Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Δώρα για φτωχούς ανθρώπους


Στη γειτονιά που μεγάλωσα είχαμε μια σπουδαία γυναίκα που τριγυρνούσε στους δρόμους. Χήρα αντάρτη πάμφτωχη και πολύ καλλιεργημένη, ενώ γνώριζε τους πάντες ποτέ δε ζητιάνεψε παρότι τους συναντούσε στις εκθέσεις και τις διαλέξεις που παρακολουθούσε. Ήταν για μας, μια μικρή παρέα με ενδιαφέροντα, πηγή καλλιέργειας και έμπνευσης.
Ζούσε σε ένα μικρό δωμάτιο σε μια ταράτσα και ένα βράδυ που η φίλη μου θα περνούσε να τη δει επιστρέφοντας από τη σχολή Θεάτρου που σπούδαζε σκέφτηκε πως θα πεινάει και της αγόρασε μια τεράστια τυρόπιτα από εκείνες τις τετράγωνες που στάζουν λάδια.
Ανεβήκαμε και μετά τα ευγενικά καλωσορίσματα η φίλη μου πρόσφερε το λιγδωμένο πακέτο τυλιγμένο σε λαδόχαρτο. Η κυρία δε μίλησε μόνο όταν φεύγαμε της έπιασε τρυφερά το χέρι και της είπε:
―Ξέρεις, δεν κάνουμε ποτέ φτηνά δώρα σε φτωχούς ανθρώπους.

Για μένα ήταν μεγάλο μάθημα. Το θυμήθηκα σήμερα που είδα την περιγραφή άλλης φίλης (δε θα πω όνομα) που προσφέρει σε «γυναίκες με ή χωρίς παιδιά» το, σε τέλεια κατάσταση, σπίτι στο οποίο ζούσε η μητέρα της:

Αδειάζω το σπίτι της μαμάς μου στην Πιπίνου αλλά αφήνω ο,τι χρειάζεται για να μπορεί να λειτουργεί το διαμέρισμα ως σπίτι ξανά. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 110τμ 1ου ορόφου με ανακαινισμένα την κουζίνα και το μπάνιο, σε μια από τις πιο φροντισμενες από την αρχή και μέχρι σήμερα πολυκατοικίες πολιτείες. Αριθμεί 60 διαμερίσματα τους 7 ορόφους, τα ισόγεια και τα μαγαζιά δεξιά κι αριστερά της εντυπωσιακής διπλής εισόδου. Έχει ακόμα θυρωρό και θέρμανση. Τις δύσκολες αυτές μέρες που μπαρουτοκαπνισμένοι άνθρωποι βρέχονται στις τριγύρω πλατείες θα χαρώ αυτό το σπίτι να δώσει προσωρινή στοργή σε κάποιους από αυτούς. Εδώ, απευθύνομαι στους φίλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες για βοήθεια. Περισσότερα θα πούμε inbox αν νομίζετε ότι σας ενδιαφέρει........


Τι άλλο να πω παρά.. να 'μασταν όλοι έτσι!
_________________
έργο του  نزار علي بدر  (Jabl Safoon) που ζει στη Λαττάκεια της Συρίας




9 σχόλια:

  1. Αποδειξη οτι ακομα υπαρχουν ανθρωποι με αισθηματα και ευαισθησιες,πολυ καλη η πρωτοβουλια,ας ειναι η αρχη ωστε να ανταποκριθουν κι αλλοι.Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαυμάσια δεν είναι;
      Έμαθα και για μια οικογένεια στη Λέσβο που φιλοξενεί μια οικογένεια Σύρων.

      Διαγραφή
  2. αν αυτό συνεχιστεί θα είμαι ο ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ μου έσαξες την ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.