς του και είναι ο πατέρας του Εκκλησιαστή αλλά «υιός» του υπήρξε πολύ αργότερα και ο δικός μας ο Ιησούς των Χριστιανών. Ο Βασιλιάς Δαυΐδ τότε ακόμα ήταν ένα φτωχό παιδί, μικροκαμωμένο και άμαθο από πολέμους και διάδοχος μικρού κράτους. Κι όμως με τη σφεντόνα του και πέντε πέτρες σκότωσε το Γίγαντα, αφού κατάφερε να αρπάξει το σπαθί του χάρη στην εξυπνάδα του κι οι εχθροί σκόρπισαν και το γενναίο παιδί αποκεφάλισε το γίγαντα για να πάρει την ανταμοιβή του.
Ο μύθος του βιβλίου του Σαμουήλ υπάρχει ολόιδιος και στο Κοράνι αλλά εκδοχή βρίσκουμε και στην Ιλιάδα με άλλους πρωταγωνιστές, τον έξυπνο Νέστορα που νικά τον πάνοπλο γίγαντα Ερευθαλίωνα* και τον αποκεφαλίζει αφού πρώτα  του αρπάξει το σπαθί του.

Η μονομαχία μετά τον 4ο αιώνα συμβολίζει τη νίκη του Χριστιανισμού κατά του Παγανισμού ενώ οι Μουσουλμάνοι ταύτισαν το Γολιάθ του οι Κορανιού με  τους εχθρούς του  Προφήτη.
Μα ας μην πούμε πιο πολλά. Ο τίτλος του Γολιάθ λένε ο μελετητές πως στα εβραϊκά μοιάζει με τον τίτλο που ελληνικά θα ήταν του Τυράννου κι αυτό μαζί με τη διαφορά μεγέθους και πείρας νομίζω αρκεί γι απόψε που εύχομαι: 

Εύχομαι σήμερα ο μικρός Δαυΐδ να μη φοβηθεί και να πάψει να υπηρετεί μονάχα απ' τη σκιά φέρνοντας φαγητό στα μεγάλα αδέλφια του. 
Εύχομαι να σταθεί άφοβος μπρος στο Γίγαντα και με την ταπεινή σφεντόνα του να ρίξει σταθερά κι ευθύβολα σωριάζοντας τον τύραννο στη γη.
Επειδή όμως

ίσως  να αλλάξαν οι καιροί και να μην περιμένουν δόξες το μικρό Δαυΐδ, 
επειδή
ίσως να μην καταφέρει να αποτελειώσει τους τυράννους, 
ή να μεγαλουργήσει όταν μεγαλώσει αφήνοντάς μας στίχους που θα τραγουδιούνται σε 3.000 χρόνια,
επειδή
ίσως να μην αντέξει να σηκώσει το βαρύ σπαθί του Φαρισαίου, 
ή ίσως να μην υπάρχει πια και παλιό βασίλειο για να κερδηθεί 
εύχομαι σήμερα 
ο φτωχός μικρός Δαυΐδ να αποδείξει ότι έρχεται από βασιλική γενιά και ότι οι Τύραννοι δεν τον τρομάζουν
κι αυτό για μένα θα 'ναι ήδη πολύ.
__________________________________________________________
Εικόνα
Πολλοί οι Δαυΐδ και Γολιάθ, από ένα εξαιρετικό μικρό χάλκινο γλυπτό του Ραφαήλ που θυμάμαι στη Φλωρεντία, ως το 'φρέσκο' του ταβανιού της Κάπελα Σιστίνα από το Μιχαήλ Άγγελο. Πολλοί κι οι Καραβάτζιο και οι Τισιανοί.
Διαλέγω ένα Τισιανό (Titiano) επειδή έχει το άνοιγμα στα σύννεφα που συμβολίζει, λένε, το μάτι του Θεού που ευνοεί, δηλαδή ίσως να μας φέρει γούρι.

Σημείωση
*Αρκάς πανύψηλος και «άνδρας ισόθεος» ο Ερευθαλίων και στην Ιλιάδα τη μονομαχία τη διηγείται ο Νέστωρ, γέρος πια, (ραψωδία Η, στίχος 136 κ.ε.,  σε μετάφραση Πολυλά):
«και αφού στο σπίτι εγήρασε τα χάρισε ο Λυκούργος / εις τον Ερευθαλίωνα, καλόν θεράποντά του. / Τούτος μ' εκείνα τ' άρματα τους πολεμάρχους όλους / επροκαλούσε κι έτρεμε καθείς, δεν είχε τόλμην. / Κι εμ' έφερε ν' αγωνισθώ η θαρρετή ψυχή μου, / αν κι ήμουν ο νεότερος απ' όλους τους ανδρείους. / Πολέμησα κι η Αθηνά μου χάρισε την νίκην. / Τρανόν και ανδρείον ως αυτόν δεν φόνευσ' άλλον άνδρα. / Φαρδύς μακρύς απέραντος εκείτετο στο χώμα.» 
_________________________

3 σχόλια:

  1. Μας το ευχομαι και εγω! Ειπαμε,ειμαστε αρχοντες στην καρδια μας! Μικροι,στην δυναμη ...μα αρχοντες στην καρδια. Να σπασει ο φοβος και η υποτελεια! ''Λιγο ακομα να σηκωθουμε.....'' και αυτο απο μονο του,ειναι θριαμβος! Βεβαια,αυτο κανονικα,χρησιμο προς την τωρινη κυβερνηση ειναι!! Οι προηγουμενες...ειναι ανεπιδεκτες μαθησεως!! Ιδιοι θα μεινουν στο περασμα των αιωνων!! Το σπασιμο του φοβου,καλο ειναι να το μετρησει πιο πολυ η σημερινη κυβερνηση!! Και να το μετρησει καλα! Εγω,και για αυτο ,θα ψηφισω ΟΧΙ!! Στελλω μηνυμα προς ολους,απο οπου και αν προερχονται!! Δεν φοβαμαι ...να το μετρησουν ...καλα!! Κατα τα αλλα ...να'μαστε καλα να ανταμωνουμε ,με υγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι φίλε,
      έτσι. Το ΟΧΙ της αξοπρέπειας και της ισότητας
      το ΟΧΙ στη δουλικότητα, τις μίζες, το αίσθημα κατωτερότητας, το σνομπισμό και την απάτη. Το ΟΧΙ στο ψέμα και τη αδιαλλαξία.`
      Επιτέλους να σταθούμε όρθιοι, να πάψουμε να σερνόμαστε πάνω σε πτώμαα όσων δεν άντεξαν.

      Καλό μας βόλι!

      Διαγραφή
  2. Και μια και απ΄ότι φάνηκε πιάνουν οι ευχές σου, ευχήσου αυτό το αίσθημα του Δαυίδ να εξαπλωθεί και έξω απ' την Ελλάδα... εκεί να δεις για τι νίκη θα μιλάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.