Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Για έλα στη Δημοκρατία μη σου έρθει αυτή ― Ιράκ (ένα μάθημα)



Το έχουμε ξαναπεί πως να βομβαρδίζεις για τη Δημοκρατία είναι σα να βιάζεις για την Παρθενία μα εκείνοι που θεωρούν τον πόλεμο φάρμακο βλέπουν τους βομβαρδισμούς μακρινών κρατών κάτι σα χημειοθεραπεία που θα εξουδετερώσει τα επαναστατημένα κύτταρα μιας κοινωνίας― και αν έχουμε και παράπλευρες απώλειες τι να κάνουμε μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε.
Ως επί το πλείστον έτσι παρουσιάζονται οι επιθέσεις συμμαχιών σε ισλαμικά κράτη τα τελευταία χρόνια κι ας έχουν και μια παθιασμένα εκδικητική χροιά.
Όμως αυτά, όπως σε κάθε πόλεμο είναι η προπαγάνδα για τύφλωση  των 'χρήσιμων ηλίθιων' που μερακλώνουν πατριωτικά.
Για κατανάλωση δηλαδή. Διότι στα κέντρα αποφάσεων άλλα συζητιούνται. Γι αυτό νομίζω έχει ενδιαφέρον το κάτωθι που έλαβα. Είναι μέρος ύλης μαθήματος του Πανεπιστημίου του Μιλάνου με θέμα τον Πόλεμο του Ιράκ 1991.

Απολαύστε το:

Γιατί γίνεται ένας πόλεμος;

Τα παρασκήνια της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ το 1991
Μέρος ύλης από το μάθημα «Κατασκευή μοντέλων και διαχείριση Φυσικών Πόρων 1», στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου.
Τα έξοδα για τον πόλεμο του κόλπου
40 δισεκατομμύρια δολάρια, Δηλαδή 38 δισεκατομμύρια ευρώ
Μα ποιος τα πλήρωσε;
Ενστικτωδώς μας έρχεται να πούμε πως τα 40 δις $ τα πλήρωσαν οι Η.Π.Α.
Αυτό αληθεύει μερικώς: πράγματι: 40 δις $
  • Το 25% των εξόδων πληρώθηκε από τις ΗΠΑ (10 δις $)
  • Το 75% των εξόδων πληρώθηκε από τα Αραβικά κράτη, συγκεκριμένα από Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία (30 δις $)
Μα που τα βρήκαν τα χρήματα;
Η τιμή του πετρελαίου πριν τον πόλεμο ήταν περίπου 15$ το βαρέλι... αλλά με τον Πόλεμο του Κόλπου ανέβηκε μέχρι τα 42 $ το βαρέλι, δημιουργώντας ένα επιπλέον κέρδος υπολογιζόμενο γύρω στα 60 δις $
Σε ποιόν πήγε αυτό το κέρδος;
Στα Αραβικά Κράτη ισχύει ο νόμος του fifty - fifty: 50% στο εκάστοτε κράτος και 50% στην πολυεθνική που ελέγχει το κοίτασμα. Έτσι έχουμε...
  • Καθαρά κέρδη από την αύξηση του πετρελαίου: 60 δις $
  • 30 δις $ στις πετρελαϊκές εταιρίες
  • 30 δις $ στις κυβερνήσεις των αραβικών κρατών (Κουβέιτ + Σαουδική Αραβία)
Ποιανού είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες;
Στη Μέση Ανατολή η εξόρυξη και το εμπόριο του πετρελαίου είναι κυριολεκτικά στα χέρια των 7 Αδελφών (Shell, Tamoil, Esso...), όλες αμερικάνικες, από τις οποίες πέντε (5) είναι κρατικές. Άρα, 30 δις $:
  • Περίπου 21 δις $ στο αμερικανικό κράτος
  • Περίπου 9 δις $ σε ιδιώτες αμερικάνους
Μερικοί υπολογισμοί
ΦορέαςΈξοδα πολέμουΚέρδος από την αύξηση του πετρελαίουΖημίες
Αραβικά Κράτη30 δις $30 δις $0
Κυβέρνηση ΗΠΑ10 δις $21 δις $0
Ιδιώτες ΗΠΑ09 δις $0
Τώρα όλα είναι ξεκάθαρα... οι ΗΠΑ κέρδισαν 20 δις $ από τον πόλεμο! Ενώ κραύγαζαν: ελευθερώστε το Κουβέιτ, ήθελαν μόνο να φάνε το «τυρί»!
Πού πήγαν τα 40 δις $ που ξοδεύτηκαν για τα οπλικά συστήματα;
Στην πολεμική βιομηχανία, που όλως τυχαίως είναι όλη σχεδόν... ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ!
Όμως δεν τελείωσε ακόμα...
Δηλαδή οι ΗΠΑ, από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και από τα κέρδη από το οπλικό σύστημα κέρδισαν...
  • 21-10= 11 δις $ άμεσα, 
  • 49 δις $ από τα οπλικά συστήματα!
Τελικά ποιος πλήρωσε τον πόλεμο του ’91 στο Ιράκ;
Αυτοί που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο... δηλαδή εμείς!
Τελευταίοι συλλογισμοί
Είναι πλέον εύκολο να υποθέσουμε ότι ο Πόλεμος του Κόλπου, το 1991, έγινε κυρίως για αυτά τα οικονομικά αίτια, και όχι για κάποιο ‘ανθρωπιστικό’ σκοπό ή για το ‘δικαίωμα της ελευθερίας’.
Τώρα όμως είναι εύκολο να καταλάβουμε άλλα δυο επίκαιρα γεγονότα: το γιατί του πολέμου στο Αφγανιστάν και του πολέμου στο Ιράκ.
  • Ο πόλεμος στο Afghanistan είχε ως κύριο σκοπό την ίδρυση μιας υποχείριας κυβέρνησης που θα ήταν σύμφωνη με την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού (αμερικάνικης ιδιοκτησίας) μήκους 2.500 km που θα διέσχιζε το έδαφος του.
    Αυτός ο πετρελαιαγωγός, στρατηγικής σημασίας, έχει ως μοναδική εναλλακτική λύση, την κατασκευή ενός άλλου πετρελαιαγωγού, μήκους 5.500 km, πολύ πιο ακριβού στην κατασκευή και στη συντήρηση, λόγω των φόρων που θα επέβαλαν στις ΗΠΑ τα κράτη που θα τους διέσχιζε.
    Πολύ πιο εύκολο λοιπόν, να κάνεις ‘σκόνη’ μια χώρα ήδη βασανισμένη από έναν 30χρονο πόλεμο και να την κάνεις ‘παράρτημα’, με την δυνατότητα της κατασκευής και της διαχείρισης του πετρελαιαγωγού από τον πιο σύντομο δρόμο με όλη την άνεση.
  • Για να καταλάβουμε πως ο Bush jr. επιτέθηκε και πάλι στο Iraq πρέπει να ξέρουμε πως οι ΗΠΑ ‘πλέουν’ μαζί με τους κυριότερους προμηθευτές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής: την Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, μεταξύ τους παρουσιάζεται μία ρήξη.
    Η ρήξη γίνεται αγιάτρευτη, διότι η Σαουδική Αραβία είναι ένα από τα αναμεμιγμένα κράτη με την τρομοκρατία του Bin Laden, και γιατί η Διεθνής δημόσια γνώμη παρατάσσεται ενάντια αυτού του κράτους λόγω της έλλειψης σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Για την κυβέρνηση Bush δημιουργήθηκε λοιπόν ένας στόχος: η εύρεση ενός εναλλακτικού πετρελαϊκού προμηθευτή εκτός από την Σαουδική Αραβία στην Μέση Ανατολή.
    Ο πιο εύκολος τρόπος, φυσικά, είναι ένας πόλεμος στο Ιράκ και η ίδρυση μιας κυβέρνησης ‘μαριονέτα’ υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Η ερώτηση που μας έρχεται αυθόρμητα είναι: γιατί το Ιράκ; Για 3 απλούς λόγους:
  • Είναι μια χώρα που δεν μπορεί να αμυνθεί (η φτώχια προερχόμενη από το εμπάργκο θανατώνει λόγω υποσιτισμού 300.000 μωρά το χρόνο).
  • Το Ιράκ προσφέρεται για μια εύκολη δικαιολογία (η παρουσία ανύπαρκτων όπλων μαζικής καταστροφής, που φτιάχνονται μόνο με την υψηλή τεχνολογία και ξοδεύοντας πολλά χρήματα, δυο πράγματα που το Ιράκ δεν διαθέτει) για να δικαιολογήσουν την επίθεση στην διεθνή κοινότητα που δεν γνωρίζει τίποτα για τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
  • Μέχρι στιγμής, το Ιράκ δεν έχει την υπεράσπιση κανενός ισχυρού κράτους, που να είναι σε θέση να αντισταθεί αποφασιστικά σε μια αμερικάνικη εχθρική απειλή.
  • Εκτός αυτού, τα τελευταία 3 χρόνια, έγινε στη Βενεζουέλα μια κοινωνική επανάσταση, λόγω των δραματικών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, παρακινούμενη από τις αμερικάνικες πετρελαϊκές πολυεθνικές.
    Η Βενεζουέλα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ.
    Για την κυβέρνηση Bush έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια εναλλακτική λύση εκτός της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας.
Τι πρέπει να κάνουμε;
  • Πρώτα απ’ όλα, να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για τα αληθινά αίτια του πολέμου. Εάν ένα άτομο είναι ανίδεο, είναι εύκολα ελεγχόμενο. 
  • Εάν όμως αρχίζει να σκέφτεται λογικά, μπορεί να αντισταθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στις βάρβαρες και ανόητες επιλογές που έχουν ως σκοπό το οικονομικό ενδιαφέρον.
  • Ενισχύστε όλα τα κινήματα που μάχονται για να αποφθεχτεί αυτός ο πόλεμος. Αρκούν μικρές χειρονομίες, όπως το να κρεμάσετε ένα πανάκι άσπρο στο σακίδιο ή στην τσάντα, ή το να βγάλετε τη σημαία της ειρήνης στο μπαλκόνι.
  • Υπογράψτε την έκκληση για την αποφυγή του πολέμου στο site του Emergency: www.emergency.it















5 σχόλια:

  1. Αν ήμουν η Δημοκρατία, θα κατέθετα ασφαλιστικά μέτρα στους Αμερικάνους, όπως ο Νταλάρας στον Πανούση.
    Και κατόπιν, για το ακριβοδίκαιο του θέματος, θα τραβούσα μια μηνυσάρα και στη μάνα μου (Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία ερώτηση μόνο (προβοκατόρικη όπως πάντα)... Στο πολυτεχνείο του Μιλάνο διδάσκουν στους φοιτητές τους ότι οι εταιρίες BP (British Petroleum) και Shell (Royal Dutch) είναι Αμερικανικές? 'Οτι η TAMOIL γνήσια Ευρωπαϊκή και θεμελιωμένη στην Ιταλία, είναι Αμερικανική και ανήκει στις "7 αδελφές"? Ότι οι "επτά αδελφές" κοινοπραξία που ιδρύθηκε από το αφεντικό της Eni Enrico Mattei το 1950 και πράγματι ήλεγχε τα περσικά πετρέλαια μέχρι την κρίση του 1973, χρηματοδότησε τον πόλεμο των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ;
    Μάλλον κομμουνιστής είναι ο καθηγητής αυτού του μαθήματος, δεν εξηγείται διαφορετικά τέτοιο θράσος...
    Να σας πως εγώ ορισμένα γεγονότα τα οποία κατά το δικό μου τρόπο σκέψης ταιριάζουν περισσότερο ως αιτίες για τον πόλεμο στο Ιράκ;
    1. Ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν ο πρώτος ηγεμόνας πετρελαιοπαραγωγού χώρας ο οποίος επιχείρησε να πουλήσει πετρέλαιο σε ευρώ και όχι σε δολλάρια.
    2. Η εταιρία Halliburton στην οποία ήταν μέτοχος ο Donald Rumsfeld σχεδίαζε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης του Ιράκ εάν τελικά ο πόλεμος τελείωνε με τη σύλληψη και την εκτέλεση του Σαντάμ.
    3. Η πολεμική βιομηχανία των Αμερικανών είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες πολέμου σχεδόν όλο της το οπλοστάσιο. Είμαι βέβαιος ότι οι πωλήσεις των εταιριών αυτής της βιομηχανίας σε όλο το κόσμο αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον πόλεμο.
    4. Η αμερική έκανε επίδειξη δύναμης σε πραγματικές συνθήκες και επιβεβαίωσε το ότι διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό παγκοσμίως, τρομοκρατώντας κάθε επίδοξο εχθρό...
    5. Φημολογείται ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν πράκτορας της CIA ο οποίος κάποια στιγμή ξέφυγε από τον Αμερικανικό έλεγχο.
    Επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω είναι απλά γεγονότα τα οποία ΙΣΩΣ να αποτέλεσαν τις πραγματικές αιτίες για τον πόλεμο στο Ιράκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.