Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Μικρή μας Ταϋλάνδη―μεγάλη μας ντροπή: Στο Πεδίο του Άρεως η βοήθειά μας



«.. ανήλικοι μετανάστες εκδίδονται για εξευτελιστικά ποσά της τάξεως των 2-5 ευρώ, ενώ αναφέρουν ότι την πιάτσα της ανήλικης πορνείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μικρή Ταϊλάνδη στο κέντρο της Αθήνας…» Η Καθημερινή (έντυπη έκδοση)    


«Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του 'Αρεως» διαβάζω τίτλο μεγάλης εφημερίδας για ένα θέμα που στον κόσμο των χρηστών παράνομων ουσιών είναι πασίγνωστο μια και το όμορφο Πεδίον Του Άρεως, «πνεύμων πρασίνου στο κέντρο της πόλεως» όπως έλεγαν οι παππούδες μου που το επέλεγαν, όπως και τον τότε 'Βασιλικό' Κήπο για να με πηγαίνουν περιπάτους, σήμερα ασθενεί βαριά. 
Διαβάζω πως «Η ανάπλαση των 277 στρεμμάτων που στοίχισε περίπου 9 εκατομμύρια απέχει πολύ από τον επίγειο παράδεισο με τα σιντριβάνια και τα ρυάκια που υπόσχονταν οι μακέτες» σε ένα άρθρο που συνεχίζει με τα μικροπολιτικά κατά της απελθούσας Διοίκησης Περιφέρειας που αρνήθηκε να παραδώσει τη διαχείριση του πάρκου (μαζί με τα αντίστοιχα κονδύλια) στο Δήμο Αθηναίων.
Δε με ενδιαφέρει η δυσκολία επικοινωνίας Δήμων και Νομαρχιών, στην οποία αν προσθέσουμε υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης λόγω πρέζας και κύριος οίδε πόσων άλλων λόγω του ότι μέσα στο γενικό μας μπάχαλο έστησαν εκεί σκηνές και κάποιοι μετανάστες που, είτε επειδή έχουν άγνοια κινδύνου είτε ίσως και το αντίθετο, έχουν βρεθεί θύματα όχι μόνο της άσπλαχνης βαρβαρότητας του κράτους μας αλλά και της βίας χρηστών 'σίσα' (ενός νέου διεγερτικού 'ναρκωτικού' για το οποίο δε θα μιλήσω εδώ μα είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις παράνομης ουσίας που καθιστά το χρήστη επικίνδυνο για το περιβάλλον καθώς και μόνο από έλλειψη ύπνου προκαλεί παρανοϊκές βίαιες παραισθήσεις και ψυχωσικά επεισόδια). 
Εκτός όμως των επιθέσεων από σισαρισμένους παλαβωμένους που καβγαδίζουν ασταμάτητα κι έχουν επιτεθεί και σε εθελοντές (οι οποίοι συστήνεται πλέον να μην πλησιάζουν για να βοηθήσουν μα να περιμένουν μακριά) η παλιά παράδοση να μετατρέπεται το πάρκο τις νύχτες σε μια Αρκαδία σεξουαλικών οργίων σπρώχνει φτωχά παιδιά σε αγκαλιάσματα που ήδη έγιναν φημισμένα σε τουρίστες που επισκέπτονται τη 'Μικρή Ταϋλάνδη' μας.
Το Μνημόνιο αγαπητοί αναγνώστες ου γαρ έρχεται μόνον. Οι συμφορές ποτέ δεν έρχονται μιά-μιά κι εμείς καθώς βυθιζόμαστε σε συνθήκες Τρίτου Κόσμου, από την πώληση γυναικών, που εισάγονταν με υποσχέσεις από την Ουκρανία και βρίσκονταν κλειδωμένες σε υπόγεια, περνάμε ταχύτατα στην (εκούσια;) εκπόρνευση παιδιών που δραπέτευσαν από τη φρίκη γενοκτονιών και πολέμων για να γνωρίσουν την Ευρώπη του Διαφωτισμού και της Αλληλεγγύης― απ' την ανάποδη όμως.

Στο Πεδίον του Άρεως:
Ανάγκη από: Φρούτα, μπισκότα, πάνες, παιδικά παπούτσια, μπουκάλια νερό.

Στο Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού: 
Σερβιέτες, πάνες, Πήγαμε μωρό (25 ημερών) στο νοσοκομείο γιατί έχει δηλητηρίαση από το νερό που πίνουν εκεί στις βρύσες.

To τηλέφωνο επικοινωνίας με τους "Γιατρούς του Κόσμου" για την προσφορά φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι το 2103213150

Το κάλεσμα συγκέντρωσης ειδών πρόκειται για τους πρόσφυγες που μένουν στο Πεδίο του Άρεως.
Όποιο άτομο δυσκολεύεται να πάει κατευθείαν τα πράγματα στους ίδιους τους πρόσφυγες, μπορεί να πάει μέχρι και σήμερα Παρασκευή 24/7 στα παρακάτω, όπου υπάρχουν και τα κουτιά οικονομικής ενίσχυσης:
Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια)
Κονσερβοκούτι (Ιπποκράτους 148 & Βατατζή, Νεάπολη Εξαρχείων)
Φορμάικα (Κοράρη 5,Μοναστηράκι)
Lacandona (Ηπίτου 4, Σύνταγμα)
Σε γενικές γραμμές χρειάζονται :
1. Νερά, χυμούς και γάλατα για τα μωρά
2. Τρόφιμα (όχι κάτι που χρειάζεται ψυγείο)
3. Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), όχι βαριά χειμωνιάτικα
4. Παπούτσια (ανδρικά, γυναίκεια και παιδικά)
5. Φάρμακα, συνοδείες και διερμηνείες σε Νοσοκομεία και Κοινωνικά Ιατρεία
6. Αντιηλιακές κρέμες, σπρέι για κουνούπια, πάνες, σαπούνια και σαμπουάν
7. Ένα αναπηρικό καροτσάκι για ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν

―'Dead Europe', Νεκρή Ευρώπη, λέγεται το προφητικό αριστούργημα του πολύ αγαπημένου μου Αυστραλού συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα το όποιο, εκδοθέν το 2005 καιρό ακμής κι ευημερίας και στείρων πατριωτισμών, είναι ένα οδοιπορικό στην Ευρώπη που βλέπω να έρχεται, την Ευρώπη απ' την ανάποδη. Ο Αυστραλός τουρίστας δεν επισκέπτεται Παρθενώνες και Λούβρα και Πικαντίλυ και Βια Βένετο μα την πίσω τους πλευρά, τα προάστια  που κατοικούν όσοι υπηρετούν και παρέχουν τη βια, το πουλημένο σεξ των πραγματωμένων φαντασιώσεων, και τις ουσίες που, κρατώντας σε φρενήρη και ανίερη αγρυπνία τη ματωμένη ήπειρο, συντηρούν τα πάθη τα άγρια και τους έντονους ρυθμούς των κλαμπ που θέαμα έχουν το βιασμό παρθένων αγοριών, και γεμάτες σκουπίδια τις όχθες των φημισμένων ποταμιών στις οποίες μάνες με μαύρα τσαντόρ αφήνουν μια στιγμή το καρότσι του μωρού τους για να σηκώσουν το μανίκι και να βαρέσουν την πρέζα που τις βοηθά να αντέξουν.
Η προφητική Νεκρή Ευρώπη του Τσιόλκα είναι ό,τι καλύτερο (σύγχρονό μας) έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που αποδείχτηκε πραγματικότητα- με ένα μικρό βασανισμένο φάντασμα που το σέρνει μα και το συντηρεί η επηρμένη και αιματοβαμμένη μας Ήπειρος που δεν έχει σημείο να σταθείς στο οποίο να μην έγινε κάποτε ένα έγκλημα, ενώ όλη αυτή η φρίκη, όλος ο πόνος όσο κι αν μασκαρεύεται πίσω από Ολυμπιακές φιέστες και πολυτέλειες μας τραβά αμείλικτα κι αναπότρεπτα στο χαμό.

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, όλα του Τσιόλκα μα κυρίως αυτό, το τόσο αλλιώτικό του, που παρότι έγινε και ταινία δεν 'έπιασε' στο ευρύ κοινό όπως το ελαφρότερο 'Χαστούκι' του που έγινε best seller. Μην το χάσετε, είναι το μέλλον μας που ίσως αν το δούμε θα το αποφύγουμε.




Σημειώσεις για τα ανωτέρω
Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες εγώ τα μουτζούρωσα μη γίνει καμιά παρεξήγηση και θεωρηθεί πως το άρθρο μου περί εκδιδόμενων παιδιών (και όχι μόνο) αφορά τη συγκεκριμένη οικογένεια. Είναι σημαντικό, παρακαλώ μη γενικεύσετε.


Οι πληροφορίες για προσφορά βοήθειας παρακαλώ μην αγνοηθούν- έστω και με κοινοποιήσεις― παρότι άλλο ένα σύμπτωμα της κατάπτωσής μας είναι που τέτοια ζητήματα αφήνονται στη μισητή μου 'φιλανθρωπία' και την καλή μας την καρδιά ή στις ΜΚΟ- κάτι δηλαδή, για να μην ξεχνιόμαστε, σαν τις φροντίδες των ιεραποστόλων στις τριτοκοσμικές αποικίες. 

_____________________
Κι ακόμα

«Κατηγορώ» από τους ΓΧΣ για τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων


Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 


Georgios Makkas




Επείγουσα δράση ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) από την Ε.Ε., την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υποδοχή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) καταγγέλλει πως χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί σε τραγικές συνθήκες σε νησιά όπως η Κως και η Λέσβος.

Παρατηρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της ΕΕ έναντι των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και τονίζει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρέπει να εντείνει την ανταπόκρισή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα ελληνικά νησιά.


GEORGIOS MAKKAS
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με του ΓΧΣ, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες σε διάφορα ελληνικά νησιά λόγω έλλειψης δομών και εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων υποδοχής.
Περίπου 5.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν φτάσει στη Λέσβοτις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η υπάρχουσα δομή υποδοχής στη Μόρια μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 700 άτομα, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια τον  συνωστισμό στις εγκαταστάσεις, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη τροφίμων. Χιλιάδες άνθρωποι που φθάνουν στο νησί αναγκάζονται να διαμένουν στο ύπαιθρο, κυρίως στο Καρά Τεπέ, ένα οικόπεδο χωρίς καμία μορφή διαχείρισης, με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρική φροντίδα. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών να διανείμουν τρόφιμα, οι μερίδες είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων.

GEORGIOS MAKKAS
Στην Κω 700 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά σε ένα ερειπωμένο κτίριο με μέγιστη χωρητικότητα τα 200 άτομα. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξετάζουν συχνά ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις όπως ψώρα και άλλες δερματικές μολύνσεις, ως άμεση συνέπεια των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης.
«Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, η χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση χωρίς βοήθεια», τονίζει ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην χώρα.

GEORGIOS MAKKAS
Καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ενεργοποιήσουν επειγόντως τους απαραίτητους μηχανισμούς και να διαθέσουν χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και υλική βοήθεια για να στηρίξουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων προσφύγων.
Επίσης, κατά τον κ. Κυρούση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρέπει  να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, μετατρέποντας τα λόγια σε πραγματική δράση και εντείνοντας την ανταπόκρισή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. 
_____________________________________________


4 σχόλια:

  1. τι να πω τι να πω...

    οι έλληνες είμαστε ικανοί να λύσουμε το παλαιστηνιακό, το κυπριακό, το ουζμπεστιανικό.... και ένα μικρό θεματάκι είμαστε ανίκανοι να το λύσουμε ... σιγά μην λύναμε το προσφυγικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακράτ μου είναι που είμαστε μόνο για υψηλή θεωρητική σκέψη, του καφενείου. Στα πρακτικά τα θαλασσώνουμε γι αυτό μας έδωσαν κηδεμόνα..
      Καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  2. Δάφνη, συνέχισε να ενημερώνεις για οργανώσεις που δέχονται προσφορές για πρόσφυγες. Μετά τις 24/7 τι, πού; Υπάρχει κόσμος που θα ήθελε να βοηθήσει (αφού το κράτος δια της υπουργού θεωρεί ότι λιάζονται). Πρέπει να κινητοποιηθούμε όσο γίνεται. και στην Αθήνα και στα νησιά. Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κάνω ό,τι μπορώ,
      γράφεις ανώνυμα μα από το σχόλιό σου βλέπω πως ξέρεις πόσο με καίει το θέμα.

      Στο Λαύριο και το Πεδίον του Άρεως χρειάζονται ρούχα, σαπούνια, μωρουδιακά κ.λ. όπως και στα νησιά (Μυτιλήνη πάντα καλή επαφή είναι ο Eric κι η Philippa Kempson- τους βρίσκεις κι από τα videos του Eric στο Υοutube και τώρα που το λες βλέπω το λάθος μου: μίλησα πολύ γι αυτούς στο ραδιόφωνο στην εκπομπή μου μα αμέλησα να γράψω κι εδώ).
      Επίσης πάντα οι Γιατροί Του Κόσμου (για ό,τι φαρμακο μας περισσεύει) και το Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού είναι πάντα ανοιχτά.

      Μακάρι το κράτος μας να μην έκλεινε τα μάτια σ' αυτή τη ντροπή..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.